ACS Poli oferă toate cifrele la zi și lansează un nou S.O.S. financiar. Drăgoi: ”Pentru licențiere trebuie achitate toate datoriile pe 2016, până pe 30 martie”

”Esența sunt cei 142.000 de euro”, ar fi foarte pe scurt concluzia celei de-a doua conferințe de presă organizate tot astăzi de ACS Poli, de la ora 12. De dimineață s-a referit la jocul în deplasare de la Botoșani antrenorul principal Ionuț Popa, iar la amiază Sorin Drăgoi a detaliat pe marginea unui bilanț financiar la zi, în plan administrativ, completat pe alocuri și cu amănunte în plan sportiv, ca de exemplu că Pedro Henrique nu ar urma să efectueze deplasarea în Moldova, fiind ”din nou accidentat”.

DSC_7862

”Azi ne-au intrat banii dintr-un contract de sponsorizare, din care am plătit ceea ce înseamnă deplasarea la Botoșani și cred că ne mai rămân 1.000 de lei. În fiecare lună, echipa costă un miliard în bani vechi pentru deplasări și meciurile de acasă”, a venit Drăgoi cu cele mai proaspete noutăți de natură financiară, detaliind pe larg, la concret, în cifre.

”Situația nu e de plâns, căci sunt echipe cu datorii mult mai mari, dar dacă nu vom face un efort să evităm penalizarea cu 3 puncte, nu știu cum am putea ieși din situația aceasta cu fruntea sus. Sunt șanse mari să evităm retrogradarea, obiectivul nostru ăsta este, iar faza play-out este ca o finală ce se joacă care pe care. Contează să-i bați în jocurile directe pe ASA și Pandurii, în mod special, iar fiecare punct câștigat e mare. Plecăm cu un moral ridicat, și am avut luni o discuție cu echipa, cu staff-ul tehnic, în care să lămurim situația. Băieții au înțeles, nu sunt afectați de verdictul de la TAS, și chiar și așa, fără primirea celor 8 puncte, ne vom bate așa cum am făcut-o de fiecare dată. Am plecat ultimii în campionat, cu -14 puncte, iar nimeni nu ne dădea nici o șansă, nici ca joc, cu o echipă încropită pentru Liga 2, nici ca conducere, și iată că am ajuns la 14 puncte, dar nu cedăm, nu capitulăm, mergem până la capăt. Cred în continuare cu tărie că obiectivul de a evita retrogradarea îl putem îndeplini!”

Subiectul principal al conferinței de presă a fost însă reliefarea ”unui bilanț”. Ca situație la zi, nu sunt plătite salariile jucătorilor începând din luna ianuarie, convenția existentă cu sportivii fiind ca ”în luna martie să le dăm un salariu, am făcut-o pe decembrie, iar în aprilie să mai primească unul – asta e înțelegerea cu jucătorii. Este și o primă votată în Consiliul Director, dar depinde când intră banii de la Cupa Ligii. Adeplast a plătit Ligii și ăsta ar fi singurul plan care funcționează, Liga să îi plătească, deoarece alții, nu știu de unde să primim banii necesari pentru licențiere. Și Liga trebuie să facă un efort și să ne dea banii!”, după cum a precizat Drăgoi.

”Iată, să vedeți că situația la clubul ACS Poli e foarte transparentă, așa a fost și așa va rămâne în continuare. Clubul ACS Poli, pe 20 martie, trebuie să depună dosarul de licențiere, iar noi trebuie să închidem datoriile restante la 30 decembrie 2016: 100 de mii de euro pe Pedro Henrique, care e cea de-a doua tranșă, la firma Galicia; avem și un stand-by până nu primim notificarea, dar suntem la FIFA cu Kirschstein, pe 15.000 de euro, cu Sarmov pe 14.300 euro și 22.350 de ron, iar la București pentru Pigulea Adrian, prin avocat, deoarece trebuia să primească 2.000 de euro pentru Rajcomar Prince. Ultima ar fi la Estoril Internacional, 5.000 de euro pe Pedro, grila de solidaritate”.

Sorin Drăgoi, conducător al Consiliului Director, a continuat: ”Să spunem că trebuie plătite! Pentru dosarul de licențiere pe sezonul viitor, toate datoriile pe 2016 trebuie achitate la zero până pe 30 martie. Dacă până la 30 martie vin unele notificări de la FIFA că trebuie plătite, atunci ne revin 142.000 de euro, bani pe care la momentul actual nu avem de unde să-i luăm. Facem așadar un apel prin intermediul Dumneavoastră! Azi ne-am întrunit și cu membrii Comitetului Director, în care le-am arătat situația. Această echipă a orașului, a comunității, a suporterilor, e în situația crudă și tristă în care se află acum. Am făcut cu toții toate eforturile pentru micșorarea cheltuielilor și creșterea veniturilor dar pentru a ține o echipă în Liga 1 trebuie o sumă de bani pe care nu o avem, și îmi pare rău că revin să repet dar fac un apel către toată comunitatea: să trecem acest hop, e nevoie de un ajutor. Din partea oricărui sponsor, cetățean, om de bine care vrea să ajute clubul!”

Sorin Drăgoi a enumerat datele dintr-un raport legat de venituri, cheltuieli și activul pe primul respectiv cel de-al doilea semestru din 2016. Astfel, din drepturile de difuzare pe semestrul 1 clubul timișorean a încasat 3.483.302 lei, iar pe semestrul 2 din același 2016, 2.713.192 lei.

În continuare, pentru biletele vândute pe semestrul 1 din 2016, 52.275 lei, iar pentru semestrul 2 ”am luat în august decizia de externalizare și am încasat 355.610 lei, deci de 6 ori mai mulți bani încasați pe bilete, numai prin externalizare.”

Ca sponsorizări, 1.278.000 de lei pe semestrul 1 din 2016 respectiv 1.077.000 pe semestrul 2. Drăgoi a adăugat că ”în semestrul 1 a plătit Casa Rusu 100.000 de euro, contract care e valabil pe tot anul 2017. Cheltuielile în semestrul 1 au fost de 9.284.000 lei, iar în semestrul 2, de 6.177.000 lei, așa încât, cu actuala conducere, bună, rea, city manager și nu om de fotbal, s-au redus cheltuielile clubului cu 3 milioane de lei”.

A amintit în continuare și de anumite opțiuni pentru locația de cazare în deplasări prin prisma costurilor: ”Se mergea la Snagov și se plătea 9.000 de lei cazare, acum s-a stat cu 5.000 de lei cazare, și la 4 stele, nu la 3. În semestrul 2 din 2016 s-a cheltuit cu 3 milioane de lei mai puțin la ACS Poli, inclusiv din reduceri de costuri la cazări, rezultate în contabilitate”.

Sorin Drăgoi a punctat și aspectul ”furnizorilor restanți, la data de 8 martie 278.000 de lei; aveam furnizori restanți un număr de 15-20 de firme. Valoarea nu este însă foarte mare la un club de fotbal prim-divizionar, și sunt preluate din urmă, cazări, salvare, telefonie, centru medical, cabinet de avocatură… Există cesiune de creanțe cu CJT și UPT, am creat cesiune ca din banii de la Cupa Ligii să-și ia de acolo datoriile pe care Poli le are către CJT și UPT”.

S-a enunțat și suma banilor încasați, 2.691.613 lei, din care ”se scad cesiunile de creanțe cu Cânu, Croitoru și Straton, un împrumut dat de o firmă pentru plata primei tranșe pe Pedro Henrique, cesiunile de creanțe cu Roșu și Curileac, dar și două obligații cu FRF, salariile pe octombrie, noiembrie și decembrie, și am mai rămas la Ligă cu 23.000 de ron. Din 600 de mii de euro, mai avem doar 5.000 de euro la ligă. Ce-am făcut cu banii!? S-au plătit salariile pe 3 luni, arbitrajele, la FRF, și am rămas cu bani restanță de încasat din drepturi TV, 5.000 de euro”.

Obligațiile clubului la ANAF sunt de 7.236.508 lei, incluzând asigurările sociale dar și majorări.

Drăgoi și Birlică, amfitrioni ai conferinței de presă de la ora 12 de la Hotel NH, au explicat că cheltuielile curente pentru acoperirea meciurilor din play-out nu constituie o problemă. ”Avem un buget estimat pentru echipa mare, de 7 meciuri acasă și 7 în deplasare, cu cele mai lungi la Botoșani și Iași, care ne costă aproximativ 30.000 de lei. Asta e situația clubului… Din drepturi TV în februarie am început cu 5.000 de euro, restul am plătit restanțe și am trăit din sponsorizări, așa cum am făcut din august până acum. Bani n-am mai primit deloc de la Primărie, de la CJT, n-am primit nimic din asemenea surse din mai 2015, nici un leu. Iar tot ceea ce înseamnă sponsorizări le-am atras prin compartimentul de marketing”.  

Drăgoi și Birlică au aruncat în mai multe rânduri pisica în curtea foștilor conducători ai clubului, estimând că decizia înscrierii echipei a doua în Liga 3 ”ne-a mărit cheltuielile de 7 ori. Estimativ, echipa a doua are nevoie până pe 27 mai de aproximativ 30.000 de ron, căci în afara echipei mari sunt ținute și echipa a doua plus Centrul de copii și juniori. Astea sunt cifrele reale ale clubului pe care îl gestionez. Situația nu este așa de roză și frumoasă!”

Sorin Drăgoi a mai citat și dintr-un tabel cu jucătorii care sunt în coproprietate cu FC Timișoara, 4 la număr în proporții egale, și anume Golda, Jivcovici, Lazăr și Sorescu, alți câțiva într-un raport 60%-40%, și anume Codrean, Dincă și Fridrich, în cazul grupei de 1997 procentajul fiind de 70% în dreptul lui ACS Poli respectiv de 80% pentru 24 de juniori mai mici ca vârstă.

Tot pe subiectul juniorilor, ”Sîntean nu a semnat cu clubul. De bunăvoie și nu amenințați, juniorii au venit și au semnat cu clubul. Legat de Sorescu, am avut o cauză și s-a judecat, el rămânând în continuare legitimat la club dar neputând fi folosit în jocuri deoarece șansele de a câștiga procesul, mai departe, sunt foarte mici. Jucătorul a spus că nu vrea să mai semneze cu clubul”.

S-a mai adus în discuție și un ”alt tabel, cu fiecare jucător din club, ce clauze speciale mai au în contract, iar la unii sunt unele mai puțin standard. Lucrurile am căutat să le ducem la bun sfârșit, așa cum am considerat, cu bună credință. Pentru activitatea depusă aici, fiecare și-a îndeplinit toate îndatoririle, își face cu drag și conștiință munca. Oricând răspund Consiliului Director, compus din Consiliul Local, UPT, Consiliul Județean Timiș și domnul Boiț, venit cu culorile și palmaresul lui Poli”.

S-au mai menționat și ”două contracte de 10.000 de euro, una cu o firmă de degivrare și alta cu firma de echipament sportiv, contracte care au fost semnate de foste conduceri, și inclusiv spețele legate de juniori și TAS au fost semnate tot de fosta conducere, și au fost preluate. Atunci am făcut un audit extern la club, am văzut situația la zi. E normal, pentru ce a fost în urmă, răspunde fiecare, n-are rost să răspundem noi. Cu firma de avocatură stă astfel… Un avocat din Timișoara a fost angajat contractual de fosta conducere și el la rândul său i-a angajat pe cei de la Martens, din Munchen, specializați pe litigii sportive. Au fost angajați de firma de avocatură din Timișoara, i-au angajat și ne-au reprezentat la TAS. Contractul era deja semnat, iar ca să facem o discuție, din moment ce un avocat îți spune că 100% câștigi, atunci și tu crezi că 99% câștigi, e normal să afirmi că 99%. Nici nu aș fi afirmat altceva, încât să demoralizăm echipa, cum că n-am câștiga la TAS. Ne-au răspuns că clubul ar fi trebuit să atace regulamentele făcute în 2014-2015, și nu acum…”

S-a oferit și exemplul sumelor solicitate de Consiliul Județean Timiș pentru punerea la dispoziție a arenei ”Dan Păltinișanu”, de 7.140 de lei, iar comparativ, cât are de achitat FC Voluntari pentru utilizarea arenei din respectiva localitate, zero lei, sau Concordia, la Chiajna, 800 de lei, însă abia la încheierea anului calendaristic, ”fără nocturnă și întreținere. Plus ne-a mai venit acum că avem și 8.430 de lei la o firmă de curățenie”.

Radu Birlică a mai menționat spre finalul conferinței de presă și că ”la sfârșitul lui 2018 clubul ar putea ajunge la zero…” Momentan însă, s-a lansat un nou S.O.S. financiar.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: