ASU Politehnica prezintă achizițiile înaintea plecării la Suceava. Brîndescu: ”Conducerea ne-a obligat să facem 22 de puncte”

După retragerea celor din Baia Mare în preziua începerii campionatului Ligii 2, în vară, respectiv după excluderea Șoimilor Pâncota și retragerea celor din Berceni în cursul toamnei, eșalonul secund va reporni vineri la drum cel mai probabil cu doar 16 cluburi și astfel numai unul va retrograda, dat fiind abandonul iminent al altor două grupări, Unirea Tărlungeni și CSM Râmnicu Vâlcea, astfel încât partidele Metalul Reșița – Unirea Tărlungeni și CSM Râmnicu Vâlcea – CS Balotești nu ar mai avea loc în week-end în cadrul etapei a 22-a. Ceea ce contribuie la scăderea masivă și pe mai departe a competitivității întrecerii…

Filip și Ungureanu, încadrându-i în stânga pe Cociu și Brîndescu, respectiv Nicolescu, Gorovei și Gîrlea, spre dreapta

Filip și Ungureanu, încadrându-i în stânga pe Cociu și Brîndescu, respectiv Nicolescu, Gorovei și Gîrlea, spre dreapta

Incertitudine majoră la ora reluării returului în liga secundă, pliindu-se peste aspectul stării vremii, sub aceste auspicii fiind nevoiți și alb-violeții nou-promovați de la ASU Politehnica să se alinieze sâmbătă la ora 11 în deplasare pe stadionul Areni din Suceava, teren al Forestei.

Care triumfa în tur la Timișoara, pe ”Dan Păltinișanu”, rezultat 2-3 (1-1), Blănaru deschizând scorul în minutul 4 iar Bilia înscriind ultimul gol în minutul 85, după ce sucevenii marcau în minutele 42 – din penalty, 60 și 77.

Dacă ASU Politehnica a pierdut în ultima ieșire din 2016, la Târgoviște, pe 4 decembrie, cu 2-0, în schimb Foresta a învins în apariția finală pe teren propriu din anul trecut, 4-1 cu Unirea Tărlungeni, bilanțul sucevenilor acasă în sezonul de toamnă fiind și cu bune, și cu rele, în succesiunea 0-2 cu UTA Bătrâna Doamnă, 4-1 cu CS Balotești, 3-1 cu Chindia, 4-0 cu Dacia Unirea Brăila, 2-1 cu CS Mioveni, 0-2 cu CS Afumați, 1-2 cu Juventus București, 1-1 cu Dunărea Călărași și 4-1 cu Unirea Tărlungeni, pe 3 decembrie 2016.

Secund-divizionarii timișoreni au găzduit astăzi la ora 14,30 conferința de presă înaintea abordării restului returului, prezentând totodată și achizițiile pauzei competiționale de iarnă, iar subiectele n-au fost puține, totul însă sub apăsarea stării actuale de fapt din arena internă, bine sintetizate de Marius Cociu prin cuvintele ”e clar că fotbalul românesc are o problemă”, anticipând și un alt aspect: ”Să vedem ce-o să fie și în sezonul următor… Este anunțată o ligă a doua de 20 de echipe”.

Pe de altă parte, în ceea ce o privește strict pe ASU Politehnica, ”fără lipsă de modestie, avem o imagine foarte bună în țară”, după cum a explicat tot Cociu, exemplificând prin întrebările primite din partea unor parteneri de întrecere ”despre modul nostru de organizare. Dar chiar așa sunteți organizați, mai explică-ne cum e, cum procedați… Cred că suntem unici la nivel de țară, ceea ce ne conferă o admirație și oarecare stabilitate”.

La întrebarea în privința obiectivului pentru restul returului, cu răspunsul a venit primul și foarte rapid antrenorul principal Sorin Brîndescu, spunând: ”Conducerea ne-a obligat să facem 22 de puncte”.

Marius Cociu l-a urmat prin a spune că ”obiectivul este să jucăm, să câștigăm cât mai multe puncte, ținând cont de faptul că efortul celor care sunt alături de noi este foarte mare. Este conducerea UPT alături de noi, sunt suporterii alături de noi… Și vrem să aducem spectatori cât mai mulți la jocuri, chiar dacă noi ne numărăm printre cele 6 secund divizionare cu medii de spectatori peste cele din Liga 1, dar nu și o medie care să ne mulțumească și pe care ne-o dorim. Fotbalul este un joc colectiv dar la urma urmei e un spectacol”.

Marius Cociu a admis că reluarea returului în Liga 2 se face ”sub o stare de incertitudine, iar tot ce se aude nu e de bine. Se retrag alte echipe… Noi ne dorim rămânerea în Liga 2, a și fost obiectivul declarat dinaintea campionatului, dar în urma rezultatelor de pe teren, și nu pentru că se retrag 5 echipe și nu mai cade nimeni”.

Cât despre campania de transferări, ”o consider o realizare în procent de 90 sută; ne-am dorit un portar, să ne confirme o siguranță mai mare între buturi, și din păcate nu s-a materializat transferul, dar celelalte sunt în regulă – domnul profesor le-a dorit. Și suntem convinși că echipa va arăta altfel!”

Sorin Brîndescu a apreciat la rândul său că ”sunt mulțumit, dar vom vedea rezultatele. Și în tur am avut meciuri bune sau momente bune din meci, în care am jucat de la egal la egal sau peste adversar, dar am avut și momente cu greșeli, și s-a încheiat în defavoarea noastră. Un bun exemplu e tocmai contra Sucevei pe ”Dan Păltinișanu”: le-am făcut cadou 3 goluri – un penalty ce n-a fost, o pasă dată la adversar și portarul a scăpat mingea… Dar transferurile pe axul central, Mera în apărare și Nicolescu la mijloc, sunt reprezentate de jucători maturi, care să ne aducă încrederea ce ne-a lipsit în tur. Să se vadă însă și în joc și în rezultatele din retur”.

Brîndescu a continuat: ”Cantonamentul de la Băile Herculane, cu jocurile de pregătire, cred că au fost bine făcute, dar au fost destul de mulți jucători accidentați, fiecare cu probleme individuale, și ne-am pus întrebarea dacă au fost din cauza pregătirilor noastre, dar credem că răspunsul este nu. Lui Ungureanu i-a recidivat entorsa și nu îl avem la Suceava, Telescu a făcut pe zăpadă o întindere, la Salonta, Taub are o problemă la tendon și necesită momentan pauză, să nu ajungă la operație. Neamțu nu face deplasarea pentru că e și el accidentat, tot la gleznă, după un contact avut acum două săptămâni, după care nu a spus nimic și azi a recunoscut, a și făcut un film la doctor, și e într-o săptămână de repaus. Deși am renunțat la mulți în iarnă, gândindu-ne să fie un lot mai restrâns numeric, ne confruntăm momentan cu problema să nu fim 18 la Suceava, dar vreau să se corecteze la următoarele meciuri și să nu ne afecteze pentru primul joc”.

Despre gazde, ”am informații că în jocurile amicale au apărut și ei pe sintetic, și s-au antrenat tot pe sintetic. Sâmbătă au câștigat cu 3-0 un meci amical, le cunoaștem componența, le cunoaștem primul 11, ne-am antrenat în această săptămână în funcție de jocul lor și s-ar putea să apară schimbări în sistemul nostru, în funcție de adversar, prin care să reușim să-i anihilăm și în același timp să-i contracarăm – să vedem dacă și reușim. Poate fi un atu, poate nu, suprafața de joc. Căci noi la Lugoj am jucat prima partidă pe iarbă, în rest pe sintetic, și la un moment dat, după primul sfert de oră, i-am spus profesorului Petruescu că parcă e alt sport. Am încercat să corectăm, iar săptămâna aceasta ne-am antrenat pe iarbă și să vedem, să ne adaptăm. Până vineri se anunță cald, sâmbătă se anunță o răcire a vremii la Suceava – deci ar putea fi ca la Lugoj, dar depinde cât de repede cedează gazonul, și să aducă noroiul la suprafață, doar să nu fie ca la Arad”.

Brîndescu a mai spus apoi că ”nu cred că ar trebui să aruncăm totul pe federație în privința datei de reluare a Ligii 2, că e acum și nu la sfârșit de martie. Problema e și la noi, la cluburi, să deținem capacitatea de a avea o bază materială decentă și să o poți îngriji. Trebuie să ne adaptăm fotbalului european și să schimbăm sistemul competițional. Am văzut aseară la AS Monaco un atacant la 18 ani, și ne întrebăm de ce fotbalul românesc nu poate da astfel de jucători. Dar e simplu. Copilul nostru are jumătate din numărul orelor de antrenament și jumătate din meciurile competiționale față de cel din Occident până la încheierea junioratului și atunci n-ai cum să te iei la luptă cu ei, aici sunt problemele și de aceea trebuie remediate. FRF zicea în martie și îl poți prinde ploios și să fie terenurile la fel…”

Cât despre călătoria spre nord-est, se efectuează joi dimineață cu autocarul, direct la Suceava: ”La Brăila, la Călărași, am mers joi o parte, vineri o parte, dar acum sacrificăm joia și facem vineri un antrenament acolo, refacere și pregătirea pentru sâmbătă…”

Despre ce ar urma din vară, Liga 2 cu 20 de cluburi, conform deciziei de anul trecut, ”una cu 20 de echipe nu deranjează, dar singura problemă e transportul, distanțele lungi la nivel național; decent ar fi să putem merge cu avionul. Dar problema e financiară. V-am spus la început, Vâlcea e la un pas de retragere, Tărlungeni la fel. S-a anunțat ieri conform caietului de licențiere că grupările care intră în insolvență vor fi scoase din Liga 1 începând cu 2018-2019; într-o lume ideală, ar putea fi mai multe echipe, dar ideea este să putem aduna mai multă valoare la un loc în aceeași întrecere. Nu mai avem cluburi, să fim sinceri, nu mai e același număr de fotbaliști. Să fie o ofertă și tentantă ca performanță sportivă, și pentru televiziune. Am fost vineri și sâmbătă invitați de administrația FRF și ne-au fost prezentate niște date, iar echipele din Liga 2 au o mai mare stabilitate decât la Liga 1; sunt 6 cluburi de Liga 2 care au o medie mai mare de spectatori decât cele de Liga 1…”

Dintre jucători, cel mai asaltat cu întrebări a fost mijlocașul Bogdan Nicolescu, lugojeanul născut pe 13 ianuarie 1990 și trecut pe la CSȘ Lugoj, Auxerre și CSM Lugoj, CS Dumbrăvița, AC Recaș, Ribaroja și Sporting Requena – ambele din Spania, islandezele Leiknir F și Aegir respectiv CD Acero, tot din Spania: ”Am simțit că era momentul să revin acasă, iar aici se încearcă să se facă lucrurile profesionist. Atuuri ale colectivului sunt tinerețea jucătorilor, faptul că suntem prieteni și în afara terenului. Gânduri înaintea startului, se știe că primele etape se joacă pe terenuri care nu sunt foarte bune, dar încercăm să ne adaptăm și obiectivul este de a face cât mai multe puncte”.

Adrian Ungureanu, mijlocașul timișorean născut în 13 septembrie 1989 și sosit sub formă de împrumut de la concitadina Ripensia, a explicat că este într-o perioadă de recuperare după o entorsă, dar ”de săptămâna viitoare sper să mă pot antrena împreună cu echipa”.

Ungureanu, trecut pe la mai multe cluburi timișorene și din Timiș, dar și de peste Carpați, a remarcat în privința alb-violeților de pe ”Știința” că ”la această echipă fanii sunt al 12-lea jucător. Joci cu sufletul și te dăruiești. La start avem un meci greu dar sunt convins că vom câștiga și o să urcăm în clasament!”

A vorbit și mezinul portarilor, Ricardo Filip, născut la Drobeta Turnu Severin în 28 decembrie 1997, care a explicat că a optat pentru ASU Politehnica dat fiind ”nivelul valoric mai ridicat al ligii a doua și fanii. Ne batem pentru postul de titular, suntem 3 portari, iar cine e mai bun, să joace”. Filip, ultima oară între buturi la divizionara C din Podari, a opinat despre nivelul valoric al Ligii 2 prin a spune comparativ că ”nu văd o mare diferență față de Liga 1”.

Cât despre primul meci oficial acasă din 2017, programat sâmbătă 4 martie pe ”Știința” cu cei din Brăila, Brîndescu a remarcat despre gazon că ”este destul de rău dar comparativ cu altele, nu stăm rău…” Sucevenii vor juca în etapa a 23-a la Balotești.

Toate adversarele directe ale formațiilor retrase Unirea Tărlungeni și CSM Râmnicu Vâlcea vor câștiga meciurile rămase de jucat în retur la ”masa verde”, cu 3-0, rezultate cu care vor fi omologate și disputele directe cu aceste grupări din primele două runde ale returului, printre care și ASU Politehnica – CSM Râmnicu Vâlcea 1-1. ”Violeții” vor câștiga așadar la ”masa verde” cu 3-0, însă FRF n-a anunțat încă oficial abandonul celor două echipe.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: