„Negrii” Timişoarei, de două ori înroşiţi şi apoi învinşi de nou-promovaţi ca în tur, de la distanţă: FC Botoşani – ACS Poli 1-0 (0-0)

Tot un şut de la distanţă, cum prindea şi Tincu în tur pe „Dan Păltinişanu”, a lăsat-o pe ACS Poli Timişoara fără nici un punct din două jocuri cu colega nou-promovată FC Botoşani, care şi-a conservat pe final cu chiu cu vai, şi cu mâna în careu, un minim avantaj în faţa unor „negri” parcă în doliu şi rămaşi în inferioritate numerică, după cartonaşele roşii încasate la 0-0 de Popovici, în minutul 21, respectiv Gorobsov, în minutul 52.

Un lucru e cert, că meciurile în care sunt implicaţi timişorenii rămân în suspans şi pe muchie de cuţit până la ultimele lor faze, cu de toate şi nu fără controverse, nici lunga deplasare în nord-estul Moldovei, la Botoşani, nefăcând excepţie. Din nou, spre meritul ei, ACS Poli s-a agăţat fără a străluci de fiecare minge, a făcut mari eforturi pentru a rămâne în joc şi, chiar şi în opt oameni în câmp, a dominat net finalul, periclitând punctele elevilor lui Leo Grozavu mai ales din faze fixe. Şeroni a şi scuturat de fapt plasa, dar după ce, în prealabil, execuţia lui Trandu din lovitură liberă s-a lăsat cu un ofsaid, şi tot Şeroni mai că l-a învins pe Lazar, cu un plasat cap sub bară. Dar apogeul presiunii timişorene, cu lansări plouate în careu, l-a constituit respingerea în mâna omului forte al gazdelor, Croitoru, care le-a cusut victoria, henţ neluat în seamă de numeroşii ochi ai lărgitei brigăzi de arbitraj. Pe bună dreptate, timişorenii au reamintit mai apoi că şi Gorobsov comitea un henţ similar la Mediaş, doar că de-acea dată alta a fost unitatea de măsură, în favoarea găzarilor: penalty.

Dacă pe Tîrnave au scăpat de două lovituri de la 11 metri, apărate de Nuno Claro, şi au luat punctele în minutul 89, prin Nanu, după un joc în superioritate numerică, de-această dată însă timişorenii n-au mai dat din nou lovitura la potou, chit că n-au fost departe, şi chiar dacă au deplâns neacordarea unui penalty pentru a doua etapă la rând, după ce infracţiunea asupra lui Kneeshaw, cu Săgeata, era urmată de trimiterea antrenorului Şunda în tribună şi suspendarea sa şi pentru deplasarea de azi, pe care a urmărit-o tot de pe gradene, realitatea este că o remiză ar fi fost pe undeva nemeritată, dat fiind derularea jocului până atunci.

E drept, ACS Poli a impresionat prin tenacitate şi această capacitate de a-şi menţine o cât de mică şansă până pe final, lăudabil fiind şi efortul depus în 9 oameni, însă puţine au fost remarcile pozitive câtă vreme a evoluat în 11, mai apoi în 10 şi ulterior în nouă. Din contră, FC Botoşani a fost vioara întâi, şi-a impus calitatea de gazdă şi a creat suficiente ocazii pentru a sparge gheaţa, mereu cu optarul Croitoru la pupitru, şi doar prezenţa de spirit a lui Morariju, în două rânduri, mai întâi în minutul 13, din faţa liniei porţii, după un corner şi reluarea lui Vertelis cu călcâiul, iar apoi în ultima clipă, din bocancul lui Hadnagy, angajat de Croitoru, a păstrat tabela imaculată în prima parte.

Definitorie în privinţa aşezării retrase a timişorenilor şi a abordării prudente a deplasării la o nou-promovată care abia câştigase runda trecută, după 11 încercări la rând eşuate, a fost unica tentativă ofensivă, din minutul19, pe o minge lungă, plasată de Szekely cu capul, în calea lui Trandu, care a reluat din „D”-ul careului mare, în braţele lui Lazar.

Două minute mai târziu Croitoru smulgea în tuşă, în preajma centrului terenului dar în jumătatea timişoreană, un cartonaş roşu de pe urma cotului lui Popovici, care l-a lăsat în sânge, într-un duel aerian pe undeva similar celui dintre Todea şi Hasani la Mediaş, doar că ceva mai atenuat, decizia rămânând la latitudinea şi… largheţea lui Marcel Bîrsan, însă paradoxul a făcut ca „negrii” să devină mai dezinvolţi în 10, vârful împins Szekely, lansat în minutul 33, frontal, irosind cea mai mare ocazie din acţiune a oaspeţilor, cu un stâng care a ocolit colţul lung, de la 17 metri.

Atât însă şi nimic mai mult din partea temătorilor vizitatori, gazdele tot încercându-l pe Nuno Claro şi cu şuturi de la semidistanţă, prin Vaşvari în minutele 12 şi 32, prin Tincu în minutul 35, dar şi prin Patache în minutul 26, balon pe care lusitanul l-a bîlbîit, Hadnagy urmărind faza şi apropiind mingea de linia porţii, de unde Vertelis a împins-o în plasă, însă cu talpa sus, golul fiind invalidat. Rămânea 0-0 dar ACS Poli se clătina, ba chiar profita de apariţia unei a doua mingi în suprafaţa de joc, pe fondul rapidelor repuneri ale… copiilor de mingi, pentru a încerca să încurce iţele şi să tragă de timp, Trandu lovind-o spre centrul terenului şi zona în care se disputa faza. Un indiciu mic dar elocvent al calapodului „scopul scuză mijloacele”…

Soarta „negrilor” s-a îngreunat odată ce Gorobsov i-a curentat, puţin după pauză, tibia aceluiaşi bandajat play-maker Croitoru, eliminarea fiind indiscutabilă iar Şunda reacţionând pe loc prin secunzii săi şi înlocuindu-l pe Szekely cu Hasani, pentru protejarea defensivei, însă doar două minute mai apoi cădea unicul gol, de la aproape 30 de metri, din bocancul lui Vaşvari, aproape fără elan dar din pasa scurtă a lui Croitoru, de undeva din zona închizătorilor, cu Poparadu doar mimând ceva: glonţ peste Nuno Claro. Portughezul mai respinsese cu greu, de lângă bară şi în corner, un şut al aceluiaşi Vaşvari, iar insistenţa gazdelor cu încercări de la 25-30 de metri, uşor din lateral dreapta, a dat finalmente roade.

Şi cu 2 oameni în minus, şi fără golgeterul înlocuit, şi condusă, ACS Poli a fost cu spatele la zid dar a scăpat cu faţa curată, graţie tot lui Nuno Claro, desfăşurat în faţa rezervei Codoban, servit de acelaşi Croitoru, şi asistentului, care a semnalizat prompt un ofsaid, Botoşaniul având un al doilea gol anulat.

Iar gazdele au mai ratat şi în alte ocazii desprinderea, care ar fi fost logică, însă introducerea şi sprinteneala lui Nanu, care l-a obligat pe Oltean la un fault de cartonaş galben, a schimbat brusc aspectul ultimei pătrimi a jocului.

Era pe undeva târziu iar şi norocul fusese consumat cu precedente ocazii. Ca o concluzie, Timişoara s-a lămurit în faţa unei alte nou-promovate că n-are un om de impact, „orchestră”, ca respectivul Croitoru, întrebându-se ce folos să acumulezi 4 puncte cu pretendente la primele locuri, gen CFR Cluj, dacă nu răzbeşti tocmai în duelurile directe în care te arde buza mai tare, cu suferinde din subsoluri. Iar pierderea a doi oameni, eliminaţi în Moldova, va durea la ora 21, vinerea viitoare, într-o altă încleştare „de 6 puncte”, acasă cu FC Braşov.

Lamentările ar fi de prisos şi, cu toate lăudabilele eforturi, nivelul calitativ al prestaţiei generale rămâne cel mult îndoielnic, în nota competiţiei şi a arbitrajelor, totul părând a fi mult mai mult decât ceea ce este cu adevărat doar datorită mediatizării prin televizări excesive, meci de meci. Fotbalul însă scârţâie rău.

*

FC Botoşani – ACS Poli Timişoara 1-0 (0-0)

Sâmbătă 8 martie, ora 14, timp frumos, teren foarte bun, spectatori: 5.000.

A marcat: 1-0 Vaşvari (minutul 58), cu dreptul, de la 28 de metri puţin lateral dreapta, la înălţime, peste Nuno Claro, plasat la 3 metri de linia porţii, balonul intrând în poartă puţin sub transversală, spre colţul lung, şutul după preluare fiind expediat în urma scurtei pase laterale de la Croitoru.

FC Botoşani: Lazar – Patache, Oltean, Ivanovs, Bordean – Vaşvari, Tincu (46, Codoban), Croitoru – cpt. – Vertelis (61, Fulop), Hadnagy (73, Cîrjan) – Stojkov.

Pe bancă: Curileac – Eino, Ghinga, Acsinte.

ACS Poli Timişoara: Nuno Claro – Mera, Scutaru, Şeroni, Morariju – Poparadu – Popovici, Gorobsov, Boldea (64, Nanu), Trandu (85, Kneeshaw) – Szekely (56, Hasani).

Pe bancă: Pap – Dobrosavlevici, Keita, Himcinschi.

Cartonaşe galbene: Ivanovs (42), Oltean (74), Fulop (86) – Scutaru (45).

Cartonaşe roşii: Popovici (21), Gorobsov (52).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: