ACS Poli, cu amintiri în alb-negru contra celor în roșu, Dinamo, cu 3 puncte afară din ultimele 18 posibile

Micile amănunte se mai schimbă dar sistemul putred și infect doar se perpetuează. Sâmbătă seară de la ora 20,30, un nou episod în istoricul neplăcutelor descinderi ale dinamoviștilor bucureșteni pe Bega, acum cu ocazia primului meci acasă din returul sezonului regular pentru ACS Poli, în cadrul etapei a XV-a din Liga 1 dar și ultima înaintea pauzei competiționale ce lasă loc reprezentației oficiale finale a naționalei României pe 2016, vineri 11 noiembrie, acasă cu o altă neînvinsă a Grupei E, Polonia, în runda a patra din zece ale seriei preliminare pentru Mondialul rusesc din 2018.

acs-poli-timisoara-130x125

Ulterior apropiatei pauze competiționale interne, ultimul tronson al întrecerilor din acest an în elita fotbalului românesc va aduce codașei ACS Poli confruntări pe trei planuri, atât prin manșa I a semifinalei cu ASA din Cupa Ligii, fază a întrecerii la care Dinamo aspiră în restanța din sferturi la Astra din 17 noiembrie, cât și în optimile Cupei României, spre mijlocul lunii decembrie, respectiv în campionatul Ligii 1, în care, conform foarte prostului obicei al celor cu drepturile de difuzare și furnizorilor, etapele cu numerele 17-19 vor fi cuplate fără măcar 24 de ore de pauză între ele, în 11 zile la rând din 25 noiembrie până în 5 decembrie. Mai întâi, vineri 18 noiembrie, așadar peste două săptămâni, în cadrul rundei a 16-a, de la ora 20,30, Pandurii – ACS Poli, programul ulterior al timișorenilor în campionat fiind punctat de datele duminică 27 noiembrie de la ora 18, acasă cu Astra, miercuri 30 noiembrie la ora 14 la CS U Craiova și luni 5 decembrie la ora 18 tot în deplasare, și la Cluj, în Gruia, cu CFR. Se va apropia așadar un nou front cu 3 deplasări în patru reprezentații, însă până atunci primirea roș-albilor din București.

A căror continuă cosmetizare și pieptănare s-a perpetuat, sub altă pălărie rămânând însă mereu aceeași Mărie. Că era 8 noiembrie 1987, când cu antologicul Poli – Dinamo 2-1, că este tot prima decadă din noiembrie în 2016, alb-roșul din Șoseaua Ștefan cel Mare a rămas la fel de controversat și repulsiv multora, însă pe aceleași înalte frecvențe ale importanței în estimările dregătorilor media din orașul de baștină al ”câinilor roșii”, de parcă n-ar fi vorba despre un club înadins creat de sistem la scurt timp după a doua prefabricată conflagrație mondială și atașat Internelor în vremuri de tristă amintire.

Marea diferență o face însă faptul că, sătui și dezamăgiți fiind de acest status-quo al minciunii patentate și sistematice ce blochează orice veritabilă schimbare, amatorii de fotbal au ajuns să nu mai cumpere gogoșile umflate cu aer și aruncate cu ignoranță de circul reunit și general care a subminat și împins sportul rege carpatin spre actuala sa stare precară, un joc de Liga 1 pe ”Dan Păltinișanu” cu Dinamo în calitate de formație oaspete atrăgând încet și sigur tot mai puțini spectatori.

dsc_8353

Fotbalul românesc, prin numeroșii impostori care l-au invadat cu un uriaș tupeu și întru profit, iar vehiculul roșu Dinamo n-a făcut deloc excepție de la a prelua pe scaunele din față tot soiul de reciclați, și-a săpat singur groapa cu o înverșunare demnă de o cauză mai bună, ajungând în anii de grație ai mijlocului acestui deceniu la cheremul stropilor din drepturile de difuzare, televizări ce au exacerbat însă cu atât mai mult exodul chibiților de pe stadioane. S-a rămas și fără protagoniști și fotbal de calitate, și fără resurse financiare și nu numai, și mai ales fără prea mulți spectatori, absența unor autentice schimbări, sistemice și structurale, de mentalitate și abordare, stând la baza multor neajunsuri actuale. De care Dinamo, o profitoare a vechii orânduiri, nu poate fi deloc străină, din rolul său de club cheie la vârful competițiilor interne.

Însă dacă în aceeași primă decadă din noiembrie, în urmă cu aproape 3 decenii, timișorenii se îngrămădeau puhoi să vadă la lucru ceva fotbaliști de soi cu ocazia descinderii dinamoviștilor dar să-și descarce și oful împotriva sistemului reprezentat de un club exponențial, în schimb ultimii ani nu le-au mai rezervat bucuria de a urmări jocuri și sportivi de același nivel calitativ, fiind totodată lămuriți și consolați în privința perpetuării stării de fapt, ceea ce-i ține mai degrabă pe la casele lor.

În fond și la urma urmelor, ce să mai vezi?

Dinamo e una și aceeași, o știm cu toții, că era păstorită de unși ai sistemului, că se afișa cu grobianul ”Butelie” Borcea, că s-a coafat acum cu Mutu, o unealtă a vechii orânduiri care s-a tot căznit apoi în zadar să se reinventeze, doar că nu avea ce reinventa dat fiind emanația în care constă de fapt, toată deșertăciunea regăsindu-se în rezultatele din ultimul timp. Penibile în tot mai scurtele raiduri peste hotare și cu sforțări în general eșuate de a se mai menține în frunte, pe măsura ultimelor titluri naționale, din 2002, 2004 și 2007, de la care revenirea în acest an pe locul 2 după sezonul regular al ediției trecute respectiv pe 4 după play-off-ul din 2015/6 a constituit chiar o performanță. Mereu însă în umbra concitadinei FCSB, cealaltă distinsă emanație a sistemului perpetuat.

Actualul sezon i-a găsit însă pe cei de la șosea pierzând urma realimentatelor mari așteptări, Dinamo prezentându-se la Timișoara pe o poziție în afara zonei play-off și în urma unor grupări din Botoșani sau Mediaș, pentru a nu mai pomeni de handicapul de 10 puncte față de liderul în roșu-albastru respectiv de rămânerea până și în urma unei formații pornite cu o penalizare de 6 puncte, CFR Cluj. De fapt, alb-roșii au doar o victorie și 3 remize în plus față de zestrea codașei, gazda sa.

În consecință, trupa lui Andone se aliniază cam înfometată pe ”Dan Păltinișanu”, și cu atât mai mult în deplasare, în care a suferit cumplit după ce aborda sezonul cu un neverosimil 4-1 la Astra Giurgiu. Au urmat însă rezultate în descreștere pe alte terenuri, de la 0-0 la Cluj și 1-1 la FCSB, la eșecuri cu 2-1 la ASA, Botoșani și Craiova, între care s-a strecurat un 1-1 la Ovidiu, cu FC Viitorul. Cu alte cuvinte, doar 3 puncte din ultimele 18 posibile în condiții de deplasare și 5 goluri marcate. Apropo de care, cei în roșu-alb au totuși al doilea cel mai prolific atac al Ligii 1 dar și cea mai penetrabilă defensivă dintre primele opt clasate, o pâine de mâncat pentru aproape orice oponent.

Pe de altă parte, oricât s-ar strădui unii să o împacheteze ca fiind continuatoarea de tradiție a vechii Poli, cea care dispunea pe vechiul ”1 Mai” de Dinamo în fața a zeci de mii de spectatori, ACS este însă tot o emanație a sistemului, branșa sa politic-electorală, ca jucărie a unui edil al capitalei Banatului ales în mandate la rând prin sufragiul în scădere de la unul la altul a sub o cincime dintre alegătorii cu drept de vot de pe Bega, impetuozitatea administratorilor nefiind susținută și de pricepere, de unde și menținerea în funcțiune a acestui nebunesc carusel al schimbărilor de personal, musai cât mai numeros de prin părțile celor mai multe dintre vizitatoarele Timișoarei în Liga 1. De dată recentă, pentru noua campanie, n-au fost suficienți Drăgoi și reinstalatul Birlică, uns fiind în plin curs al acțiunii și Rică Neaga, care, sugestiv, își încerca în ultima vreme abilitățile chiar și la o chinuită divizionară C timișeană din Giarmata, însă fără succes și continuitate pe ”Nicu Moraru”, ba din contră, rapid plecat la drum.

Acesta ar fi stadiul rătăcirii noului proiect timișorean, într-o continuă căutare a busolei, rătăcire ținând deja cu anii și în pierdere de credibilitate după starturi furate ce mai anesteziau totuși simțurile și mai estompau amintirile, aproape jumătate de stadion plin bucurându-se la debutul acasă în elită al noii emanații ACS Poli în vinerea de 19 iulie 2013, 2-0 cu Dinamo.

Surprinsă pe Bega în jocul inaugural al rundei de deschidere din 2013/4, Szekely înscriind cu capul nu cu mult înaintea pauzei iar Bărbuț remarcându-se prin solitara sa cursă din minutul 63 al unui debut abordat de Velcea cu garnitura Nuno Claro – Nohai, Scutaru, Şeroni, Marovic – Bărbuţ, Petre – cpt., Trandu, Nicola – Boldea, Szekely, iar cu Coca – Petrovic, Belu, Poparadu, Popovici, Nanu și Ruiz pe bancă, pe când Dinamo s-a înclinat în componența Naumovski – Rus, Luchin – cpt., Asanovic, Filip – Boubakar – Matei, Lazăr, Curtean – Dănciulescu, Thomas, pe bancă la start fiind Manyur – Grigore, Collins, Strătilă, Elton, Ndaw și un anume Dorin Rotariu.

De fapt, judecând prin prisma scăderii treptate în timp a numărului de spectatori la meciurile de pe ”Dan Păltinișanu” ce afișau drept oaspete chiar și trupe constant umflate cu pompa de propaganda bucureșteană, se poate estima că mai mulți au fost localnicii acriți și sătui să tot vadă tineri sportivi crescuți pe Bega și luați cu harponul în alb-roșu, decât curioși și chiar entuziasmați să-i urmărească evoluând pentru cei din capitală.

În consecință, la ani lumină de puhoaiele din secolul trecut cu ocazia duelurilor între autentica Poli și prelungirea în sport a sistemului, sâmbăta încețoșată de 7 noiembrie 2015 a adus un fiasco în tribune, puțini spectatori chinuindu-se să deducă ce se întâmplă pe gazon, unde Florin Marin începea cu Kirschstein – Belu, Luchin – cpt., Scutaru, Neagu – Melinte, Llorente – Curtean, Croitoru, Hernandez – Rufino, rezerve la start fiind Smaranda – Bocşan, Artean, Ovidiu Popescu, Poparadu, Zicu și Elek, iar Mircea Rednic cu Cerniauskas – Fai, A. Marc, Nedelcearu, Steliano Filip – Anton, Vojnovic – Dorin Rotariu, Palic, C. Matei – cpt. – Essombe, pe bancă la start fiind Abraham – Corbu, Puljic, Van Haaren, Shalaj, Gavrilă și Gnohere.

Totul a fost decis în toamna trecută de o monumentală gafă de începător a veteranului portar Kirschstein, care i-a oferit lacătul lui Essombe, 0-1 în minutul 56, parte a traiectoriei timișorene spre cea de-a doua retrogradare din Liga 1 în 2 ani calendaristici, urmată însă de reinstalarea din vară în elită, pe seama falimentului nou-promovatei Rapid și a nevoii ultimilor călăi ai fotbalului ca eveniment pentru spectatorii din tribune, cei cu drepturile de difuzare, de a avea la masă pentru semnătură un număr par de prim-divizionare.

Cam acesta este ACS Poli – Dinamo în varianta sa din prima decadă a lui noiembrie 2016, între o ”lanternă roșie” împleticindu-se prin crize de tot felul și niște vizitatori momentan pe loc de play-out cărora în acest an le-a murit cu zile un jucător străin la un meci organizat pe propriul teren. O slabă ofertă punând față în față un club vizitator care în mod normal ar fi trebuit să dispară acum 26 de ani și unul gazdă ce n-ar fi fost cazul să apară în modalitatea în care a făcut-o în 2012. Iar dacă FCSB n-a mai adunat recent pe ”Dan Păltinișanu” aceeași asistență de la un an la altul, în vizibilă scădere, este de așteptat ca și trecerea dinamoviștilor prin oraș să nu mai impresioneze prea mulți naivi.

Din nou în calitate de gazdă după 3 ieșiri la rând în 11 zile, dintre care două câștigate la zero, la finalul turului Ligii 1, la Chiajna, și la Mioveni, contra secund-divizionarei Chindia, în Cupa României, în urma cărora a urmat unei serii de 3 triumfuri și un prim eșec luni seară la Botoșani, ACS Poli se anunță însă a fi ceva mai regrupată față de etalările din precedentele două luni, Artean și Bărbuț revenind după suspendare, Lokaj fiind în cărți pentru convocare după recenta sa achiziționare, Sorescu reintrând pare-se în cadru după erorile din vară ale grupării timișorene, și care ar fi putut-o costa pierderea pe nimic a propriului junior, iar Popovici și Poparadu revenind la antrenamente, doar cu Pedro Henrique, Scutaru și Vădrariu indisponibili. Chiar și așa, având ceva mai mult de unde alege, ”lanterna roșie” nu poate scăpa prea ușor de apăsările induse de statutul de a doua cea mai slabă formație în apărare dar și cu o medie a golurilor înscrise pe meci inferioară unității, o singură dată în noul campionat marcând mai mult decât o dată pe joc pe teren propriu, unde bilanțul în Liga 1 al ediției în curs sună trist, 7 2 1 4 6-13 7 puncte.

Biletele pentru jocul cu Dinamo București sunt puse în vânzare online iar tichetele vor costa: 15 lei la peluzele sud, nord și oaspeți, tribunele I și II; 25 de lei la tribuna 0 și 50 de lei la loje. Biletele pot fi comandate aici: http://www.bilete.ro/meci-fotbal-poli-timisoara-dinamo-bucuresti

Conform acspoli.ro, începând de ieri de la ora 16,00, biletele pot fi achiziționate și de la casieria mobilă de la stadionul ”Dan Păltinișanu” (zona peluzei nord), iar astăzi, vineri 4 noiembrie, tichetele vor putea fi cumpărate de la punctul amintit între orele 16 și 19, pe când sâmbătă, 5 noiembrie, cu începere de la ora 11, vor fi șase vânzători la casieriile de la stadion.

A doua etapă a returului în Liga 1 este inaugurată astăzi la ora 17,30 de Gaz Metan – CSM Poli Iași, la Mediaș, până la jocul de sâmbătă de la Timișoara mai fiind programate în aceeași zi de sâmbătă FC Voluntari – Concordia, de la ora 14, respectiv ASA – CS U Craiova (ora 18). Țintarul complet al etapei care se va încheia luni de la 20,30 cu CFR Cluj – FC Botoșani, clasamentul la zi și programul celei de-a XVI-a, pe coloana dreaptă.

* În etapa a IV-a din UEFA Europa League, Astra – Viktoria Plzen 1-1 (1-1: Stan 19 / Krmencik 25) în Grupa E, în care AS Roma a învins cu 4-2 la Austria Viena, italienii având 8 puncte, vienezii 5, giurgiuvenii 4 și cehii 3, respectiv FC Zurich – FCSB 0-0 și Villarreal – Osmanlispor 1-2 în Grupa L, turcii având 7 puncte, elvețienii și ibericii câte 5 iar bucureștenii, încă fără succes, doar 3, între cele 9 grupări fără victorie în faza grupelor.

Shakhtar Donetsk, Schalke 04 și Zenit Sankt Petersburg s-au calificat deja drept câștigătoare ale grupelor în 16-imile Europa League, tot cu două etape înaintea încheierii acestei faze obținând deja biletele și Ajax.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: