Babă știrbă Liga 2, altă etapă cu doar 6 jocuri în 3 zile. Dar FRF nu se lasă: sistemul cu 22 n-a fost gândit numai pentru un sezon

Încă o rundă a eșalonului secund cu 4 echipe în așteptare pe margine, printre care de această dată și ASU Politehnica Timișoara, încă o etapă cu numai 6 partide, dintre care două disputate vineri după-amiază, 3 sâmbătă de la 11 și una, epilog, duminică 14 mai de la 11,30, ACS FC Academica Clinceni – UTA Bătrâna Doamnă, cu gazdele tocmai preluate de Erik Lincar.

S-a ajuns așadar la runda cu numărul 34 iar ediția inaugurală în serie unică a Ligii 2 continuă să se rostogolească bolovănos spre obștescu-i sfârșit, unul cât se poate de dureros prin prisma dispariției pe parcurs a mai multor competitoare, Șoimii Pâncota – exclusă în toamnă, ACS Berceni, retrasă în noiembrie 2016, Unirea Tărlungeni și CSM Râmnicu Vâlcea, care au abandonat în pauza de iarnă, toate după ce băimărenii aruncau prosopul chiar în preziua începerii campionatului. Cinci din 21, dar și altele pur și simplu își târâie zilele în acest final de sezon.

Chiar și așa, dat fiind faptul că adoptarea de către federali a noului sistem competițional pentru Liga 2 nu se efectua la vremea respectivă doar pentru prima ediție de campionat într-un format modificat, și anume cea în curs, 2016-2017, ci includea și campania imediat următoare, 2017-2018, sezonul viitor se anunță la rândul său periclitat prin balonarea sa la 22 de cluburi în serie unică.

Programând Adunarea Generală pentru sâmbătă 27 mai, ceea ce, ca o paranteză, schimbă implicit și datele penultimei etape din actuala ediție, mutată duminică 28 mai, FRF caută cu acea ocazie să realimenteze credibilitatea competiției eșalonului secund în noul său format în serie unică și cu un număr nefiresc de ridicat de protagoniste în raport cu realitățile fotbalului intern, având printre altele pe agenda de zi bifarea aspectelor legate de drepturile de difuzare ale jocurilor din Liga 2 în 2017/2018, modul de repartizare al sumelor rezultate din respectivele contracte dar și alocarea denumirii competiției unui sponsor.

Sezonul în curs s-a dovedit a fi un experiment eșuat, mai multe cluburi dispărând iar întrecerea pe etape continuând de o manieră disfuncțională, cu numeroase formații în așteptare pe tușă și puține jocuri rămase de disputat, însă și cel viitor este în pericol prin prisma sistemului adoptat anterior, oricâți colaci de salvare s-ar arunca haotic în această vară. Ce se anunță a fi cât se poate de marcată de incertitudini…

Cert este în schimb că în runda în curs au stat Metalul Reșița – deja matematic retrogradată, Olimpia Satu Mare, Sepsi Sfântu Gheorghe și ASU Politehnica Timișoara, ultimele două colecționând și victorii cu 3-0 la ”masa verde”, în contul a ceea ce ar fi trebuit să fie meciuri acasă cu CSM Râmnicu Vâlcea respectiv, în cazul ”violeților”, la Tărlungeni.

Pentru nou-promovații de pe Bega reprezintă un moment de respiro înaintea ultimelor 3 apariții grupate într-un interval de numai 8 zile, începând de duminică 21 mai de la ora 19, pe ”Dan Păltinișanu” cu arădenii de la UTA Bătrâna Doamnă, care și în acest weekend tot în deplasare joacă, și continuând cu ieșirile în Ilfov, miercuri 24 mai de la ora 18 la Clinceni și duminică 28 mai la FC Balotești, în penultima etapă, după care vor sta la căderea cortinei, în jur de 3 iunie, când i-ar fi avut ca adversari pe cei din Berceni, retrași din concurs.

De jucat, s-a jucat vineri în București și sub Tâmpa, Juventus – Chindia 2-1 (0-1: Zaharia 62, Chipirliu 78 / Cherchez 32) și FC Brașov – CS Mioveni 0-0, iar astăzi de la ora 11 Luceafărul Oradea – Dacia Unirea Brăila 4-1 (1-0: Matei 20, 55, Roșu 58, Codoban 68 – Pușcașu 77), Dunărea Călărași – CS Balotești 2-1 (2-0: Danciu 12, Kanda 18 – Niculae 75) și CS Afumați – Foresta Suceava 6-0 (5-0: Olariu 4 și 89, Vlada 9 – 11 metri și 39, Costache 23, Vasile 43), bucovinenii reprezentând un alt caz de colectiv supraviețuind cu greu tranziției din eșalonul secund. De fapt, doar mâna de ajutor din partea FRF, cu cazarea și masa asigurată Forestei la Mogoșoaia, a asigurat prezența la start în Ilfov a celor din nordul țării, care anunțau inițial că nu vor efectua deplasarea, fiind pe cale de desființare.

Insistent și neabătut fără nici cele mai mici dubii în a croi și implementa noi sisteme competiționale oarecum rupte de realitățile ”din iarbă” ale fotbalului intern dar servind parcă mai degrabă unor interese ce țin de zona comercială, legate de imagine, publicitate și drepturi de difuzare, FRF se îngrijește în paralel și de perimetrul Ligii 1 cu trimitere spre eșalonul secund, și anume întrecerea grupei a doua valorice, căreia i-ar coace, la fel, un alt format.

Sistemul play-out al elitei s-a dovedit a fi în cele două sezoane de desfășurare un lamentabil eșec aproape la fel de însemnat precum fiascoul din actuala campanie a Ligii 2, diferența fiind dată de inexistența retragerilor din campionat, însă nici ceea ce se aude mai nou ca variantă înlocuitoare nu are deloc darul de a veni în ajutorul jocului în sine, a ideii de campionat și în general a fotbalului românesc, ci mai degrabă ca un instrument adițional de amplificare a divertismentului prin intermediul fenomenului sportiv din paleta ofertei celor cu drepturile de difuzare.

FRF a mers pe mâna batavilor de la Hypercube pentru conturarea unui alt sistem de concurs destinat fazei play-out în Liga 1 și va propune LPF schimbarea formatului, iar dacă forul diriguitor al elitei va adopta propunerea în cadrul Adunării Generale, atunci grupa a II-a valorică va avea nu mai puțin de opt dispute de baraj în locul celei de la ora actuală, o aberație doar în scris, darămite pusă în practică.

Play-out-ul în formatul propus ar avea tot 10 etape și s-ar încheia implicit în același timp cu play-off-ul, ceea ce constituie un element pozitiv și tinzând spre normalitatea inexistentă acum, dar cele opt echipe ar urma să fie împărțite în două serii, de exemplu pe baza clasării după retur, 8 cu 10, 12 și 14 respectiv 7 cu 9, 11 și 13.

Șochează însă formatul eliminatoriu propus în continuarea celor câte 6 etape tur-retur din grupele patrulater, și anume sub forma barajelor care nu mai au nimic de-a face cu ideea de campionat, alunecându-se pe o pantă ce îndepărtează cu atât mai mult întrecerea de firescul regularității și aruncând-o în sfera mutanților. Astfel, chiar și din play-out s-ar trage pentru Europa League și s-ar juca ”încrucișat”, locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă serie, tur-retur. Câștigătoarele celor două baraje ar juca apoi între ele, tur-retur, după care câștigătoarea play-out-ului s-ar întâlni la baraj cu ultima echipă clasată pe un loc de cupe europene în play-off. S-ar juca din nou tur-retur, iar cine câștigă merge în Europa League…

La retrogradare, barajul pentru menținerea în Liga 1 ar presupune să joace încrucișat locul 3 dintr-o serie cu locul 4 din cealaltă serie, tur-retur, iar echipele care pierd cad în Liga 2, în timp ce formațiile care câștigă barajele se vor întâlni într-un alt baraj, tur-retur, cu ocupanta locului trei din eșalonul secund.

Fotbalul românesc tinde încet și sigur spre absurd, dar astfel se întâmplă în momentele de rătăcire, după pierderea busolei…

Rezultatele, clasamentul actualizat în Liga 2 și programul etapei a 35-a, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 8

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: