ASU Politehnica bate liderul și speră ceva mai mult la baraj: 2-1 (2-0). Craiova, prim eșec în play-off și primă șansă ratată de promovare înainte de termen

Alb-violeții au câștigat a doua oară la rând cu 2-1 și tot acasă, de astă dată în fața liderului învins în premieră în play-off, iar regula nescrisă a întrecerilor pe grupe valorice a fost activată, două victorii consecutive schimbând mult datele problemei, reintroducându-te în cărți. Timișorenii au deschis scorul din lovitură de la 11 metri în prima jumătate a reprizei I și s-au desprins deja în prima jumătate de oră, apropiindu-se astfel la numai 4 puncte de ocupanta locului 3 cu 3 etape rămase de jucat: ASU Politehnica – FC U Craiova 1948 2-1 (2-0).

Și iată că fie și nu mai puțin de 4 eșecuri consecutive în turul fazei play-off n-au spulberat șansele alb-violeților de a continua cursa promovării, însă două triumfuri succesive au fost în schimb suficiente pentru a-i reintroduce din plin în calculele pentru pozițiile 3-4, de baraj. Ceea ce Sporttim sublinia la finele consemnării recentului eșec din patria Daciei, acel 4-0 lunea pe post de recul după șocul pe final joia cu Rapid, 1-2 de la 1-0, și republicăm… ”ASU Politehnica a făcut-o mare pe CS Mioveni iar strângerea rândurilor alb-violet este imperativă înaintea celor 3 jocuri la rând acasă ca tot atâția colaci de salvare, începând cu cel de sâmbătă de la 12:30, cu AFK Csikszereda, urmat de returul cu Dunărea și revanșa cu fruntașa din Craiova. Niciun meci nu seamănă cu altul iar ”violeții” sunt condamnați să spargă gheața și să înfrângă și ei un oponent din zona 1-6, fie și abia la a zecea încercare în acest campionat. Victoriile ar aduce victorii iar play-off-ul se joacă, spre final având apoi ieșirea la Rapid, primirea Mioveniului și deplasarea la Miercurea Ciuc.”

Iar bănățenii au strâns rândurile și au prins 2 dintre colacii de salvare de pe ”Dan Păltinișanu”, 2-1 cu Dunărea și tot 2-1 cu liderul dintr-un județ dunărean, căci într-adevăr nici un meci nu seamănă cu altul și victoriile aduc inevitabil victorii într-un play-off care se joacă tocmai pentru că nici o participantă n-a convins pe deplin, nici una n-a avut capacitatea de a se detașa decisiv, raportul de forțe fiind relativ echilibrat pe un fond valoric suficient de modest pentru a se ivi răsturnări de situație. Bineînțeles, elevii lui Alexa nu mai au absolut nici o șansă la primul loc, dar la cum au încheiat în general turul în 2021 nici n-ar prea fi avut-o cu adevărat, adjudecarea campionatului nefiind irosită tocmai acasă cu Rapid și la Mioveni, ci doar confirmată atunci.

Iată însă că ”violeții” au izbutit să se regrupeze într-un moment cheie, la startul returului în play-off, și n-au pierdut două oportunități altfel delicate pe teren propriu, confirmând că alcătuiesc o grupare bazată pe moralul colectiv, indus de reușite, reapărute în cadru pe fondul revenirii la sistemul exersat de joc și o primenire vădită a primului 11. 

În mod cert le-au stricat calculele juveților neînvinși în primele 6 runde din play-off, încă din prima repriză a jocului televizat de la 18:30 de pe ”Dan Păltinișanu”, pulverizându-le o primă șansă de promovare directă înainte de termen. 

Acel obligatoriu înainte, chiar și fără suflul din spate al galeriei, a adus și seara însorită de mai a depășirii fruntașei, reușită la a treia încercare în duelurile directe din acest sezon în Liga 2, mai clar însă decât o făceau oltenii în tur pe ”Ion Oblemenco”. Unde liderul n-a convins, așa cum n-a făcut-o în play-off nici într-un alt 1-0 acasă, cu Rapid, dar nici în ”dubla” cu CS Mioveni, precum nici la Miercurea Ciuc ori în remiza la Dunăre. Un fotbal relativ și aproximativ, cu protagoniste pe care și complexa conjunctură cu multe fațete a mereu tulburătorului sport rege românesc le-a dus pe val în prim-plan, cu vizibilitate spre Liga 1. 

ASU Politehnica nu mai are într-adevăr șanse matematice la șefie, dar și le-a mărit în schimb în mod real pe cele legate de locurile de baraj, 3-4, chiar dacă Dunărea a trecut la Călărași cu 3-2 (0-1) de Rapid cu goluri în minutele 48, 51 și 73, după ce bucureștenii deschideau scorul în chiar primul minut și egalau la mijlocul părții secunde a partidei de la ora 20:30: 

1. FC U Craiova 1948… 49 puncte 7 4 2 1 10- 6: cu Csikszereda, la Rapid, cu Dunărea.

2. Rapid București…    46 puncte 7 4 1 2 12- 7: cu ASU, cu Craiova, la Mioveni 

______________________________________________________

3. CS Mioveni…             43 puncte 7 2 4 1 14- 8: cu Dunărea, la ASU, cu Rapid

4. Dunărea Călărași…  42 puncte 7 2 2 3  9-15: la Mioveni, cu Csikszereda, la Craiova

______________________________________________________

5. ASU Politehnica…   39 puncte 7 2 1 4  5-10: la Rapid, cu Mioveni, în Harghita

6. AFK Csikszereda…  37 puncte 7 1 2 4  5- 9: la Craiova, la Călărași, cu ASU.

Urmează așadar mai întâi deplasarea la Buftea, joi de la 20:30, la Rapid, care va să zică tot într-o joi cu ”vișiniii”, fiind de sperat ca reîntâlnirea cu CS Mioveni să nu fie… tot într-o luni. 

Înviați în Vinerea Mare cu Dunărea, ”violeții” s-au aliniat și contra fruntașei cu aproximativ același lot remaniat, doar Rus și Radunovic lăsându-le locul de la un meci la altul lui Axente și Alexandru Munteanu, în vreme ce Sergiu Popovici ori Cioinac au continuat să nu mai apară în schemă.   

Meciul de totul sau nimic pentru poliști a fost precedat de un minut de reculegere în memoria fostului jucător şi antrenor al alb-violeților, Octavian Foale, plecat la ceruri în Duminica Paștelui, tată al antrenorului secund timișorean Antonio Foale.

Iar după un sfert de oră de tatonare, prima incursiune ofensivă mai tranșantă au avut-o poliștii prin Axente, în careul oaspeților, unde i-a suflat balonul lui Negru, care l-a faultat în suprafața de pedeapsă, centralul aproape de fază acordând lovitură de la 11 metri. Transformată de același Mircea Axente cu un şut pe jos în stânga portarului: 1-0.

Cinci minute mai târziu, o mare ocazie pentru gazde, după centrarea lui Ivanovici de pe stânga, unde l-a driblat pe Negru, fără a fi fructificată de Radu, care, de la 2 metri, nu a reuşit să atingă balonul scurs pe lângă bara din stânga.

Dar craiovenii n-aveau să mai scape și în minutul 27, când, din nou la pupitru cu Ivanovici, în acţiune pe stânga, ASU Politehnica s-a desprins nesperat pentru mulți…

I-a pasat lui Jurj, care i-a trimis scurt lui Dorin Codrea, şut din afara careului de 16 metri, la semiînălţime, tot în stânga portarului. Și 2-0…

În minutul 33, primul cartonaş galben îl vede pentru oaspeţi belgianul Baeten, la un fault tare asupra lui Munteanu, dar și primele schimbări, dublă modificare la mijlocul craiovenilor ca reacție la primirea celui de-al doilea gol, completată de o alta la pauză, și tot în linia mediană, Trică ajungând apoi să înlocuiască întregul mijloc și prin introducerea lui Răducanu pentru ultimul sfert de oră…

Și fundașul Jurj vedea cartonaşul galben la 5 minute după cel adresat lui Baeten, pentru un fault asupra lui Ciolacu. Iar în minutul 41 vizitatorii puteau reduce din diferenţă, când au beneficiat de o lovitură liberă de la 17 metri, perpendicular pe poartă, şutul lui Voicu violent pe jos fiind respins de Păduraru cu un efort admirabil dar și cu preţul accidentării, lovit de bară, necesitând îngrijiri medicale. Se acordau trei minute de prelungiri dar nu se mai întâmpla nimic semnificativ, ”Poli” intrând la vestiare cu două goluri.

Avantaj înjumătățit la reluare după numai două minute, când oltenii și cu Anghelina de la pauză au redus din diferenţă la un atac rapid, Voicu pasându-i lui Andrea Compagno, care a intrat în careu şi a trimis cu latul din 10 metri în poarta timişorenilor: 2-1.

Masivul Compagno, care a tot înscris în acest play-off, a marcat și pe Bega iar Alexa a reacționat prin a apela la Casado în locul lui Munteanu, ceva mai apoi Mera și Plazonja intrând de la mijlocul părții secunde iar Ignea pentru ultimele 10 minute.

Parte secundă în care oltenii au dominat pe alocuri categoric dar apărarea polistă a rezistat și prin suplimente numerice, după introducerea lui Ioan Mera. Jocul se și înăsprea iar până la final arbitrul a mai acordat cartonaşe galbene și lui Ciolacu în minutul 70, Ionuţ Coadă (min. 75), Ispas şi Codrea în minutul 77, portarului Păduraru în minutul 82 pentru tragere de timp şi celuilalt belgian al vizitatorilor, în minutul 89.

Se semnalizau 4 minute de prelungiri iar în primul cei din Bănie au fost și mai aproape de egalare însă Scutaru a respins şutul lui Voicu, liderul solicitând neîntemeiat henţ în careu, dar nici vorbă de aşa ceva. Treceau și minutele de prelungiri, cu unul peste cele patru indicate inițial, şi se auzea izbăvitorul fluier final, poliștii rezistând asaltului fruntașei. Mare bucurie în tabăra violetă, cu toții jucând și hora la centrul terenului. De la înfrângerile în lanț, la depășirea fruntașei care astăzi și-ar fi putut asigura pe Bega promovarea matematică înainte de termen. ASU a mai lăsat-o să aștepte…

De fapt, timișorenii mai dețin încă șanse matematice pentru promovarea directă de pe locul 2, ocupat cu 7 puncte avans de următorii adversari, rapidiștii. O motivație în plus pentru alb-violeții reînviați să încurce și alte calcule, făcându-și-le pe ale lor. Nimeni nu este deloc de speriat în acest play-off al Ligii 2… 

*

ASU Politehnica: Păduraru – Jurj, Bocșan, Scutaru – cpt., Pamfile (minutul 66, Mera) – Radu, Codrea, Coadă (79, Ignea), Ivanovici – Axente (66, Plazonja), Munteanu (52, Casado).

Rezerve neutilizate: Cuzmanovici – Manea, Andrei, Radunovic, Șofran.

Antrenor: Dan Alexa.

”FC U” Craiova 1948: Enache – Gîț, Diakite, Ispas, Huyghebaert – Baeten (min. 46, Anghelina), Albu – cpt. – Negru (32, V. Munteanu), C. Cristea (32, Ciolacu), A. Voicu (74, Răducanu) – Compagno.

Rezerve neutilizate: Mogoșanu – V. Pop, Raicea, Cacheiro, Blidar.

Antrenor: Eugen Trică.

Au arbitrat: Andrei (Târgu Mureş) – Gero (Cluj), Vodă (Alba Iulia). Arbitru de rezervă: Gornic (Arad), Observator de arbitri: Szilaghi (Satu Mare); delegat de joc: Constantinescu (Slatina).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: