ACS Poli învinge afară după aproape 9 luni dar retrogradează

ACS Poli a luptat în această seară cu foarte mare îndârjire și ardoare pentru micile șanse de evitare a retrogradării din Liga 1 și a izbutit chiar să câștige în premieră în deplasare în 2018, ba și pentru prima dată pe un teren advers după 31 de etape respectiv 15 ieșiri, însă n-a mai repetat evadarea de anul trecut, când ajungea la baraj, în ciuda unui scenariu similar, cu finaluri de joc pe muchie de cuțit la căderea cortinei peste play-out.

S-au încheiat astfel 3 sezoane consecutive de rulaj în Liga 1, coincizând cu disputarea campionatului pe grupe valorice, iar după ce acum 2 ani timișorenii s-au clasat tot penultimii și tot după FC Voluntari, dar la o mare diferență de puncte, 29 față de 20, retrogradarea fiind urmată însă de o reinstalare în elită pe seama falimentului rapidist, în ultimele două campanii au adunat același identic punctaj de 27 egal cu cel al celor mai apropiați contracandidați direcți, Pandurii respectiv ilfovenii, în primul caz evitând locul 13 la mustață și în ultima clipă, dar de astă dată revenind din nou penultimii din minutul 88, dat fiind cele întâmplate pe un alt stadion.

Timișorenii de pe penultimul loc, de retrogradare, aveau șansa a doua în duelul indirect la mare mică distanță cu antepenultima clasată, FC Voluntari, pentru evitarea retrogradării și prinderea barajului programat pe 9 și 13 iunie cu Chindia Târgoviște, a treia în Liga 2. Mai toate erau la ora rundei finale din play-out împotriva bănățenilor cu doar două puncte din precedentele 12 posibile și numai două succese în cele 13 meciuri din zona a doua valorică, și nu în ultimul rând componența subțiată și slăbită a propriei garnituri pentru deplasarea la Chiajna de la 21:30.

În primul rând, ACS Poli avea nevoie de victorie pe terenul Concordiei dar totodată și ca tot în Ilfov contracandidata FC Voluntari să piardă cu bucureșteana deja retrogradată Juventus un meci considerat în deplasare însă disputat de fapt pe arena foștilor câștigători ai Cupei României, ”Anghel iordănescu”.

Această ingrată poziție a timișorenilor era consecința derapajului ierarhic în cursul fazei play-out, cu doar 10 puncte cucerite din precedentele 39 posibile, balast care în cele din urmă s-a dovedit a fi decisiv, în ciuda lăudabilului succes afară la despărțirea de Liga 1, insuficient însă dat fiind egalarea la doi izbutită de FC Voluntari în minutul 88 dintr-un penalty smuls și transformat cu foarte mare șansă de căpitanul Cernat, dar și datorită unuia dintre criteriile regulamentare ale aberantului sistem de desfășurare pe grupe valorice, cel legat de handicapul la final în cazul beneficierii inițiale de rotunjirea în plus a unui punctaj impar după sezonul regular și înaintea înjumătățirii punctelor de start în 7-14.

ACS Poli a ajuns așadar de unde pleca la drum în 2012 deși a încheiat la egalitate de puncte cu Voluntariul lui Mutu, amuțit de emoțiile trecerii temporare pe locul de retrogradare deja înaintea pauzei meciului cu Juventus București, desfășurat de la aceeași oră, dar din nou și începând din minutul 85, însă doar pentru câteva faze.

Dacă anul trecut, la început de iunie, ACS a egalat la Mediaș de la 2-0 pentru Gaz Metan și s-a salvat de la retrogradare la potoul etapei finale grație unui gol al Botoșaniului târziu în prelungirile jocului astfel câștigat acasă cu 2-1 cu Pandurii, căzută în Liga 2, de astă dată chiar și un prim triumf afară după nu mai puțin de 264 de zile de la un 1-2 victorios pe Dinamo nu i-a mai fost suficient pentru a evita implacabilul, un același alt 2-2 considerat pe hârtie a fi în deplasare constituind așadar norma suficientă pentru prinderea barajului.

La care Voluntariul lui Mutu se anunță a avea prima șansă în fața dâmbovițenilor din Liga 2, un alt deznodământ sâmbăta viitoare și miercuri 13 iunie anunțând cu atât mai captivant un viitor sezon al eșalonului secund la prima vedere și așa mai atractiv. Bacău, Cluj, Constanța și Ploiești sosite din Liga 3, un trio din Timișoara, o ex-campioană a diviziei a doua – retrogradata Juventus, dar și FC Argeș, UTA, CS Mioveni plus o pleiadă de alte grupări ilfovene, într-o întrecere cică pentru 4 locuri de promovare, după cum se aude mai nou, spre un prim eșalon cu 16 cluburi din 2019…

ACS Poli a tot alunecat în play-out, pe care-l aborda de la 14 puncte precum FC Voluntari, 28 pentru ilfoveni după sezonul regular respectiv 27 pentru bănățeni, elevii lui Grozavu urmat de Neaga strângând numai două puncte în majoritatea turului, din primele 18 posibile, iar tocmai acel punct diferență după retur a contat în cele din urmă, în condițiile în care vișiniii lui Mutu au smuls sâmbătă seară strict punctul suficient și necesar, salvați de un penalty înainte de clopoțel, 2-2 pe propriul lor gazon cu Juventus București.

Așa a fost să fie, ca într-o sâmbătă în care de la ora 12 timișorenii Alexa și Pelici să pășească umăr la umăr în Liga 1 la cârma promovatelor din Călărași și Sibiu, argeșenii Mutu și Neaga să lupte de la 21:30 pentru locul de baraj la timona celor din Ilfov și Banat, grupări alunecate cu câte două locuri în comparație cu finele sezonului regular. Totul s-a jucat în Ilfov, la Voluntari și Chiajna, iar ACS a trăit și pe arena Concordiei amarul retrogradării matematice și virtuale resimțite în 2016 deja în penultima etapă pe gazonul vișiniilor din Voluntari. Mergând cu similitudinile mai departe, tot un 1-0 victorios cu galben-verzii din Chiajna la gongul final n-a fost suficient pentru evitarea retrogradării, precum la finele primei stagiuni a timișorenilor în elită, 2013-2014, atunci dispunând de Concordia pe ”Dan Păltinișanu” pe 21 mai dar încheind antepenultimii cu destinația Liga 2 dat fiind alte rezultate înregistrate de la aceeași oră într-o horă cu nu mai puțin de 9 echipe grupate între 41 și 38 de puncte.

Cu alte cuvinte, ACS a încheiat pe rând în Liga 1 antepenultima în 2014, penultima în 2016, antepenultima în 2017 și din nou penultima în 2018…

La Chiajna, Neaga n-a mai putut jongla cu și așa redusele resurse de efectiv, rarefiat înaintea bornei finale dat fiind că Țigănașu și Ciucur au intrat în litigii cu clubul de pe Bega iar Roman și-a văzut mai degrabă de ale lumești în Bănie, apelând la 3 schimbări în 11-le de start față de meciul pierdut luni seară acasă cu 1-3 cu Dinamo, prin titularizarea lui Smaranda între buturi în premieră în acest sezon, și care a adăugat celor 4 apariții fără gol primit de bănățeni în precedentele 7 runde, dar și prin revenirile la mijloc ale lui Enescu și Zaluschi, ultimul smulgând la mijlocul reprizei I penalty-ul din care s-a înscris unicul gol al partidei, din preluare în urma unei aruncări de la margine și ”înșurubarea” lui Bucșa în colțul din preajma liniei de fund al careului Concordiei.

Cu emoții, Caparco atingând cu picioarele execuția pe centru a lui Artean, ACS Poli intra în graficul necesității de a câștiga afară, așteptând vești bune de pe o altă arenă din Ilfov, unde FC Voluntari juca în deplasare conform programului ultimei etape dar de fapt acasă cu deja retrogradata Juventus București. Care i-a dat de fiecare dată lovitura cu 6 minute înaintea încheierii reprizelor, Ștefan și Ilie trimițându-i pe vișiniii lui Mutu de două ori pe penultimul loc de retrogradare, Bălan și căpitanul Cernat salvând-o pe fosta câștigătoare a Cupei României prin egalări în minutele 57 și 88, ultima, decisivă, 2-2, din faze pe muchie de cuțit. Cernat a centrat din careu în omoplatul unui oponent din apropiere iar Colțescu a arătat spre punctul cu var iar apoi același Cernat, intrat în minutul 53, a executat telefonat penalty-ul, în dreapta portarului, care a respins cu ambele mâini, în lateral, balonul luând însă o traiectorie curioasă prin fața goalkeeper-ului și scurgându-se în colțul opus, de puțin lângă bară, în plasa interioară…

Gol fără de care ACS ar fi ajuns din nou la baraj, după primul succes în deplasare de la cel din 11 septembrie 2017, atunci cu 1-2 în Șoseaua Ștefan cel Mare.

Astfel însă, o nouă retrogradare din Liga 1, a treia pentru timișoreni în ultimii 4 ani, acum la ultima strigare la timonă cu Adrian Neaga, autor al bilanțului 8 3 2 4 7-10 11 puncte. Deși verdictul final a survenit indirect în minutul 88 al unui meci disputat în ultima rundă pe un alt stadion, ACS și-a ciopârțit de fapt șansele de supraviețuire în rundele anterioare, mai ales în turul fazei play-out dar apoi și în cele 4 apariții la rând până luni cu un singur gol marcat.

Un final cu urechile alungite după vești dinspre Voluntari dar și cu accidentări, Bîrnoi și Zaluschi aruncând prosopul în ultimele nici 10 minute respectiv în prelungiri iar tinerii Velcotă și Oprea luându-le locul, fără a mai apuca să intre și juniorul Cochințu, astfel în așteptare la fluierul final.

*

Concordia Chiajna – ACS Poli 0-1 (0-1): Artean 23 – lovitură de la 11 metri

Concordia Chiajna: Caparco – Nivaldo, Albu, Marc, Bărboianu – Bucșa, Deaconu (84, Panait) – Grădinaru (65, Bumba), M. Cristescu, Bawab – Pena.

Rezerve: Vitkauskas – Yamissi, Patache, Dobrosavlevici, Babic.

ACS Poli: Smaranda – Șeroni, Cânu, Melinte – A. Munteanu, Enescu, Bîrnoi (81, Velcotă), Raț – Drăghici, Artean, Zaluschi (90+2, Oprea).

Rezerve: Straton – Kecskes, Bonda, Podină.

Cartonașe galbene: Bucșa 73 – Artean 56, Raț 66. Arbitru: Marius Avram.

Rezultatele din etapa a XIV-a și ultima în playout-ul Ligii 1 și clasamentul final al zonei 7-14 în prima divizie, pe coloana datelor tehnice.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: