Al 33-lea joc pe ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul meci pe Dan Păltinișanu”, duelul direct al cluburilor de Liga 2 din Timișoara: Politehnica – Ripensia 1-3 (1-1) în fața a nici o mie de spectatori

Unica formație activând în toate sezoanele Ligii 2 de la relansarea eșalonului secund în serie unică, așadar din 2016, și implicit cea mai longevivă la zi pe acest palier, în a șasea ediție la rând, a pierdut astăzi spre final duelul direct local considerat acasă cu concitadina în roșu-galben, unică întâlnire a cluburilor de pe Bega în sezonul regular 2021-2022, adjudecată de a doua cea mai longevivă grupare pe nivelul 2, la rândul ei în a cincea campanie la rând din 2017 încoace, ”la egalitate” cu Metaloglobus. Reuniunea bănățenelor s-ar fi dorit a fi un derby al Timișoarei, dar nu putea avea o asemenea alură și anvergură, vecinele ierarhice fiind suferinde în jumătatea inferioară a clasamentului după serii negre, bătrânul și vechiul oval de beton fiind același colac de salvare de care se agață fotbalul de pe Bega, la cel de-al 33-lea joc pe ”Dan Păltinișanu” după acel ”ultim meci pe Dan Păltinișanu”, iar restul rămânând exact așa cum am stabilit și subliniat deja repetitiv în privința absurdităților nesănătoase, nelegale și inumane ale ”pLandemiei”, eveniment sportiv în aer liber cu nici o mie de spectatori, iar asta doar pentru că un grup de psihopați fără acte în acest sens fac pe epidemiologii de criză și la televizor, condiționând psihologic prin inginerie socială o populație care pesemne își merită de fapt soarta prin obediența sa în fața oricăror impuneri aberante și mai ales absolut nejustificate în plan științifico-medical și sanitar: Politehnica Timişoara – Ripensia Timişoara 1-3 (1-1).

Dat fiind așadar longevitatea la zi a Politehnicii și Ripensiei în Liga 2, jocul lor direct de sâmbătă după-amiază ar fi putut constitui nu doar un derby al Timișoarei fotbalistice, dar și o întâlnire reper a eșalonului secund între grupări consacrate la acest nivel, din 2016 respectiv 2017 neîntrerupt în anticamera elitei, circumstanțele de moment știrbind însă serios conotațiile de partidă cheie a reuniunii de la ora 15 de pe ”Dan Păltinișanu”. 

Într-adevăr, doar Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila mai activează și la ora actuală în Liga 2 dintre partenerele de întrecere ale poliștilor ”violeți” în ediția 2016-2017 a eșalonului secund – prima în serie unică, de menționat fiind însă și că dunărenele au mai trecut între timp prin Liga 1 respectiv Liga 3, dar iată că toamna lui 2021 n-o găsește pe ”Poli” într-o poziție prea comodă, ci în jumătatea inferioară a clasamentului, după un parcurs recent cu 5 înfrângeri în cele 6 etape premergătoare primirii Ripensiei, excepția fiind dată de străveziul 2-0 tocmai cu codașii nou-promovați brăileni la precedenta reprezentație a lui Scutaru și compania pe ”Dan Păltinișanu”. 

Politehnica a rămas parcă să sufere în Liga 2, iar simbolic pentru Timișoara, Ripensia îi era alături pe scara ierarhică a Ligii 2 tocmai la ora duelului direct, unul al suferinței, între formații cu câte 10 puncte după 10 etape și doar 10-11 goluri marcate. Multe s-au schimbat pe acest palier secund, aproape jumătate dintre cluburile actualmente în întrecerea eșalonului 2 fiind noi raportat la componența din ediția trecută, nu mai puțin de 8 din 20, și mai multe în comparație cu cele implicate acum două stagiuni, poliștii și ripensiștii menținându-se cu stoicism dar fără oarecare succes la un nivel conferind puține satisfacții. 

Și mai mărunte la constatarea că, da, într-adevăr, s-a bifat cu această ocazie deja cel de-al 33-lea joc pe bătrânul ”Dan Păltinișanu” după acel ”ultim meci pe Dan Păltinișanu”, iar cluburile Timișoarei tot în același cadru decrepit sunt nevoite să se întâlnească, oval aproape pustiit pe soarele după-amiezii de toamnă de suflarea chibiților, la care întrebarea e cât se poate de firească. Despre rostul și farmecul fotbalului fără freamătul tribunelor la parametrii pe care i-ar induce un derby al Timișoarei… 

Aceasta este fața urâtă a tiraniei sub cele mai false pretexte și sub masca intențiilor cele mai alese din ”grija pentru om”, cum nici măcar în ultimii ani ai dictaturii ceaușiste nu s-a conturat, pe-atunci tribunele mustind de lume, ca rară modalitate de refulare. Mai nou s-a tras cu premeditare preșul și de sub picioarele sportului cu abilitate dus de nas, acțiune la care necesara reacțiune a lumii la prima impresie dinamică a sportului s-a lăsat din nefericire așteptată, cluburi pasive fără a lua pic de atitudine, izvorâtă oarecum în cele din urmă strict din grupul fanilor viola descinși în tribuna I care și-au manifestat dezaprobarea vizavi de inumanele impuneri restrictive de acces în incintă a majorității iubitorilor fotbalului, în orice caz absolut nejustificate din punct de vedere sanitar, științifico-medical, legislativ și al dreptului constituțional. Cu paranteza amintirilor despre viitor că e doar începutul…

Tare puţini spectatori erau în tribune cu 20 de minute înaintea fluierului de început, și chiar puteai să-i numeri pe degete, ceva nemaivăzut la întâlnirea principalelor echipe ale Timișoarei, cum nici în toamna trecută nu s-a întâmplat, la unicul joc direct din sezonul regular anterior, câștigat cu 2-0 de poliști la fine de septembrie 2020 în intimitatea ”Științei”, astăzi atingându-se un minim absolut. 

Între timp să mai fi sosit câteva sute de împătimiți, spre o mie, dar priveliștea acestui minim absolut era dezolantă. Cât de însuflețitoare putea fi atmosfera într-o asemenea ambianță, de parcă ar fi fost un meci cu oarecare buzoieni în calitate de oaspeți!? 

Trist moment pentru fotbalul local, pansamentul fiind înșfăcat de Ripensia, care, după necazul recentului 0-3 cu clujenii pe același gazon, a semnat a treia victorie în 11 etape, completare la cea cu 0-2 la Avrig cu nou-promovații Șelimbărului și acel 2-1 pe ”Electrica” în dauna Astrei. Astăzi înscriind chiar de 3 ori, jucătorul finalurilor de meci, Denis Golda, conturând marjele surprizei la 1-3. 

O surpriză în contextul în care de la ”galbeni” și lipsea căpitanul Stephan Coulibaly – suspendat, pe o listă a indisponibilităților reunindu-i pe mijlocaşul Mihai Ene – încă nerefăcut, și atacanţii Nemanja Sokovic şi Cristian Pădurariu. În vreme ce, deși în absenţa fundaşului Ioan Mera – suspendat, Sebastian Serediuc fiind în continuare indisponibil alături de fundaşul Claudiu Pamfile, Politehnica se anunța a fi vioară întâi la ora debutului acasă al noului ei antrenor principal, Nicolae Croitoru.

Care a contabilizat însă al doilea eșec consecutiv, în vreme ce concitadina Ripensia n-a stat pe gânduri și a adăugat victoriei, prima după 5 etape, anunțul învestirii unui nou antrenor principal la cârmă, Florin Fabian. 

Dacă ”Poli” și Ripensia se vor mai întâlni în ediția în curs, poate în faza play-out, asta rămâne de văzut, dar în orice caz galben-roșii au complicat și mai mult situația de moment a ”violeților”, al căror bilanț acasă e tot mai șifonat, 5 1 1 3. 

După ce oaspeţii au deschis repede scorul, încă din minutul 3, când fundaşul Bocșan l-a faultat în careu pe Ernest, un fault de… junior, iar arbitrulmai întâi a ezitat iar apoi s-a răzgândit, dictând lovitură de la 11 metri. Penalty transformat cu siguranță de Alexandru Piftor, în dreapta portarului, care s-a dus în partea opusă… 0-1.

Venea și rândul poliştilor să beneficieze de o lovitură de la 11 metri în minutul 39 al unei prime reprize sărace, pe măsura reuniunii cu aura serios alterată, pentru un fault al lui Lalic la Bîrnoi, primul încasând si cartonaşul galben A executat Daniel Benzar, imparabil la vinclu, și 1-1 la pauză. Parte frumoasă a lucrurilor, în timpul pauzei zeci de copii au pătruns pe gazonul arenei ”Dan Păltinişanu” şi s-au jucat între ei…

Iar după 10 minute de la reluare, cea mai mare ocazie a gazdelor, prin nouarul italian, scăpat pe dreapta și intrat în careu, de unde, din 6 metri, a şutat în dreapta portarului, însă în plasa laterală. Gol turcesc. La care ripensiștii au apelat la Golda în locul lui Ernest, Croitoru reacționând la mai bine de zece minute printr-o dublă modificare, inclusiv cu ex-ripensistul Zaluschi introdus în cadru.

Și nu mai trecea mult și ”Ripi” prelua din nou conducerea, la al doilea sut spre poarta gazdelor, în minutul 73, pe o minge respinsă de fundaşii poliști, ajunsă la aproape 30 de metri, de unde Valerii Macriţchii a șutat senzaţional, învingându-l pe portarul Murariu  sub transversală, pe zona centrală a buturilor… 1-2. Poliştilor nu le venea să creadă…

Iar ca amarul lor să fie indigerabil, în ultimul minut dintre cele patru de prelungiri semnalizate de la margine de arbitrul de rezervă George Roman, Denis Golda s-a avântat pe flancul drept pe contraatac și l-a driblat în lateral pe goalkeeper-ul alb-violet, trimițând la colţul lung, cu bara, înainte de a intra în plasă… 1-3.

Ripensia nu câștigase 5 dintre cele 6 meciuri acasă în noul campionat al Ligii 2, trei remizate și două cedate mai recent la zero, dar iată că s-a mai impus totuși în Timișoara, și încă mai clar ca niciodată în ediția în curs: la concitadina Politehnica, pe ”Dan Păltinișanu”. O victorie mare pentru roșu-galbeni, o sâmbătă totuși foarte tristă în raport cu noua condiție inacceptabilă a fotbalului, la care toată suflarea e părtașă fie și prin lipsa de reacție, nefirească spiritului uman. Care va să zică toți protagoniștii trebuie să cugete profund și să rumege pe îndelete, căci sănătatea sportului ține și de atitudinea pe care o manifestă vizavi de interesele reale ale fotbalului și ale iubitorilor săi. Pentru cunoscătorii fenomenului, ceea ce se conturează la orizont e de noaptea minții, iar cine încă mai crede într-una dintre numeroasele minciuni ale ”pLandemiei”, cea cu revenirea cândva la normalitate prin sacrificarea zilei de azi, îi place pesemne să fie mințit. E dusă, o imposibilitate prin manevrele mascaradei în curs, unica soluție ținând de ignorarea absolută și în totalitate a întregii orchestrații din martie 2020 încoace, înlocuită prin revenirea absolută și în totalitate la viața firească pre-martie 2020. Și n-ar avea deloc de ce să fie altfel, dar asta ține și de atitudinea lumii sportului, de ”spiritul Timișoarei” ca parte a acestei suflări a lumii arenelor… 

Rezultatele etapei a 11-a în Liga 2 și programul rundei viitoare, pe coloana clasamentelor la zi.

*

Politehnica Timişoara: Murariu – Sofran, Bocşan, Scutaru (cpt.), Pamfile – Ignea, Lazăr (min. 85, Haţegan) – Bîrnoi (min. 68, Zaluschi), Benzar (min. 68, Ursu), Andrei – Gerbi.

Antrenor principal: Nicolae Croitoru; secunzi, Lucian Dobre și Antonio Foale.

Rezerve: Păduraru – D. Radu, Costea, Prodan, Moţiu.

Ripensia Timişoara: Rus – Sturzu (min. 88, Stoica), Ţieranu, Lalic (min. 88, Rogac), Valerii Macriţchii – Vidrăsan, Stoi – cpt. (min. 71, Sokovic), Andrei Macriţchii – Piftor, Ernest (min. 57, Golda), Mitrov (min. 88, Gladun).

Antrenori: Iulian Muntean şi Călin Mada.

Pe bancă: Mosoarcă – Rogac, Ion, Morariu, Pădurariu.

”La cald”…

Nicolae Croitoru, antrenor principal Politehnica Timişoara, a declarat: „Eu cred că e o înfrângere surprinzătoare, şi după aspectul jocului aş spune şi nemeritată, pentru că ne-am creat în prima repriză cinci situaţii de gol, am terminat 1-1, dintr-un penalty acordat, nu ştiu dacă uşor sau nu… În a doua repriză a fost un joc mai echilibrat, prima repriză ne-a aparţinut în totalitate, practic au avut trei şuturi la poartă şi toate trei au fost goluri. Din păcate ăsta este fotbalul. Eu cred că în prima repriză am avut o atitudine bună, am avut realizări, o posesie bună, ne-am creat situaţii de gol. Puteam să facem diferenţa din prima repriză dacă fructificam mai mult din situaţiile pe care le-am avut. A doua repriză, aşa cum am spus, jocul a fost mult mai echilibrat, adversarul s-a apărat mai sus. Cu toate astea şi în repriza a doua am avut două situaţii: prin Gerbi, la fază fixă, şi una prin Ursu, un şut puţin pe lângă poartă. Au venit două goluri de nicăieri. Şut de la 20 şi ceva de metri, dacă nu mai bine, şi faza asta de final. Ştiam că va fi greu, aveam nevoie de un rezultat pozitiv azi, să ne dea încredere, eu cred că în prima repriză s-a văzut o schimbare. Nu ne rămâne decât să muncim”,

Iulian Muntean, antrenor al Ripensiei Timişoara, a declarat: „Tensiune foarte mare, întotdeauna meciurile cu Poli au încărcătură emoţională mare. A fost o descătuşare la final… După trei ani de zile în care nu am reuşit să câştigăm cu Poli, era cazul în momentul de faţă să avem măcar un pic de bucurie şi să trăim momentul, pentru asta muncim. Ei pentru asta joacă, e plăcerea lor. Era clar favorită prin prisma valorii lotului. Secretul cred că a fost munca, mobilizarea foarte bună a băieţilor. Adevărul e că după pauză am schimbat puţin în joc, am schimbat şi sistemul şi s-a pliat mai bine pe jocul celor de la Politehnica. A doua repriză a fost mult mai bună decât prima şi graţie celei de-a doua reprize am reuşit să aducem punctele de partea noastră. Cu voinţă, cu mult suflet, dăruire şi cu respect faţă de adverar. Până la urmă îi respectăm pe adversari când intrăm pe teren, acestea au fost considerentele pe care le-am avut în acest joc.”

Au arbitrat: Andre Vladimir Nagy (Alba) – Ovidiu Timar (Oradea) şi Daniel Stefan Lar (Baia Mare). Arbitru de rezervă: Catalin George Roman (Timişoara). Observator de arbitri, Vasile Marc (Oradea); delegat de joc, Daniel Sabou (Zalău).

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ patru = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: