ACS Poli își începe cu un eșec al treilea sezon de Liga 1: 2-1 la Dinamo

După ce s-a pregătit de sezonul de liga a doua încă din finalul campionatului trecut, când pe postul de antrenor a fost numit Ionuț Popa, tocmai cu misiunea de a forma o echipă care să se bată pentru o nouă promovare, ACS Poli a fost anunțată în această săptămână, deci după ce campionatul primei ligi își desfășurase deja prima rundă, că va rămâne în primul eșalon. Toată vara forurile fotbalistice s-au eschivat în a decide soarta nou-promovatei Rapid, neacceptată în cele din urmă din cauza stării de faliment în care se găsește clubul giuleștean. Surprinzător? Deloc, nefiind prima dată când incertitudinea asupra campioanei, a retrogradatelor ori a punctelor de penalizare ale unor formații din Liga 1 planează asupra fotbalului românesc.

Dorin Rotariu, două goluri în Dinamo - ACS Poli 2-1 (2-0) la o zi după împlinirea a 21 de ani

Dorin Rotariu, două goluri în Dinamo – ACS Poli 2-1 (2-0) la o zi după împlinirea a 21 de ani

Chiar dacă nu au pregătit echipa pentru un nou sezon în Liga 1, nici din punct de vedere al stagiului de pregătire, nici din cel al lotului de jucători, conducătorii timișorenilor au primit cu brațele deschise wild-card-ul de a continua în primul eșalon în ciuda a 14 puncte de penalizare cu care gruparea timișoreană a început sezonul, penalizare sinonimă din start cu o condamnare la retrogradare. Mai mult, există riscul ca ACS Poli să încheie campionatul cu o penalizare mai mare decât cea de 8 puncte cu care ar fi evoluat acum în liga a doua.

Așadar, ACS și-a început al treilea sezon de primă ligă cu etapa a doua, tocmai pe terenul celui dintâi lider, Dinamo, care surclasase în runda inaugurală campioana „en titre” Astra, chiar pe terenul de la Giurgiu.

Din lotul cu care ACS își lua adio de la Liga 1 pe 29 mai, la acel 2-3 cu CSMS Iași de pe stadionul Dan Păltinișanu, și sâmbătă, contra lui Dinamo, printre aleșii lui Ionuț Popa s-au regăsit Croitoru, Elek și rezerva Mailat. De asemenea, în primul „11” au mai intrat Scutaru, Cânu, Neagu, Bărbuț și Artean, care au jucat și sezonul trecut pentru “alb-violeți”. Alți trei jucători, juniorii Sorescu, Fridrich și Bîrnoi, nu au mai prins nici un minut, rămânând pe banca de rezerve.

La capătul a două situații în care apărarea bănățeană, cea în care se găsesc cei mai mulți jucători experimentați din lot, a fost visătoare, Dorin Rotariu, un produs al centrului de juniori al Politehnicii Timișoara, a reușit o „dublă”  cu care a stabilit scorul pauzei. Părea că dinamoviștii vor face iarăși scor, dar, imediat după reluare, elevii lui Ionuț Popa au marcat golul de onoare. Bărbuț, cel care în minutul 42 trimisese singurul șut pe poartă al bănățenilor din prima repriză, a pătruns pe partea dreaptă, a centrat în spate, iar șutul lui Elek a fost deviat de Scutaru, poate chiar involuntar, în poarta amfitrionilor.

La puține momente, timișorenii au avut chiar ocazia de a restabili echilibrul, dar, la aceeași fază, Roșu a ratat singur cu Brănescu, iar Vădrariu a trimis mult peste din poziție centrală deși portarul dinamovist era ieșit dintre buturi.

Cu același scor pierduse ACS Poli și în ediția precedentă pe stadionul Dinamo, pe 8 august, iar dintre marcatorii de atunci pe gazon s-au aflat și azi Gnohere, la „alb-roșii”, respectiv Elek, la oaspeți. De 23 de meciuri timișorenii nu au mai câștigat în deplasare în prima ligă, ultimul succes extern rămânând cel din sezonul 2013/14, 1-0 cu Pandurii Târgu Jiu. În campionatul trecut au fost singurii care nu s-au impus pe teren străin, nici în sezonul regulat, nici în play-out.

În ciuda unei reprize a doua mai bune, în care a creat pericol la poarta liderului, ACS n-a reușit să diminueze nimic din penalizarea cu care a început campionatul. Gruparea timișoreană s-a mai aflat în situația în care a utilizat un lot improriu ligii în care evolua. În ediția 2001/02 a ligii secunde, după ce italianul Zambon a părăsit clubul, iar jucătorii, neplătiți, au fugit unde au putut, „alb-violeții” au utilizat o echipă de juniori. Deși tinerii pregătiți de Dorel Mașcovescu s-au dăruit meci de meci, nu au putut împiedica eșecuri usturătoare de genul 1-7 cu CSM Reșița, 0-7 cu Baia Mare, 1-8 cu ASA Tg. Mureș, 0-7 cu UTA, pregătită de Ionuț Popa. Poli a încheiat campionatul cu o singură victorie și cu nu mai puțin de 105 goluri încasate în 30 de etape. Forțați la un nivel cu mult superior capacităților lor, tinerii Timișoarei au devenit o generație ratată iar niciunul nu a făcut pasul spre o echipă importantă de seniori.

Și azi, în lotul timișorenilor se regăsesc destui jucători tineri, care poate ar fi progresat mai mult dacă echipa ar fi evoluat în liga secundă, unde ar fi avut toate șansele să se bată la primele locuri, decât în condițiile actuale, când doar îndeplinirea baremului de puncte pare a fi fata morgana, ne mai vorbind de evitarea retrogradării.

Runda următoare, la Timișoara va poposi Pandurii, una din reprezentantele României în preliminariile Europa League, dar și formația pregătită de Petre Grigoraș, cel demis de primarul Nicolae Robu pe facebook și înlocuit de Ionuț Popa în finalului campionatului precedent. Jocul va avea loc duminică 7 august de la ora 21, trei seri mai apoi arena ”Dan Păltinișanu” găzduind și optimile Cupei Ligii, ACS – FC Viitorul, pe 10 august de la ora 19, după care timișorenii vor apărea în a doua deplasare, la Giurgiu (zilele, datele și orele jocurilor, în rubricile special dedicate din susul coloanei dreapta în pagina I din Sporttim: CÂND MERGEM LA MECIURI? și UNDE MERG TIMIȘ(OR) ENELE în DEPLASARE; clasamentul, rezultatele etapei a II-a și programul rundelor a II-a și a III-a, pe coloana dreaptă a secțiunii Fotbal).

+

Dinamo București – ACS Poli Timișoara 2-1 (2-0)

Stadion ”Dinamo”, sâmbătă 30 iulie, ora 21.

Au marcat: 1-0 Rotariu (min. 27), din pasa lui Palic, cu capul din 3 m, în stânga lui Straton, deși avea în preajmă trei fundași timișoreni; 2-0 Rotariu (min. 37), după o aruncarea de la margine din jumătatea de teren dinamovistă, Gnohere a făcut o cursă de 35m, a trecut cu nonșalanță printre fundașii timișoreni și l-a găsit liber pe Rotariu, iar acesta l-a învins din nou pe Straton cu o reluare din prima cu latul de la 16 m, pe jos; 2-1 Scutaru (min. 48), Bărbuț a pătrus pe dreapta, de lângă linia de fund a centrat în spate, iar șutul lui Elek de la 8 m a fost deviat în plasă de genunchiul lui Scutaru.

Dinamo: Brănescu – Romera, Nedelcearu, Mevlija (c), Filip – Șerban (Hanca, 71), Busuladzic, Palic – D.Rotariu, Gnohere (Dudea, 90+2), V. Lazăr (P. Petre, 84).

Pe bancă: Cobrea – Olteanu, A. Marc, Tîrcoveanu.

Antrenor: Ioan Andone.

ACS: Straton – Scutaru, Cânu, Șeroni, Neagu – Bărbuț, Artean, Croitoru (c), Roșu (Cârstocea, 62), Vădrariu (Mailat, 85) – Elek (Popovici, 77).

Pe bancă: Curileac – Fridrich, Sorescu, Bîrnoi.

Antrenor: Ionuț Popa.

Cartonaşe galbene: Busuladzic (32), Șerban (45), V. Lazăr (83) – Neagu (36), Croitoru (81), Artean (89), Scutaru (90).

Arbitri: Horațiu Mircea Feșnic (Cluj-Napoca) – Gero Szabo (Cluj-Napoca), Mihai Marius Marica (Bistriţa).

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: