ACS Poli, comunicat mincinos. Nu câte două salarii plătite, ci diferențiat, pe o lună, două sau mai multe

Brigada de public relations și împachetare a fumului în șandramale cu funde roz a clubului prim-divizionar timișorean ACS Poli, o celulă extrem de mică dar activă în a-i induce în eroare pe simpatizanți și în general pe cei interesați de fenomen prin acolada balonată în timp de dezinformări, omisiuni, trunchieri ale realității sau știri fabricate cu ochelari de cal cu lentile din spectrul curcubeului pe nas, a mai copt un nou comunicat liniștitor și de bine, reflex al deceniilor cincinale dar și al manipulărilor postdecembriste, aburind suflarea întru calmarea spiritelor la ora unor tulburări manifestate sub forma revoltei mocnite a sportivilor și admiterea aspectului că trupa de Liga 1 ar putea chiar avea zilele numărate.

Frica, paralizanta frică îi mână mai mereu ”în luptă” pe numeroșii răvășiți căutând salvarea aparențelor și inducerea unor percepții eronate, de unde și graba și febrilitatea cu care se străduiesc să lase impresia că n-ar fi de fapt nimic putred în Danemarca. Este o temere care nu se restrânge strict la lumea fotbalului sau a sportului, ci raportat la mai tot ce mișcă în existența umană. În cazul de față au mai împrăștiat ceva praf în ochi Drăgoi și Birlică.

Însă de parcă n-ar fi fost destul de gravă situația prim-divizionarei timișorene, unii vizionari au mai complicat-o în plus prin a risca să altereze până și unul dintre extrem de puținele puncte de rezistență ale clubului aflat în pregătirea primirii vineri seară a campioanei FC Viitorul, și anume coeziunea colectivului sportivilor, unitate de grup care a generat notabila aducere în primăvară la liman a ca și retrogradatei penalizată de pe Bega. Tare puține au mai rămas cu adevărat în picioare la ACS Poli, repere asigurând continuitatea din inerție a clasatei pe locurile 13 și 12 în ultimele două ediții, iar unul de bază s-a menținut a fi forța grupului, coagulat și oțelit în încercările de care a avut parte.

Grupul a suferit ce-i drept modificări destul de semnificative în această vară, capitolul sosiri fiind suficient de consistent, însă și-a păstrat în general tăria printr-o bună asimilare a celor nou veniți și adaptare în ansamblu la caracteristicile structurii efectivului remaniat, chiar dacă pe alocuri s-au mai pomenit remarci legate de foștii salvatori și proaspeții descinși pe ”Dan Păltinișanu”, doar că unitatea sa ar putea fi pusă la încercare de discutabila modalitate de remunerare pentru care au optat cei responsabili să o facă, necesară remunerare pentru calmarea spiritelor și atenuarea nemulțumirilor, dar totodată mascată ca particularitate a execuției și prezentare oficială.

Într-adevăr, ”surse private” au salvat pe moment situația, sau ”rezolvat”, tot pentru a cita din comunicatul remis de ACS Poli, dar cele două salarii n-au fost tocmai două în fiecare caz în parte, ci unul, două sau mai multe, pentru eficientizarea și maximizarea impactului acestui demers, generând însă diferențieri contrarii uniformității existente în plan sportiv la nivel unitar în rândul jucătorilor.

Unii sunt cu mai îndelungate prezențe pe ”Dan Păltinișanu” și mai încercați în a fi pus în cârcă greutățile, alții sunt prin preajmă de dată mai recentă iar o altă categorie ar fi constituită din potențiale păsări călătoare cu sânge mai proaspăt, curtate sau măcar urmărite de grupări interesate întru cooptarea lor. Implicit, de la caz la caz, s-a optat și pentru diferențieri la capitolul plată, drept o altă măsură pompieristică a decidenților de la ACS Poli.

Că unii ar putea fi mai nemulțumiți și descumpăniți decât alții, cochetând implicit cu ideea evadării spre zări mai însorite, s-a sugerat oarecum și după ultimul meci găzduit pe ”Dan Păltinișanu”, câștigat vineri cu 2-1 cu nou-promovata Juventus București, pomenindu-se atunci că de unii dintre cei mai vulnerabili componenți ai timișorenilor ar trebui avută mai mare grijă în lumina recentelor tatonări de pe piața transferurilor, grijă care s-ar fi putut manifesta și regăsi inclusiv în modalitatea de calmare a spiritelor, prin plăți efectuate diferențiat, deși sub spectrul confidențialității. Pe alocuri s-a mai și plusat, pe alte adrese s-a mai apelat la un plus de înțelegere. Ceea ce n-ar însemna însă neapărat și că jucătorii ar fi musai contrariați de diferențierile la care s-a apelat, făcând poate corp comun cu multă considerație prin a înțelege chiar și asemenea contraste. Dar poate că nu în totalitatea lor.

Unul dintre ei nu mai este însă implicat și pe mai departe în zbuciumata existență a trupei expediată pe terenurile din Chiajna, Giurgiu și Botoșani să se înfățișeze în roz-negru, și anume Cristian Bud, un transfer ce se anunța a fi cu grad de risc și care a confirmat că puțini spre foarte puțini mai sunt pe piața autohtonă jucătorii care să corespundă cerințelor fie și reduse din limitata valoric competiție a Ligii 1. Bud a solicitat despărțirea iar rezilierea contractului a survenit prompt.

Așa a fost, este și va fi, ca grupările sportive să apeleze la variantele directe de diseminare a mesajelor pe care le servesc interesat celor la care se raportează, simpatizanți și consumatori ai fenomenului, prin a expune exact ceea ce poftesc și le convine în funcție de circumstanțele de moment. Iar prin această conduită este deconspirată fățărnicia și ipocrizia cluburilor din arena sportivă, căci pe de-o parte caută cu orice preț să-și apropie cât mai multe simpatii și apelează implicit la încrederea, sprijinul și buna credință a publicului susținător, dar pe de altă parte nu-i răsplătește însă dorita încredere printr-o transparență și reciprocitate care ar trebui să fie pietre de temelie ale unui domeniu asociat principial măcar noțiunii de fair-play, căci n-ar fi vorba despre sfera unor lumi subterane, mai tenebroase și oculte. Deși se arată tot mai mult a deveni, în ciuda faptului că n-ar părea deloc așa tocmai prin exemplul adus în discuție, și anume acest roz ce spune multe celor în cunoștință de cauză. Celor doar în foarte bună cunoștință de cauză, și nu care ar avea oarecare vagi impresii.

Așadar, dacă tot se optează pentru lansarea unui comunicat altfel deloc necesar, atunci să fie și ceva mai aproape de realitate, căci de aceea se numește comunicat. Mai bine deloc, decât gogoși strict doar pe gustul unora. Și-ar mai fi de-ajuns cu toată această practică strângând deja exemple cu duiumul, total deja cu zerouri în coadă, căci aspectul este valabil și pentru alte entități sportive locale sau de aiurea care se străduiesc din răsputeri să-și pudreze strident imaginea, în dorința de a părea ceea ce nu sunt. Mai bine să acționeze așa cum se cade, și n-ar mai fi nevoie de altceva, decât să se chinuie asiduu în salonul de cosmetică.

* Etapa a 5-a în Liga 1 se încheie astăzi cu jocurile Gaz Metan – Sepsi și CFR Cluj – Dinamo, de la orele 18,30 respectiv 21, urmând ca runda a șasea să înceapă mâine, vineri, cu meciul ACS Poli – FC Viitorul, de la ora 21. Ultimele rezultate, programul viitor și clasamentul la zi după Astra – Concordia 1-0 și Juventus – CS U Craiova 0-1, pe coloana dreaptă, a datelor tehnice. ACS Poli va juca în etapa a 7-a la Mediaș, sâmbătă 19 august de la ora 18,30, cu Gaz Metan, actualmente codașă, iar în runda a opta duminică 26 august de la 18,30, pe ”Dan Păltinișanu”, cu CFR Cluj, după care se va intra într-o pauză competițională până în jur de 9 septembrie.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: