ASU Politehnica, tot fără gol marcat și în penultima deplasare din play-off, în 10 la Buftea de Ilfov. Coza nostra din Cernica de Ilfov apăra cauza Rapidului București: ”Un arbitraj, o rușine!” I-a, i-a FRF cu delegările

Alb-violeții Timișoarei și-au pus toate speranțele în această seară în cea de-a patra deplasare din play-off-ul Ligii 2, la ocupanta locului 2, Rapid, dar n-au înscris nici la Buftea, precum la Călărași, Craiova și Mioveni, cel care îi ”îngropa” în minutul 90 al întâlnirii tur de pe ”Dan Păltinișanu”, Antonio Sefer, marcând unicul gol la mijlocul reprizei a II-a, după ce bănățenii jucaseră fără Bocșan încă dinaintea mijlocului primei părți, eliminat cu cântec la o fază în care bucureștenii s-au ales cu un penalty însă ratat, în continuarea unei alte faze în care băieții lui Alexa solicitau o lovitură de la 11 metri. 1-0 (0-0) care echivalează cu 10 puncte avans ale giuleștenilor față de poliști, ieșiți matematic din cursa promovării directe, dar nu și din cea pentru baraj, handicapul fiind de 4-5 puncte față de ocupantele locurilor 3-4, CS Mioveni – luni seară vizitatoare pe ”Dan Păltinișanu” și Dunărea Călărași.

S-au împuținat minutele rămase de jucat în cursa promovării, astăzi încheindu-se antepenultima dintre cele 10 etape ale fazei play-off în Liga 2, și s-au rărit în consecință pe măsură și golurile marcate, de la câte 11-12 în precedentele două runde, la numai 3 în această ”intermediară”, un CS Mioveni – Dunărea 1-1 convenabil ieri timișorenilor, 0-0 pe ”Ion Oblemenco” astăzi după-amiază în FC U Craiova 1948 – Csikszereda, echivalent cu promovarea matematică a oltenilor, Sefer semnând unicul triumf al etapei, ASU Politehnica singura învinsă.

Într-adevăr, nu mai puțin de 12 goluri se înscriau în această aceiași rundă din tur, când ”vișiniii” răsturnau Rapid scorul pe final la Timișoara, declanșator al vriei bănățene cu eșecul lamentabil de la Mioveni și cel acasă în fața harghitenilor, care detona în mare măsură aspirațiile reale ”violet” la promovare, normă de 12 împărțită pe sfert în antepenultima etapă cu gândul la puncte, o singură rundă fiind și mai zgârcită, și anume cea inaugurală în play-off, când doar Rapid înscria la Miercurea Ciuc: 0-1.

Astă-seară a făcut-o la Buftea, Sefer din afara careului, și buf cu șansele Politehnicii la promovare. Teoretic, mai sunt, ”violeții” având 39 de puncte față de cele 44 ale Mioveniului lui Pelici și 43 ale Dunării lui Pustai, timișorenii având de jucat săptămâna viitoare luni seară acasă cu argeșenii și pe 22 mai la Miercurea Ciuc. Comparativ, galben-verzii vor mai avea acasă cu Rapid după trecerea pe Bega, pe când cei din Călărași luni pe teren propriu cu Csikszereda și în runda finală la Craiova.

În tot cazul, poliștii nu s-au ridicat la nivelul propriilor așteptări, incapacitatea de a marca în deplasările din play-off scurtcircuitându-le aspirațiile la promovare, mai puțin legitime în lumina parcursului în sud, 0-0 la Călărași, 1-0 la Craiova pentru FC U, 4-0 la Mioveni pentru trupa lui Pelici și 1-0 la Buftea pentru Rapid.

Învingătoare a timișorenilor și pentru a treia oară în ultimele 5 luni, 0-2 pe ”Știința”, 1-2 pe ”Dan Păltinișanu” și 1-0 de la ora 20:30 în meciul televizat. N-a mai fost nici pe departe oroarea de la Mioveni, însă, după 3 apariții acasă, ASU Politehnica tot a ajuns la cea de-a cincea ieșire la rând fără gol înscris pe teren advers, contabilizând și un alt eșec în Ilfov, la Chiajna. Care va să zică un singur gol marcat în cele 7 deplasări din 2021, ceea ce numai a cursă la promovare nu sună.   

Pe de altă parte concluzia lui Dan Alexa, ”e foarte greu să joci din minutul 18 în zece oameni împotriva Rapidului şi chiar şi aşa am ratat oportunităţile mai mari”, ASU arătând că venea după victoriile legate cu Dunărea și liderul din Craiova, succese care i-au dat aplomb la Buftea, în Ilfov, unde ”central” a fost însă un arbitru… ilfovean, Coza din Cernica, asistat de un concitadin al giuleștenilor, Constantinescu, asta vizavi de natura delegărilor pentru care se optează în mediul online federal. Iar Coza a servit cauzei ”vișinii”, după eșecul bucureștean de vineri de la Călăraşi, unde au cedat un avantaj de 1-2, fără a-și mai permite luxul de a mai face încă un pas greşit și acasă. La primirea unor ”violeți” păstrându-și în foarte mare măsură formula câștigătoare împotriva fruntașei, prim eșec al Craiovei în play-off.

Lovitura de începere au avut-o cei de la Rapid prin Bălan iar prima acțiune a fost inițiată de oaspeţi prin Denis Radu în minutul 2, când a centrat de pe flancul drept şi Dandea a respins cu capul din mijlocul careului în afara terenului.

După 6 minute, o nouă acţiune polistă, acum pe flancul stâng, Axente centrând în fața porții și Moldovan prinzând mingea. ”Poli” mai prezentă în joc, primul şut al gazdelor fiind expediat abia în minutul 11, prin Rareş Ilie, de la 17 metri pe jos la colţul lung, puţin pe lângă bară.

Primul cartonaş galben l-a primit Bălan pentru un fault asupra lui Coadă în propriul teren, în minutul 14. Iar două minute mai târziu şi Bocşan a văzut cartonaşul galben pentru un fault asupra lui Hlistei. Și arbitrul Coza nu și-a ieșit din rol nici în minutul 17, când, în loc să sancţioneze faultul în careu comis de Dandea asupra lui Coadă, a lăsat jocul să curgă, ca apoi să inventeze un henţ în careu comis de Bocşan, care a avut mana lipită de corp. Nici vorbă de henţ. Culmea, a acordat lovitură de la 11 metri şi cartonaş galben, al doilea în contul fundașului polist şi implicit pe cel roşu. Tot mai greu să fii Cristian în lumea zilelor noastre, una tot mai partizană și lipsită de echidistanța justă pe liniile realității factuale, dreptății și adevărului. Adevărul e că se fură cu nemiluita.

Proteste îndelungate ale timişorenilor, însă arbitrul a rămas ferm pe poziţie. Ruşinos, ruşinos, dar puțin de mirare, aceasta fiind starea reală de fapt din societatea românească, din sportul românesc. Iar de aceea și suntem unde suntem… Se joacă pentru a promova cine trebuie, fără a fi pierdute asemenea rare oportunități. Dar ce să vezi!?

Lovitura de pedeapsă a fost executată de Hlistei pe jos în stânga, lângă bară, de unde Păduraru a respins în lateral, penalty apărat de portarul poliștilor. Rămas în priză. Căci în minutul 19, la cornerul executat de Goge de pe stânga, Bălan a reluat cu capul de la 9 metri şi Păduraru a respins în extremis cu piciorul un gol ca şi făcut. 

În replică, o mare ocazie pentru oaspeţi a avut-o Munteanu, care a scăpat singur spre poartă iar de la 16 metri a şutat pe sub Moldovan, care i-a ieșit în întâmpinare și a parat cumva cu brațul. Ce-ar fi fost un 0-1 în inferioritate numerică și cu un penalty ratat de gazde?

În minutul 22, prima schimbare, impusă de împrejurări, Munteanu fiind sacrificat pentru implicarea lui Mera, fost căpitan al violeţilor acoperind eliminarea lui Bocșan. Iar două minute mai târziu s-a ciocnit cap în cap cu Bălan aproape de centrul terenului, timisoreanul sângerând…

Din nou ASU a ieșit la rampă, și în minutul 26, când Axente a avut o mare ocazie de a marca din poziţie favorabilă, dar a şutat de la 10 metri puţin peste transversală.

În sfărşit au reacționat și gazdele, în minutul 28, când au beneficiat de o lovitură liberă de la 18 metri, prin Bălan, care a şutat peste transversală, fiind copiat de Raul Costin şase minute mai târziu.

Un nou cartonaş galben pentru vizitatori, lui Pamfile, pentru că l-a tras de tricou pe Sefer, după care, în minutul 41, Scutaru a jucat mingea cu mâna dar arbitrul nu a fluierat nimic…

Se acordau 4 minute de prelungiri iar Axente avea în primul o altă mare oportunitate de a deschide scorul, dar s-a precipitat, singur cu portarul advers. 

A început repriza secundă iar după 3 minute Sefer a fost iertat de ”galben” după ce l-a tras de tricou pe Ivanovici. Din nou gazdele au beneficiat de o lovitură liberă de la 22 de metri, șut puternic dar Păduraru a boxat cu ambii pumni. În minutul 57 Dandea intra cu talpa asupra lui Coadă, iertat și acest giuleștean de un cartonaş galben.

Și uite-așa bucureștenii au deschis totuși scorul în minutul 65, prin Antonio Sefer, care a prins un şut de la aproape 25 de metri spre vinclul colțului scurt… 1-0.  La care, în minutul 70, au ieşit Hlistei şi Ilie, înlocuiţi cu Octavian Ursu şi Pănoiu. În replică, două minute mai târziu, Pamfile a fost schimbat cu Ignea.

Gazdele puteau majora scorul în minutul 74, dar Bălan a şutat din 7 metri lateral dreapta iar Păduraru a fost din nou la post, respingând cu piciorul în corner.

După care antrenorul Alexa a efectuat două schimbări în minutul 80, pe când ”Poli” avea deja peste o oră de joc în inferioritate numerică, Coadă şi Axente fiind înlocuiți cu Casado şi Radunovic. Iar după un minut, la prima atingere de balon, Radunovic a șutat din 8 metri lateral dreapta pe jos la colţul scurt şi Moldovan a respins în extremis un gol ca şi făcut…

În minutul 83 antrenorul Mihai Iosif a fost eliminat, tehnicianul rapidiștilor împiedicându-l pe Ignea să arunce de la margine, fază care spune ceva despre calitatea aspiranților la promovarea directă în Liga 1. Chiar în halul ăsta?

În minutul 90 şi Radunovic nu a scăpat de cartonaşul galben, pentru un fault asupra lui Ursu. Se semnalizau 4 minute de prelungiri iar în cel de-al treilea Octavian Ursu scăpa singur pe contraatac, dus a fost spre poartă, însă același Păduraru a mai salvat un gol ca şi făcut. Nu mai era însă nimic de făcut în atac, încă un 0 în dreptul poliștilor – mare tristeţe la final. Buf cu promovarea directă în direct la Buftea. Studiouri ale bucuriei pentru cei de sub Podul Grant cu stadionul pe finisate. C-așa-i în România.

Dar Dan Alexa măcar nu s-a abținut, bătând obrazul unora. Halo, delegările! Se fac precum în fostul sector agricol Ilfov? „Despre jocul acesta nu pot să spun decât: un arbitraj – o ruşine! Ca toată maniera. Vreau să-mi felicit echipa, pentru că am făcut un meci foarte bun în zece oameni din minutul 17-18… Am avut situaţii unu la unu cu portarul. Am fost organizaţi. Sigur, Rapidul a pus presiune, dar a avut ocazii în momentul în care am riscat. Pentru că nu mai aveam ce să apărăm. Dar un arbitraj al lui Coza, am spus că nu comentez arbitrajul, dar … a fost faul în atac în primă fază, fault la Coadă clar. Şi apoi mişcare naturală a mâinii, din ce am văzut eu pe reluări. S-a rupt echilibrul. Până în acel minut Rapidul nu intrase în careu. Am pus presiune pe ei şi controlam cumva ostilităţile de început. Coza, un arbitru pe care l-am apreciat până acum. Dar ştiţi foarte bine, un rapidist, a fost în galeria Rapidului! Spunea să-mi asum, îmi asum tot! Pentru că este adevărat. Rapidul nu avea nevoie de arbitrajul lui Coza ca să câştige astăzi. Pentru tot ce s-a întâmplat, pentru că suntem o echipă mică, o echipă cu bani foarte puţini, pe care ne chinuim să-i facem rost. Veneam pe un trend ascendent, aveam şansa noastră. Cred că acea eliminare a fost decisivă pentru ceea ce s-a întâmplat apoi… Mai sperăm la locul 4, jucăm cu Mioveniul luni, echipa a arătat pe tot parcursul că merită să fie în acest play-off. Am jucat cel puţin de la egal la egal cu toţi adversarii, exceptând meciul de la Mioveni. Sunt foarte mândru de jucătorii mei, pentru că azi au făcut un joc bun, au avut ritm. E foarte greu să joci din minutul 18 în zece oameni împotriva Rapidului şi chiar şi aşa am ratat oportunităţile mai mari…”

*

AS FC Rapid Bucureşti – ASU Politehnica Timişoara 1-0 (0-0)

Rapid: Moldovan – Jorza, Dandea (cpt.), Nastos, Goge – Costin, Barbu (minutul 90+3, Lazăr) – Sefer, Ilie (71, Pănoiu), Hlistei (71, O. Ursu) – A. Bălan.

Rezerve neutilizate: Drăghia – Voicu, Ignat, Florică, D. Benzar, A. Ioniță.

Antrenor: Mihai Iosif – eliminat în minutul 83, ”roșu”.

ASU Politehnica: Păduraru – Jurj, Bocșan, Scutaru (cpt.), Pamfile (minutul 73, Ignea) – Radu, Codrea, Coadă (80, Casado), Ivanovici – Axente (80, Radunovic), Munteanu (23, Mera).

Rezerve neutilizate: Cuzmanovici – S. Popovici, Andrei, Sofran, R. Rus.

Antrenor: Dan Alexa.

Eliminat: Cristian Bocșan – minutul 17 (cumul de cartonașe galbene). Arbitru: Ionuţ Coza (Cernica / Ilfov); asistenți: Andrei Constantinescu (Bucureşti) și Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Rezervă: Claudiu Marcu (Constanţa). Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) și Florentin Barbu (Giurgiu).

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: