Abandon la start! Retragerea Solventului din liga a V-a reduce şi mai mult numărul cluburilor timişorene. Seria a II-a de „Judeţ”, poate cu înlocuitor. „N-am fentat niciodată fotbalul, ba din contră…”

Fotbalul competiţional timişorean dar şi timişean a rămas de la începutul acestei săptămâni şi mai sărac, încă o grupare aruncând prosopul, de această dată de liga a V-a, cu doar câteva zile înaintea demarării unui nou sezon.

După ce în ultimii 25 de ani s-au desfiinţat mai multe cluburi din Timișoara, acum a venit şi rândul celor de la Solventul, care cu certitudine nu vor mai participa în ediţia 2015/2016 a Campionatului Județean Timiş, programată a începe în weekend. Neplăcuta decizie a fost luată luni seară, în urma unei şedinţe care a durat nu mai puţin de 3 ore, reunind componenţii lotului dar în absenţa preşedintelui Anton Iovan.

Sporttim publica tot ieri, pe coloana dreaptă a secţiunii Fotbal, de date tehnice, componenţa celor 3 serii ale ligii a V-a timişene, Campionatul Judeţean, cu programul rundei inaugurale, în toate cazurile fiind vorba de câte 16 cluburi şi 8 meciuri pe etapă, însă Seria a II-a va porni totuşi la drum fără una dintre echipele enumerate, care ar putea fi înlocuită la start.

Solventul Timișoara lua fiinţă la începutul anilor ’70 iar vreme de peste un sfert de veac a activat în Campionatul Municipal, componența echipei fiind alcătuită din angajații combinatului. Interesant este că perioada cea mai bună a echipei „chimiștilor” s-a consemnat după ce fabrica şi-a încetat activitatea, în 1998. În anul următor, Solventul a promovat în premieră în Campionatul Judeţean, eşalon în care a activat apoi neîntrerupt, timp de 16 ani.

Printre performanțele care au rămas o frumoasă amintire pentru Solventul se numără un loc 2 în ediţia 2000-2001 şi o nouă clasare pe podium în ediţia imediat următoare, poziţia a treia. A mai câştigat Cupa de Iarnă pentru echipele de „Județ”, printr-un 6-1 cu Voința Valcani, şi Supercupa de Iarnă, 1-0 cu Unirea Giroc, ambele în 2005. Solventul a mai disputat şi o finală a Cupei de Iarnă, în 1999, la chiar prima participare, însă a pierdut în finala disputată cu Petrom Timişoara.

De-a lungul vremii, echipa a fost susţinută de câţiva oameni inimoşi, Dan Miron, Vlad Tecău, Ovidiu Urechescu, Daniel Zaharia sau Eugen Csapo, foarte ataşaţi de echipa ce activa pe arena „Voinţa” din Fratelia, însă ultimii trei ani au fost, cu certitudine, şi cei mai dificili. Toate costurile au fost suportate chiar de către jucători, cheltuielile pentru un sezon, fie el şi de Campionat Judeţean, nefiind deloc de neglijat, în jur de 15-20.000 de lei. Chiar şi în aceste condiţii, Solventul s-a situat de fiecare dată în prima jumătate a clasamentului: locul 8 în 2012/2013, locul 9 în 2013/2014 și locul 10 în sezonul trecut.

La şedinţă au participat Vlad Tecău, Dan Miron, Valentin Belmustaţă, Alexa Cosma, Fulop Zoltan, Ovidiu Urechescu, Daniel Zaharia, Vlad Cristea, Lucian Pauliuc şi fostul delegat al echipei, Eugen Csapo. Cu regret, preşedintele clubului, Anton Iovan, nu a participat din motive personale.

Jucătorii au discutat aseară, într-o ședință care a durat circa trei ore, soarta imediată a echipei, ajungându-se la o concluzie sumbră: nu mai există resurse, nici financiare, nici umane, pentru a continua. În aceste condiții, chiar dacă Solventul s-a înscris în ediţia 2015-2016 a Campionatului Judeţean Timiş, clubul de pe Bega a spus „adio fotbal”, fiind de aşteptat ca locul rămas vacant să fie ocupat, pe ultima sută de metri, de o altă grupare. În caz contrar, în această serie câte o echipă va sta pe rând în fiecare etapă.

Să mai notăm că, în returul ediției trecute de campionat, Solventul Timişoara a evoluat în „exil”, la Dragşina şi Moşniţa Nouă, nemaifiind acceptată pe terenul din Fratelia, acolo unde își disputa de ani buni meciurile de pe tren propriu.

Dan Miron a explicat pentru Sporttim că „am luat o decizie foarte grea, pentru a nu mai continua, şi îmi pare foarte rău ca după 21 de ani neîntrerupţi să mă despart de această echipă, iar domnul Iovan avea chiar peste 30 de ani. Cu toate că au fost 2-3 jucători care au vrut să continuăm, ceilalţi prezenţi au spus nu. Costurile sunt prea mari, teren nu avem, sponsor nici atât, şi uite aşa am spus adio fotbalului!”

Vlad Tecău a spus la rândul său că „ne pare rău, am încercat 3-4 ani să tragem echipa după noi, am fost daţi afară de pe Voinţa. Noi nu am fentat niciodată fotbalul. Ba din contră, am fost împotriva celor care au vrut să trişeze!”

Într-o aceeaşi vară în care FC Auto a retrogradat din Divizia D Timiş, urmând a se înscrie două eşaloane mai jos, în Campionatul Municipal Timişoara, nu doar fotbalul timişorean din Freidorf a suferit o pierdere ca şi iremediabilă, ci şi cel din Fratelia.

O cruntă realitate tot mai tristă, care ar trebui în mod normal nu doar să dea de gândit, ci să stârnească reacţii pentru redresarea unei decăderi în grup deloc de bun augur. Cluburile timişorene sunt tot mai puţine, câte unul în Liga 1 şi Liga 3, trei în Divizia D Timiş, dintre care unul, „satelit” al prim-divizionarei, şi două în Campionatul Judeţean Timiş – liga a V-a, şi anume Tricoul 1 Iunie şi Ripensia II (Primavera), ultimul, la fel, garnitură secundă a unei grupări de eşalon superior. De fapt, un total de numai 5 cluburi în primele tot atâtea eşaloane, şi anume ACS Poli, ASU Politehnica, Ripensia, CFR şi Tricoul 1 Iunie…

Unde este oare mândrul fotbal timişorean de altădată şi… încotro?

Iar apropo tot de Seria a II-a, Gloria Uivar se regăseşte la start în locul celor din Pădureni, confirmându-se astfel neînscrierea acestei din urmă grupări în noua ediţie a ligii a cincea.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: