După ce luni a fost punctată anticipativ în aceste pagini – articolul fiind accesibil AICI, apropiata Adunare Generală Ordinară a AJF Timiş, devansată de sâmbătă pe vineri seară şi totodată relocată la „Multifuncţionala” CJT, articolul furnizând inclusiv un util ghid îndrumar pentru delegaţii cluburilor în a-şi apăra şi revendica drepturile absolut legitime în plan statutar şi regulamentar, iată mai jos şi o revenire în completare, dintr-un punct de vedere financiar, conform celor constatate la lecturarea ordinii de zi a A.G.O. de săptămâna aceasta.
Astfel, la o privire mai atentă asupra ordinii de zi a apropiatei Adunări Generale a AJF Timiş de vineri 28 februarie, nu pot fi trecute cu vederea nişte aspecte financiare importante.
Şi acestea se referă la punctul 11 de pe ordinea de zi anunţată de conducerea ajefistă.
Primul ar fi faptul că, cu ocazia acestei Adunări Generale, conducerea AJFT vrea să ”scape” de încărcarea financiară de pe anul 2023, pe care ar fi trebuit să o facă în 2024.
Dar cum în respectivul an 2023, din motive doar de conducători ştiute, nu s-a organizat nicio Adunare Generală e nevoie ca descărcarea să se facă abia acum.
Ceea ce conduce la fireasca întrebare: cum a funcţionat legal AJF Timiş în 2024?
Asta pentru că, tot cu această ocazie, în 2025 adică, se va aproba şi bugetul AJF pentru anul… 2024. Ori cum vine asta?
Deci, va fi discutat, prezentat şi aprobat bugetul după ce a fost deja… cheltuit!
Al doilea aspect se referă la faptul că niciun punct de pe ordinea de zi nu cuprinde previziunile bugetare pentru anul în curs, adică 2025.
Probabil că oamenii n-au nici cea mai mică idee pe ce s-ar putea baza ca venituri în anul financiar 2025 şi, în cel mai neprofesionist mod de management, se lasă totul la voia întâmplării, cheltuindu-se banii după ureche, fără nici o minimă proiectare, deşi preşedintele AJF, Romeo Malac, se mândreşte cu cursurile de management pe care, cică, le-a absolvit, unele plătite chiar de FRF.
Poate că mai sunt unii membri afiliaţi care au curiozităţi privind modul cum şi-au propus şefii fotbalului din Timiş să adune banii necesari funcţionării asociaţiei şi mai ales cum s-au gândit respectivele „minţi luminate” care ocupă fotoliile de pe Pop de Băseşti 43 să cheltuie sumele adunate.
Ceea ce conduce la o altă concluzie: în birourile ajefiste nu există niciun proiect gândit şi propus spre finanţare, din ceea ce se vede cu ochiul liber singurul scop precis şi concret al diriguitorilor fotbalului județean fiind acela de a-şi asigura salariile şi de a-şi plăti facturile.
Ce este aproape cert e că avalanşa de cartonaşe şi sancţiuni ale jucătorilor, oficialilor şi cluburilor va continua să curgă, ele venind la pachet cu sume substanţiale ce vor intra în contul ajefist, sume menite să asigure veniturile şefiei şi nicidecum ajutorarea cluburilor afiliate.
Că o minge, două, aruncate sub formă de ”sămânţă”, nu poate constitui un ajutor real pentru afiliaţi. Fiind mai mult o sfidare a inteligenţei acestora.
Nu mai sunt demult emise pretenţii de inteligenţă şi profesionalism ca forme de manifestare din partea conducerii actuale, pentru că oamenii au demonstrat faptic de 7 ani de zile ce sunt în stare să facă şi cât sunt de interesaţi de progresul fotbalului judeţean.
Unicul lor scop este acela de a-şi umple cât mai mult portofelele, dovadă stând prezenţa constantă a boss-ilor delegaţi etapă de etapă la meciurile din ligile pe care le „păstoresc”. Uneori chiar fugind acasă de la meciurile de Liga 2 sau Liga 3 la care au fost delegaţi, doar pentru a mai prinde un barem. Mai ales acum când l-au şi mărit! Cât priveşte membrii afiliaţi, să se descurce dom’le singuri.
Şi ar mai fi o curiozitate.
Îşi decontează oare preşedintele combustibilul consumat de maşina de serviciu pe care a primit-o AJF de la FRF în urmă cu nişte ani?
Ce se ştie cu certitudine e că o foloseşte inclusiv la deplasarea la meciurile organizate sub egida FRF, şi care practic nu au nimic în comun cu activitatea AJF-ului, fiind mai degrabă vorba în acest caz de un interes personal al preşedintelui.
Asta după ce că încasează câte 1.500 lei net pentru fiecare meci de Liga 2 la care este delegat de drept. Şi sunt câte două meciuri lunar pe care le primeşte.
Sigur aceste sume trebuie ajustate cu taxele aferente pe care le are de plătit la ANAF.
Dar, după cum merg lucrurile, deloc exclus, deconturile compensează ”pierderile” şi sumele devin cu adevărat nete.
Şi-atunci cum poate crede cineva că ”ursul” va pleca de bună voie şi nesilit de nimeni de la borcanul cu miere?
”Borcanul” menţionat fiind ungere pe suflet în anul 2023 cu 60.716 lei adunaţi de preşedintele AJF Timiş de la Direcţia Prestări Servicii a Consiliului Judeţean Timiş – unde este angajat cu normă întreagă, alţi 49.000 lei de la AJF Timiş şi 29.535 lei de la meciurile unde a fost delegat de FRF/AJF, în total 139.251 lei, rezultând o medie lunară de 11.604 lei.
Acurateţe a datelor conform informaţiilor oficiale pe care soţia conducătorului AJFT, director executiv adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, este obligată a le furniza anual datorită funcţiei publice pe care o ocupă, şi care informaţii nu-s clasificate, la aceste date având acces oricine pe site-ul instituţiei menţionate, şi iată: Declaratie de avere
Se înţelege astfel poate mai bine de ce s-a ”lipit” Romeo Malac de scaunul de preşedinte AJFT?
În aceste condiţii, de ce şi-ar mai bate capul cu proiecte benefice fotbalului şi afiliaţilor!?
Dar acum e rândul votanţilor la cuvânt.
Foarte rare ocazii au la aceste „Adunări” din an în paşti, însă, precum în fotbal, dacă nu marchezi şi-ai ratat oportunitatea, ajungi a te mai lăsa şi-n continuare „călărit”, ceea ce-au păţit de şapte ani.
În care realmente s-au lăsat duşi cu preşul.
Încât să vedem dacă-şi vor şi exercita vineri dreptul la cuvânt. Vorba-ceea, dacă nici acum, atunci când, iar dacă nu cei direct interesaţi, atunci cine în locul lor?
P.S. Ca să fie şi mai bine ”amortizaţi” membrii afiliaţi, Adunarea Generală AJF se va derula de la ora 18. Încât ne închipuim cât de atenţi vor mai fi cei prezenţi după ora 19:30 şi cât de pe repede-nainte va merge totul, pentru că la sala multifuncţională a CJT nu se poate întârzia prea mult după o anumită oră!