Atacurile iuți și directe imprimate de ”verzii” Dumbrăviței dau roade într-un fotbal românesc lent și ”pe latul terenului”: 3-0 la Baia Mare în 20 de minute, 4-1 în 30, 4-3 pentru 3 puncte. Minaur nu trimite mingea în poartă din acțiune

Ceea ce-i lipsește în general fotbalul românesc, lent și fără prea multe și mari ruperi de ritm, adesea static și pozițional, orientat mai degrabă pe latul terenului, oferă cu dezinvoltură nou-promovații în Liga 2 ai Dumbrăviței, aplicând cursive atacuri frontale în regim de viteză, purtate rapid și din puține pase până la finalizare, care au dat roade sâmbătă la matineu pe un teren cu nume legendar în sportul în 11 carpatin, ”Viorel Mateianu”, unde Real Madrid nu învingea în urmă cu 4 decenii. Au făcut-o ”verzii” la scor, înscriind de 4 ori deja până la pauză și punând punct unei serii de 3 eșecuri în campionat, prim triumf al bănățenilor după cel din etapa inaugurală, și-atunci tot în deplasare, la Târgu Jiu. N-a fost meci ”afară” în care timișenii să nu înscrie iar astăzi și-au depășit norma, unei calificări adjudecate marți cu 0-1 la Periam în Cupa României adăugându-i 3 puncte în eșalonul secund pe terenul altei nou-promovate, înaintea pauzei de săptămâna viitoare. 

”Verzii” au încheiat cum nu se poate mai bine seria de 7 etape înaintea întreruperii campionatului, trecând din nou pe bilanț pozitiv în deplasările Ligii 2 grație triumfătorului 4-3 (4-1) la Baia Mare, 4 2 1 1 8-7 7 puncte din 12 posibile, prin a ieși la atac și a contraataca impetuos în propriul stil, și cu permisiunea nou-promovaților maramureșeni, ”albaștri” nonșalanți în larghețea cu care le-au îngăduit timișenilor să-și dezvolte tipicele șarje ofensive, pesemne fără a fi în gardă vizavi de periculozitatea acestora. 

Cei de la Pădurea Verde au putut țâșni în voie din propria jumătate de teren și în general pe benzile laterale, avansând tăios și de neoprit cu mingea la picior, în puține secunde în poziție de a înscrie, finalizând fără ezitare. Pragmatism, eficiență și eficacitate. Exact ceea ce-i lipsește în mod major fotbalului intern.

Cu lecția învățată după ce erau astfel taxați încă din prima repriză sâmbăta trecută pe ”Ștefan Dobay” din Dumbrăvița, unde cedau a doua oară consecutiv la cel puțin două goluri diferență, cei de la Pădurea Verde au răspuns cu aceeași monedă, tăioasă și rostogolindu-se brusc spre țintă, iar drept urmare s-au desprins la două goluri diferență deja în primul sfert de oră, chiar 3 în primele 20 de minute, premiere absolute pentru elevii lui Cosmin Stan, care în Liga 2 au condus până astăzi cel mult la limită, la Târgu Jiu și de două ori la Buftea, cu Concordia Chiajna.  

Iar când un junior de 16 ani înscrie în cel de-al doilea meci consecutiv jucat în deplasare în aceeași săptămână, propunerea generoasă a Dumbrăviței este cu atât mai bogată, ai de unde alege ca puncte de referință. Și nici n-au mai avut nevoie ”verzii” de un gol din lovitură de la 11 metri, precum în Oltenia, pentru toate cele 3 puncte, precum în Ilfov, pentru a prelua din nou conducerea, încheind însă în cele din urmă la egalitate, sau precum la Buzău, unde doar au redus din handicap, cedând în premieră în deplasare. 

Din contră, au înscris în general din acțiuni cursive, rara avis într-un fotbal în care o preluare sau pasă în plus, o piruetă sau ”temporizare” spulberă farmecul jocului ofensiv. Știind că au o pâine de mâncat pe un teren pe care au înscris cele două formații vizitatoare în primele 6 etape, Ripensia egalând până la pauză în runda a III-a, 1-1, iar CSM Slatina, o altă nou-promovată, fiind întrecută cu greu, 2-1.

Pe o vreme închisă dar prielnică fotbalului, pe un teren mai moale, ”verzii” au început perfect, înscriind cel mai rapid gol al lor de la promovare, deja în minutul 9, rod al unei acțiuni personale de circa 60 de metri a arădeanului Toma Bodri, care a primit o pasă scurtă ”din spate”, pe același flanc, într-o poziție destul de incomodă aproape de linia de margine din dreapta, talonat fiind, dar din care a ”evadat” accelerând spre centru cu mingea la picior, purtată în continuare în regim de viteză, ușor în diagonală, pierzându-și ”umbra” pe drum și driblând scurt de două ori în preajma intrării în careu, unde, la 14 metri, în dreapta, a mai pus iute pe picior greșit alți 2 oponenți – un întreg bloc defensiv băimărean depășit ”dintr-un foc”, la care l-a și lobat grațios pe portarul ieșit în întâmpinare, scuturând plasa laterală la colțul lung, în dreapta portarului, de la circa 7 metri.

Maramureșenii își făceau speranțe că vor tranșa favorabil și acest alt duel al nou-promovatelor – cele care le-au eliminat la baraj pe ”favoritele” federale din Reșița și Hunedoara, și care nou-promovate s-au și impus marți în deplasare în Cupa României, însă tot dumbrăvițenii au fost mai conectați la joc, mai bine organizați și racordați acțiunilor directe, punctând din nou peste nici 5 minute, 0-2

De astă dată după un contraatac dezvoltat din flancul stâng, din jumătatea de teren băimăreană, unde gazdele nu izbuteau să iasă cursiv în zona laterală cu o pasă dinspre apărătorii centrali, un rapid un-doi pe stânga fiind urmat de o centrare a lui Luca Bodri din preajma marginii terenului, spre centrul careului, unde Dragan Paulevici, la prima titularizare în Liga 2 și integralist, a avansat din urmă la întâmpinare și s-a înălțat în fața careului mic, trimițând cu capul la colțul lung, din preajma fundașului stânga al Minaurului, în stânga, lângă bară.

Puțin mai avea să treacă și CSC Dumbrăvița înscria din nou, de astă dată în urma unei faze fixe, corner de pe dreapta, executat de Călin Toma în minutul 20 și finalizat cu o lovitură de cap din zona centrală de juniorul Patrick Pașcalău, pe centrul porții, în stânga lui Costache: 0-3. 

Și putea fi chiar și 0-4 peste nici două minute, la un lob tare de la distanță, circa 40 de metri, direcționat sub bară, scos de portar nu neapărat fără emoții, în 2 timpi și apoi bâlbâind nițel mingea la picior în fața liniei porții, deși singur în propriul careu.

Spectatorii băimăreni grupați la tribuna I își pierduseră răbdarea, antrenorul Ciprian Danciu reacționând prin a efectua nu mai puțin de patru schimbări în minutul 25, pe de-o parte două în defensivă dar și două în flancul stâng, unul dintre cei intrați în teren, Ciocan, profitând de indecizia ”verzilor” în apărare și centrându-i în fața porții unui alt proaspăt intrat în joc, Chinde, ajutat de nimeni altul decât… marcatorul Toma Bodri, intrat prin alunecare în careul mic și împingând mingea în propria poartă. Autogol, 1-3. Oaspeții își permiteau luxul să puncteze la ambele porți, în condiții de deplasare.

Însă ”verzii” bănățeni nu s-au descumpănit și nici nu s-au oprit aici, surprinzându-și gazdele și în minutul 39, cu o altă acțiune directă din propria jumătate de teren, de astă dată de pe linia careului mare, balonul recuperat pe 16 metri fiind trimis rapid pe jos spre stânga, de unde timișenii au avansat din nou frontal cu o rupere de ritm în flanc, minge purtată la picior până la 35 de metri de buturile lui Costache, cu schimbarea direcției de atac spre dreapta, către căpitanul Costel Zurbagiu, transmițându-i și mai departe pe dreapta lui Paulevici, care a avansat metri buni, a pătruns în careu și i-a retrimis la întâlnire pe culoar, pe o poziție viitoare, purtătorului banderolei, demarcat și rămas singur cu portarul, pe care l-a învins din colțul careului mic, spre colțul lung, aidoma deschiderii de scor semnate de Toma Bodri în primele minute: 1-4.

Dacă respectivele acțiuni n-au fost exersate pe fondul bunei pregătiri a echipei dar și a studierii adversarului, cât se poate de evident, atunci nimic nu mai e de zis, semn al temelor foarte bine făcute de antrenorul Stan și elevii săi. 

Iar dacă prima jumătate a reprizei I a fost dominată de atacurile periculoase ale ”verzilor”, primul sfert de oră al părții secunde a aparținut gazdelor, cum era și de așteptat, net mai motivate în dorința de a se reabilita, iar și Minaur a înscris rapid după pauză, precum timișenii în primul sfert de oră al întâlnirii.

Alegându-se cu un autogol timișean în prima parte, ”albaștrii” au mai punctat și dintr-o fază fixă în minutul 52, în urma unui corner de pe stânga, executat de Donca pe prima bară iar mingea revenindu-i, de astă dată trimițând spre bara a doua, unde Viorel Chinde, intrat în minutul 25, a pus latul dintr-o bucată din careul mic și dintr-un unghi închis, ochind sub transversală.

Iar băimărenii au reintrat complet în cărți după o oră de joc și tot dintr-o fază fixă, lovitură de la 11 metri, dictată după atacul vârfului Chitaș pe stânga, unde a fost călcat din imprudență la intrarea în careu de același marcator Toma Bodri, cel și cu autogolul. Iar Sergiu Ciocan, intrat și el în minutul 25, a transformat pe jos, în dreapta, trimițându-l pe Miklos în partea opusă.

3-4 înaintea ultimei jumătăți de oră de joc. Va ști CSC Dumbrăvița la fel de bine să și conserve rezultatul în deplasare, așa cum știa să se desprindă în primele 30 de minute?

Răspuns pozitiv, precum la Târgu Jiu, când ”verzii” au menținut minimul avantaj mai bine de o oră de joc. Nu întâmplător, și al doilea succes în Liga 2 de aceeași manieră. La conducere pe tabela de marcaj, tânăra echipă de moral pare a fi mai în largul ei.

În tot cazul, Stan a schimbat prompt după încasarea celui de-al treilea gol, dublă înlocuire, inclusiv la fundașul central Gîsă – cu cartonaș galben încă din prima parte, modificând apoi și în minutul 66, când ieșea Luca Bodri și intra Tismonar, iar ”verzii” și-au păstrat disciplina tactică.

Și nu departe au fost să majoreze avantajul în prelungiri, în superioritate numerică, după ce Ghinescu, intrat pentru ultima jumătate de oră, a fost stopat din contraatacul pe stânga la mijlocul terenului, de către Lazăr, intrat prin alunecare cu piciorul sus și eliminat pentru al doilea cartonaș galben, după ce era introdus din minutul 25. Zece contra 11 și 3-4.

Dublu avantaj pe fondul căruia, în prelungiri, rezerva Tănase a recuperat la 25 de metri central de propria poartă și a aplicat lecția exersată de ”verzi”, avansând frontal, spre dreapta, de unde i-a trimis în centrul careului lui Curea, recent intrat dar neinspirat, șutând de la 8 metri pe lângă bară, la colțul lung.

Chiar și așa, triumf al băieților de la Pădurea Verde, fără a fi primit vreun gol din acțiune. Iar unde joacă ”verzii”, fie pe ”Ștefan Dobay”, fie ”afară”, conform ultimelor 6 etape din Liga 2, golurile sunt garantate, deloc puține pentru media internă: 3 în runda a II-a, 4 în cea de-a treia, 3 în cea de-a patra, tot 3 și în a cincea, chiar 6 etapa trecută, 7 astăzi. 

Prin prisma rezultatelor de astăzi de la matineu din Liga 2, mai ușor de jucat în deplasare, oaspeții impunându-se în 3 dintre cele 5 întâlniri, iar una fiind remizată. Datele tehnice, programul rundelor 7-8 și clasamentul actualizat, pe coloana ierarhiilor secțiunii Fotbal.

Și urmează apariții pe teren propriu pentru ”verzii” Dumbrăviței, în Cupa României cu ieșenii, pentru intrarea în faza grupelor, iar apoi în Liga 2 cu Ripensia Timișoara, abia ulterior o nouă deplasare, tot în octombrie, ieșire la București în runda a noua, la finele primei jumătăți a sezonului regulat, contra lui Metaloglobus.

*

Minaur Baia Mare: Costache – Alexe, Simion (minutul 25, Lazăr), Mondragon (cpt.), Stoian (25, Neacșu) – Gneba, Donca, Stănescu, Rotar (25, Ciocan) – Mărieș (25, Chinde), Chitaș.

Rezerve: Băilă – Oiță, Muacir, Bakare, Stanciu.

Antrenor: Ciprian Danciu

CSC Dumbrăvița: Mikloș – Bura-Koț, Gîsă (minutul 61, Tănase), Călin Toma – Toma Bodri, Olaru, Zurbagiu – cpt., Martinov (61, Ghinescu), Luca Bodri (66, Tismonar) – Paulevici, Pașcalău (81, Curea).

Rezerve: Trifon – Simon, Blickling, Ungureanu, Popa.

La final, antrenorul Cosmin Stan a remarcat că atunci „când vii după trei înfrângeri consecutive, când nu ai curaj – pentru că în ulltimele jocuri am pierdut mult din încredere și curaj – vă dați seama că am făcut orice pentru a câștiga acest meci. Chiar dacă, spre final, am tras de timp un pic exagerat. Dar dacă Baia Mare ar fi fost în această situație, nu ar fi făcut oare la fel? Cei din partea de vest a țării mă cunosc, sunt tipul de antrenor care schimbă mult de la o etapă la alta, chiar și în cazul victoriilor. Avem un lot de 26 de jucători, spre deosebire de anul trecut, când lotul a fost foarte restrâns. Vreau să îi capacitez, să dea cât mai mult, pentru că ei până în ultima clipă nu știu dacă sunt titulari sau rezerve. Pe de o parte, cred că e un lucru bun, dar pe de altă parte e o problemă pentru omogenizarea primului 11. Dar eu merg pe această idee, să fie concurență cât mai bună pe posturi. Paulevici vine după trei luni de absență, în 10 zile a jucat trei meciuri. Azi a fost de departe cel mai bun de pe teren! Eu nu pot să-mi dau seama de unde are băiatul acesta atâta forță în el. După ce a avut ligamentele colaterale interne parțial rupte… După numai două săptămâni de antrenamente să fie azi cel mai bun de pe teren și să alerge necontenit până la final… Mare păcat pentru el că nu a făcut mai repede pasul la un nivel superior. Zurbagiu e și căpitan, și antrenorul de teren, asta e clar. S-a văzut că, din momentul în care a coborât în apărare, adversarii nu au mai avut ocaziile pe care și le creaseră până atunci. M-ați întrebat și de Pașcalău… La 16 ani și jumătate, acest copil a marcat în ambele meciuri din această săptămână. Avem două săptămâni să disputăm meciul cu Ripensia, dar până atunci ne așteaptă meciul din Cupă, cu Politehnica Iași. Tratăm la modul cel mai serios Cupa României, unde vom încerca să ajungem în grupe. O luăm pas cu pas și încercăm apoi să învingem Ripensia. Ei ne-au bătut într-un amical în vară, cu 4-2, dar și noi am bătut pe Unirea Dej cu 2-1 și apoi ei ne-au bătut în campionat. Deci, eu sper că prin această victorie să ne descătușăm cu totul și să ne impunem și cu Ripensia, cu cât mai multe goluri marcate! E foarte important că toți banii care se promit la echipă vin la timp. Uneori chiar înainte de datele scadente! Acest lucru crează liniște în vestiar, o liniște de care eu sunt foarte mulțumit. Un antrenor căruia clubul îi oferă toate condițiile și liniște, e un antrenor mulțumit”.

Arbitru: Vladimir Andrei Nagy (Măhăceni / Alba); asistenți: Bojan (Târgu Mureş) și Tocai (Sibiu). Rezervă: Lunca (Cluj). Observatori arbitri: Șovre (Satu Mare); delegat joc: Moga (Zalău).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: