Acceptul dat de AJF Timiș participării Gruppo Select în ”Promoție”, la originea ”valurilor” din apele oricum tulburi ale ”fotbalului mic” județean

Ultima impresie contează și aceasta, iar prin prisma căderii de cortină peste sezonul de toamnă al ”fotbalului mic”, lăsată la mijlocul săptămânii în nocturnă cu ocazia restanței ASU Politehnica – Gruppo Select 1-1, din seria de ”Municipal” a ”Promoției”, a răzbătut iar în discuție anacronismul apariției participative în cadrul ligii a șasea a acestei ”echipe a arbitrilor”, a cărei prezență a tins să iște ”valuri” nu din cele mai bune motive în apele oricum suficient de tulburi – să nu le spunem murdare – ale ligilor inferioare păstorite de AJF Timiș, asociație cu acceptul și girul căreia a fost posibilă ”dedublarea” cavalerilor fluierului în jucători de fotbal, nouă situație care comportă două remarci esențiale.

Una, raportată la acceptarea de către Asociația Județeană de Fotbal a înscrierii în competiție a acestei grupări pe deasupra și caraghios denumite, dar în nota ”selectă” a snobismului postdecembrist exersat în general în România cu o impetuozitate ce i-ar face la o adică să roșească, de-ar ști, până și pe miliardari străini de carton.

Cea de-a doua, raportată la însăși gruparea arbitrilor, care, aliniindu-se la start în dreptul celorlalte participante din campionat, se responsabiliza a fi nu altfel decât ață și șnur din toate punctele de vedere, impecabilă și exemplară de la A la Z, căci altfel oare ce credibilitate ar mai fi avut aceiași arbitri când preluau din nou postura împărțitorilor dreptății de la centrul terenului? Plonjând spre zero în ochii formațiilor pe care le arbitrau, dacă ar fi ”călcat pe bec” în rolul Gruppo Select.

Ceea ce din păcate au făcut în tur, prima zală a lanțului slăbiciunilor fiind însă oțelită în acest caz de nimeni alta decât AJF Timiș, care acorda inițial concesia înaintea campionatului.

Desigur, în termeni comparativi și păstrând proporțiile, raportat la ceea ce se întâmplă în societate, ”întâmplările” din ”fotbalul mic” timișean sunt ”pistol cu apă” iar AJFT și în cazul în speță Gruppo Select sunt ”mici copii”. Și totuși. Deoarece există fără doar și poate acel ”dar”, căci dacă tot a fost primită la start, atunci această formație reprezentând împărțitorii dreptății pe teren ar fi trebuit să fie tocmai exemplul în sine al integrității, corectitudinii și respectării regulamentelor, să dea dovadă de responsabilitate în beneficiul ”curățirii” și asanării fenomenului. Iar dacă arbitrii cu fluierul în mână aveau de constatat în activitatea lor de delegați substituirile și utilizarea pe fals la care se dedau unele echipe, știute fiind unele practici, atunci tocmai și cu atât mai mult Gruppo Select ar fi trebuit să demonstreze cu totul altceva când a intrat în pielea unei formații fotbalistice. Ceea ce n-a întreprins, ba din contră, așa încât, apelând la aceleași practici pe care în principiu ar trebui să le ”taxeze” și descurajeze, ce trecere vor mai avea ulterior arbitrii în încercarea de a stopa flagelul? De fapt l-au validat, i-au dat legitimitate, stimulându-l.

Și-atunci, în mai marea schemă a ”fotbalului mic” timișean, nu tulbură oare cu atât mai mult apele prezența Gruppo Select în campionat? Întrebarea fiind pentru AJFT. Ce folos conferă în schimb o asemenea participare ”sănătății” fenomenului, mai greu de detectat.           

Ori s-a dovedit deja că Gruppo Select a jucat meciurile considerate a fi ”acasă” pe unde a apucat, într-un veritabil tur al terenurilor pe care a organizat partidele, în cele din urmă startul uneia depinzând de achitarea ”taxei de folosință”, condiție pusă și normal în prealabil de clubul având în administrație baza sportivă, după ce ”arbitrilor cu cortul” le mersese vorba că ar fi cam uituci.       

Și nu știa oare AJF Timiș că Gruppo Select nu va avea unde să găzduiască meciurile considerate pe teren propriu, încuviințând astfel cap-pornire un compromis și ulterioare ”complicații”?

Dar forul județean a creat premizele unei situații anacronice prin acceptarea unei trupe a arbitrilor în ”Municipalul” ad-hoc al ligii a șasea, iar urmările au fost pe măsură.

Căci Gruppo Select, în loc să se pună în postura unei grupări participante și să caute să fie cât mai fair-play cu putință, în litera regulamentului, nu s-a putut de fapt abține să nu-l încalce, introducând ”pe fals” în teren sportivi legitimați la alte grupări din ”fotbalul mic” și nu numai, culmea ironiei, prin a lăsa pe margine tocmai arbitri de-ai săi, cărora le-ar fi fost rezervată în principiu această colectivitate.

Iar procedând astfel, ce exemplu pot oare conferi împărțitorii dreptății!? Cel mai nepotrivit cu putință, îndemnând implicit la adoptarea unor demersuri similare. Iar astfel se crează un precedent periculos în apele așadar oricum tulburi ale ”fotbalului mic”, unde asemenea practici sunt exersate.

Conștientă sau nu, AJF Timiș a deschis Cutia Pandorei prin acceptarea ”echipei arbitrilor” între cluburile ”Municipalului”, iar oricâte neajunsuri ar fi avut administrația din mandatele lui Dănuț Lața, nu s-ar fi întâmplat de exemplu ca secretarul general al forului județean, pe-atunci Florian Mierea, să ”intre la joc” după pauză în vreo trupă a arbitrilor, cum procedează acum Ionel Poclid. Ce prestanță și credibilitate mai pot avea în ochii ”alegătorilor”, ai suflării fotbalistice județene?

Astfel, atât AJF Timiș în general cât și arbitrii care s-au decis nu doar să-i arbitreze pe sportivi ci să și joace împotriva lor, și-au știrbit din credibilitate, iar asta pentru că, dacă tot s-a acceptat acest compromis, n-au conturat un exemplu de urmat prin participarea lor. Ci au lăsat loc măcar de interpretări, atrăgându-și chiar și contestații.

Ajungându-se fie și până într-acolo, de-a dreptul alarmant, ca de exemplu, tot cu ocazia căderii de cortină, partenera de întrecere ASU Politehnica să vadă drept redundant actul întocmirii unei contestații, deși la îndemână și absolut legitim, conform canoanelor regulamentului, pe motiv că ”n-ar fi băgată în seamă”.

Cât de grav poate fi așa ceva pentru întregul fenomen al ”fotbalului mic”, pentru climatul său? Foarte grav. Iar asta pentru că s-ar sedimenta în mentalul colectiv percepția că ”oricum n-ar avea rost”, ceea ce i-ar face implicit părtași incorectitudinii și pe cei care nu iau atitudine, deși lezați direct în drepturi.

Iar astfel ar surveni afundarea colectivă ”în cloacă”. Unii făcându-i indirect complici nelegiuirilor lor pe cei care tac și înghit cu senzația că nu-și are oricum rostul să se manifeste, să ia poziție. Conform pârghiilor regulamentare.

Și-atunci de ce să te mai și întâlnești și joci, dacă frumosul fotbal poate fi într-atât de mult întinat în spiritul său și vizavi de nota de fair-play? Să devină un joc sportiv o pârghie de exersare a minciunii, fățărniciei, șmecheriei și compromisurilor general valabile în societate!? Și nu oaza sa? Când de fapt ar trebui să fie o întrecere onestă la aer curat în care cel mai competitiv să învingă pe căi cinstite și corecte, de dragul fotbalului și nu al victoriei. Adică la un asemenea nivel modest, al ligii a șasea, să poată exista oarece mize și orgolii deșarte care să dea naștere unor asemenea compromisuri de nimic!?

”Violeții” au aflat și ei, a mers vorba, cu privire la contestația depusă ”în zadar” de ACS Kids Sânmihaiu Român tot la adresa Gruppo Select, ba mai mult, că pentru a-și ”reconsidera poziția”, antrenorul-jucător al ”copiilor” comunali, Gomboș, a fost ”adormit întru uitare” cu un rol de delegat de joc în corpul de observare al AJFT, iar astfel se tot afundă ”fotbalul mic”, picătură cu picătură, într-un marasm moral mai abisal ca niciodată.

Căci însumarea micilor minusuri întregește marea deșertăciune. Prin prisma căreia, aceeași și aceeași întrebare.

Ce credibilitate mai pot oare avea arbitrii la ora meciurilor în care sunt la centru cu fluierul sau asistenți la semnalizare, iar ajefiștii nu doar la ora alegerilor din 4 în 4 ani?

Secretarul general AJFT, la margine dar și ”la aparat”, pregătindu-se să intre în joc pentru echipa arbitrilor în întâlnirea de la LPS Banatul

Și chiar așa, apropo de două nume pomenite mai sus, n-a fost o simplă întâmplare că la ultima ședință a Comitetului Executiv al AJF Timiș, atunci când s-a ajuns la a se supune la vot includerea unor aspiranți în corpul delegaților de joc și s-a venit cu soluția ca Nicolae Gomboș și Lucian Betea să facă dovada faptului că nu mai activează în capacități inducând incompatibilitatea, de exemplu ca antrenori, jucători ori conducători, dintr-odată să se intre în stand-by, așadar fără a se mai vota ceva, procedură peste care s-a sărit, iar odată ce asistența s-a mai rarefiat iar cei cu soluțiile n-au mai fost de față, tocmai secretarul general al forului județean, de la sine putere și fără acționarea pârghiei scrutinului, a trecut la ”ungerea” și validarea delegaților de joc. Unul și același Ionel Poclid care intră și după pauză la ”echipa arbitrilor”, Gruppo Select.

La conducere în nocturnă prin golul unui ex-divizionar ”B” ripensist, Claudiu Matiș, jucător terț divizionar în activitate, și care probabil nu conștientizează implicațiile ”dedublării” sale și ca fotbalist dintre arbitri, motiv pentru care ar trebui sensibilizat, spre binele său. Căci dacă consideră cumva că o publicație i-a făcut un oarecare rău prin a-i menționa numele în calitate de marcator, atunci, prin prisma unui asemenea indiciu, e cu atât mai grav în privința percepțiilor și atitudinii sale, a mentalității sale în general, necesitând a fi sensibilizat chiar din plin de către vreun antrenor ori manager sportiv sau președinte de club din fenomen, ba chiar de către unii din conducerea arbitrajului local, poate de prin AJFT sau eventuali mentori, pentru a conștientiza anumite aspecte definitorii, și anume în sensul că tocmai el este strict unicul responsabil pentru alegerile în favoarea cărora optează. Acel așa-zis ”rău” și l-a făcut absolut singur, față de sine însuși, acceptând să intre în teren pentru o trupă nou conturată de liga a șasea, a arbitrilor cu inserții din dreapta și stânga, când de fapt este atât jucător divizionar ”C” cât și arbitru rapid propulsat la ”Tinere Talente”, chiar ca rezervă la un amical internațional.

Căci dacă ASU închide ochii în privința ”falsului” din partea Gruppo Select, ce-ar putea face în schimb presa a cărei menire este tocmai aceea de a informa? Să dezinformeze că și-au înscris un autogol alb-violeții!?

Așteptări ale junelui jucător-arbitru în lumina cărora tânărul ar trebui, spre binele său, adus nițel cu picioarele pe pământ, iar nou-promovata terț divizionară CS Phoenix Buziaș ar putea juca rolul său în acest caz punctual. Așa cum l-a jucat la un nivel inferior Narcis Petre, la CS Sânandrei Carani, excluzându-l din lot pe Alin Gârz, și acesta ”pe fals” la Gruppo Select, chit că îl reprimea ulterior în colectiv.

Dar Matiș e mult mai tânăr și ceva ”mai pe val”, motive pentru care ar trebui și conștientizat de către cei în măsură, întru îndreptarea unor percepții pe linia celor absolut necesare calităților unui împărțitor al dreptății din fluier. Dacă Nicolae Grigorescu n-a făcut-o sau o făcea lipsit de tact, tânărul ajungând la un moment dat ”să se lase” de arbitraj – nu neapărat de mare mirare, iar dacă Ripensia a închis ochii ori nu i-a păsat că ”Nespusa” monstruozitate pur satanică cu mesaje subliminale de pe Cluj Arena – iar aceste semnalmente sunt strict pentru cunoscătorii dedesubturilor ”industriei de divertisment”, ”turma” crezând ce vrea – putea avea prioritate în agenda jucătorului său legitimat în defavoarea activității fotbalistice, în raită pe la ”Untold”, atunci poate s-o găsi altcineva mai chibzuit și ferm din fenomen care să-i îndrume calea fotbalistică pe două… căi. A jucătorului și arbitrului.

Iată de ce, și prin aceste exemple, că e vorba despre Gârz sau Matiș, despre situația legată de Poclid și semnatarul de contestație Gomboș, că este vorba despre ”falși” ori alte vicii de participare, AJFT a deschis Cutia Pandorei prin încuviințarea prezenței la start în campionat și a unei trupe a arbitrilor. Gruppo Select chiar nu e select prin ”valurile” pe care le stârnește participarea sa în Seria a III-a de ”Promoție”, girată de o asociație al cărei secretar general intră să joace în echipa ”fluierașilor”.  

Și chiar dacă s-a ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu, cei din fenomen văzând și constatând la fața locului dar limitându-se la a-și da coate și la a vorbi pe la colțuri, una, că ”n-ar avea rost”, alta, că s-ar teme de ”represalii”, ar trebui în mod normal ca toți și fiecare în parte să fie mai corecți în primul rând cu ei înșiși.             

       

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Municipiu, Promoţie și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × opt =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: