ACS Poli îngroapă clar ”câinii” pe Dinamo, 1-2 de la 1-0, și-l poate expedia pe Contra la națională. Rocadă, Timișoara în play-off, roșu-albii out și la colț

Anul trecut pe vremea asta, pe 10 septembrie, ACS Poli încasa un 4-1 în zona capitalei, la Voluntari, și  rămânea cu numai 4 puncte din 21 posibile, ultima și îngropată de penalizarea de 14 puncte. Astăzi însă, timișorenii n-au fost implicați într-un duel al durerii, disputat de Gaz Metan și Concordia, învingătoare la Mediaș cu 1-2 și urcată de pe ultimul loc pe cel de baraj, pierdut de sibieni, ci mai pe seară și mai sus într-unul al vecinelor despărțite de două puncte pe pozițiile 6-7, pe care s-a produs o altă rocadă, bănățenii pătrunzând în zona play-off în detrimentul învinșilor lor prin unica modalitate viabilă, victoria în ”Groapă”.

Semnată printr-o răsturnare de scor, 1-2 de la 1-0 după jumătate de oră, așadar doar la limită, deși elevii lui Ionuț Popa au trecut de puțin pe lângă majorarea avantajului prin 3 mari ratări spre mijlocul părții secunde, controlată de alb-violeți. Care, însuflețiți și fortificați psihologic de memorabila demolare a liderului CFR Cluj, 4-3 după 4-0 în minutul 60, au rămas astfel la numai 6 puncte în urma primei clasate dar cu mult mai multe în fața amenințatelor cu retrogradarea, privirile bănățenilor fiind îndreptate acum spre pozițiile primei grupe valorice și nicidecum spre zona minată.

Remarcabil, ACS Poli a izbutit prin îngroparea ”câinilor roșii” în ”Groapă” să dispună în premieră de Dinamo tocmai de la acel 2-0 pe ”Dan Păltinișanu” la debutul timișorenilor în vara lui 2013 în Liga 1, elevii lui Popa și Benga fiind și primii care au marcat mai mult decât un gol în acest sezon în fief-ul aspirantei cu cei mai mulți jucători străini deja utilizați, nu mai puțin de 13, cu mențiunea că doar viitoarea oponentă la Dunăre a bucureștenilor, CS U Craiova, încasase până acum mai puține goluri decât cele 6 ale lui Filip&Co.

Iar cum această expediere la colț a ”câinilor” i-a coborât în zona play-out, n-ar fi exclus ca și Cosmin Contra să fie ales de pe lista federalilor pentru postul de selecționer în urma deciziei Comisiei Tehnice a FRF de a-l trimite la plimbare pe Cristoph Daum, deși, conform mucaliților din Șoseaua Ștefan cel Mare după indubitabilul Dinamo – ACS Poli 1-2 (1-1), Ionuț Popa ar fi bun de națională în baza corecțiilor aplicate pe rând înaintea și după un meci al României pretendentelor la onoruri conduse de ex-internaționalii fundași de bandă propuși pe banca ”tricolorilor”, 4-3 cu vișiniii lui Dan Petrescu și această răsturnare de scor din ”Groapă”. Unde unii au fost fierți inclusiv pe căpitanul Filip, dat și el drept plecat spre alte zări, ceea ce ar îngroșa și mai mult gluma într-un colectiv din care astăzi au fost aliniați ca titulari 6 străini…

Triumful fără dubii al bănățenilor a completat totodată cea mai favorabilă rundă oaspeților în actuala campanie a Ligii 1, 7 2-1-4 8-13, după un prim meci afară în care ACS Poli a și primit dar a și marcat în sezonul în curs.

Implicit, semne extrem de bune în fața unei serii de 4 apariții în două săptămâni, cu bornele sâmbătă de la ora 18 acasă cu nou-promovata Sepsi, marțea viitoare de la 19,30 în inaugurarea etapei a 11-a la FC Voluntari, duminică 24 septembrie de la 18,30 la Iași dar și vineri 29 a noua de la 21,30 acasă cu CS U Craiova.

Totodată, bănățenii în ascensiune au ajuns la 4 apariții la rând fără eșec, o raritate, Popa mai alipind 5 în faza play-out din ediția precedentă, cu două succese și 3 remize dintre care două de 0-0, tot 5 înșirând și Florin Marin la debutul său la timișoreni, într-un tur de sezon regular.

S-au întâlnit în ”Groapă” două trupe care obținuseră câte 6 puncte acasă respectiv în deplasare, Dinamo în propriul fief după un parcurs relativ scrâșnit și sub așteptări, 0-1 cu FC Botoșani, 3-1 cu Gaz Metan și 1-0 cu Sepsi, iar timișorenii afară cu curaj și fără a prea încasa goluri, 1-0 victorios la Chiajna, 3-0 pentru Astra, 1-0 pentru FC Botoșani dar și detașatul până la pauză 2-0 la Mediaș. Unde Vașvari semna ”dubla”, tocmai mijlocașul revenind în această seară după absența contra Clujului datorată suspendării și tot el înscriind prin a egala din penalty la puține minute după ce Dinamo părea a-și face meciul ușor prin a deschide scorul după o jumătate de oră de joc.

ACS Poli a surprins plăcut prin reacția promptă la golul dinamovist, egalarea izbutită grație cursei incisivului Bîrnoi pe stânga venind la momentul oportun, în perioada dinaintea pauzei, ceea ce a dat o cu totul altă turnură întâlnirii, calaj în partitura gazdelor, desfășurare tot mai dezinvoltă pentru bănățeni.

În premieră fără Țigănașu, accidentat în preziua meciului, ca unică înlocuire în 11-le învingător în dauna clujenilor, ceea ce i-a lăsat astfel doar pe Crețu și Melinte ca titulari etapă de etapă în alb-violet, și integraliști, bănățenii au dat sec lovitura în ”Groapă”, în fața unor tribune ca și goale, cu fani ai ”câinilor” parcă resemnați, liniștea așternută de contrele vizitatorilor fiind aproape la fel de adâncă precum la momentul de reculegere în memoria lui Nicolae Lupescu.

Inițial, n-a fost chiar așa, Dinamo tăvălugind în primele atacuri cu varietate, minutul și pericolul, mai întâi Filip centrând periculos în cross spre Costache, apoi Mahlangu șarjând pe centru iar ulterior Hanca pe dreapta. Însă, prin prisma întregii întâlniri, avea să se dovedească a fi un simplu foc de paie.

Căci, încet, încet, oaspeții s-au așezat mai confortabil într-o dispunere defensivă și au rupt treptat ritmul impus de elevii timișoreanului Contra, de la care Costache, căutat pe dreapta cu mingi în cross, a fost și curentat pe măsură, la sol ajungând în câteva rânduri și Bîrnoi.

Minutul 14 a relevat calitatea individuală cu semne de întrebare a jucătorilor din avanposturile Ligii 1, o altă centrare a timișoreanului Steliano Filip spre Costache fiind finalizată stângaci, fără sorți de izbândă.

Minutul următor aducea și prima șarjă timișoreană, după recuperarea croatului și un simplu 1-2 Soljic – Drăghici, vârful lansându-se frontal până în careu, fără a mai avea însă și forța dar și stângul de a-l taxa pe nesigurul Penedo, rămas pironit în așteptarea execuției. Care nu venea, bănățeanul alegând exteriorul dreptului, moale, pe goalkeeper.

A fost însă semnalul echilibrării jocului, ACS Poli dând deja senzația că ar acoperi ceva mai bine terenul. Ba mai mult, Bîrnoi a tranșat ca prin brânză de pe stânga în minutul 19 iar în continuarea fazei oaspeții au smuls primul corner al jocului, pe dreapta, din care, ca o reamintire, Cânu a fost cel care a reluat cu capul din careu, dar peste bară. Mai apoi, cei care au încercat poarta au fost tot ”violeții”, imprecis ce-i drept, prin Munteanu, Vașvari sau Drăghici.

Nu multe anunța așadar deschiderea de scor din minutul 30, 1-0 Dinamo, generată de pasa perpendiculară pe buturi a fundașului Katsikas de la 40 de metri, preluată de Nemec cu stângul, care din exteriorul stângului l-a servit apoi tot frontal spre careu pe Costache, verticalizând și ochind cu stângul de la 13 metri, din prima, în stânga lui Curileac, în plasa laterală. Un avantaj oarecum meritat dar ivit totuși parcă din senin, nu neapărat pe fondul unei evidente dominări…

Te puteai gândi că atunci când a primit goluri până la pauză, ACS Poli a și pierdut afară, la Astra încasând în minutele 21 și 23 și încheindu-se 3-0 iar la Botoșani în minutul 29, 1-0 final.

Însă același component corespunzător stipulării regulamentare legate de jucătorul sub 21 de ani n-a fost de acord cu statisticile, Bîrnoi lansându-se precum expresul pe lângă repoziționatul ca fundaș dreapta Hanca, la mingea lungă expediată de Șeroni din propria jumătate de teren, iar produsul pepinierei de pe ”Dan Păltinișanu” a smuls un penalty clar, liftând mai întâi balonul pe lângă portarul ieșit greoi dar și imprudent. Greoi a fost și centralul în a indica punctul cu var, dar apoi i-a acordat totuși și ”galbenul”…

Vașvari l-a ”pasat” cu dreptul în dreapta, precis, 1-1, dar mai periculoși au fost apoi tot timișorenii, și prin Melinte, dar la propriile buturi, peste bară în corner. Dând tonul unui finish ceva mai bun de repriză al dinamoviștilor.

Care aveau însă a rămâne strict doar cu tradiția victoriilor contra lui ACS de la acel 2-0 din iulie 2013, căci cei care s-au desfășurat mult mai bine pe căldura serii de septembrie au fost de departe timișorenii, într-o repriză a II-a de rău augur pentru ”câini”. Multe, multe așteptări, dar foarte puțină coeziune și consistență, o altă garnitură mult umflată cu pompa și supralicitată. Titlu!?

Din contră, ACS Poli a ieșit mai compactă de la vestiare, inclusiv cu un pressing mai avansat, simțind că gazdele n-au o structură a jocului. Nemec fusese mai mereu pierdut în spațiu și izolat în rigiditatea sa, ceea ce l-a determinat pe Contra să-l substituie în față cu Bokila, în minutul 55, dar pericolul nu s-a ivit imediat mai apoi la poarta lui Curileac, ci tot la cea a panamezului. Spectator la prima atingere a croatului Čurjurić în fotbalul Ligii 1, recent achiziționat de ”violeți” și abia introdus pe când schimbau și bucureștenii, doar că stângul mijlocașului ofensiv a trecut puțin peste bară, dintr-o ideală poziție în centrul careului, în minutul 56.

Putea fi liniștit 1-2, dar și peste încă un minut, când și Bîrnoi a fost găsit în cross de Munteanu de pe dreapta chiar în careul mic, fără însă a și ochi colțul lung.

Popa le izolase vârful și flancurile ”câinilor” fără canini, pierduți în zona centrală prin rătăcite rezolvări individuale, pregătind în plus și replicile în zona mediană, unde Drăghici a recuperat într-un tempo tineresc și a schimbat scurt cu Vașvari, vârful preluând și lansându-se spre buturile lui Penedo, la fel de pironit și fără reacție în a-i ieși în întâmpinare, ceea ce i-a ușurat misiunea: 1-2 la colțul lung. Marcator cu CFR, atacantul puncta și în București.

Mai vreți?

Norocul dinamoviștilor s-a numit Čurjurić, care a semnat a doua mare ratare la debutul său, după ce Filip pasa aiurea în zona centrală iar același Drăghici șarja pe dreapta, centrând înapoi. Mai periculos a fost doar Crețu, dar tot împotriva lui… Curileac, precum Melinte, goalkeeper-ul deturnând însă în corner, de la vinclu. Ar fi fost un 2-2 total mincinos, aspect valabil și pentru faza din corner în urma căreia gazdele au reclamat o reluare a lui Drăghici în careu și cu mâna, respectiv pentru șutul cu care s-au încheiat minutele de prelungire, al rezervei Șerban, pe lângă vinclu.

Și acest 1-2 este mincinos, în sensul că timișorenii s-ar fi putut impune mai clar, dacă n-ar fi fost ”încălzirea” noii achiziții Čurjurić, abia trimis în teren. Croat care luna aceasta va împlini 28 de ani, semnatar al unui contract pe un an, cu drept de prelungire, ultima dată evoluând la trupa cipriotă Nea Salamina, după ce la nivel juvenil trecea de la Dinamo Zagreb la Hajduk Split iar la seniorat pe la NK Zadar, NK Zagreb şi tot în Cipru, la Ayia Napa.

ACS Poli a bisat la surpriza cu CFR Cluj iar caseta tehnică a disputei din București stă mărturie a raportului de forțe favorabil timișorenilor, după cum urmează…

Șuturi pe poartă, 3-4 (3-2 la pauză): Costache (2, 30 – gol), Anton (43) – Drăghici (15), Vașvari (36) – gol din penalty, Drăghici (63 – gol, 67).

Șuturi la poartă, 6-7 (2-4): Costache (14), Hanca (40), Nemec (49, cap), Nedelcearu (74), Nascimento (77), Șerban (90+4) / Cânu (20, cap), Munteanu (26), Vașvari (28), Drăghici (29), Curjuric (56, 67), Bîrnoi (57).

Blocate: 0-1.

Cornere: 4-2 (1-1).

Faulturi: 8-14 (5-7).

Ofsaiduri: 3-1.

Hențuri: 0-1.

*

Dinamo – ACS Poli 1-2 (1-1)

Stadionul ”Dinamo”, luni 11 septembrie ora 20,30, timp călduros, teren bun, spectatori: 900.

Au marcat: 1-0 Costache (minutul 29:33), din pasa perpendiculară pe buturi a fundașului Katsikas de la 40 de metri, preluată de Nemec cu stângul, care din exteriorul stângului l-a servit apoi tot frontal spre careu pe Costache, verticalizând și ochind cu stângul de la 13 metri, din prima, în stânga lui Curileac, în plasa laterală;

1-1 Vașvari (minutul 36), din penalty, drept pe jos în dreapta lui Penedo, după ce Bîrnoi era lansat lung pe stânga de Șeroni de la mijlocul terenului, depășindu-l pe Hanca și liftându-l de la 13 metri lateral pe Penedo, ieșit târziu și prin alunecare cu întregul corp, imprudent;

1-2 Drăghici (minutul 62:26), după ce a recuperat la 38 de metri de buturi pe centru și a schimbat scurt cu Vașvari, vârful preluând și lansându-se spre poarta lui Penedo, la fel de pironit și fără reacție în a-i ieși în întâmpinare, ceea ce i-a ușurat misiunea, șut din fuleu de pe dreapta, de la 17 metri, la colțul lung.

Dinamo (roșu-alb/negru/negru): Penedo – Hanca, Nedelcearu, Katsikas, Filip – cpt. – Anton (62, Rivaldinho), Mahlangu, Nascimento (84, Șerban) – Costache, Nemec (55, Jeremy Bokila), Salomao.

Rezerve: Brănescu – Maxi Oliva, Dudea, Maric.

ACS Poli (violet-alb/alb/alb): Curileac – Crețu, Melinte, Cânu – cpt., Șeroni – Soljic (55, Curjuric), Artean – Munteanu (89, Ciucur), Vașvari, Bîrnoi – Drăghici (76, Bianconi).

Rezerve: Smaranda – Bocșan, Țigănașu, Oprea.

Cartonașe galbene: Penedo (portar) – 34, fault în careu, Nedelcearu (71), talpă în propria jumătate contra lui Drăghici / Soljic (49) – proteste, Munteanu (60), Crețu (87) – faulturi la mijlocul terenului.

Arbitri: Adrian Cojocaru (Galați) – Valentin Avram (București), Marius Marchidanu (Brăila).

Rezultatele etapei a 9-a în Liga 1, clasamentul la zi și programul rundei a X-a, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sapte = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: