ACS Poli, cel mai bun tur în sezonul regular dar atacul tot nu trece de media de un gol marcat pe meci

A răsturnat calcule aplicând liderului unicul eșec prin distanțarea la 4-0 în minutul 60 și impunându-se pe Dinamo, succese consecutive prin care întregea un șir de 3 triumfuri din care două în deplasare, iar în plus a conturat un bilanț 3-1-3 pe alte terenuri cu care cochetează aspirante la mai mare, reușite ce i-au asigurat cea mai bună linie de clasament în turul sezonului regular din campaniile pe prima scenă, însă o și mai bună zestre a fost știrbită de parcursul din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai modest prin comparație cu precedente finișuri ale acestui tronson.

ACS Poli s-a descurcat în tur mai bine în deplasare, acasă marcând în medie un gol pe meci dar de fapt deloc în 4 apariții din 6

Căci turul sezonului regular al primei ediții derulate pe grupe valorice ACS Poli îl încheia în toamna lui 2015 cu 3 remize iar anul trecut chiar cu 3 victorii la rând la zero, dintre care două în deplasare, pe când în ultimele două săptămâni a descrescut printr-un singur gol marcat în ultimele 4 etape fără victorie, dar în schimb cu două remize și două eșecuri la zero.

Altfel, timișorenii au conturat totuși cel mai bun bilanț în turul sezonului regular, 13 5 3 5 12-14 18 puncte, hiba raportându-se însă și de această dată cel mai mult la ineficacitatea fără tendințe de depășire a mediei de un gol marcat pe etapă. Mai mult în cazul actualei ediții, dacă nu i-ar fi surprins pe clujeni cu ”careul” din prima oră de joc și dacă n-ar fi dispus cu 2-1 de nou-promovata Juventus București, bănățenii ar fi înscris mult mai puțin pe ”Dan Păltinișanu” decât în deplasare, căci n-au scuturat plasa oaspeților nici cu FCSB, nici cu FC Viitorul, nici cu nou-promovata Sepsi și nici aseară cu CS U Craiova, interesant de notat fiind aspectul că formația pregătită de Ionuț Popa a înregistrat un golaveraj identic al partidelor găzduite respectiv derulate pe alte terenuri, și anume 6-7.

Totul a luat-o la vale după accidentarea autorului golului victoriei în răsturnarea de scor de pe Dinamo, 1-2 în acea seară de luni, vârful Octavian Drăghici trecând în foarte scurt timp de la bucuria reușitei din minutul 62 la durerile de umăr ce i-au adus înlocuirea în minutul 76, iar de-atunci, în aproape 6 ore și jumătate de fotbal, ACS Poli a mai marcat doar o singură dată în 4 întâlniri, și asta târziu în prelungiri printr-un fundaș de meserie, Alin Șeroni, reprofilat de nevoie pe post de atacant. Foarte sugestiv în privința neajunsurilor bănățenilor în compartimentul ofensiv…

Altfel, cine știe ce zestre ar mai fi adăugat formația cocoțată pe locul 6 și în play-off după acel triumf din ”Groapa” alb-roșilor, chiar și așa depășindu-și traiectoriile din turul sezonului regular al edițiilor precedente. Astfel, bilanțul la zi 13 5 3 5 12-14 18 puncte este superior celor din toamna lui 2015 și 2016, și anume 13 3 5 5 9-15 14 puncte, în urmă cu 2 ani, respectiv 13 4 2 7 13-23 14 puncte în urmă cu 12 luni, când plusa însă cu 3 victorii la rând la zero, două în deplasare, 1-0 la Iași și cu FC Viitorul respectiv 2-0 la Chiajna, sus numitul Drăghici înscriind în Moldova dar și deschizând scorul pe final în Ilfov, cu reușite după pauză.

Se și remarcă însă cât se poate de clar incapacitatea timișorenilor de a depăși pragul mediei de un gol marcat pe etapă, fapt valabil chiar și în primele 13 etape ale participării în Liga 1, din ediția 2013-2014, derulate atunci în alt sistem competițional tur-retur cu 18 cluburi în concurs și pe parcursul lui octombrie, bilanțul fiind 13 4 4 5 13-15 16 puncte.

Anul trecut de exemplu, primele 13 goluri din tur au fost semnate de 10 marcatori, printre care și Elek, Bărbuț, Pedro Henrique sau Popovici, golgheteri cu câte numai două reușite fiind însă Artean și Drăghici, pe când în campania în curs au punctat pe rând Bîrnoi, Munteanu, Mailat, Vașvari de două ori, din nou Munteanu, chiar cu două reușite dar și Cânu respectiv Drăghici, iar apoi același Vașvari din lovitură de la 11 metri și Drăghici, plus Șeroni în prelungirile de la Iași. Așadar numai 7 marcatori, remarcându-se cu câte 3 noile achiziții Munteanu și Vașvari, iar cu două și mai longevivul Drăghici.

În urmă cu două toamne, în tur, Elek strângea tot 3 reușite iar Goga două, restul fiind asigurat, la cea mai modestă zestre prin comparație, de Luchin și spaniolii Rufino, Hernandez și Llorente.

Se observă așadar și o oarecare discontinuitate ca personal utilizat, dar sare în ochi și faptul că timișorenii n-au marcat în mai mult de jumătate din rundele turului ediției actuale, în 7 din cele 13 apariții, comparativ cu situația de acum 2 ani, când nu scuturau plasa porții adverse decât în 3 din cele 13 întâlniri, sau cu cea din toamna lui 2016, în 5 etape ale turului. Iar doar FC Viitorul, Sepsi, Gaz Metan și Juventus, așadar inclusiv nou-promovatele, au marcat până acum mai puțin decât ”violeții” lui Popa.

Fără doar și poate, cel mai bun parcurs de început de sezon pentru timișoreni, surprinzător oarecum prin prisma faptului că erau nevoiți să joace în precedenta ediție, pentru salvare, până în 15 iunie, parcurs ce le-a adus și cea mai bună clasare, însă neajunsurile în plan ofensiv i-ar putea costa în continuare în încercarea de a menține o poziție cât mai onorabilă în zona mediană a ierarhiei, tot mai comprimată.

În anii trecuți, ACS Poli demara slab în returul din sezonul regular, în 2016 de exemplu prin a ceda cu 2-0 la Botoșani și a se impune abia la a patra încercare, 2-0 acasă cu Astra, iar în 2015 prin a se înclina cu 3-1 în deplasare Pandurilor și a triumfa abia la a șasea tentativă, 2-0 pe teren propriu cu ASA.

Ce va fi rămâne de văzut începând de luni 16 octombrie de la ora 18, contra Concordiei, până atunci fiind de urmărit și dacă bănățenii își vor conserva poziția în play-off în ierarhia turului, ceea ce depinde de rezultatele înregistrate în runda în curs acasă de Dinamo și FC Voluntari respectiv de ieșeni pe litoral. Programul rundei și clasamentul, plus țintarul etapei ce va demara în 13 octombrie, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: