1-0, 0-0, 0-1. ”Poli” cedează acasă dintr-un corner nou-promovatei Progresul Spartac și rămâne cu un gol marcat pe ”Știința” în primele minute ale sezonului: următoarele 352, de ”secetă”. ”Soluții!? Vom vedea ce decizii vom lua”

Beneficiară a unui program accesibil în primele 4 etape ale noului campionat, cu 3 meciuri acasă și adversari abordabili, ceea ce-i mai lăsa cât de cât spațiu de manevră și în principiu și un respiro în plus să-și regleze din mers evidentele neajunsuri cap pornire, Politehnica s-a rătăcit însă deja pe intervalul acestei primi cincimi a sezonului regular, abordat cu un minim 1-0 pe ”Știința”, urmat din rău în mai rău de un eșec la scor la Râmnicu Vâlcea cu cei din Șelimbăr și rezultate în descrescendo înapoi pe propriul gazon, 0-0 sâmbăta trecută cu FC Brașov și chiar 0-1 (0-1) astăzi la matineu cu nou-promovata AFC Progresul 1944 Spartac București, care a fructificat un corner puțin înaintea pauzei.

Suficient pentru a administra alb-violeților întâiul eșec pe teren propriu în acest campionat, ridicând la 3 apariții consecutive partidele fără victorie ale bănățenilor, în care nici n-au marcat deloc. Ori dacă în primele 4 runde rămâi de căruță, ca unic contraexemplu în Liga 2, cu un singur gol marcat, și acela în primele 10 minute ale campionatului, premizele nu sunt deloc încurajatoare, mai ales odată ce încep disputele și mai dificile, de exemplu sâmbăta viitoare de la 11:30 pe terenul altei nou-promovate, dar neînvinsă, Suporter Oțelul Galați, așadar în fief-ul lui Dorinel Munteanu.

S-au strâns care va să zică deja 352 de minute de la acel gol al căpitanului Bîrnoi în primul sfert de oră al etapei inaugurale, pe ”Știința” cu Unirea Constanța, reușită de 3 puncte în urma căreia Politehnica n-a mai înscris deloc, nici sibienilor pe Olt, nici brașovenilor lui Alexa pe ”Știința”, nici nou-promovaților din capitală, care, fie că erau bănățenii avertizați sau nu, se aliniau astăzi la 11 în Timișoara la adăpostul a 3 victorii consecutive la zero pe terenuri adverse, izbutind-o așadar și pe cea de-a patra tot la zero, dintr-o serie invincibilă de 7 în deplasare, strict în reprezentații oficiale.

De fapt, AFC Progresul 1944 Spartac București n-a pierdut decât o dată în campionat pe teren advers în tot sezonul trecut, repetițiile de succes creând obișnuința.     

Desigur, o ”Poli” mai întremată ar fi dat uitării aceste date statistice, însă glasul cifrelor a fost reconfirmat de sârbul din avanposturile ”albaștrilor” lui Andrei Erimia, Stefan Visic, cu capul, în urma unui corner în minutul 41, al doilea la rând.

Pe când poliștii suferiseră deja pierderea lui Zaluschi, împins în avanposturile unui 11 cu o singură modificare la start de la un joc la altul, Țangulea în locul lui Mudrazija, dar accidentat în minutul 32 și schimbat cu Daniel Benzar, care la rândul său n-avea să prindă minutul 60.  

Iar Politehnica a mai pierdut un nume sonor și în minutul 63, Alin Ignea, eliminat pentru al doilea cartonaș galben, gazdelor în dezavantaj venindu-le cu atât mai greu să egaleze în inferioritate numerică. Dacă în etapa I au conservat în inferioritate numerică minimul avantaj cu Unirea Constanța ”de Ilfov”, după eliminarea lui Denis Radu tot în minutul 63, iar în cea de-a doua, în Vâlcea, chiar nu mai conta din perspectiva rezultatului când Oanea a fost eliminat în minutul 89 și sibienii au majorat scorul la 4-0 din penalty, astăzi în schimb i-a ars buza cel mai tare.

Și tare călduros a fost oricum la matineu, atât pentru cei circa 400 de spectatori, completați pe parcurs cu fani ai galeriei bucureștenilor, cât mai ales pentru protagoniștii de pe teren, de unde și jocul lipsit de nerv și orizont, fără cursivitate dar încâlcit, având drept urmare mai multe schimbări efectuate la pauză, două la gazdele în dezavantaj – între care și cea a lui Țangulea cu Mudrazija, așadar într-o rocadă de la un meci la altul, ba chiar 3 la nou-promovații din capitală.  

Erimia era pus în gardă de finalul de repriză mai viu al ”violeților”, cu Bîrnoi obținând un corner cu capul, cu Țangulea căutând și el poarta cu capul în urma unei a doua lovituri de colț la rând. Prea puțin însă pentru a stârni fantezii la capătul unui mitan de dat uitării.

Diferența fiind făcută de sârbul Visic cu capul de la bara a doua, din careul mic, urmărind o lovitură de colț de pe stânga, fructificată la colțul lung: 0-1. Avea să fie golul de 3 puncte. Însă fotbal de liga a II-a doar cu numele, fără veleități și anost, lipsit de atacuri cursive și ocazii, decis dintr-o fază fixă, pe eroarea defensivă a învinșilor. Un fotbal plin ochi de greșeli.

Poliștii au început nițel mai alert și partea secundă, un-doi Germinio – Bîrnoi însă șut din careu al fundașului italian, din unghi, în plasa laterală. Gol turcesc.

Urma tot în primul sfert de oră după pauză înlocuirea lui Benzar cu Milea, la care tehnicianul oaspeților a răspuns prompt prin a muta și el în minutul 60, iar foarte puțin mai apoi ecuația evitării eșecului s-a complicat mult mai mult pentru poliști odată ce ”ancora” Alin Ignea s-a ales cu al doilea cartonaș galben, eliminat în minutul 63 în urma unui fault asupra aceluiași sârb Visic, rămas cu insistență în posesie în zona liniei de fund.

Zece contra unsprezece și 0-1, o ecuație irezolvabilă pentru Bogdan Andone. Pe spațiile lărgite, vulnerabilitate și mai mare, același Visic repetând ”schema” după un corner, de astă dată din poziție centrală, din fața careului mic, tot cu capul, totuși alături.

Iar Erimia schimba din nou, și în minutul 67, Andone încercând oarecum ceva prin introducerea lui Bocșan în locul lui Germinio pentru ultimul sfert de oră, iar timișoreanul relua de la marginea careului și ajungea apoi chiar în careu pentru o lovitură de cap în minutul 82, alături.

Milea și-a încercat șutul, însă peste bară, la fel și reluarea lui Bîrnoi cu capul din cădere, iar când nu este să fie, poate fi chiar mai rău, același Visic fiind blocat abia in extremis pe un contraatac în prelungiri.  

Un moment delicat pentru Politehnica, ale cărei pânze nu mai sunt sus în urma acumulării a doar 4 puncte din 9 posibile pe teren propriu, dar în fond este vorba despre o grupare totuși retrogradată în Liga 3 și remaniată peste vară în lumina reinstalării în eșalonul secund, astfel încât așteptările pot fi doar limitate, cu atât mai mult în perioada imediat următoare.

La urma urmelor s-a impus o nou-promovată din Liga 3 conform criteriului sportiv, pe teren, și care nu degeaba, oricât de modești ar fi fost ultimii oponenți gazdă, a câștigat la zero precedentele 3 meciuri oficiale în deplasare, ceea ce o recomenda într-un fel până la un anumit punct. Ori cum nici ”Poli” nu este momentan deloc departe de etichetarea ”modestă”, a devenit a patra ”victimă” fără replică în calea ”Progresului”. Nu totul este întâmplător.

Cel mai cinstit ar fi, conform unui principiu solid de viață, iar cu atât mai mult aplicabil în lumea arenelor sportive, să accepți evidențele și să continui cu integritate și demnitate pe palierul ce ți-a fost sortit în urma naufragiului. Dar ce mai poate fi oare adevărat și pur în această lume curat-murdară a zilelor noastre, în care mai toată suflarea se lasă dusă de val cu indulgență, superficialitate și indiferență!?  

Explicațiile au venit ulterior, după cum urmează. Cât despre rezultate, programul viitor și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal. În orice caz, jocul violeților la Dunăre va fi televizat.

„Au marcat la o lovitură de cap şi, culmea, jucătorul nostru cu cea mai mare experienţă şi cel mai titrat, ca să spun aşa, a pierdut marcajul. E greu să-mi găsesc cuvintele, explicaţii, în primul rând pentru atitudinea şi determinarea care a fost la meciul de astăzi. Am avut o reacţie când am rămas în zece oameni, am încercat şi am pus presiune cu câteva mingi, am avut şi noi vreo două situaţii destul de bune. Din păcate nici nu avem şansă la finalizare. E ruşinos, avem un singur gol în patru etape. E foarte foarte greu de găsit o explicaţie”, a spus la final Bogdan Andone, antrenorul principal al Politehnicii, completând: „Când aduci 15 jucători, cu siguranţă nu poţi să aduci 15 să-i nimereşti pe toţi. Într-adevăr unii nu sunt ceea ce ne dorim, am spus acest lucru, unii poate nu pot, unii poate au nevoie de timp de adaptare. Aşa e, nu sunt toţi ceea ce ne dorim. Fără să fiu rău sau rău intenţionat, cu cei din sezonul trecut s-a retrogradat practic, vom vedea dacă vom retrograda şi sezonul ăsta sau nu. Până una alta, statistic, anul trecut s-a retrogradat cu jucătorii care au fost aici. Soluţii? Vedem de luni încolo, ne-am trezit de la pauză, probabil vom încerca să reziliem cu mare parte dintre jucătorii care nu se ridică la ceea ce ne dorim şi probabil există şi posibilitatea de a aborda cu câţiva jucători cu experienţă şi cu marea majoritate jucători tineri şi vom vedea dacă vom retrograda sau nu vom retrograda. Cel puţin pregătim jucătorii tineri pentru sezonul viitor. Alte sosiri nu, e greu alte sosiri, e şi timpul scurt. Dacă nu am găsit o vară întreagă un atacant, cu sigurannţă nu vom găsi acum în câteva zile. Dar vom vedea, vom avea luni seară sau marţi o discuţie şi cu conducerea, vom vedea ce vom decide. Dar există şi posibilitatea în care să mergem în marea majoritate pe copii tineri, care atâta pot, atâta fac, şi vom vedea ce decizii vom lua în privinţa seniorilor sau a jucătorilor cu salarii mari, care nu se ridică la ceea ce ne dorim sau ceea ce se doreşte în continuare la Poli”.

Andrei Erimia (antrenor Progresul 1944 Spartac), a spus că „a fost un joc închis, cu puţine ocazii şi de o parte şi de cealalta. Un joc mai puţin calitativ din partea noastră, faţă de meciul trecut, însă în meciul trecut am creat mai mult, am avut mai multă posesie, mai multe ocazii şi totuşi am pierdut după ce am condus cu 1-0. De data asta am deschis scorul dintr-o fază fixă, dintr-un corner, ceea ce mă bucură. Şi mă bucură faptul că am reuşit să nu primim gol, să câştigăm meciul cu 1-0, nefiind neapărat ceea ce mi-am dorit din partea băieţilor mei, ca şi calitate a jocului, însă ca şi sprit au fost la un nivel foarte înalt şi îi felicit. Noi suntem o echipă de Liga 3, care am promovat anul acesta şi avem foarte mulţi jucători din Liga 3, astăzi au fost şi trei titulari pentru prima dată în echipă şi trebuie să avem timp petrtu a-i integra. Pentru noi e important să obţinem puncte în fiecare meci pentru că e un campionat foarte scurt şi nu avem experienţa necesară Ligii 2, însă vom învăţa pe parcurs iar când vom câştiga puncte cu atât mai bine. Stefan (Visic) e o achiziţie importantă pentru clubul nostru şi un atacant care deja şi-a făcut simţită prezenţa şi a fost foarte eficient. Suntem siguri că-şi va îmbunătăţi eficienţa şi va reuşi să se integreze mai bine în echipă şi va da un randament foarte bun. Am mare încredere în el, la fel şi Ulrich Bardot, care a jucat primul meci ca titular, a făcut-o foarte bine şi sunt jucători care sigur vor ridica nivelul echipei. După rezultat, aşa pare, că ne convin deplasările. Vrem să avem continuitate în Liga 2, să formăm o echipă din băieţii aceştia tineri, care să prindă încredere şi să înţeleagă că poate să concureze cu orice echipă din Liga 2 şi să obţinem multe puncte”.

*

Politehnica Timișoara: Isvoranu – Radu, Germinio (minutul 76, Bocşan), Tsvetkov, Pureca (46, Bakoş), Taub – Bîrnoi – cpt., Ignea, Pană, Ţangulea (46, Mudrazija) – Zaluschi (33, Benzar; 57, Milea).

Pe bancă: Kucich – M. Andone, Plantak şi Bryneus.

Progresul 1944 Spartac București: Mărgărit – Parfeon, Leafu, E. Radu (minutul 60, Alexandrescu) – Bardot (67, Florică), Grigore, Boiangiu (46, Petcu), Purice, Lixandru – cpt., 46, M. Şandru) – Tudorache (46, Diţu), Visic.

Pe bancă: Ciontoş – Tong, I. Costea şi M. Dumitru.

Arbitri: Sorin Vadana (Cluj) – Răzvan Claudiu Tudor și Daniela Constantinescu (ambii din Craiova). Rezervă: Cătălin Aurelian Flonta (Cluj-Napoca). Observator arbitri: Ştefan Szilaghi (Satu Mare). Delegat joc: Viorel Lolea (Reşiţa).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ unu = 3

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: