Auto, supravieţuitoare pentru încă un an într-o Timişoara fotbalistică ca şi nulă

Pare greu de crezut dar unicul club non-alb-violet din fotbalul timişorean se regăseşte abia pe locul 13, în ierarhia finală a Diviziei D Timiş. Până la F.C. Auto Timişoara, de la Poli cu al său satelit, unde s-o regăsi Poli acuma, între divizii, vid absolut.

Cu 10 succese şi patru remize, F.C. Auto a încheiat în a doua jumătate a ligii a patra, ca unică reprezentantă non-polistă a unui fotbal timişorean decimat. Iar marţi după-amiază, în bunul obicei al locului, inginerul Radivoi Miatov, preşedinte al clubului de liga a patra, a organizat o reuniune de suflet, o întrunire de final de stagiune, la un pahar de vorbă, cu apropiaţi ai grupării şi deopotrivă cu antrenori sau jucători.

A fost o întrunire a sufletelor uşurate, după o nouă spectaculoasă supravieţuire. Altele, în condiţii nu la fel de vitrege, au aruncat peste ani prosopul, rărind numărul divizionarelor locale. Auto însă a rezistat, cum-necum, de-această dată pentru prima oară în două decenii şi cu propta municipalităţii, ofertanta unei contribuţii financiare pe baza unei cereri lansate de club. Care contribuţie, după cum a remarcat Radivoi Miatov, a fost salutară, deşi ca valoare în ton cu contractul „marelui portar Cobliş”, cum bine a făcut comparaţia cu banii aruncaţi pe fereastră la gruparea de suflet a Banatului.

Miatov, sufletul lucrurilor şi întreţinător al flăcării speranţei în Freidorful fotbalistic, bine a mai spus şi că FC Auto este în egală măsură parte integrantă a comunităţii locale a sportului rege, la fel de îndreptăţită la un sprijin local, păstrând proporţiile, cum se erijează din capul locului Poli. FC Auto a fost şi este mai mult decât un simplu club sportiv în zona Freidorfului, ci un catalizator de potenţial altfel risipit pe la colţuri de stradă, şi cel mai important, magnetizând dintre nativi.

Demersul său a fost şi este sprijinit, însăşi prin prezenţa la întrunire, de Emeric Dembroschi, un prieten de suflet al divizionarei D, o legendă fotbalistică amintindu-şi cu plăcere, ca printre cele mai frumoase clipe, de momente petrecute chiar în Freidorful fotbalistic. Ce pledoarie pentru Auto mai bună decât atât?

Ionel Bungău, consilier municipal, şi Mihai Costa, reprezentant al municipalităţii pe relaţia cu sportul, au onorat invitaţia lui FC Auto în baza sprijinirii de către Consiliul Local a demersului divizionarei D de a încheia competiţia altfel decât groggy financiar, fostul jucător al Politehnicii şi fostul conducător al DJTS Timiş fiind promotorii susţinerii încercatului club. Iar Bungău n-a greşit deloc amintind de vremurile mai normale şi pure în care naveta cu bicicleta prin noapte de la o slujbă în 3 schimburi la un teren de antrenament polist, cu credinţă şi tărie în suflet, neîntinat de tendinţele actuale din societatea şi sportul, fotbalul nu doar carpatin.

În care junglă a banului şi intereselor de tot felul uneia ca FC Auto, mică grupare de cartier dar totuşi atât de mult parte a locului ca orice altă entitate din oraş, îi vine foarte greu să mai înţeleagă ceva, să se descurce.

Şi Ignea, actualmente utist, a dovedit prin prezenţa sa acolo că FC Auto a şi produs şi poate va mai produce, speranţă care nu mai poate fi asociată de exemplu unui UMT. Că unii, ca Miatov la club sau Bungău şi Costa pe coridoarele Primăriei, au luptat şi pledat pentru ca alt club timişorean să nu moară, iată ceea ce a făcut diferenţa.

FC Auto îşi păstrează identitatea aproape fără vreo proptă din sfere de interese, pe când mai marea fotbalului timişorean şi-a rătăcit-o în aşa hal, în ciuda mămoşeniei peste ani cu iz activist şi heirupist de la municipalitate, încât nu-şi mai ştie locul şi propria valoare. Iar actualul suspans reliefează cât se poate de clar situaţia.

Cea mai grea întrebare este cum de s-a ajuns ca doar Auto să mai fie în umbra lui Poli în primele patru divizii. Cum e posibil ca un oraş atât de mare, cu numeroase resurse, să n-aibă o diversitate mult trâmbiţată în alte domenii, de cluburi sănătoase, de sine stătătoare, rezistând în schimb într-un picior doar în Poli cea cu importuri de la vârf şi până la rezervele de portari? Iar o variantă de răspuns ar fi… Graţie mai ales lui Radivoi Miatov şi spiritului său proactiv, urnind lucrurile din loc, fără de care n-ar mai fi existat nici Auto.

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = douazeci sapte

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: