Asociaţia Internaţională a Presei Sportive – Africa protestează împotriva eliberării de acreditări de presă la Cupa Africii YouTuber-ilor şi „influencerilor”

Branşa africană a Asociaţiei Internaţionale a presei sportive a ţinut să-şi exprime uluiala şi dezaprobarea faţă de eliberarea de acreditări de presă persoanelor din afara sferei jurnalistice cu ocazia actualei ediţii a Cupei Africii la fotbal din Coasta de Fildeş, Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS) reamintind CAF (Confederaţia Fotbalului African) şi Comitetului local de organizare (LOC) că respectivele acreditări de presă sunt rezervate strict jurnaliştilor profesionişti recunoscuţi ca atare prin afliliere unei entităţi mediatice sau liber profesionişti.

AIPS Africa aduce subiectul în lumină săptămâna aceasta, în cursul celei de-a 34-a ediţii a turneului final bienal al Cupei Africii, făcând referire la codul etic în baza căruia excluşi din cele două categorii menţionate mai sus sunt toate persoanele (YouTube-ri, influenceri, utilizatori de facebook, publicişti, lobişti, etc.) care nu dovedesc prestarea unei activităţi jurnalistice şi nu aderă codului etic profesional al domeniului.

AIPS Africa consideră ca fiind inadmisibil faptul că persoane din afara profesiunii pot avea acces la aceleaşi zone de lucru (Centrul media, zonele mixte, masa presei, stadioanele de antrenament, etc.) precum jurnaliştii profesionişti.

Confuzie 

În unele amplasamente, a devenit dificil pentru jurnalişti a-şi desfăşura activitatea. În fine, AIPS Africa ţine să reamintească faptul că jurnaliştii profesionişti oferă informaţii, în vreme ce alţii caută senzaţionalul, ceea ce crează confuzie între aceşti „intruşi” şi jurnaliştii profesionişti, în special în timpul conferinţelor de presă.

Drept urmare, nici pe departe prin a interfera în management-ul asigurat de CAF la turneul final al Cupei Africii, AIPS Africa lansează solicitarea ca un organism pan-African să garanteze cele mai adecvate condiţii de activitate pentru jurnaliştii profesionişti acreditaţi la eveniment. Solicitarea stipulează acordarea de respect jurnaliştilor şi profesiei pe care o practică, precum şi relaţiilor pe care le au cu sportivii înscrişi în competiţie. AIPS Africa felicită CAF şi COCAN pentru eforturile depuse în ideea asigurării succesului acestui mare eveniment şi speră ca respectivele organizaţii să adopte toate măsurile pentru reglementarea situaţiei.

Capac la problema cu care se confruntă, mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Afcon 2023 au suferit un accident rutier în primele ore ale dimineţii de miercuri, călătorind cu atobuzul pus la dispoziţie de organizatorii de la AFCON pe calea de întoarcere la Abidjan din capitala ivoriană Yamoussoukro, unde urmăriseră două întâlniri din etapa finală a fazei grupelor, inclusiv victoria cu 2-0 a Senegalului în faţa Guineei, marţi seară.

Autobuzul asigurat de către organizatorii de la AFCON a avut un accident la ora două dimineaţa, pe când se apropia de destinaţia finală – principalul centru media al AFCON din Abidjan, iar potrivit presei locale vehiculul ar fi părăsit calea de mers, lovind zidul unui depozit.

Alex Cizmic, fost AIPS Young Reporter, prezent în autobuz, a spus că multe persoane au fost uşor rănite, fiind transportate la University Hospital Centre din Teichville, în Abidjan. Cizmic a izbutit să transmită de la spital un scurt mesaj audio preşedintelui AIPS, Gianni Merlo.

Un jurnalist nigerian, Oluwaseun Oyediji, a postat pe X o fotografie a rănilor pe care le-a suferit. Şoferul şi coordonatorul călătoriei au suferit vătămări mai severe, celui din urmă, al cărui picior a rămas „prins” în urma impactului, aplicându-i-se cu succes excarcerarea.

Pe teren, au fost stabilite deja câteva optimi de finală programate cu începere de sâmbătă, şi anume Nigeria – Camerun, Insulele Capului Verde – Mauritania şi Guinea Ecuatorială – Guinea, alte 4 naţionale având deja şi acestea biletele pentru optimi: Angola, Burkina Faso, Egipt şi Senegal. Ultimele 6 calificate din faza I a grupelor vor fi stabilite miercuri după jocurile Africa de Sud – Tunisia şi Mali – Namibia, din „E”, respectiv Maroc – Zambia şi Republica Democratică Congo – Tanzania în „F”. Mali e unica neînvinsă a Grupei E, iar semifinalista „Mondialului” din 2022 din Qatar, Maroc, e în fruntea unui trio neînvins în Grupa F. 

În plan individual, Mo Salah a fost preluat după întinderea de tendon de către „cabinetul medical” al clubului la care e legitimat, Liverpool FC, zburând înapoi în insulă, de la turneul final din Coasta de Fildeş. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = treizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: