A șaptea ediție a Ligii 2 în serie unică, mai devalorizată ca niciodată

Premieră în istoria Ligii 2 în formatul în serie unică, eșalonul secund a predat în această vară cele mai bune chiar 3 participante ale sale în ediția trecută, darnic prin a alimenta elita cu nou-promovatele din Ploiești, Cluj și Sibiu, în vreme ce din Liga 1 nu s-a ales cu retrogradatele din Clinceni și Mediaș, pricopsindu-se în schimb doar cu haotica Dinamo, ba mai mult, a rămas în rândurile sale și cu grupări retrogradate pe teren în Liga 3 dar reinstalate la ”masa verde” în divizia a doua grație picajului Academicii și Gazului Metan, și anume Politehnica și Unirea Constanța, acolada tuturor acestor permutări fiind sugestivă în sensul devalorizării componenței palierului anticameră al primei scene.  

Într-adevăr, Petrolul, ”U” Cluj și Hermannstadt au constituit niște forțe dând oarecare consistență Ligii 2, prahovenii și ”Șepcile roșii” prin participarea în 4 campanii la rând în eșalonul secund, sibienii prin a izbuti o nouă promovare din divizia a doua în elită, iar tridentul la vârf nu este înlocuit în această vară de niște formații care au rulat la nivelul valoric superior al primei scene, Gaz Metan și Academica dispărând din peisaj. Cât despre Dinamo – nedemnă de postura de înlocuitoare, este suficient de reamintit că ar fi retrogradat din Liga 1 încă din primăvara lui 2021 dacă nu s-ar fi apelat la artificiul cu mărirea peste vară a numărului prim-divizionarelor, de la 14 la 16, ceea ce a generat implicit un efect ulterior detrimental cluburilor din Mediaș și Clinceni. Dinamo n-ar mai avea de fapt ce căuta în fotbal încă din 1990, așa încât orice alte considerente ar fi de prisos. 

Care va să zică Liga 2 nu s-a ales la schimb cu ceva notabil în această vară, purtând în schimb și în continuare balastul retrogradatelor de pe locurile 16-17, și anume Politehnica și Unirea Constanța. În această cheie ar fi de cântărit componența subțiată valoric peste vară a diviziei secunde, căci, orice s-ar spune, Gaz Metan nu arăta pe 23 ianuarie 2022 a grupare care să nu continue măcar în eșalonul 2, sibieni triumfători atunci în Liga 1 la Arad și la egalitate de puncte în clasament cu Chindia, în orice caz peste Dinamo.

Profundă este așadar hemoragia fotbalului divizionar românesc.

Capac la toate și esențial de remarcat, câteva echipe din Liga 2 s-au obișnuit în ultimele două sezoane de primăvară a juca un număr redus spre foarte redus de meciuri în calitatea lor de participante la faza play-out a eșalonului secund, cu numai câte 6 apariții, ceea ce nu poate decât să știrbească performanța sportivă și competitivitatea acestor formații.

Cât de puternic ar mai și putea fi un campionat după asemenea compromisuri!?!

În mod normal, un sezon de primăvară ar echivala cu un retur întreg de campionat, dar găselnița federală din edițiile 2020/1 și 2021/2 ale diviziei secunde, cu doar câte 6 partide rezervate cluburilor rămase în grupa a II-a valorică a Ligii 2, a decuplat destule echipe de la normalitatea rigurozității competiționale a unei întreceri firești. Ceea ce n-a făcut decât să le slăbească.

Și sunt 4 grupări în această situație, care pentru două sezoane de primăvară la rând au jucat chiar și doar câte 9 partide într-un întreg ”retur”, și anume FC Buzău, Metaloglobus, Ripensia și Farul – devenită anul trecut Unirea Constanța. Cât de competitive ar mai putea fi cu adevărat? În total, sunt 11 formații în actuala componență a Ligii 2, așadar mai mult decât jumătate din competitoare, care în primăvara lui 2021 sau în primăvara lui 2022 au disputat un număr insuficient de întâlniri, unele, chiar în ambele retururi.

În consecință, Liga 2 se arată a fi mai devalorizată ca niciodată de la relansarea sa în serie unică, ocupantele locurilor 4-17 după sezonul regular trecut, în martie 2022, neavând darul de a rupe gura târgului: CSA Steaua, Concordia, Unirea Slobozia, Csikszereda, FC Buzău, Unirea Dej, Metaloglobus, ASCM Politehnica Iași, Ripensia, urmașa lui ACS Șirineasa, CSC 1599 Șelimbăr, FC Brașov, Politehnica Timișoara și Unirea Constanța.

Și se aude de oarecare așa-zise favorite, din Buzău și Iași, dar asta strict pe fondul nivelării valorice în jos a competiției, pe fondul unui evident vid de potențial, al absenței unor autentice candidate. Între care CSA Steaua nu s-ar înscrie cu adevărat nici dacă ar avea drept de promovare.

Doar alb-violeții Timișoarei și FC Brașov se mai regăsesc în actuala componență dintre grupările participante la ediția inaugurală în serie unică a Ligii 2, 2016/7, la finele căreia galben-negrii de sub Tâmpa se dizolvau, deși pe locul 7, iar astfel rezista în continuare pe același palier și Metalul Reșița, redenumită Sportul Snagov, însă nu există termen de comparație între respectiva campanie de campionat și ceea ce se prefigurează în 2022-2023.

Poate în ton cu diferențele înregistrate la vârful fotbalului divizionar românesc în bolta peste cei 6 ani. Căci în vara lui 2016 roș-albaștrii lui Becali încă erau capabili pe 3 august de un victorios 2-0 în eurocupe în dauna unei grupări mai cu nume, Sparta Praga, iar campioana Astra de un triumfător 1-0 pe Upton Park cu West Ham, calificându-se astfel în grupele Europa League, din care giurgiuvenii mergeau și mai departe, după AS Roma, în primăvara europeană, cu doar două eșecuri în 6 apariții. Tot doar două înfrângeri în 6 reprezentații și pentru steliști în aceleași grupe din Europa League, în ierarhie după Osmanlispor Ankara, Villarreal și FC Zurich.

Acum, exponentele Superligii se limitează la prezența în Conference League, pe palierul 3 european.

Nu era deloc de bun augur debutul Ligii 2 în serie unică, în vara lui 2016, cu cei din Baia Mare declinând alinierea la start chiar în preziua startului de campionat, iar ceea ce începe rău, se încheie și mai rău, cei din Pâncota, Berceni, Tărlungeni și Râmnicu Vâlcea sucombând pe rând iar runda finală rezumându-se la numai și numai 6 jocuri, dintre care un 7-0. Era un campionat văduvit de apariția unei retrogradate din Liga 1, Petrolul Ploiești plonjând în abis cu ”lanterna roșie” a elitei la purtător, pe când ACS Poli a fost salvată prin nelicențierea Rapidului.

Ulterior, în 2017, Liga 2 a avut totuși cât de cât parte de o fostă prim-divizionară cu ritm competițional mai de Doamne ajută, ca de exemplu CS Pandurii, a 3-a după sezonul regular al elitei în 2016 dar și după faza play-off, ”bronz” pe țară, ajunsă a 14-a la prima participare în eșalonul secund, net superioară lui ASA, care nu mai ieșea din iarna diviziei a doua, ca proaspăt retrogradată de pe prima scenă.

Liga 2 mai avea parte și de alte retrogradate din elită, ca de exemplu ASC Daco-Getica și ACS Poli, în 2018, la final pe 11 respectiv 18 în eșalonul secund, sau Dunărea (12) și Concordia (16), ba chiar de 3 formații coborâte de pe prima scenă, cum a fost cazul anul trecut, Hermannstadt revenind la prima strigare, de pe locul 3, Poli Iași pe 11 și Astra naufragiată.

Cât despre nou-promovatele din Liga 3, au fost cazuri în care au ”defilat” doar un sezon prin Liga 2, urcând în elită, și anume Juventus București și Sepsi în chiar prima ediție a eșalonului secund în serie unică, performanța lor fiind copiată un an mai târziu de sibieni, Hermannstadt spre Liga 1 după Dunărea Călărași, însă majoritatea cluburilor sosite din eșalonul terț au fost mai degrabă pe post de umplutură. Cu excepțiile care confirmă regula, U Craiova 1948 intrând între aceleași paranteze anul trecut. 

S-ar putea oare descurca la fel de bine de astă dată Oțelul lui Dorinel Munteanu? Greu de crezut, și nici atât în cazul Progresului 1944 Spartac, băimărenilor, Slatinei ori ”verzilor” Dumbrăviței timișene.

Se anunță un campionat plafonat spre vârf al Ligii 2 dar măcar nu și cu condamnate certe la retrogradare, precum în precedentele ediții, ceea ce ar mai anima în principiu disputele din aiuritorul play-out. 

Cert este în schimb că doar 3 grupări au rulat mai mereu în aceste ediții ale Ligii 2 în serie unică, Politehnica Timișoara fiind prezentă chiar în toate campaniile, Metaloglobus București și Ripensia Timișoara în șase din totalul celor șapte, cu începere din 2017, cu mențiunea că trupa din capitală rămânea în 2018 pe a doua scenă prin retragerea ilfovenei mult mai bine clasată CS Afumați.

Atâtea pierderi a suferit Liga 2 în acești 6 ani, inclusiv a unor cluburi din prima jumătate a ierarhiei la încheierea unei campanii, încât consecințele sunt cât se poate de firești. Regăsite sub forma componenței la zi a diviziei secunde, o umbră palidă a unei competiții de forță. Paloare care nu poate fi cosmetizată forțat prin supralicitarea prezenței în cadru a unor anumite trupe bucureștene, se știu ele care.

Decăderea e evidentă, oricât s-ar strădui FRF să mascheze eșecul strategiei sale de ansamblu în ceea ce privește sistemul competițional intern prin sloganuri precum ”Performanța începe aici!” Unde oare? Poate o vedem și noi.

Liga 2 începe joi la ora 18 cu meciul Progresul 1944 Spartac – Dinamo, continuând vineri de la ora 17 cu Unirea Slobozia – CS Minaur Baia Mare iar sâmbătă la matineu cu alte 7 partide, printre care și întâlnirile timișenelor. Programul complet al etapei I, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal. 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la A șaptea ediție a Ligii 2 în serie unică, mai devalorizată ca niciodată

  1. KROKO spune:

    Cred ca e tocmai INVERS !!! E cea mai tare editie, ca s-a cam echilibrat cu Super liga! Dovada, la meciurile din Cupa si la baraj una de L2 a eliminat pe cea de L1, iar cealalta a pierdut promovarea la penalty-uri !!! Articolul e cam rupt de realitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: