Adrian Bungău: ”Să bag pe unul, pe altul, să fac echipa cum vrea el. N-am acceptat să-mi zică unul care se ocupă de agricultură cum să fac echipa și schimbările”. Două etape din Divizia D Timiș, prima schimbare de antrenor. Cosmin Goia la Liebling

”Fotbalul lui 272-0” e în tot și în toate, caragialesc de-a dreptul, resortul cauză-efect etalându-și mereu consecințele sub forma rezultatelor slabe ale reprezentantelor de club sau naționale ale României pe scena internațională, oglindă fidelă a ceea ce se întâmplă în ansamblul întrecerilor interne. De la cel mai înalt nivel al bătăturii mioritice, nivel la care știm cum se procedează atât pe culoarele federale ale ”fotbalului lui 272-0” – reales la al XV-lea congres mai ca pe vremea împușcatului de Sfintele Sărbători de Crăciun, cât și din jilțurile vreunei aspirante la recâștigarea titlului național – cu abordări ca la stână, și până pe palierele ”fotbalului mic”, tot părți integrante ale aceluiași sistem. Iar exemplele n-au cum să nu se ivească și în continuare într-un fenomen fotbalistic compromis în timp prin a fi fost constant racordat îndoielnicelor repere valorice intens vehiculate în spațiul public prin nociva mediatizare ”de la centru” a unor reflexe ce nu-și au locul în arena sportivă, mediatizare ”la pachet” cu insistenta raportare la exersanții acestora, personaje de notorietate. Acesta fiind climatul promovat și cultivat în can-can-ul de Dâmbovița pe post de mass-media, nimic de mirare, generând urmări de-a lungul lanțului slăbiciunilor. A devenit o obișnuință iar ”fotbalul lui 272-0” poate lovi oricând și oriunde.   

Contextul general fiind cadrat, trecerea la subiect.

Adrian Bungău, antrenor al divizionarei ”D” timișene CSC Liebling, și-a vărsat oful după despărțirea de banca tehnică a formației de liga a patra în urma doar celei de-a doua etape din noua ediție de campionat, semnalând că ”am venit când echipa era la greu, am salvat-o de la retrogradare. Am reușit să facem o echipă bunicică pentru ceea ce ne-am propus noi, am câștigat în prima etapă în deplasare și acum, la al doilea meci, a fost ceva premeditat în legătură cu mine. De la începutul meciului a început să urle la mine, la vestiare, în tribune, să-l sune pe organizator, pe președinte, să ies afară, să bag pe unul, pe altul, să fac echipa cum vrea el. Eu nu am acceptat să îmi zică unul care se ocupă de agricultură cum să fac echipa și schimbările. Până una, alta, am făcut ceva pentru fotbal, mai mult sau mai puțin. Am lăsat în urmă o echipă bună și pregătită. Plec cu fruntea sus că mi-am îndeplinit activitatea așa cum se cuvine!”

Se poartă și pe la case mai mari din bătătura fotbalului bănățean, chiar și la nivelul ligii secunde, ca decidenți care nu rezistă tentației de a confunda atribuțiile și responsabilitățile din fișele posturilor organigramei unui club să exerseze fie și în cursul unei partide reflexul imixtiunii în aspectele tehnico-tactice rezervate personalului desemnat specific în acest sens, așa încât nu surprinde mai deloc că asemenea abordări apar în eșaloane inferioare ale ”fotbalului lui 272-0”.

Iar tocmai această incapacitate de delimitare a responsabilităților într-un colectiv din lumea arenelor a rafinat în deceniile postdecembriste una dintre cele mai dăunătoare metehne din sportul mioritic, ținând de eronatul tipar mental în baza căruia cel sau cei cu pârghiile financiare ale clubului ar avea oricând la îndemână de la sine putere dreptul de imixtiune în aspectele de natură tehnico-tactică ale activității grupării, și chiar în cursul unui meci, ceva cum nu se poate mai grav.

Iar dacă astfel se manifestă un personaj intens mediatizat de pseudopresa tolontanist-ioanițistă – presă și televiziuni care ar trebui să-și asume climatul nociv și toxic pe care-l întrețin de decenii, atunci cum ar mai putea fi oare de mirare că apar asemenea ”clone” și în teritorii? Vorba aceea, la politică și fotbal se pricepe toată lumea.

La fel și dacă lărgim cadrul discuției, la nivelul întregii vieți sociale românești, căci unul dintre cele mai eronate tipare mentale conturate în deceniile postdecembriste ține de aspectul că dacă o anumită persoană ”a făcut bani” sau ar fi potentă financiar, atunci automat ”trebuie” că ”le-ar ști pe toate”, că ar fi neapărat mai competentă, bună cunoscătoare sau înțeleaptă, ceea ce este cum nu se poate mai fals, rod al unor percepții eronate. Percepții însă pe linia reperelor valorice la care se raportează societatea, iar raportarea se face – ca un semn al lipsei de cultivare a românului, la ban. Și bineînțeles că nu înseamnă că dacă ai, ”faci” sau ”dai banul”, musai ești și total îndreptățit a-ți aroga luxul depășirii atribuțiilor. Dar explică-i așa ceva închipuitului plin de sine. I-ar depăși capacitatea de înțelegere, limitată la nivelul redus al conștiinței. Con-ști-in-ței. Con-ști-in-ță.

Închizând paranteza, Adrian Bungău nu va mai conduce echipa celor de la CSC Liebling în deplasarea de sâmbătă din etapa a III-a a Diviziei D Timiș la Parța – și a se vedea pe coloana clasamentelor actualizate atât ultimele rezultate cât și programul viitor în primele 6 ligi, înlocuit fiind cu Cosmin Goia.

Cei din Liebling au încheiat ultima ediție de campionat a Diviziei D Timiș pe locul 18, de retrogradare, cu bilanțul 38 10 4 24 47-86 34 puncte, la 4 în urma ocupantei poziției a 17-a, Fortuna – dezafiliată între timp, gruparea din Liebling rămânând totuși la nivelul eșalonului patru în virtutea faptului că nici o formație timișeană din Liga 3 n-a retrogradat după sezonul de primăvară. 

Vorbind din nou la modul general, se poate observa cât se poate de lesne în ultima vreme că în ”fotbalul lui 272-0” nu se mai prea retrogradează, dar mai ales se promovează, ceea ce generează – imperceptibil însă cât se poate de substanțial și cu impact negativ în timp, o nivelare valorică în jos a sistemului competițional. Care se va face resimțită până la vârful structurii acestui sistem, cu efecte detrimentale importantei reprezentări internaționale. Iar timpul le va dovedi din nou pe toate, căci nu ne amintim să fi semnalat ceva în toți acești ani în paginile publicației și să nu se fi întâmplat întocmai în bolta peste decenii. 

Acestea fiind zise, CSC Liebling a început campionatul victorioasă cu 1-3 (0-2) la Topolovățu Mare, iar sâmbătă a clacat acasă deja în primele 35 de minute ale jocului din etapa a II-a, în fața unei egale la puncte a celor din Parța la finele ediției trecute a Diviziei D Timiș, în zona locurilor 3-4, la un punct în urma vicecampioanei CSM Lugoj: CSC Liebling – CS Comloșu Mare 1-4 (0-4).

Mohamed Hissein a marcat golul de onoare pentru cei din Liebling în minutul 89, după ce Dacian Bârză (min. 3, 22), Tiberiu Matei (min. 16) și Cosmin Mânecan (min. 35) îi desprindeau decisiv pe cei din Comloșu Mare, aflați pe locul 3, între cele 5 grupări cu punctaj maxim după 180 de minute.

Adrian Bungău a apelat pentru CSC Liebling la Dabâcă – Petri, Ovidiu Semeniuc – cpt., Marius Semeniuc, Dănilă, Păstrăveanu (min. 57, Pețiu), Ștrango (min. 60, Ionuț Semeniuc), Butura, Rădulescu (min. 75, Bungău), Periat, rezerve fiind Oros, Manea, Caragea, Suciu, Ismail.

CS Comloșu Mare a învins în alcătuirea Culda – Diac, Toma – cpt., Ardelean, Mânecan (min. 75, Flore), Olteanu, Trandu, Bârză, Niță, Matei, Coman (min. 46, Costea). Antrenor Marius Stanache. Rezerve: Brădău, Stanciu.

Cei din Liebling sunt pe locul 11, cu 3 puncte. Clasamentul și programul etapei viitoare, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 48

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: