Argentina câștigă Campionatul Mondial, 7-5 (2-0; 2-2; 3-3) în finala cu Franța, pierzătoare a doua oară la penaltiuri. Sud-americanele, 8-3 în finalele cu europenii în avantaj la titluri, 12-10

Titlul mondial a fost decis pentru a treia oară la lovituri de departajare în ultimele 8 turnee finale din totalul celor 22, Argentina deposedând campioana Franța de trofeu și cucerindu-l după o așteptare de 36 de ani tot împotriva unei selecționate europene, triumf prin care a intrat în careul select al reprezentativelor cu minimum 3 reușite, în urma Braziliei, cu 5, respectiv a Germaniei și Italiei cu câte 4 fiecare, alb-albaștrii sud-americani repetând isprăvile din 1978, atunci pe teren propriu într-un ultim act cu prelungiri cu Olanda, și 1986, 3-2 în Mexic cu RFG.

Argentinienii au dominat prima repriză a finalei și au luat avans în primele 36 de minute, anihilat de Mbappe în ultimele 10 minute ale părții secunde, tot Messi preluând apoi conducerea pentru sud-americani și în cea de-a doua repriză de prelungiri însă același Mbappe egalând și în minutul 118, astfel încât s-a trecut la departajarea de la punctul cu var, Messi, Dybala, Paredes și Montiel fiind preciși, în vreme ce Coman și Tchouameni au ratat loviturile cu numărul 2 și 3 ale ”Cocoșului galic”, care transforma doar prin același Mbappe și Kolo Muani, astfel încât, prezenți în a doua finală în ultimele 3 ediții de ”Mondial”, alb-albaștrii au ajuns să și câștige de 3 ori trofeul, după ce pierdeau 3 finale, în 1930, 1990 și 2014, în urmă cu două ediții, după prelungiri în fața Germaniei pe Maracana.

Brazilia devenea în 1994 prima națională din lume care să-și adjudece de 4 ori titlul prin a câștiga întâia finală decisă la lovituri de departajare, după 0-0 și 3-2 în California cu Italia, care cucerea apoi la rândul ei a patra oară trofeul prin a izbândi tot la loviturile de la 11 metri în ultimul act berlinez din 2006, 1-1 și 5-3 cu Franța.

Altfel, încă alte 5 finale erau tranșate abia în reprizele de prelungiri, ceea ce nu s-a repetat în această seară în Qatar, deși Leo Messi a mai preluat o dată conducerea pentru Argentina și în minutul 109, 3-2, însă același Kylian Mbappe care a salvat pe final remiza pentru campioana mondială, din penalty în minutul 80 iar apoi în minutul 82, 2-2, a mai egalat iarăși și în minutul 118, din nou din lovitură de la 11 metri.

Punct cu var indicat de polonezul Marciniak de pe care Messi deschidea inițial scorul în minutul 23, Argentina desprinzându-se apoi până la pauză, 2-0 prin Di Maria în minutul 36.

La care Didier Dechamps a efectuat o dublă schimbare în minutul 41, la același scor apelând la încă o dublă înlocuire și în minutul 71, iar în cele din urmă ”Cocoșul galic” a revenit prin Mbappe în ultimele zece minute.

Deși pentru a patra oară în finală în ultimele 7 ediții, francezii s-au ales la rândul lor duminică seară cu un bilanț egal în ultimul act, la triumfurile din 1998, acasă, și în urmă cu 4 ani în Rusia, venind și dezamăgirile, în 2006 în Germania tot la lovituri de departajare, cu italienii, iar acum în fața Argentinei.

Implicit, scorul finalelor directe America de Sud – Europa s-a rebalonat la 5 ”diferență” pentru cei de peste Atlantic, 8-3, după ce se contura la un 5-0 fără replică între 1958, când Brazilia dispunea de Suedia în ultimul act din țara scandinavă, și 1986, când tocmai Argentina dispunea de RFG cu 3-2, naționalele bătrânului continent reușind apoi și ele 3 triumfuri până în 2014, când nemții treceau tocmai de argentinieni în Brazilia. Altfel, 5 selecționate europene au câștigat de 12 ori Campionatul Mondial, trioul sud-american impunându-se de numai zece ori.

În plan individual, a rezistat recordul lui Vittorio Pozzo, unicul selecționer care a cucerit trofeul mondial în ediții consecutive, în 1934 și 1938, la cârma Italiei, fără a fi egalat de Didier Deschamps.

Interesant, francezii au trecut și ei pe drumul spre finală de aceleași Australia și Polonia, precum Argentina, ”Cocoșul galic” mai dispunând și de Anglia iar în semifinala de miercuri de Maroc, cu 2-0, unicul insucces înregistrându-l la încheierea fazei grupelor, 0-1 cu Tunisia.

Noua campioană a lumii a început în schimb turneul cu un eșec, 1-2 cu Arabia Saudită, dar avea a-și da drumul ulterior, la mustață trecând de sferturi, 4-3 la penalty-uri cu Olanda, însă succesul de marți cu 3-0 în semifinala cu Croația – între timp medaliată cu bronz și pentru a treia oară pe podium la ”Mondiale”, a plasat oarecum Argentina în prim-plan la ora întâlnirii cu trofeul pe masă.

În orice caz, se anunța un ultim act cu goluri, și unica lor întâlnire eliminatorie la ”Mondial” consemnând multe reușite, 4-3 pentru Franța în optimi în drumul spre trofeul adjudecat acum 4 ani la Moscova.

Argentina: E. Martinez – Molina (minutul 91, Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico – Di Maria (64, Acuna), De Paul (102, Paredes), Enzo Fernandez, Mac Allister (116, Pezzela) – Messi, J. Alvarez (102, L. Martinez).

Antrenor: Lionel Scaloni.

FranțaLloris – Kounde, Varane (minutul 113, Konate), Upamecano, T. Hernandez (71, Camavinga) – Griezmann (71, Coman), Tchouameni, Rabiot (96, Fofana) – Dembele (41, Kolo Muani), Giroud (41, Thuram), Mbappe.

Antrenor: Didier Deschamps.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 5 = paisprezece

 


Alte articole legate de acest subiect: