Dacă ar fi pătruns din nou în grupa I valorică a Ligii 2, CSA Steaua Bucureşti ar fi devenit primul club calificat în 3 ediţii consecutive ale fazei play-off a scenei secunde, însă nu doar că de astă dată n-a mai intrat între primele 6 clasate după sezonul regulat, clasându-se apoi pe locul 4 în 2022 şi pe 2 dar fără drept de promovare anul trecut la finele celor 10 runde ale mini-campionatului fruntaş, ci a ratat accederea cu un deficit de nu mai puţin de 4 puncte în urma absolut deloc impresionantei Csikszereda, descinsă sâmbăta trecută la Dumbrăviţa deja cu biletele în buzunar.
Iar cum trecerea harghitenilor pe lângă Timişoara a cam lăsat un gust amar, atât prin teatralitatea oaspeţilor de a-şi atrage foloase necuvenite, smulgând un penalty nemeritat în ultimele nici 10 minute de joc, cât şi prin prisma manierei de arbitraj ce a servit din plin cauzei roş-negrilor din secuime, părtinitor prestată de târgovişteanul Motan, reînvie implicit amintirile altei vizite „cu circ” în Banat în cursul sezonului regulat, la descinderea bugetarei CSA Steaua, vârtos finanţată din dările tuturor românilor şi parcând lângă arena „Ştefan Dobay” un autocar cu numărul de înmatriculare începând cu iniţiala A.
Ce-i drept, roş-albaştrii nu iscau atunci o încăierare pe gazon la capătul remizei albe, precum oportuniştii ciucani în ultimele minute ale altei remize, cea de sâmbăta trecută, 1-1, însă dinspre tabăra bucureşteană se aruncau la vremea aceea nişte vorbe de pe margine, atât înaintea partidei, prin intermediul fanilor din Ghencea plasaţi la peluză, cât şi după meci, prin remarcile antrenorului Opriţa pe adresa omologului său Stan, şi după fluierul final dar şi la vestiare, ce-au ajuns ulterior a-i hăitui pe cei din capitală cu forţa bumerangului.
În aşa hal încât CSA Steaua a devenit marea victimă detaşată a ratării calificării în play-off, în condiţiile în care doar două cluburi participante şi-n sezonul trecut al Ligii 2 în grupa I valorică se află în această postură, celălalt fiind CS Unirea Dej, legat de o cu totul altă poveste avându-l subiect principal pe antrenorul întors cu coada între picioare după rătăcirea prin Târgovişte, Militaru.
Într-adevăr, numai şi numai Gloria Buzău a pătruns din nou în play-off, aidoma reuşitei din ediţia anterioară, devenind a treia grupare care să se laude cu bisarea succesivă a acestei izbânzi, după CS Mioveni, autoare a două calificări consecutive în chiar primele campanii din Liga 2 prevăzând continuarea campionatului pe grupe valorice, în 2020 şi 2021, respectiv după „militarii” Ghencei în 2022 şi 2023.
Pe când CSA Steaua s-a îndepărtat tot mai mult de atingerea „triplei” consecutive odată ce a încheiat sezonul de toamnă în campionat cu un eşec pe teren propriu în faţa nou-promovatei Corvinul, dar l-a şi început pe cel actual, de primăvară, cu o altă înfrângere în faţa unei nou-promovate, cu 3-1 la Reşiţa, tot la două goluri cedând apoi bucureştenii şi-n cealaltă deplasare din noul an, 2-0 pentru CS Mioveni, unica dintre retrogradatele din SuperLiga care a izbutit totuşi să intre actualmente în zona 1-6 a scenei secunde.
Pe când trupa MApN va avea parte în play-out de cât se poate de şterse întâlniri pe terenul celor din Târgu Jiu, Târgovişte şi Tunari, respectiv acasă cu codaşa Progresul Spartac, CSM Slatina şi Concordia. La asta a ajuns a se rezuma restul sezonului de primăvară al „militarilor”, vai şi-amar!, la dueluri prin târguri, cu „lanterna roşie” ori cu formaţii comunale, însă Dumnezeu nu bate cu bâta.
Nu de alta dar, în nişte ieşiri ce n-au pur şi simplu ce căuta în zona dreptunghiurilor verzi, susţinători ai bucureştenilor îi tot etichetau în fel şi chip pe tinerii verzi-albi ai Dumbrăviţei cât aceştia abia efectuau mişcările de încălzire premergătoare jocului în sine, aşadar câtă vreme bănăţenii nici nu atinseseră mingea în cursul partidei pe puncte, încheiată, nota bene, 0-0.
Şocanta atitudine purjată din peluză a ajuns a-i hăitui de fapt pe roş-albaştri deja din timpul partidei în care oaspeţii n-au izbutit a marca pe gazonul arenei „Ştefan Dobay”, căci dacă tinerii „verzi” îndrumaţi de Cosmin Stan ar fi într-adevăr precum i-au catalogat cu insolenţă fanii trupei Armatei, atunci şi proprii lor idoli, mult mai bine plătiţi, n-ar fi cu nimic superiori, rezultatul final fiind grăitor în acest sens: 0-0.
Ori la bugetul bucureştenilor din alocaţiile MApN, acest zero la descălecarea într-o comună a fost chiar ruşinos.
Însă, mult mai grav decât atât, antrenorul celor din capitală, Opriţa, „se băga în seamă” în acel 4 noiembrie prin a le găsi circumstanţe atenuante suporterilor, pe care ţinea a le împărtăşi omologului său din spaţiul tehnic al bănăţenilor, de parcă ex-vârful stelist n-ar fi avut alte preocupări mai stringente din fişa postului, ţinând de prestaţia îndoielnică, limitată şi discutabilă a roş-albaştrilor.
Cert este că atunci susţinătorii „militarilor” au ignorat bârna din proprii ochi, raportată la jocul modest al favoriţilor, preferând să ia în vizor paiul din ochii altora, într-o crasă etalare a lipsei de fair-play, cu o vădită lipsă de minim respect faţă de partanerii de întrecere, tineri sportivi, iar antrenorul Opriţa a procedat în nota mentalităţii tipice din spaţiul carpatin, ţinând a le lua fanilor apărarea când n-ar fi fost absolut deloc cazul.
Iar ce exemplu „pilduitor” a oferit astfel Daniel Opriţa, de prisos a fi de subliniat.
Într-o singură privinţă având dreptate tehnicianul bucureştenilor în cele repetate pe adresa omologului său Stan, punct de vedere prin care, însă, paradoxal, Opriţa se demasca din plin vizavi de orizontul îngust şi limitat al viziunilor din Ghencea.
Deconspirat fiind şi dat de gol de propriile vorbe, pe seama cărora a primit din plin şi pe bună dreptate peste nas de la recipientul remarcilor sale, Stan.
Daniel Opriţa „ameninţându-l” atunci pe antrenorul gazdelor, după acel 0-0 tras de păr, că bucureştenii vor încheia oricum sezonul regulat pe un loc superior dumbrăviţenilor.
De râsul lumii, care ajunsese a fi etalonul performanţei vârtos finanţatului club din Ghencea, şi anume acela de a încheia cele 19 etape înaintea „verzilor” comunali. Care-şi păstrau pe-atunci avansul de doar 3 puncte în faţa celor din capitală, pe seama respectivului 0-0 din runda a 12-a.
Normal şi firesc, Stan îi atrăgea atenţia drept răspuns că altele ar trebui să fie obiectivele performanţei sportive pentru CSA Steaua Bucureşti. Decât a se limita la depăşirea ierarhică a dumbrăviţenilor din comuna limitrofă Timişoarei.
Ori dacă la acest nivel limitativ cobora ştacheta aşteptărilor şi pretenţiilor „militare”, la a se compara prin optica tehnicianului său poziţiei în clasament a verzi-albilor de pe „Ştefan Dobay” – cei într-atât de făcuţi cu ou şi cu oţet de către susţinători ai bucureştenilor, atunci şi deloc de mirare că trupa Armatei a eşuat în afara zonei 1-6, sfârşind în play-out, cu alde nou-promovaţi ai Tunarilor şi retrogradaţi concitadini ai Progresului Spartac.
La mai mare. Pe banul public. Sau despre „statul” la stat, timpul trece, leafa curge, noi cu drag muncim.
Ceea ce şi-a atras CSA Steaua pe stadionul „Ştefan Dobay” dovedind exemplar că nu-i de glumă cu energiile subtile şi coborârea în derizoriu a importanţei vitale a conştiinţei spirituale în trecătoarea existenţă pe pământ, ignorată pe propria responsabilitate în momentele „forţării destinului” prin plantarea de rele seminţe.
Într-atâtea de o natură negativă fiind lăsate atunci în urmă de vizitatori la Dumbrăviţa, încât efectul de bumerang n-avea a aştepta ora încheierii sezonului regulat, pe când „militarii” erau deja eliminaţi din cursa spre play-off.
Efect cruţându-l pe Opriţa prin a-i da dreptate, CSA într-adevăr clasată cu 7 trepte mai sus şi cu 5 puncte în faţa „verzilor”, dar lovindu-l în moalele capului, acolo unde-l ustura mai tare. Şi-anume că una dintre falsele copii ale Stelei socialiste a rămas binişor în afara fazei play-off. Echivalent pentru trupa calificată în 1-6 în precedentele două campanii unui sezon ratat.
În cursul căruia a şi reuşit „performanţa” de a se da în stambă în comuna Dumbrăviţa, din peluză şi până în spaţiul tehnic. Asta în vreme ce jocul roş-albaştrilor nici pe departe nu strălucea, orbit poate de preaplinul paralelor îngreunând buzunarele.
Absolut cu toţii suntem datori cu-o moarte, dar esenţial e şi cum „curgem” spre trecerea la lumi mai bune. Ori atâţia din actuala societate pe repede-nainte nu-şi rezervă absolut nici cea mai mică şansă cheie a autocunoaşterii ce-ar putea să le inducă învăţarea unor frumoase lecţii. Dumnealor fiind imperturbabili în impetuozitatea mereu fără dubii a celor care „ştie”.
*Programul etapei I în Grupa A şi Grupa B din play-out-ul Ligii 2, precum şi a rundei din play-off-ul Ligii 2, pe coloana clasamentelor la zi şi a rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim, laolaltă cu datele tehnice din play-off şi play-out în SuperLiga şi Liga 1 Feminin.