ACS Poli – Concordia, trupe cu câte 10 puncte adunate afară în tur, Chiajna prin 3 ultime succese la rând. Ilfovenii vin pe locul lor favorit, 11. Popa: ”Am fost forțați de împrejurări și cred că aduceam pe oricine în situația noastră”

Astăzi începe returul sezonului regular în cea de-a III-a ediție a Ligii 1 continuată pe grupe valorice iar prim-divizionara ACS Poli se pregătește de sosirea Concordiei Chiajna, și la ora actuală tot pe locul 11 în urma unei ascensiuni, precum se strecurau ilfovenii pe ultima poziție salvatoare și în primăvară, la încheierea campaniei anterioare.

Pauza competițională de două săptămâni dintre tur și retur s-a încheiat iar următoarele 13 runde, dintre care 9 anul acesta iar ultimele 4 din jur de 3 până aproximativ în 24 februarie 2018, vor oferi verdictul în privința componențelor grupei play-off și play-out.

ACS Poli a câștigat acasă în tur cu codașa Juventus și liderul CFR Cluj, remizând alb cu FC Viitorul și Sepsi dar și pierzând la zero cu FCSB și CS U Craiova. Bilanț pe teren propriu, 6 2 2 2 6-7 8 puncte

În ciuda tuturor problemelor, financiare, de natură administrativă, cu stadionul, pe la comisii, de efectiv, cu accidentările, pe piața transferurilor și nu numai, timișorenii abordează returul de pe un loc de play-off, acontat fără a-l mai ceda după runda a noua, în care dispuneau de Dinamo la București, ultim triumf al lor, urmat de două remize și două eșecuri, însă toate cu un singur gol marcat.

ACS Poli a avut așadar ceva timp la dispoziție să-și mai tragă sufletul și să se regrupeze, cu gândul la menținerea unei poziții cât mai ferite de griji, temeri care pe antrenorul principal Ionuț Popa nu-l ocoleau prin prisma remarcilor sale după ultimele apariții din tur, cu trimitere la bătăliile pentru evitarea retrogradării, inevitabile în opinia sa în cazul în care lotul n-ar fi împrospătat.

Popa a revenit astăzi de la ora 12,30 cu declarații prefațând meciul acasă de luni de la ora 18 cu Concordia Chiajna, grupare ilfoveană de pe poziția a 11-a care, surprinzător, deține mai multe goluri marcate în tur decât timișorenii, și anume cu o medie de unul pe meci.

De fapt, raportat la toate eforturile și strădaniile timișorenilor, care au stârnit surprindere prin depășirea liderului CFR Cluj și a dinamoviștilor tocmai în ”Groapă”, doar 4 puncte la despart pe ACS Poli și Concordia, plasată 5 locuri mai jos și care a recuperat încet, încet teren, după consolidarea din mers a lotului.

ACS începe așadar returul de pe ultima poziție în play-off, urmată îndeaproape de Dinamo, FC Viitorul, FC Voluntari și chiar de ieșeni, urmând ca bănățenii să joace apoi duminică 22 octombrie de la ora 20,45 la FCSB, care se va găsi la vremea aceea între deplasările în Israel, la Hapoel Beer-Sheva, joi 19 octombrie, pentru meciul din etapa a III-a a fazei grupelor în UEFA Europa League, respectiv la Cluj, pentru duelul eliminatoriu din Cupa României cu Sănătatea Servicii Publice. Ulterior, ACS Poli va juca la rândul ei în competiția K.O., cu concitadina ASU Politehnica, în jur de 25 octombrie, și tot duminica și acasă în Liga 1 cu Astra, pe 29 ale lunii de la ora 18.

Mai întâi însă un duel între formații care au adunat câte 10 puncte fiecare în deplasările din tur, ACS Poli din 7 ieșiri, începând cu cea victorioasă cu 1-0 tocmai la Chiajna, unde Bîrnoi marca în minutul 50 pe 15 iulie, iar galben-verzii din șase ieșiri, în ordine 1-1 la CS U Craiova, 1-0 pentru Astra, 2-1 pentru AFC Botoșani și un recent șir victorios de 3 întâlniri, 2-1 la Mediaș, 3-2 pe 27 septembrie la Dinamo și 1-0 la Voluntari în 2 octombrie. Într-adevăr, 10 puncte afară, cu bilanțul 3 1 2 8-7.

Revirimentul a fost influențat de întărirea lotului și schimbarea de pe banca tehnică, Ion Moldovan preluând ștafeta după trecerea lui Vasile Miriuță la Dinamo.

Sunt așadar 3 luni de la meciul tur din miez de iulie iar ACS Poli – Concordia va deschide luni ultima zi a etapei ce începe astăzi la 20,45 cu FC Voluntari – FCSB. Timișorenii n-au mai înscris acasă în ultimele apariții după surprinderea liderului CFR Cluj, remizând 0-0 cu Sepsi și pierzând 0-2 cu CS U Craiova, dar n-au prea marcat ei cu larghețe niciodată când Concordia a descins pe ”Dan Păltinișanu”.

Astfel, Șeroni doar a egalat în minutul 90 al duelului direct din Timișoara din returul sezonului regular anterior, 1-1, iar în play-out se sfârșea cu un plictisitor 0-0, pe-atunci la cârma ilfovenilor fiind Dan Alexa.

Cu încă o campanie înainte, ACS Poli trecea în tur cu 1-0 de cei din Chiajna la debutul lui Florin Marin pe banca bănățenilor, Goga marcând în minutul 57, dar ceda apoi cu 1-3 în play-out. În fine, la prima participare a timișorenilor în elită, în ediția 2013-2014, ACS Poli câștiga acasă contra Concordiei cu 1-0 în chiar ultima etapă, tardiv însă, căci nu evita retrogradarea.

Ionuț Popa a început prin a remarca despre partida de luni că ”așa cum am vorbit și cu băieții în vestiar, noi îl considerăm cel mai important joc din retur și spun asta deoarece în cazul în care vom câștiga, ne gândim la play-off, iar dacă nu vom câștiga, ne luăm gândul de la play-off. Am încercat să creez, așa, o stare de încredere, mai ales că ultimele rezultate nu ne-au fost favorabile, iar potențialul lor este altul”.

”Din păcate și la acest joc va trebui să facem modificări, improvizații, și mă face să râd, căci dacă până acum am fost nevoiți să jucăm cu un fundaș în atac, acum trebuie să jucăm cu un atacant în apărare, căci n-avem soluții…”

”Mă gândesc să-i bat și am 3 puncte în plus dacă câștig, căci avem apoi program greu, și trebuie să-ți faci puncte, să ai un număr, acolo, la 38-40, ori dacă nu le faci… Am fost în play-out în sezonul trecut și ne-am salvat cum ne-am salvat… Și am așteptări să facă un pas în față, o creștere a echipei, valoric, a grupului…”

”Lipsește Drăghici iar absența lui este una deosebit de mare, dădea goluri, era vârful în care ne puneam mari speranțe, ne-a ajutat mult și în sezonul trecut, și în cel actual. În privința atacului, stăm mai prost decât în sezonul trecut, atunci îi aveam pe Popovici, pe Pedro Henrique, dar trebuie să găsim soluții, să putem învinge. Le cer o determinare mai mare, o atitudine, așa cum au manifestat în multe partide, iar ei sunt încrezători, și eu cred în ei!”

”Ciucur va fi fundaș lateral. Șeroni este suspendat, și Țigănașu e suspendat, Cânu și Haruț accidentați, la fel Drăghici – accidentat, sunt cinci deja care… Curileac, Munteanu, Crețu, mai sunt cu probleme, dar astea nici nu le mai bag în seamă…”

Despre Concordia Chiajna… ”Au adus șase jucători noi, 3 foarte buni pe atac, Bumba, Bawab și Batin, au obținut și rezultate bune, e o echipă periculoasă, care s-a schimbat radical prin aducerea acestor 6 jucători în ultima zi de transfer. Mă refer la jucătorii care au apărut în ultimele două etape, Bud n-a jucat la ei în ultimele două…”

Despre togolezul Abraw: ”Nu știu care e situația lui, nu știu, pentru că e vorba și de cartea verde, și… Șanse foarte mici să avem cartea verde până luni, greu de crezut că va putea juca.”

”Miguel va fi atacantul central, va începe titular, am avut o discuție cu el, și sper să dovedească, i-am spus că am așteptări de la el, să dovedească faptul că e un atacant de Liga 1, iar dacă nu poate și nu reușește, înseamnă că am făcut o greșeală, așa cum se mai pot face greșeli în fotbal, și vă reamintesc de Shevchenko, cum a fost luat de Chelsea pe 30 de milioane de euro de la Milan dar n-a jucat aproape deloc. Abraw mi-a fost recomandat, e un atacant care a jucat în naționala statului Togo, dar după părerea mea e doar 30%-40% pregătit, nu știu și dacă atât, dar am fost forțați de împrejurări să aducem un atacant și aduceam pe oricine în situația noastră… Ori până în iarnă mai sunt 12 etape și dacă se accidentează și Miguel… Șeroni e de conjunctură, are și el întindere, nu știu când își revine…”

Întrebat, Ionuț Popa s-a referit și la tragerea la sorți a 16-imilor Cupei României, ASU Politehnica – ACS Poli… ”Pentru noi e bine că nu mai facem deplasare, ne-ar costa bani, jucăm aici, sau ei sunt organizatori, deci jucăm unde vor, jucăm la ei pe teren cred. A, aici? Ei, uite, televizările… Nu mă interesează Cupa României și nici nu mă interesa dacă era Cupa Ligii. Am suferit anul trecut, am fost păcăliți de aventură, nu mai vreau!”

Cum vor reacționa jucătorii dacă din tribună se va striga ”Hai Poli”? ”Se uită unul la altul, că așa am adus eu odată un echipament, la țară undeva, și am cerut să li se înscrie numele, scris pe spatele tricourilor, și era pentru prima oară. Jucătorii nu știau că ăla e numele, ei îi știau după poreclă, ce, așa îi cheamă!? Că îi ziceam altfel… Tot așa, se vor uita unii la alții, speriați…”

S-a sărit la subiectul candidaturii lui Sorin Drăgoi la șefia LPF. ”Ce voi spune acum va apare prin ziare, nu? Că am mai văzut și cu UTA, nici nu știu de UTA nimic, dar tot văd că scriu ziarele pe-acolo, ce am cu UTA. Eu ca antrenor-președinte!? Eu îl susțin pe președintele nostru în candidatura sa la conducerea Ligii, am avut o părere foarte bună despre Mitică Dragomir și Gino Iorgulescu, dar față de ei Sorin a lucrat în administrație, în management, are alte lucruri interesante de adus ca schimbare la LPF, și m-aș bucura, îl susțin, căci merită, e inteligent, are experiență în domeniul administrației, și cred că poate veni cu lucruri noi, cu lucruri interesante. Uite, televiziunea este singurul nostru sponsor, și cred că dacă n-ar fi, n-am mai avea bani, iar de aici am plecat ca discuție, că trebuie făcut ca nu numai de la televiziuni să vină bani, iar Sorin are armele sale, planurile sale, programul lui, prin care poate să aducă bani și din afara televiziunilor”.

Întrebat tot despre cei din domeniul vizualului pe seama unui ”fotbal paralel”, conform viziunii sau mai degrabă clișeului conturat din respectiva direcție, Popa a mai remarcat: ”E o țară anormală, cu lucruri anormale. Nu sunt atâtea lucruri normale în țara asta! Nu e normal să aibă proces Primăria Cugir cu Curtea de Conturi și același proces, la fel, identic, să-l aibă și Primăria Timișoara cu Curtea de Conturi, dar Cugir câștigă, Timișoara pierde. Unde e normalitatea!? Pe ce criterii s-a judecat!? Cred că e o lege națională, nu județeană. Sau cum e!? Care sunt mai deștepți sau mai puțin deștepți dintre judecători!? E anormal… Nu e normal să te duci la Pitești și să-ți iei pe 200-300 de euro carnetul și alții cad de 3-4 ori că învață la școala de șoferi. Într-o țară anormală, totul e pe măsură…”

S-a mai referit la confruntarea cu oaspeții care au cucerit 12 din ultimele 15 puncte posibile și Cristian Bocșan, fundașul titularizat contra craiovenilor în urma accidentării lui Cânu, pe care îl înlocuia în minutul 28 al deplasării la Iași, după ce în actualul campionat mai apărea doar din minutul 52 al disputei acasă cu FC Viitorul, în locul lui Țigănașu: ”Este un meci foarte important prin prisma ultimelor rezultate mai puțin bune pe care le-am avut și vizăm o victorie prin care să ne menținem cât mai mult în primele 6, până la final, să sperăm că vom reuși la încheierea returului să fim pe locul de play-off”

”Sunt într-adevăr ceva probleme de lot dar sper ca jucătorii care vor intra să compenseze lipsa celor care nu sunt disponibili. Concordia a avut rezultate foarte bune de la venirea noului antrenor și probabil i-a scos din starea în care erau, însă sperăm să le stopăm seria de victorii pe care au avut-o!”, a adăugat Bocșan.

Programul etapelor a 14-a și a 15-a, pe coloana clasamentelor.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = saptezeci doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: