ACS Poli – Vaslui sau debutul lui Alexa în noua meserie: bilanțul la startul predecesorilor săi pe banca Timișoarei, o pildă încurajatoare

Partida cu FC Vaslui, din cadrul rundei a 24-a, programată luni, de la ora 18:30, va reprezenta debutul lui Dan Alexa în postura de antrenor, el devenind al treilea tehnician din istoria clubului timișorean, după Valentin Velcea, sub comanda căruia s-a aflat în sezonul de ligă secundă și apoi în primele 10 runde din Liga 1, și după Aurel Șunda, în mandatul căruia a înregistrat doar patru succese în 13 partide.

Dan Alexa, la primirea tricoului alb-negru al prim-divizionarei ACS Poli, oficializare petrecută miercuri 19 martie. Ex-alb-violetul are 11 meciuri la dispoziție, dintre care 6 acasă, să țină nou-promovata deasupra liniei retrogradării, cu punct de plecare locul 12

 

Dan Alexa este un om de-al locului, fiind născut la Timișoara. Totuși, fotbalul l-a început Caransebeș. Ulterior, ca junior a mai evoluat la LPS Banatul, Politehnica Timișoara și UMT Timișoara. Între 2006-2011 a evoluat în prima ligă pentru Poli. Deși la început a fost privit cu ură, căci fusese adus tocmai de la rivala de moarte Dinamo, prin evoluțiile lui a intrat în inimile suporterilor și a devenind chiar căpitanul echipei.

Fostul jucător al lui Anorthosis Famagusta, echipă cu care și-a reziliat contractul tocmai pentru a prelua banca ACS-ului, nu are o misiune ușoară la cârma „alb-negrilor”, pe care trebuie să-i salveze de la retrogradare. Cu doar patru puncte acumulate în 2014, deși a avut parte numai de adversari accesibili, ACS și-a îngreunat cu mult situația, având mare nevoie de victorie contra celor de la Vaslui.

Deși nu are experiență în noua meserie, Alexa poate lua exemplul lui Cosmin Contra, care a debutat ca antrenor tot imediat după ce și-a agățat ghetele în cui, iar acum a devenit primul antrenor român din Primera Division.

De remarcat că niciunul dintre antrenorii lui ACS Poli nu a pierdut primul jocul de după instalarea în funcție. Vali Velcea a înregistrat o remiză, 1-1, cu UTA, în primul meci din istoria noului club bănățean, iar Aurel Șunda a redebutat la timona unei echipe timișorene cu o victorie, 2-1, împotriva Universității, la Cluj.

Mai mult, nici alți antrenori care au profesat la Timișoara nu au dezamăgit la primul joc de pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, și vorbim aici de tehnicieni care au preluat pe Poli în perioada BKP.

Astfel, în ediția 2004/05, Cosmin Olăroiu își începea aventura în capitala Banatului cu un 3-0 în dauna lui CFR Cluj. În runda inaugurală a campionatului 2006/07, Sorin Cârțu realiza o remiză, fără goluri, cu campioana „en-titre” Steaua. În etapa a 13-a, a fost înlocuit de Alin Artimon care câștiga la limită, 1-0, cu Jiul Petroșani. Cehul Dusan Uhrin Jr. (3-1 cu Poli Iași), Gabi Balint (2-1 cu FC Argeș), Ioan Ovidiu Sabău (1-0 cu Gloria Bistrița), sârbul Vladimir Petrovic (2-2 cu Gloria Bistrița) și Cosmin Contra (2-1 cu Sportul Studențesc) au avut de asemenea șansa de a debuta ca antrenori ai Politehnicii în fața propriilor suporteri fără să cunoască gustul amar al înfrângerii.

Adversara de luni, FC Vaslui, nu mai are forța din perioada în care se bătea cu Poli pentru titlul de campioană. Ca și anul trecut, riscă să rămână în afara locurilor de cupe europene, în special din cauza evoluțiilor oscilante. În acest sezon a obținut numai patru succese externe: cu Pandurii, Oțelul, Concordia și Săgeata Năvodari.

În tur, pe 16 septembrie, în primul duel direct, moldovenii s-au impus cu 1-0, grație reușitei polonezului Celeban, cu capul. Velcea a utilizat atunci următoarea formulă de echipă: Nuno Claro – Nohai, Scutaru, Şeroni, Marovici – Keita (46, Bărbuț), Ov. Petre (75, Poparadu), Gorobsov (28, Furtado), Trandu, Popovici – Szekely.

Gorobsov și Popovici nu pot evolua luni, fiind încă suspendați după eliminarările de la Botoșani.

De la revenirea în primul eșalon, Vasluiul nu a reușit să adune prea multe puncte la Timișoara. În patru situații a fost învinsă, în ultima etapă a ediției 2006/07 a remizat, 2-2, și numai în martie 2010 a triumfat, prin golul hondurianului Carlo Costly, în condițiile în care a evoluat cu un om în minus din prima repriză.

Cum în bătălia pentru salvarea de la retrogradare sunt angrenate multe echipe iar fiecare punct este important, Dan Alexa va trebui să le transmită elevilor săi, în sens pozitiv, din răutatea care l-a caracterizat ca și jucător, astfel încât ACS Poli să depășească pasa proastă în care a intrat.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: