ACS Poli Timişoara, previzibil, cu buza umflată la contestaţia contra Oţelului, dar mereu există o a doua zi în fotbal: sâmbătă seară, în finala Campionatului Naţional de juniori C, la Mogoşoaia, cu Dinamo

La exact 4 săptămâni de la retrogradarea lui ACS Poli din Liga 1 prin acel tardiv prim succes acasă în 2014, 1-0 cu Concordia pe 21 mai, Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor a risipit miercuri seară iluzoria brumă de speranţe fără acoperire a edililor din fruntea proiectului fotbalistic timişorean de partid şi de stat prin a nu da câştig de cauză contestaţiei penultimei grupări ca ineficacitate în elită în 2013-2014 în privinţa dreptului de joc al lui Sîrghi şi Astafei pentru Oţelul Galaţi, care rămâne astfel în cont cu acel 1-0 pe teren propriu în duelul direct pentru supravieţuire, din etapa a XXXI-a.

Dacă unii degeaba şi-au mai făcut vise în aceste 4 săptămâni şi în van şi-au bătut gura, invocând în dreapta şi-n stânga până şi dumnezeirea ca forţă salvatoare, iar alţii au consemnat, cât să se afle în treabă şi să aibă ce scrie pe un alt non-subiect colateral fotbalului dar cu lipici la audienţă graţie gargarei sale tipic mioritică, în schimb o anumită formaţie şi-a văzut de-atunci atent de drum şi în doar 22 de zile a câştigat de 7 ori de la trei goluri în sus, depăşind trei faze ale competiţiei, interjudeţeană, zonală şi semifinală, şi calificându-se în ultimul act al Campionatului Naţional de juniori C, 1999-2000, programat sâmbătă 21 iunie, de la ora 20, la Mogoşoaia.

Aşadar la exact o lună calendaristică de la acea dureroasă retrogradare a seniorilor, dar plină de învăţăminte, juniorii C ai aceleiaşi ACS Poli Timişoara vor evolua cu trofeul pe masă, contra alb-roşilor lui Dinamo Bucureşti, ca un semn nu de la divinitate ci ce ţine de sport că mai există întotdeauna viaţă şi speranţă fie şi după picajul din elita cea cu caşcavalul din drepturi de televizare.

Sprintul spre finală a fost demarat tocmai pe stadionul „Dan Păltinişanu”, sâmbătă 24 mai, într-un 7-0 cu UTA, şi continuat în returul de la Arad, şi mai clar, cu 10-0, iar apoi, la zonalul de pe teren propriu, prin succese cu 3-0 contra Pandurilor, 4-0 în dauna vâlcenilor şi 8-1 cu Şcoala de Fotbal Gică Popescu, respectiv la semifinalele tot de pe „Dan Păltinişanu”, 4-1 cu Viitorul lui Hagi şi 3-0 cu concitadina „Banatul”. Total, 39-2, aproape tot atâtea goluri câte a strâns a şaptea cea mai prolifică grupare a Ligii 1 în 2013-2014, Oţelul Galaţi.

Înţelegeţi aşadar, Nicolae Robu şi Titu Bojin, cei cu apariţiile televizate post-retrogradare şi tâmpeniile debitate la chintal, apă bătută în piuă şi invocând dumnezeirea pentru salvarea la „masa verde”, ce-au realizat alţii în această lună şi că întotdeauna există fotbal după… fotbal?

În loc să fi înghiţit în sec după deznodământul nefast al ilustrului lor proiect, edililor le-a mai ars după retrogradare – căci deh, aşa-s politicienii, trebuie neapărat să zică ceva – să mai vorbească totuşi despre şansele de salvare, ba chiar să-i atace imoral şi tâlhăreşte pe cei cărora le-au încredinţat ingrata misiune să scoată din foc castanele aruncate de foştii pironiţi la butoane.

V-aţi gândit, Nicolae Robu şi Titu Bojin, aşa, apelând la vastele Dumneavoastră cunoştinţe de strategie în schiţarea programului de pregătire a unui sezon competiţional, ce s-ar fi făcut responsabilii cu scoaterea castanelor din foc dacă ACS Poli Timişoara ar fi avut câştig de cauză pe 18 iunie în contestaţia împotriva Oţelului şi ar fi trebuit să se realinieze în Liga 1 odată cu chiar 16 sau cel târziu 18-19 iulie, la începerea Cupei Ligii, premergătoare etapei I din Liga 1 2014-2015, plasată pe 25-28 iulie?

Nu, n-aveaţi cum să vă gândiţi, căci greu e un simplu calcul care v-ar fi sugerat că alb-negrii lui Alexa ar mai fi avut la dispoziţie nici 4 săptămâni, dacă am calcula de astăzi şi cu tot cu perioada precompetiţională, adică până în preziua startului găselniţei „Cupa Ligii”, pentru a pregăti noua campanie! Cât!? Nici 4 săptămâni!?! Adică nici măcar puţinul pe care l-a avut la îndemână Velcea vara trecută!?

Pierzanie curată. Dar cum în primarele trăiri ale unora totul e să dai înainte, să meargă, să fii acolo, în faţă şi sus, prin orice mijloace, fără ancoră în realitatea factuală, doar scopul imediat mai contează.

Iar realitatea este că sus-numita Cameră Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor i-a făcut un foarte mare bine clubului alb-negru timişorean, un serviciu şi un favor, şi îi mulţumim în numele administratorilor săi! L-a scăpat de sine, cum s-ar zice, l-a scăpat de propria-i ambiţie oarbă, de speranţele deşarte şi de isteria dusă până în pânzele albe de a rezista – oare cu ce preţ!? – în porcăria Ligii 1, dându-i şansa unei regenerări organice, necesară în urma atâtor sforţări comprimate artificial.

Ce mai vroiaţi, Robu şi Bojin? Locul Oţelului, cea cu 43 de goluri marcate, a şaptea la acest capitol, şi care a surclasat-o pe ACS Poli ca joc şi prestaţie, deşi pe stomacul gol şi fără salarii plătite, şi în condiţiile în care evolua cu Sabia lui Damocles deasupra capului, victorie sau la revedere!?

În politică, desigur, merge mereu aşa, şi la urne, şi ulterior, dar nu şi în sport. ACS Poli a pătat destul în majoritatea celor 34 de etape în Liga 1 onoarea şi-aşa şubrezită a fotbalului timişorean, cel cu un trecut dacă nu foarte măreţ şi glorios, în schimb suficient de consistent şi nealiniat, iar o reciclare în Liga 2 i-ar prinde mai bine ca niciodată. Timp şi de meditaţie şi reflecţie.

Dar cum ar putea înţelege toate acestea, şi mai ales aspectul perioadei foarte scurte de pregătire, un om într-atât de simplu încât să tot invoce dumnezeirea în privinţa unui aspect legat de Comisii, hârtii, contestaţii şi în orice caz extrafotbalistic, după ce toate evidenţele sportive au indicat faptul că proiectul pe care cu heirupul l-au pus pe roţi pătrate şi cu „oamenii lor la butoane” şi-a arătat pateticele limitări într-un eşalon valoric încă nu de nasul său!?!

Scrieţi măi, scrieţi, daţi înainte şi scrieţi despre „să dea Domnul” şi „numai Dumnezeu ne mai salvează”, căci se poartă în ţara lui „nu se dă”, ba se dă, ciolan la colţ şi penalty la Mondial, pentru a cita din oferta zilnică a interpretării comentariceşti din Carpaţi pe marginea turneului final brazilian.

Iată însă că întotdeauna există o a doua zi cu soare în fotbal iar juniorii C, calificaţi la trap din Campionatul Judeţean Timiş, 18 17 0 1 149-5 51 puncte, iar apoi din faza play-off a întrecerii timişene, 6 6 0 0 25-1 18p, ne sugerează că numai aşa cum reuşesc să-i crească iar apoi să-i păstreze, ACS Poli va şi reuşi să-i aibă la momentul oportun, după paşi incrementali, pe cursul firesc al fotbalului, şi nu când vrea politicul să forţeze uşa, c-aşa-i place lui.

Juniorii C antrenaţi la ACS Poli de Sorin Vlaicu şi Mircea Şchiopu merg la Mogoşoaia cu bilanţul general al stagiunii 31 30 0 1 213-8 90 de puncte şi ar mai avea nevoie de un singur triumf, preferabil în 70 de minute, pentru a deveni campioni naţionali. Dar cum finala se dispută „la centru” iar adversar este Dinamo, să notăm, musai, şi numele centralului, Călin, din Ştefăneşti, întregul brigăzii federale, cu tot cu observarea, fiind argeşeano-bucureştean.

Cu Dumnezeu înainte, căci ne-am molipsit pare-se de la prim-edilul judeţului.

Corona (10-9 în finala cu Steaua), la juniori E, Sporting Juniorul Vaslui (4-3 cu „Academia”), la juniori D, Dinamo (3-2 cu CS U Craiova), la „B”, şi Viitorul Constanţa (1-0 cu „U” Cluj), la juniori A, au fost încoronate campioane naţionale juvenile în 2013-2014.

* ACS Poli are drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicarea verdictului pe seama contestaţiei în privinţa jocului de luna trecută, din 5 mai.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la ACS Poli Timişoara, previzibil, cu buza umflată la contestaţia contra Oţelului, dar mereu există o a doua zi în fotbal: sâmbătă seară, în finala Campionatului Naţional de juniori C, la Mogoşoaia, cu Dinamo

  1. vali spune:

    Categoric merita toate criticile autoritatile locale,dar care ar fi solutia concreta si cit se poate de rapida,ca sa avem si noi o echipa de prima divizie,asa cum au alte orase? Sa asteptam 100 de ani,ca sa vina un escroc plin de bani,sa aduca superjucatori pt.Romania,ca sa plutim fara probleme,in prima divizie?E f.bine ca astia mici merg atit de promitator,dar ei mai mult ca sigur,vor pleca,pt.ca toti viseaza sa ajunga la Steaua si Dinamo,si raminem din nou,ca si cu alte ocazii,cu buzele umflate.Ei daca nu gasesc o echipa de prima divizie aici,pleaca urgent,pt.ca divizia B le pute,nu vor nici ca sa fie cotonogiti,si sa se piarda aiurea,in anonimat,ii inteleg perfect,dar ce vina avem noi? Veniti cu solutii concrete,degeaba folositi cuvinte frumos mestesugite,ele nu-si au rostul,decit pt.estetica limbii romine!Sa nu se mai amestece autoritatile,cu partidele lor cu tot?Da ,e excelent,dar din pacate fara bani multi nu se poate,iar investitorii,citi or mai fi,nu vin decit daca se inteleg cu stabii acestui loc,din motive lesne de inteles,si atunci asteptam o suta de ani,ca sa ce?
    Va rog sa dati un exemplu de macar o echipa de la noi,sau nu numai,care a crescut pe baze sanatoase,sprijinita macar pe vreo 3-4 jucatori locali, de nadejde,fara sa fi racolat grosul de jucatori valorosi,de la alte echipe,cu tot felul de aranjamente,sau pe bani multi!
    Si inca ceva:asa cum nu v-a placut aceasta Poli,echipa n-a fost retrogradata,in varianta Rosenblum,Velcea si Sunda!
    A fost cit se poate de”necesara”,varianta Timofte-Alexa,ca acum sa asteptam 100 de ani,ca sa mai ajungem in A,cu vreo Poli,pt.ca tot acest brand merge rau,in orice divizie ar fi.Am avea nevoie de Ripensia,ca sa fie in B,si atunci am putea spera mult mai mult,la divizia A,avind o echipa frumoasa,adevarata legenda a orasului,care ar trebui sa joace pe Dan Paltinisanu.Echipele cu nume studentesti,la nivel mai inalt,nu-si mai au rostul,pt.ca nici in tribune nu mai sunt studenti,ca altadata,ei preferind calculatorul,discotecile si cluburile,iar Facultatea n-are bani destui,ca sa sprijine si sportul,si atunci dependenta de autoriti,e totala,si iata ce se intimpla! In Anglia,Spania,Germania,Italia,Franta,Portugalia,Olanda,exista echipe studentesti,in ligile superioare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: