Al ”n”-lea joc pe ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul meci pe Dan Păltinișanu”, un amical: Ripensia – CSC Dumbrăvița 4-2 (3-2). FOTO + declarații

În februarie, a 40-a partidă oficială disputată pe arena ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul meci pe <Dan Păltinișanu> înaintea demolării” n-a prins atunci pauza, fiind în consecință abandonată, astfel încât respectiva întâlnire din Liga 2 a devenit și ultima în regim competițional desfășurată pe stadionul sortit dispariției, asta până la proba contrarie, dar în schimb câte un amical s-a mai jucat pe ”bătrânul oval”, cum a fost cazul și astăzi la matineu, pe mare căldură. Așadar al ”n”-lea, căci Sporttim ține doar evidența ”oficială” a partidelor disputate pe fostul ”1 Mai” după evidentele minciuni ale imixtiunii politice.   

A fost o întâlnire de verificare a unor secund-divizionare timișene, nevoite a se adapta gazonului pe alocuri deteriorat, iar jucătorii cu profil ofensiv s-au acomodat mai rapid, deja 3-0 în primele 10 minute, 3-1 în primul sfert de oră, ulterior 3-2 până la pauză în Ripensia – CSC Dumbrăvița 4-2. De fapt, avea să fie 1-0 în chiar minutul 2, cât încă nici steagurile nu fuseseră amplasate la colturile dreptunghiului verde, salvator în acest sens fiind un junior al ripensiștilor, Rareș Butnărașu, cu un supliment de efort în a fi bifate oficiile de gazdă.

Vizitatoare peste munți vor fi la finele săptămânii viitoare atât Ripensia cât și nou-promovata CSC Dumbrăvița la startul Ligii 2, roș-galbenii la Buzău iar ”verzii” la Târgu Jiu, dar cât mai e timp de verificări, un foarte rar test estival în Timișoara pentru bănățenele secund-divizionare, pe căldura dimineții ultimei zile de miercuri din ”luna lui Cuptor”. Miercurea viitoare e deja săptămâna precompetițională, a ultimelor retușuri, miercuri în care ”verzii” se vor verifica în regim de deplasare, la juniori arădeni.

Ce-i drept, Ripensia a mai jucat în această vară pe arena ”Dan Păltinișanu”, cu CSU UVT, dar ”verzii”, care n-au disputat nici un meci de pregătire în Dumbrăvița, au fost la prima lor întâlnire amicală în Timișoara, după câteva și în județ, ultima, cedată și aceasta sâmbătă pe teren neutru, la Lugoj, ghirozenilor. 

Dar până atunci, ce-a fost azi?

Ripensia a început cu Dobre – Fridrich, Lalic, Tieranu, Zamfirescu – Călin, Stoi – Ene, Mihart, Gavra și Mitrov, iar nou-promovații din Dumbrăvița cu Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu, A. Sabău – T. Bodri, Olaru, Tănase, C. Toma, Ghinescu, Simon și Pașcalău, startul fiind cât se poate de antrenant, astfel încât, după o ocazie ratată de ”verzi” prin Simon din centrarea lui Ghinescu, Ripensia a scăpat pe contraatac, Mihai Ene deschizând scorul în minutul 2 după ce l-a driblat și pe portarul Trifon. Iar în urma unei faze similare s-a făcut 2-0 deja în minutul 5. Când Cristian Gavra a driblat si el portarul, precum Ene în urmă cu câteva faze. 

Avantaj triplat de cea mai bine clasată grupare bănățeană din fotbalul românesc, triplat deja în minutul 10, când Mitrov a marcat după o pătrundere individuală de pe flancul stâng: 3-0.

”Verzii” în… vișiniu s-au dezmeticit deja în cursul primului sfert de oră iar Andrei Olaru a redus din diferență de la 14 metri, în dreapta lui Dobre, taxând o nesincronizare a apărării roș-galbenilor în azuriu: 3-1. Scor la care CSC Dumbrăvița a preluat controlul și a mai ratat câteva situații, prin Pașcalău în minutul 23 și Simon puțin mai apoi, prevestind reușita din minutul 41, când Petre Simon a marcat cu un șut de la 16 metri lateral dreapta, în vinclul de la colțul lung. Și se auzea fluierul centralului Gaitin, izbăvitor pe o asemenea căldură. Pauză.

În urma căreia era de urmărit ce înlocuiri au fost efectuate, în condițiile în care cinci jucători ai alb-verzilor se antrenau separat, și anume portarii Ciui și Miklos, precum și Ilan, Grigoriu și Amariei, pe fondul absențelor lui Paulevici și D. Popa – accidentați. Și a intrat Tismonar, care avea apoi a părăsi terenul în minutul 62, accidentat, antrenorul Stan semnalând că„din păcate, glezna lui arată foarte urât. Sper să nu fie nimic la os, ci doar o contuzie. I s-a și umflat… Vom vedea ce spun medicii.”

Schimbări au survenit la pauză în efectivul avându-i pe banca tehnică pe Roberto Ivan, Iulian Muntean și Călin Mada, ieșind Mihart și Mitrov, în locul cărora au intrat Mogoș și Chera.

O altă întrebare care va rămâne veșnic în suspensie în dreptul roșu-galbenilor, pe lângă cea cu cantonamentul de iarnă efectuat în Antalya înaintea unui sezon de primăvară rezumându-se strict numai și numai la 9 partide oficiale, ține acum de larghețea secund-divizionarei Ripensia de a-și permite luxul să efectueze parte a importantelor pregătiri de vară în vederea ediției 2022/3 a Ligii 2 fără unii componenți cedați în aceste săptămâni efectivului Universității de Vest Timișoara pentru a participa la turneul fotbalistic din cadrul Jocurilor Universitare Europene din Polonia, sub egida European University Sports Association. Notabil și apreciativ că galben-albaștrii universitari țin stindardul sus pentru fotbalul studențesc românesc la reuniunea de profil continentală – laudativ a marșa până în finală, însă una-i una și alta-i alta, Ripensia având prioritățile sale în raport cu pregătirea unui sezon competițional de durată în Liga 2 din structura divizionară a fotbalului românesc, ceea ce pune sub semnul întrebării opțiunea clubului de pe Bega de a accepta absența din antrenamente și testările cu efectivul roșu-galben a unor componenți lăsați în schimb a înlocui acest palier din pregătiri cu participarea la o întrecere studențească de un anumit nivel limitativ. 

Închizând paranteza, în minutul 60 Toroc i-a luat locul lui Dobre, iar în minutul 64 au ieșit Fridrich, Țieranu și Călin, intrând Vidrăsan, Rogac și A. Macrițchii.

De partea cealaltă, la dumbrăvițenii antrenați de Cosmin Stan au mai intrat pe parcursul reprizei secunde Bain, S. Sabău, Blickling, Curea, Grancea, Ungureanu și Luca Bodri.

A fost un mitan secund desfășurat sub semnul echilibrului, cu puține ocazii notabile la cele două porți, ”verzii”… vișinii încerând șuturi de la distanță, prin Curea în minutul 76 și Sergiu Sabău în minutul 80, perioadă a jocului în care și Stoica i-a luat locul lui Ene la timișorenii în avantaj, minutul 81 aducând și intrarea lui Butnărașu, în locul lui Lalić.

Iar minutul 85 golul de 4-2, înscris de junele Ioan Vermeșan pe contraatac.

A fost al doilea test al alb-verzilor din această vară contra unei viitoare adversare din liga a II-a, după cel cu Unirea Dej, câștigat cu 2-1, cu mențiunea că Ripensia va vizita arena ”Ștefan Dobay” în sezonul regular.

Până una alta, sâmbătă 30 iulie de la ora 10 CSC Dumbrăvița va juca în deplasare cu divizionara ”C” Avântul Periam, iar miercuri 3 august, tot de la ora 10, în ultima testare, va întâlni tot în deplasare juniorii U19 ai celor de la UTA, la Arad, pe „Motorul”.

Din tabăra Ripensiei, care răsturna scorul la mijlocul săptămânii trecute în amicalul de pe teren neutru la Simeria cu CSC 1599 Șelimbăr, Iulian Muntean a remarcat că ”este bine că a fost o victorie, dar lucrurile se mișcă destul de greu. Meciul a fost decis de greșeli comise de ambele echipe. Sperăm să eliminăm erorile până la prima etapă”. Ultimul test al ripensiștilor dinaintea startului oficial e programat sâmbătă 30 iulie de la ora 10:30 în deplasare la ACS Pobeda Star Bișnov, din Liga 3.

Cosmin Stan (CSC Dumbrăvița) s-a referit la „o prestație bună, încurajatoare, exceptând primele 10 minute, în care am fost debusolați. O pun pe seama stadionului, pentru că am jucat pe un teren de dimensiuni mari. Am avut nevoie de acest meci, pentru că multe echipe din Liga a II-a au stadioane cu suprafețe de joc mari. Ne-a prins foarte bine acest meci. Cred că am făcut un meci bun, dar avem aceleași probleme care persistă. Facem greșeli individuale în jumătatea noastră de teren. Sigur că nu le vom putea elimina cu totul, dar sunt sigur că vor fi din ce în ce mai puține… Eu spun că suntem în grafic cu pregătirea, cu prestațiile. Săptămâna trecută am fost foarte încărcați, dar deja începem să prindem un pic de culoare, un pic de prospețime. Deci, cred că suntem în grafic.” Pe seama golului lui Simon, Stan a spus că „am mare încredere în el. L-am adus ca marcator, după părerea mea e un jucător care se lipește de gol, fapt dovedit de prestațiile sale de la echipele la care a jucat înainte. Și la juniorii UTA-ei, și la Corvinul Hunedoara a marcat foarte multe goluri. E un jucător care lovește mingea la fel cu ambele picioare”.

Fotografii

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 8 = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: