Seară de miercuri a verdictelor finale în play-out-ul Ligii 1, odată cu a noua și ultima etapă în grupa a II-a valorică a locurilor 7-16, punând capacul tendinței unor permutări care au dus la salvarea de baraj a ambelor formații situate pe respectivele poziții după sezonul regular de 30 de runde dar și la salvarea de retrogradarea directă a lui AFC Hermannstadt, pe o asemenea treaptă și cu un bilanț pe măsură după sezonul tur-retur. Sibienii au izbutit marea evadare în etapa finală, ”acasă” la Cluj, prinzând al doilea loc de baraj, după FC Voluntari, în rocadă ex-campioana Astra retrogradând în Liga 2 după o prezență în elită din 2009.
În condițiile în care pe 9 aprilie AFC Astra încheia sezonul regular pe locul 9 din 16 participante în Liga 1, cu 38 de puncte și bilanțul moderat 30 9 11 10 38-39, departe de prima poziție de retrogradare directă, a 15-a, deținută atunci de AFC Hermannstadt cu numai 26 de puncte și bilanțul 30 5 11 14 28-40.
Veți spune că sibienii au făcut pesemne furori în cele 9 runde din play-out încât să poată recupera un asemenea handicap față de dunăreni, însă, chiar și dacă s-au impus în această seară cu 1-0 pe stadionul lui CFR Cluj, ”acasă” cu ACS Campionii FC Argeș, victorie echivalentă unei condiții obligatorii pentru a spera la retrogradare și în funcție de jocul rezultatelor, AFC Hermannstadt a fost doar a șasea din 10 participante în baza bilanțului înregistrat în etapele de play-out: 9 4 1 4 6-9 13 puncte.
Astra, învinsă de la aceeași oră cu același scor la FC Viitorul, a înregistrat linia de clasament în play-out 9 1 2 6 6-12 5 puncte, așadar cu tot atâtea goluri marcate precum sibienii dar 8 puncte mai puțin adjudecate, chiar și așa dobândind totuși o zestre mai mare decât cei de pe Cibin în ansamblul celor câte 39 de apariții din ediția 2020-2021 a Ligii 1.
Însă aberația perfectă a sistemului cu înjumătățirea punctelor după sezonul regular a fost probată din nou și în această campanie, prin prisma exemplului în speță din play-out, Astra retrogradând din Liga 1 deși cu 38 de puncte acumulate după grosul celor 30 de etape tur-retur, pe când AFC Hermannstadt nu, deși cu numai 26 pe același tronson. Absurda stipulare a lovit din nou…
De 3 ori chiar pe ultimul loc în cursul fazei play-out – deținătoare a ”lanternei roșii”, iar de 4 ori pe celălalt loc de retrogradare directă, Hermannstadt a urcat de numai două ori pe a doua treaptă de baraj, mai întâi după runda a III-a în 7-16, când câștiga la Arad, dar și când conta cel mai mult, la gongul final, grație altui 1-0.
Promovați cu timișoreanul Alexandru Pelici la cârmă din Liga 2 în 2018, sibienii s-ar putea alege la barajul de menținere în elită tocmai cu galben-verzii de la CS Mioveni, repreluați de Pelici, și care par a deține prima șansă să-și păstreze locul 3 în play-off-ul Ligii 2 în fața Dunării Călărași, verdictul așteptând duminică seară, argeșeni acasă de la 13:30 cu virtual promovata Rapid, dunăreni de la 18:30 la campioana eșalonului secund, FC U Craiova 1948.
În orice caz, AFC Hermannstadt o va însoți la barajul de menținere în Liga 1 pe FC Voluntari, care încheia sezonul regular pe locul 12, salvator, alunecând însă o poziție în play-out, pe treapta deținută după cele 30 de etape de FC Viitorul. Care, precum Dinamo – autoare a celor mai multe puncte în grupa a II-a valorică dintre cele 10 protagoniste, nu mai puțin de 17 cu bilanțul 9 5 2 2 11-8, a evadat în cele 9 runde din zona de baraj.
De fapt și apropo de medieșeni, o altă anomalie indusă de acest întreg sistem cu play-off și play-out este că Gaz Metan a încheiat la egalitate de puncte cu a doua clasată în grupa a II-a valorică, deși până înaintea rundei din această seară era încă implicată în calculele dătătoare de fiori ale evitării barajului de supraviețuire. Vicii de sistem.
În sens invers, clasarea argeșenilor pe locul 6 în play-out și așadar pe poziția a 12-a în ierarhia finală a campionatului Ligii 1, ultima salvatoare de baraj, și asta în urma acestui strâns 1-0 de pe arena lui CFR Cluj, care a coborât-o 4 trepte, FC Argeș abordând de pe primul loc cele 9 runde din grupa a II-a valorică, locul 7 după sezonul regular.
Urmată atunci la numai două puncte de Astra, care, semnificativ, cu două etape înaintea încheierii sezonului regular, așadar după runda a 28-a, se afla la numai două puncte în urma ocupantei locului 5 și implicit încă în cursa pentru calificarea în play-off.
Care ar putea fi așadar ordinea valorică reală și cât de mult oare este alterată ierarhia de stipulările regulamentare ale acestui sistem competițional cu play-off și play-out, împănat în plus cu ale sale găselnițe? Asemenea perturbări ierarhice cel mai probabil nu s-ar fi înregistrat în cazul unor stipulări regulamentare chibzuite și adecvate. Și totuși, în ciuda unor reglementări evident forțate, acest sistem a rezistat chiar și așa cu anii…
În tot cazul, înregistrând prima remiză din play-out, 0-0 la Voluntari, care i-a pironit pe ilfoveni pe primul loc de baraj, UTA a urcat pe locul 2 după faza grupei a II-a valorice, în ascensiune față de poziția avută în urma sezonului regular, 10. Și-atunci tot în urma unui 0-0 afară luna trecută, tocmai la Astra, al doilea draw în deplasare pentru arădeni din returul pe 2021 al sezonului regular, în urma celui cu goluri la Chindia. Mai multe erau în schimb succesele alb-roșii în deplasare pe tronsonul din noul an în retur, pe rând la Voluntari, Iași, Clinceni și Mediaș. Cărora li s-au mai adăugat două în cele doar 4 ieșiri din play-out, 0-1 la Dinamo și 1-2 la Astra…
Marea perdantă după play-out, cu un picaj de 6 locuri, cinci în cazul lui FC Argeș, pe când FC Voluntari a alunecat unul singur, dar semnificativ, ajungând la baraj, din ale cărui chingi scăpa în anii trecuți, în duble întâlniri atât cu UTA cât și cu Chindia. Și-acum cu Dunărea ori Csikszereda? Jumătate dintre trupele din play-out au urcat în schimb după aceste 9 runde, comparativ cu pozițiile deținute după sezonul regular, FC Viitorul și Dinamo cu câte 3 poziții, Gaz Metan cu două iar Chindia și Hermannstadt cu câte una fiecare, târgoviștenii pentru a câștiga play-out-ul, sibienii pentru a evita retrogradarea directă.
La ultima strigare, miercuri, Dinamo – Chindia 0-0, FC Viitorul – Astra 1-0, FC Voluntari – UTA 0-0, Hermannstadt – FC Argeș 1-0 și Gaz Metan – ASCM Politehnica Iași 4-2. Iar ASU Politehnica și Ripensia s-au ales așadar de la vară în Liga 2 cu ieșenii și Astra, rămânând de văzut verdictul apropiatelor baraje de menținere în Liga 1.
La titlu, în play-off, campioana CFR Cluj s-a desprins astăzi la 6 puncte după victoria cu 0-1 la Botoșani în penultima rundă din zona 1-6 și a păstrat trofeul Ligii 1, triumf final pentru alb-vișiniii care încheiau sezonul regular pe locul 2, la un punct după FCSB. În schimb pas greșit al bucureștenilor, conduși acasă din minutul 55 al jocului cu Universitatea Craiova, când înscria Cicâldău: 0-1. Hermannstadt s-a salvat astăzi de retrogradarea directă câștigând ”acasă” pe arena lui CFR Cluj iar clujenii și-au păstrat titlul învingând la Botoșani. D-ale fotbalului românesc.