A venit Circul în târg

Startul fazei grupelor Cupei României a oferit o mostră perfectă a dovezii că obiceiurile sunt într-adevăr greu de schimbat, exemplară mostră şi explicativă a nivelului modest la care nu întâmplător a plonjat fotbalul intern, explicând însă totodată şi de ce nu poate ieşi din evidentul impas.  

Mai mult decât evident din moment ce de exemplu România n-a mai fost prezentă la „Mondiale” din 1998 – aşadar deloc în noul mileniu cu ale sale 6 ediţii, iar şi în vara aceasta toate cluburile sale de frunte au fost eliminate în bloc încă din august din eurocupe, care va să zică nu doar pentru prima oară. Indicii clare ale decăderii dar în special ale faptului că fotbalul autohton nu e pe drumul cel bun, dimpotrivă, tot împotmolindu-se şi în continuare.

Semne care ar trebui în mod normal să dea de gândit dar mai ales să îndemne la schimbare, căci dacă nu funcţionează ceva, atunci logica simplă îţi sugerează necesitatea modificărilor. 

Practica însă ne omoară, totul plecând de la mentalitatea ca imposibil de schimbat, iar un prim pas ar ţine de ieşirea din negare şi recunoaşterea unor evidenţe indubitabile. 

Ori ce să se şi facă fotbalul intern din moment ce tocmai rămânerea în negare, cum că nu i s-ar fi depreciat soarta, este exersată şi în continuare, îmbrăţişate fiind aceleaşi şi-aceleaşi vechi reflexe şi automatisme!?

Chiar dacă scuturarea de vechile obiceiuri ar fi imperativ necesară.

Trăind însă din amintiri, nostalgic incurabil şi în negare fiind vizavi de topirea zăpezilor de altădată, fotbalul nostru e trădat de exersarea aceloraşi reflexe pe pilot automat, unul manifestându-se miercuri seară în nocturnă la Oradea, peste zece mii de spectatori strângându-se ca la urs pentru un meci de la ora 21, eticheta cea mai bună fiind „a venit Circu-n târg”.  

La prima vedere, absolut nimic de comentat că FC Bihor – FCSB a strâns circa 10.300 de privitori în tribunele stadionului orădean „Iuliu Bodola”, consensul laudativ elogios fiind cuplat ideii unei prezenţe atât de numeroase a publicului la o partidă din Cupa României organizată de un club terţ divizionar, însă exact şi tocmai faptul că nimeni alta decât trupa lui Becali – o schijă peste decenii a militarizatei departamentale ceauşiste Steaua, cu urmaşe divizate, „clonate” şi controversate, mai poate strânge atât puhoi de lume în decăzutul fotbal românesc, oglindeşte de fapt perfect rătăcirea inconştientă a sportului în 11 din Carpaţi.

Rămas probabil la „momentul Sevilla 1986”, culminant, drept rod al unei politici centralizate de stat şi-n arena sportivă.

Şi-a mai scris Sporttim asemenea rânduri, despre descinderea Circului în târg, public strâns ca la urs şi la trecerea roş-albaştrilor capitalei cândva prin Timişoara – aşadar nicio grijă, nu-i vorba despre faptul că Oradea sau vreun alt oraş ar fi ori nu mai târg decât capitala Banatului, ci despre reflexul mental osificat în fotbalul românesc pe fondul mentalităţilor mereu alimentate din fenomen, al vechilor obiceiuri şi mai ales al negării vizavi de stadiul modest la care a ajuns nu întâmplător prin a gândi şi a se comporta la fel, cu aceleaşi puncte de reper.

Asociate fostei Steaua ori eventual celeilalte „departamentale” socialiste, Dinamo, indiferent cât de falimentare moral sunt urmaşele sale – mumii în mileniul 3 ale altor vremuri, indiferent cât de controversat pe bună dreptate e Becali, indiferent cât de absurd şi aberant este noul sistem competiţional al Cupei României – drept alt pas înapoi şi nu înainte, pe post de nou exemplu că fotbalul intern continuă afundarea în direcţia greşită. 

Căci nici vreo altă federaţie naţională n-a experimentat astfel pe seama „Cupei” interne, ori o fi oare FRF mai cu moţ, inovatoarea inovatoarelor şi avangardistă, sau de fapt absurdă de-a binelea!?! 

În mod normal, în faţa acestor evidenţe, legate de nivelul la care-a decăzut sportul în 11 intern, de „moştenirile” lăsate de fosta Steaua – una clar definită de regim la vremea aceea, două opace şi nedemne urmaşe confundabile la ora actuală, dar şi de becalismul din arena sportivă şi societate în general, respectiv de formatul de bezna minţii în care a fost relansată anul trecut Cupa României, un asemenea „eveniment” nocturn n-ar fi avut darul de-a magnetiza lumea ca la urs într-o seară la mijloc de săptămână, dar aşa-i când vine Circu-n sat.

Iar fotbalul românesc e circ ieftin, întreţinut de corupta mass-media, şi România un sat în fotbalul mondial. Scenă mondială pe care n-a mai vizitat-o de peste 25 de ani. 

Trăind în schimb din amintiri, nostalgică a unui fotbal predecembrist şi cu părţile sale bune, legate în special de cultivarea sectorului juvenil, sâmbure al viitoarelor roade pe care însă l-a neglijat – şi tocmai pe acesta!, în inconştienţa care-a luat minţile românilor în aşa-zisa „democraţie” oricum cât se poate de greşit înţeleasă.

Răzbate de la o poştă că ceva e profund, profund alterat în fotbalul românesc dacă tot o „emanaţie” post-stelistă intens mediatizată de corupta mass-media în lipsă de-altceva mai substanţial şi calitativ constituie polul de reper şi interes într-o arenă internă în care nu e deloc greu de presupus câţi spectatori vor fi sâmbătă de la ora 17 pe acelaşi stadion la întâlnirea terţ divizionară FC Bihor – Avântul Periam, dintr-o serie a Ligii 3 cu numai şi numai 10 cluburi, întrecere căreia pur şi simplu nu-i poţi alipi la atât de puţine participante denumirea de campionat. 

Ceea ce-a devenit fosta Divizia C – actualmente fărămiţată în 10 serii a câte doar 10 echipe, absurditatea la care e supusă Cupa României în noul sistem cu grupe a câte 6 formaţii, grupe ce sfidează caracterul specific eliminatoriu şi de bază al competiţiei K.O., nealterat şi pe bună dreptate de către alte federaţii din fotbalul consolidat şi competitiv, sunt eşantioane ale rătăcirii din jurul dreptunghiului verde mioritic. 

Schimbările veritabile şi necesare lăsându-se aşteptate, pe când schimbările de dragul schimbării, exacerbând criza cronică a fotbalului intern, doar întreţin iluzia revenirii la zăpezile de altădată.  

Da, a strâns FCSB pe Criş peste 10 mii de spectatori, de fapt doar praf în ochii naivilor pentru care speranţa moare ultima. Şi n-ar fi exclus ca şi în jur de 1 noiembrie, cu ocazia rundei secunde din Cupa României, să se-adune lumea ca la circ la Oradea, nu de alta dar o altă reprezentaţie de Circ se-anunţă-n târg, cea a nimeni altora decât… dinamoviştii. Chiar metaforică pentru fotbalul românesc fiind prezenţa bihoreană în actuala întrecere eliminatorie, prin prisma întâlnirii succesive la Oradea a unora dintre urmaşele departamentalelor regimului de tristă amintire, întâlniri în cadrul unui mini-campionat în care, indiferent de rezultatele acestor partide, roş-albaştrii mai au parte de chiar încă o prestaţie.

Cei din fenomen trebuie că sunt încântaţi, Burleanu probabil mândru nevoie mare că o asemenea bizarerie e pe post de întrecere internă numărul 2 a fotbalului românesc, pe când şi de fapt mai totul relevă anacronismul sportului în 11 carpatin. 

Ancorat în negare şi dându-i la nesfârşit ocol negării într-un cerc vicios, dar şi în suc propriu, căci ilustrata de la Oradea dovedeşte imunizarea la contraperformanţă şi absurd a celor realimentându-şi reflexele şi obiceiurile ca rod al mentalităţii defetiste, adunaţi ca la urs la Circul ieftin indus în târg de-alde FCSB cu concursul coruptei mass-media, o binecuvântare zice-se fiind ignoranţa, ignoranţă trecând cu vederea că şi tocmai datorită atâtor schije, „clone” ori emanaţii postdecembriste luate drept puncte cheie de reper a fost scufundat cu inconştienţă fotbalul intern, parte a problemei şi nu a rezolvării sale. 

Pacientul e într-un hal fără de hal, diagnosticul fiind reaplicat din nou şi sub forma zeroului din dreptul golurilor marcate de trupa lui Becali, nimeni alta decât fruntaşa SuperLigii României, în 180 de minute de preliminarii ale „Cenuşăresei” Conference League – a treia întrecere europeană, unor danezi ulterior între timp depăşiţi deja cu 3 goluri încasate în grupe, un fotbal aşadar copios învins.     

Chiar şi-aşa, n-ar fi nici măcar atât tocmai un capăt de ţară, dacă ar exista însă soluţii reale de stopare a picajului.

Mentalitatea mioritică, întreţinând invocatele reflexe şi obiceiuri, pe fondul lipsei credinţei vii a voinţei autentice de-a schimba ceva cu-adevărat, fiind inhibatoare a necesarelor soluţii reale de blocare a căderii. 

Context în care plimbatul ursului cu camerele de filmare după el şi strângerea lumii ca la circ e ce-a mai rămas în registrul în care speranţa moare ultima. Iar un fotbal becalizat se poate într-adevăr scălda în suc propriu, adunându-se când şi când puhoiul ca la circ şi la Timişoara în deceniul trecut, şi peste ani pe „Iuliu Bodola” miercuri seară într-un nou deceniu – nimic schimbat, însă bătând de fapt pasul înapoi în marea schemă a lucrurilor, imersat la stadiul din perspectiva căruia frezele oxigenate la modă în vara lui 1998 au luat totalmente apă într-un sfert de secol.

Sfertul de secol fără „Mondiale” cu „tricolori” în cadru avându-şi explicaţiile şi în descinderea aceluiaşi Circ în târg, urmaş becalizat al unei greşeli fatale a istoriei rescrise sângeriu în anii postbelici ’40.

Dar caravana de Circ merge implacabil înainte, oricât-ar lătra câinii. 

Căci asta-i naţia – una marcată de comunism dar cu aere că s-ar fi occidentalizat, iar asta-i implicit şi situaţia, restul fiind doar banale amănunte, „furaje” pentru scurgerea timpului.

Ca de exemplu că FC Bihor – FCSB s-a încheiat 0-2 (0-1: Miculescu 26, Ngezana 69) în etapa I din Grupa C în Cupa României 2023/4, serie în care s-au mai jucat şi SCM Zalău – Oţelul 1-4 (1-3) şi Dinamo – FC U 1948 Craiova 1-1 (1-0), în Grupa A consemnându-se Progresul Pecica – Petrolul 1-2 (1-1), Corvinul – Chindia 2-0 (1-0) şi Hermannstadt – Sepsi 1-1 (0-0), dublii deţinători covăsneni ai trofeului deschizând scorul din penalty în minutul 52 şi fiind egalaţi de sibieni în minutul 65, iar în Grupa D: Voluntari – Farul 2-0 (1-0), FC Tunari – Universitatea Craiova 1-1 (0-0) şi Gloria Buzău – UTA 1-2, de la 1-0 la pauză, Freitas şi Vucenovic înscriind pentru arădeni în minutele 57 şi 75.

Joi se joacă şi la startul Grupei B, CSA Steaua – „U” Cluj, CSM Alexandria – CFR Cluj şi FC Botoşani – Rapid.

*Ultimele rezultate din campionat în cele 6 eşaloane şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal în Sporttim.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 3 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: