De Mărţişor, vineri, mugurii primăverii le-au înmiresmat pe alb-violete în plină febră a pregătirilor finale pentru reluarea întâlnirilor oficiale după o pauză de aproape 3 luni, din 9 decembrie, când câştigau cu 3-1 (3-0) la Tomnatic în faţa lui Banat Girls, iar aşteptarea a luat sfârşit astăzi după prânz pe „Ştiinţa”, cu ocazia reeditării pe acelaşi gazon a întâlnirii directe la titlu de anul trecut, cu nimeni alta decât campioana ultimelor 11 ediţii ale SuperLigii de fotbal feminin, AS FC Universitatea Cluj, actualmente în umbra Politehnicii Timişoara şi după un 0-0 tur în toamnă pe 21 octombrie. Bănăţencele antrenate de Mirel Albon, în trecut multiplu laureat la cârma ardelencelor, încheind şi returul fără a primi gol, dar înscriind de două ori şi detaşându-se la 9 puncte în frunte de someşence, la încheierea celor 14 runde ale sezonului regulat.
Într-adevăr, un sfârşit e un început, startul sezonului de primăvară în fotbalul feminin intern coincizând cu runda finală a returului din sezonul regulat, programând de la ora 13 colocviul studenţesc al primelor două clasate, tot cu „violetele” de pe Bega în frunte, precum la anterioara întâlnire directă din Banat, de astă dată însă şi fructificând avantajul terenului propriu.
Mângâiat când şi când de razele soarelui, în prima duminică din luna martie, îmbiind la fotbal, între principalele protagoniste ale SuperLigii, alb-negrele deţinătoare ale laurilor, cu 11 titluri în ultimele tot atâtea ediţii, „violetele” cu nădejdile lor, pentru a prelua trofeul.
Iar astăzi şi-au atins scopul de a intra în play-off cu un avantaj şi mai consistent faţă de clujence, nu doar 6 ci chiar 9 puncte, remiza albă din tur din Ardeal fiind preschimbată într-o victorie la zero la Baza I – UPT.
Dacă fotbalul timişorean suferă de-a binelea, având doar o divizionară „C”, în alb-violet, pe când Cluj două cluburi în SuperLiga, ex-campioana CFR şi „U”, măcar cel feminin poate aduce o oarecare aliniare celor care-i văd farmecul, iar rezultatele bune pot spori apetitul pentru asemenea evenimente.
De astă dată cu zâmbetul pe buze la final, evitate fiind lacrimile amare de anul trecut, alb-violetele trecând cu brio examenul parţial, repetiţie înaintea testelor decisive pentru preluarea titlului de la clujence.
Dar polistele le-au împărtăşit simpatizanţilor încă de la prima reprezentaţie în 2024 cum ar putea fi în cazul fericit al preluării supremaţiei, lansarea în noul an fiind perfectă.
Chiar dacă vizitatoarele au început ceva mai avântat, punându-le cu atât mai mult în gardă pe alb-violetele şi cu ex-clujence în componenţă, care va să zică oponentele cunoscându-se reciproc mai decât pe propriul buzunar.
Iar „Poli” a căutat fisurile din jocul oaspetelor şi a preluat iniţiativa, presându-le, impunând ritmul şi valorificându-şi plusurile după prima jumătate de oră de joc, când, servită în preajma careului Universităţii, Teodora Meluţă a şutat şi a deschis scorul, temelie a unui sfârşit de repriză mai la discreţia „violetelor”, la un pas de dublarea avantajului când Dimitrova ajungea faţă în faţă cu portarul celor de sub Feleac, fără însă a şi înscrie, blocată fiind.
Minimul avantaj fiind absolut binemeritat prin prisma primelor 45 de minute de joc.
Autoare a 5 victorii în serie la finele sezonului de toamnă, ultimele trei consecutive cu două goluri avans iar chiar ultimul pe teren propriu cu 2-0, polistele au copiat la indigo reuşita cu bistriţencele prin a se desprinde de „U” deja în minutul 50, însă cu preţul accidentării marcatoarei Antonia Bratu, care avea a fi înlocuită după ce înscria cu capul din centrarea lui Kurja, ca urmare a ciocnirii cu goalkeeper-ul clujencelor.
Campioane care nu mai par a fi aceleaşi favorite şi în campania în curs, sugestiv fiind aspectul că ultimele lor 3 examene mai semnificative din toamnă nu au fost căzute, dar nici trecute, amânat fiind verdictul după 1-1 la Farul, 3-3 la Csikszereda şi 1-1 la Gloria Bistriţa.
Timişorencele le-au sugerat mai exact unde s-ar afla în tentativa de apărare a trofeului, lăsându-le în urmă şi-n întâlnirea directă dar şi-n clasament, fără ca laureata, cu toate strădaniile de a reduce din diferenţă, să înscrie pe Bega, 180 de minute de fotbal pe axa Banat – Ardeal fără vreo reuşită a campioanei.
Dimpotrivă, tot Dimitrova fiind mai aproape de gol şi în partea secundă, Blazek fiind salvată de bară, cum la fel de adevărat e că şi „U”, cu puţin noroc, ar fi semnat golul de onoare.
Fără însă a putea evita al doilea eşec în 14 etape, suficient pentru a aluneca pe 3 la finele returului, egalată la puncte dar întrecută la golaveraj de nou-promovata Farul, autoare a unui 8-0 acasă cu ACS Banat Girls, ceea ce propune pentru duminica viitoare la matineu împerecherile „U” – Farul şi „Poli” – Csikszereda la începerea play-off-ului 1-4, constând în 4 mini-campionate cu partide fiecare cu fiecare, tur-retur şi din nou tur-retur.
Abordat de Politehnica Timişoara cu 35 de puncte şi un singur eşec, de constănţence şi campioanele din Cluj cu câte 26 de puncte iar de Csikszereda cu 24, harghitenele calificându-se graţie unui 0-0 la Bistriţa chiar în dauna năsăudencelor, rămase în play-out, deşi la egalitate de puncte pe poziţiile 4-5.
De fapt, clasamentul SuperLigii şi rezultatele etapei sunt enumerate pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.
„U”, antrenată de Constantin Olariu, a început pe „Ştiinţa” cu Blazek, din generaţia 2000, Lindahl (1999), Sigheartău (2005), Stamate (1999), Giurgiu (1994), căpitanul optar Bumbar (2005), Oneţ (2004), Bălăceanu (2003), Bâtea (1995), Marcu (2001) şi Ţabur (1998), pe bancă, alături de Brici, Mikhail, Neagu, Varo, Borodi, Iancu şi Ciolacu, luând loc la start şi străinele aduse în iarnă sub Feleac, Sklopan din generaţia 1999 şi Ventura din 2001.
Alb-violetele s-au axat pe colectivul din sezonul de toamnă, mai tânăr decât al campioanelor în medie cu peste 2 ani de zile, atacând victoria cu Câmpean (n. 2003) – Bratu (2004), Meluţă (1999), Nagy (2000), Mihăilesc (2008), Kurja (2002), Mirea (2003), Jivan (2005), Ivanova (2004), Boboc (2007) şi Bistrian (1996), rezerve avându-le pe Roşu (2001), Sondore (1999), Pera (2005), Şepeţan (2006), Cioablă (2007), Bocşa (2009) şi Scaramelo (2002).
Un inceput promitator pentru fotbalul feminin vaduvit de victorii in Timis, reusit de catre Politehnica in meciul de astazi impotriva formatiei Universitatea Cluj, incheind asteptarea suporterilor dupa aproape trei luni de pauza. Cu ambele echipe pregatite pentru reluarea intalnirilor oficiale in plina febra a primaverii, cu siguranta reeditarea meciului direct la titlu din anul trecut a adus emotii puternice si o asteptare neincetata. Si Politehnica nu a dezamagit, reusind sa castige cu un gol marcat de Teodora Meluta, lasand-o pe adversara cu doar cateva ocazii de marcare. Speram ca aceasta victorie va fi un bun inceput pentru Poli si ca se va continua cu aceeasi determinare si succes in restul sezonului. Felicitari pentru efort si valoare!
Eu am fost impresionata de maiestria demonstrata de „violetele” noastre in acest meci crucial pentru viitoarea lor pozitie in SuperLiga. Si eu trebuie sa recunosc ca am fost una dintre cele care a stiut ca aceasta echipa are un potential enorm, dar si eu acesta imi este unul dintre cele mai frumoase meciuri ale lor. De Martisor, vineri, mugurii primaverii le-au inmiresmat pe alb-violete in plina febra a pregatirilor finale pentru reluarea intalnirilor oficiale dupa o pauza de aproape 3 luni. In ciuda acestei pauze lungi, ele au demonstrat ca spiritul lor de invingatori inca este puternic si ca vor face tot posibilul sa aduca trofeul acasa. Astept cu sufletul la gura meciurile viitoare, in care sunt convinsa ca „violetele” noastre vor face senzatie! Sa ne bucuram de primavara si sa le sustinem pe „violetelor” noastre la fiecare meci! HAI POLITEHNICA!