ACS Poli, şi a treia oară egala ocupantei locului 7, Iaşi

ACS Poli a încheiat neînvinsă şi al treilea duel direct cu o grupare care a ratat de puţin intrarea în play-off şi care încă trage de pe locul 7 la accederea în UEFA Europa League, dar acest 0-0 în Copou nu-i ajută prea mult pe nou-promovaţi prin prisma rezultatului de ieri, FC Voluntari – Concordia 1-2, timişorenii rămânând astfel pe un loc de retrogradare şi la 3 puncte în urma celeilalte nou-promovate, pregătită de Ganea, respectiv la două de FC Botoşani şi cei din Chiajna.

Care grupare din Chiajna, una dintre cele 3 formaţii de Liga 1 în faţa căreia ACS Poli n-a cedat în acest sezon, va vizita arena “Dan Păltinişanu” sâmbătă la ora 18, într-un crucial duel direct pentru evitarea penultimului loc, la debutul returului în play-out.

acs-poli-timisoara

 

Până atunci, timişorenii se pot declara mulţumiţi cu acest al doilea draw tot la Iaşi după numai două luni fără două zile, deşi pe de altă parte ar putea şi regreta o mare ratare puţin înaintea pauzei respectiv alte câteva în primele minute ale reprizei a II-a sau aspectul că în ciuda faptului că au jucat în ultimele 20 de minute în superioritate numerică, au fost mai degrabă în pericol de a pierde, decât de a obţine în sfârşit şi primul triumf în deplasare în actualul sezon al Ligii 1.

Pe scurt, bănăţenii au pus punct turului fazei play-out cu un acelaşi 0-0 în deplasare cu care inaugurau grupa valorică 7-14 la Chiajna, adunând astfel 3 ieşiri fără gol marcat, cu excepţia oferită de egalarea reuşită de Goga din penalty înaintea pauzei dezastrului de la Botoşani, 6-1.

Dat fiind că s-au înfruntat două dintre cele mai ineficace grupări în turul fazei play-out, cu 6 respectiv 5 goluri marcate, adică în medie maxim unul pe meci, nici n-a fost de mirare că mai toate oportunităţile s-au ivit mai ales în urma unor cornere, capitol la care jocul de la ora 18 a abundat în ton cu faulturile şi fragmentările ivite pe parcurs, respectiv la unele centrări sau lovituri libere. Însă impreciziile, chiar lufturile şi fâstâcelile în faţa porţii, sau pe undeva şi neşansa, au păstrat tabela imaculată, CSMS Iaşi – ACS Poli 0-0, într-o partidă cu notă de trecere în special pentru asistenţa din tribune, aproape pline, şi atmosfera de meci. În rest însă, nu prea multe, şi mai ales în prima parte…

Cu doar 6 titulari dintre cei aliniaţi în primul 11 la precedenta ieşire, tot în Moldova, la Botoşani, şi anume portarul Strauss precum şi Bocşan, Dan Popescu, Bărbuţ, Hernandez şi Goga – atunci căpitan, respectiv chiar şi cu numai 5 jucători care începeau duminica trecută în primul succes din play-out, 2-1 pe final acasă cu FC Voluntari, mai precis aceiaşi Bocşan, Hernandez şi Goga dar şi Cînu respectiv Nimely, ACS Poli a ţinut destul de ferm piept unor gazde ieşene care n-au fost în ziua lor, chiar şi periclitându-le odată cu scurgerea timpului, însă fără o lovitură finală.

Dat fiind problemele de efectiv, care au făcut ca garnitura aliniată contra celor din Voluntari să fie una circumstanţială şi cu improvizaţii, Grigoraş n-a putut transpune în fapte vorbele că echipa câştigătoare nu se schimbă, apelând şi acum la alte modificări dar conservând perechea de fundaşi centrali Bocşan-Cînu, căreia i l-a alipit pe dreapta la revenire pe Scutaru, în calitate de căpitan dar doar până la mijlocul reprizei a doua, când a fost substituit cu Belu. Pentru o noutate absolută a optat însă la centrul terenului, şi anume cuplul Jenkins – Suarez, dat fiind indisponibilitatea unora precum Melinte sau Ovidiu Popescu – accidentat pentru restul sezonului, respectiv Llorente, rămas pe bancă.

Într-o dispunere precaută şi în căutarea declanşării unor şarje pe dreapta prin Bărbuţ sau a filtrării unor baloane către Nimely cu Goga la serviciu, ACS Poli a absorbit relativ bine dominarea teritorială şi ca posesie a balonului exercitată fără intensitate de nişte ieşeni dublu pierzători acasă în turul fazei play-out.

Astfel, fazele notabile aproape că au lipsit în prima parte, minutul 5 aducând un prim şut pe centrul porţii, dar moale, al lui Mitic, iar minutele 10 şi 13 primele cornere moldave, de pe dreapta respectiv stânga.

Oaspeţii în schimb chiar n-au contat în ofensivă, doar visarea portarului Grahovac lăsând impresia că Nimely ar putea crea panică printr-o deposedare prin alunecare, ceva mai apoi Bărbuţ izbutind prima pătrundere în careu, tipic, de pe dreapta, dar şutul slab a mai fost şi atenuat de o deviere până în braţele goal-keeper-ului, în minutul 23.

Ieşenii au mai animat tribunele abia după o degajare slabă a vizitatorilor, la care Scutaru a deviat însă atent cu capul, în corner, centrarea lui Cristea de pe dreapta spre colţul lung şi Bole, însă presiunea în oarecare creştere s-a materializat doar prin câteva şuturi şi centrări în totalitate blocate. De fapt, celelalte speranţe moldave ale primei părţi s-au alimentat tot după o altă eroare timişoreană, când însă Strauss a ieşit bine la ţâşnirea lui Cristea după un luft al lui Bocşan.

Care fundaş central Cristian Bocşan avea să-şi treacă în cont cea mai mare ocazie a primei părţi, în minutul 42, atacând excelent balonul la cornerul lui Goga de pe stânga dar reluând imprecis cu capul de la 7 metri central, pe lângă colţul lung.

Descumpăniţi de impotenţa ofensivă a unei prime părţi terne, Napoli şi Grigoraş au împrospătat de la pauză atacul, prin Onduku respectiv Elek, iar repriza a II-a a adus totuşi altceva, de parcă echipele şi-ar fi dozat în căldura primăverii mai toate eforturile doar pentru mitanul secund.

Pe care ACS Poli l-a început mult mai bine, o lovitură liberă a lui Hernandez de pe dreapta dovedind ziua nefastă a puncherului gazdă Cristea, care a luftat în corner, în urma căruia acelaşi Bocşan a reluat cu capul dar în braţele lui Grahovac. Foarte puţin mai apoi timişorenii au mai avut încă un corner iar acelaşi Cristea a fost chiar la un pas de autogol cu un cap pe lângă colţul lung în minutul 50, anunţându-şi înlocuirea.

Care survenea în minutul 62, după un cap al lui Ciucă alături în urma unui corner de pe dreapta, prelungit cu capul de Cristea, substituit cu Piccioni.

Tot o lovitură de colţ şi o altă reluare cu capul, de la colţul lung, a lui Belu, abia intrat în joc, în continuare Cînu reluând din cădere puţin alături după respingerea lui Grahovac, a constituit a doua mare oportunitate a bănăţenilor, la mijlocul reprizei a II-a, balonul scurgându-se de puţin pe lângă colţul lung.

Jocul s-a mai aerisit, garda s-a mai coborât şi s-a continuat pe contre, oboseala aducând şi o eliminare iar Enescu primind cartonaşul roşu în minutul 70 la o talpă asupra lui Hernandez în jumătatea timişoreană, însă superioritatea numerică nu putea însemna neapărat prea mult prin prisma recentelor experienţe ale nou-promovaţilor, atât cu CFR Cluj cât şi cu FC Voluntari, de fiecare dată pe teren propriu.

Dacă bănăţenii începeau turul în play-out cu două eliminări pe final la Chiajna, în schimb l-au continuat cu mai multe situaţii de superioritate numerică pe final, dovedită însă a fi cu două tăişuri.

Caz valabil şi la Iaşi, unde gazda CSMS a devenit mai periculoasă tocmai în 9 jucători de câmp şi la foarte puţin timp după înlocuirea lui Golubovic cu Creţu şi a lui Cînu, ca răspuns, cu Torres, minutul 79 aducând şi cea mai mare oportunitate a moldovenilor, după un corner de pe stânga la care Onduku a luftat în faţa lui Strauss iar apoi a avut şutul blocat. Şi minutul 83 a fost al gazdelor, tot după o învălmăşeală în careu Ciucă reluând printr-o foarfecă pe spate, dar în braţele portarului, la altă lovitură liberă tot de pe stânga, însă era mult prea puţin pentru pretenţiile celei mai bine plasate trupe din play-out.

Nimely, integralist şi surprinzând prin această postură, a avut o reluare alături cu capul la o centrare a lui Bărbuţ, şi astfel s-a încheiat fără gol un meci fără prea multă sare şi piper.

Trăgând linie şi adunând, rezultatele lui ACS Poli în turul fazei play-out sunt 0-0 la Chiajna, 2-2 acasă cu CFR Cluj, 1-0 pentru CS U Craiova în Bănie, 0-1 acasă cu Petrolul, 6-1 pentru FC Botoşani în Moldova, 2-1 acasă cu FC Voluntari şi 0-0 la Iaşi, bilanţul fiind 7 1 3 3 5-11 6 puncte.

Următoarea deplasare, sâmbătă 30 aprilie la CFR Cluj, în runda secundă din returul zonei 7-14, dar până atunci meciul de sâmbătă 23 aprilie de la ora 18, acasă cu Concordia.

La final, antrenorul ieşenilor, Napoli, s-a arătat satisfăcut cu punctul obţinut în inferioritate numerică: “A fost un joc de luptă iar un punct e foarte bun, suntem acolo, pentru locul 7. Se putea şi pierde, dat fiind că am încheiat în 10 oameni, aşa că un rezultat de egalitate e bun, căci exista şi o stare de oboseală, nu mai era echipa Iaşiului de acum două săptămâni…”

Nici Petre Grigoraş n-a putut strâmba din nas la primul punct în deplasare după două eşecuri, unul la Craiova – care ducea la demiterea lui Marin, iar altul cu 6-1 în Moldova: “Punctul acesta este foarte bun dar nu suficient deocamdată. Este bine că după obţinerea primei victorii acasă în play-out am reuşit să legăm două meciuri fără înfrângere, iar egalul obţinut aici e în faţa unei echipe foarte grea, solidă, într-un joc cu două formaţii având obiective total diferite, pentru calificarea în Europa League respectiv evitarea retrogradării, şi cu stări de spirit diferite. Iaşiul pe val, aproape de a-şi îndeplini obiectivul, noi departe de linişte, dar trebuie să sperăm până la capăt, să fim optimişti până la ultimul fluier final şi să facem tot posibilul pentru a evita retrogradarea. Jocul a fost echilibrat, chiar dacă ultimele 20 de minute, pe acele mingi lungi ale Iaşiului, s-a creat puţină panică. A presat atunci cu un joc simplist, dar care pune mare presiune, cu periculoase lovituri de cap, despre care ştiam foarte bine, iar să ne fi batut pe când erau în inferioritate numerică ar fi fost un dezastru. Ne-am creat câteva ocazii destul de clare dar nu am fructificat, iar o victorie ne-ar fi adus la egalitate cu celelalte echipe cu care luptăm pentru evitarea retrogradării, dar să fim totuşi mulţumiţi cu acest punct şi să sperăm că etapa viitoare vom învinge acasă…”

*

CSMS Iaşi – ACS Poli 0-0

Stadion “Emil Alexandrescu”, luni 18 aprilie ora 18, timp călduros, teren bun, spectatori 9.000.

Şuturi pe poartă: 4-2 (2-1 la pauză). Cornere: 9-8 (la pauză 4-1). Şuturi la poartă: 6-5 (3-1 la pauză).

CSMS Iaşi: Grahovac – Voicu – cpt., Frăsinescu, Ciucă, Ţigănaşu – Bole (46, Onduku), Enescu, Mitic, Llullaku – Golubovic (77, Creţu), Cristea (62, Piccioni).

Rezerve: Caparco – Badic, Mihalache, Viveiros.

ACS Poli: Strauss – Scutaru – cpt. (66, Belu), Bocşan, Cînu (77, Torres), Dan Popescu – Bărbuţ, Suarez (46, Elek), Jenkins, Hernandez – Goga, Nimely.

Rezerve: Gomis – Llorente, Doman, Pisas.

Cartonaşe galbene : Cristea 46, Ciucă 90+1 / Bocşan 56, Hernandez 76, Belu 77, Goga 85, Nimely 90.

Cartonaşe roşii: Enescu (minutul 70).

Arbitri: Kovacs Istvan – Vladimir Urzică, Mircea Orbuleţ.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: