Alexa sparge gheața la a patra încercare, prin tizul său junior Dan Spătaru: FC Brașov, 1-0 (0-0) cu Ripensia Timișoara

Un singur gol, marcat de gazdele de sub Tâmpa la mijlocul reprizei a II-a, a făcut diferența sâmbătă la matineu la întâlnirea unor codașe fără victorie în primele 3 etape ale Ligii 2, în care împreună înscriau numai și numai 3 goluri, inclusiv un… autogol și unul în prelungiri, fără a se fi bucurat deloc de deținerea avantajului pe tabela de marcaj. În acest context, era previzibil și de așteptat ca partida de pe ”Tineretului” să fie la fel de săracă în reușite dar și să fie eventual decisă în favoarea celor care înscriu primii. Galben-negri ai lui Dan Alexa, la primul său succes cu ardelenii, în runda a IV-a: FC Brașov – Ripensia Timișoara 1-0 (0-0). 

Vai, vai, ce poate însemna un meci jucat între suferinde din ultima pătrime a ierarhiei Ligii 2 în ”fotbalul lui 272-0” – forul federal aplicând acestui nivel valoric sloganul ”Aici începe performanța!”, partida de pe ”Tineretului” având parte de o asistență restrânsă în tribune, și deloc de mirare, la oferta sumară din partea protagonistelor, cea brașoveană cu un singur gol marcat în prelungiri în primele 3 etape, la precedenta apariție acasă, 1-1 (0-1) cu nou-promovata Minaur Baia Mare, iar cea bănățeană cu două goluri înscrise prin care în cel mai bun caz a egalat o dată, în Maramureș. 

În consecință, miza punctelor își spunea cuvântul mai mult decât orice altceva, deși abia în etapa a patra, iar toate au intrat în posesia gazdelor, un gol fiind suficient, pe contră, grație conlucrării celor din avanposturile echipei antrenate de Dan Alexa. 

De cealaltă parte, cu o singură modificare în unsprezecele de start față de formația aliniată sâmbăta trecută la Baia Mare, și anume Andrei Macrițchii în locul lui Zamfirescu, pe care îl schimba la pauza partidei din Maramureș, timișorenii au scăpat cu fața curată până la pauza deplasării sub Tâmpa, barele salvându-i în minutele 33 și 34, însă au cedat la Brașov oarecum după modelul eșecului de debut din Buzăul învecinat, prin a încasa un unic gol după prima oră de joc, fără a mai avea forța să reacționeze, o a doua apariție în acest campionat fără gol marcat.   

Iar pe când Alexa poate savura un al doilea meci consecutiv fără gol primit din partea echipelor timișorene, cărora le-a luat 4 puncte, Ripensia poate constata că s-a ales cu un singur punct din cele 3 deplasări în primele 4 etape, în condițiile în care rezultatele mai bune pe teren advers i-au salvat pielea în sezonul trecut.

Iar cele două goluri marcate de timișoreni în 4 etape sugerează după consumarea primei cincimi a sezonului regulat că ”Ripi” va avea un campionat anevoios.

A fost matineul brașovenilor, mai ofensivi și incisivi, insistând în compensație pentru ineficiența deja caracteristică în fața porții. Reliefată deja din primul sfert de oră, când lovitura de cap a șeptarului Constantin n-a prins cadrul barelor, în urma centrării căpitanului Dumbravă, și ex-golgeterul buzoienilor, Chică-Roșă, fiind imprecis în careul bănățenilor. Permițându-i lui Vasile Constantin încă o reluare cu capul, de astă dată pe poartă, balon prins de Dobre, după care a încercat și Ripensia poarta, tot la mijlocul primei părți, ex-reșițeanul Micu deturnând șutul lui Mihart din afara careului.

Mai frecventat, cel timișorean, Țieranu respingând din fața aceluiași Constantin la o centrare a lui Chică-Roșă, dar și bara fiind salvatoare pentru vizitatori la lovitura liberă executată de omniprezentul Constantin din preajma suprafeței de pedeapsă, din zonă centrală. Nu trecea decât un minut iar Chică-Roșă trimitea și el în bară, în minutul 34, îngerii cu Dobre și bănățenii în albastru. 

Inexacți în tentativa de a trimite pe poarta lui Micu, Piftor șutând peste bară din careu, așa cum nici unșpearul Chică-Roșă nu prindea cadrul la reluarea cu capul a centrării lui Dumbravă. Iar jocul curgea spre un 0-0 la pauză, înregistrat în două dintre precedentele 3 reprezentații ale ”stegarilor” în primele 45 de minute.

Amfitrionii au început mai bine și partea secundă, însă tot ineficienți, ”indirecta” lui Constantin din unghi închis fiind respinsă de timișoreni de pe linia porții iar șutul tare al lui Lazăr din afara careului fiind respins și acesta de oaspeți, în corner, tot în primul sfert de oră după pauză. Consumat fără efect, ceea ce l-a determinat prompt pe Alexa să ”mute”, Joao Amorim în locul lui Șaim-Tudor, iar doar 6 minute au trecut și ”stegarii” au taxat pe contră și conlucrarea celor din avansposturi, Chică-Roșă pasându-i juniorului Dan Spătaru, marcator cu o scăriță din careu: 1-0 în minutul 66

Se va repeta scenariul de la Buzău?

Muntean a schimbat imediat, apelând la Ene, cel care începea campionatul dar se accidenta în prima parte a acelei deplasări în ”Crâng”, revenit așadar și înlocuind noua achiziție Mogoș, dar și Alexa a mutat și el la galben-negri.

Iar tocmai Mihai Ene a fost cel care i-a dat emoții timișoreanului de pe banca brașovenilor, Ripensia fiind nu departe de o egalare aidoma celei de la Baia Mare, cu un șut de la distanță deviat. De această dată din lovitură liberă, executată de Ene în minutul 75, de la aproape 30 de metri, deviată de zidul gazdelor, Micu etalându-și din nou reflexele prin robinsonadă, deturnare a mingii de sub bară.

La care Alexa s-a sesizat și a efectuat o dublă modificare, inclusiv în atac, pentru împrospătarea fazei ofensive, Angelov în locul lui Chică-Roșă pentru ultimul sfert de oră. jucat și de juniorul timișorenilor, Vermeșan. 

Cu Stoica intrat din nou pentru ultimele minute, tot Ene avea să-și încerce șutul din afara careului și pe final, primul, respins de Micu, cel de-al doilea, în prelungiri, nu departe de vinclu, însă un meci al echipelor care înscriau laolaltă de 3 ori în primele 3 etape n-avea cum să se încheie altfel decât în aceeași notă unitară în ansamblu, cu un singur gol.

Brașovenii oricum mai bine clasați, săltați la 5 puncte, ”Ripi” rămasă cu unul singur în preajma aniversării a zece ani de la relansarea sa în fotbalul intern, la început de septembrie. Care-i va aduce primirea Metaloglobusului fraților Herea, trupă a lui Trică învinsă astăzi acasă de nou-promovata din Baia Mare, iar apoi deplasarea la nou-promovata din Slatina, pe Olt. Pentru brașoveni, o ieșire la Progresul 1944 Spartac, triumfătoare astăzi pe ”Știința” Timișoarei.

Iar Ripensia – Metaloglobus, ambele promovate în Liga 2 în 2017, chiar va fi un duel al foametei de puncte, ambele cu câte unul singur, în trioul echipelor încă fără succes în noul campionat, alături de Unirea Constanța. 

Rezultatele etapei în curs și programul rundelor 4-5, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal.

 *

FC Brașov – Ripensia 1-0 (0-0)

FC Brașov: Micu – Jovanovic (minutul 76, Marc), Fustar, Oltean, Burlacu (66, Lascu), Lazăr, Dumbravă – cpt., V. Constantin, Tudor Saim (60, Joao Amorim), Spătaru, Chică-Roșă (76, Angelov).

Rezerve: Mikulic – Toderașcu, Covalciuc, Angelov, Negrean, Lascu, Marc, Rz. Iorga, Joao Amorim.

Antrenor: Dan Alexa.

Ripensia Timișoara: Dobre – A. Macrițchii (minutul 89, Stoica), Țieranu, Fridrich, Gladun – Stoi – cpt., Călin – Mogoș (66, Ene), Mihart (76, Vermeșan), Piftor – Gavra.

Rezerve: Toroc – Lalic, Zetu, Zamfirescu.

Preparator sportiv Iulian Muntean. Antrenor principal: Roberto Ivan.

Arbitru: Cristian Codrea (Baia Mare). Asistenți: Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare) și Emeric Tocai (Sibiu). Rezervă: Cristian Antonio Pascu (Sibiu). Observator arbitri: Silviu Crângaşu (Ploieşti). Delegat joc: Cristian Petrean (Hunedoara).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: