Babă știrbă Liga 2: Foresta nu se prezintă la Dunăre, capac la un sezon de coșmar în divizia a doua. FRF, cruntă gestionară a dezastrului

Dezastru total și fiasco de proporții al competiției Ligii 2 în prima sa ediție în serie unică, înregistrând încă un abandon cu ocazia rundei sale finale din această săptămână, în care și ACS Foresta Suceava a aruncat prosopul, fără a se mai alinia din rațiuni financiare în deplasarea la Dunăre. Efectele devastatorului sistem de tip mileniul III cu terapii șoc croite și pentru fotbal și-au arătat colții până la capăt, conceperea și implementarea de către FRF a unui format vădit predestinat și sortit eșecului la prima strigare devorând în ultimele nici 12 luni carcasa unui fotbal divizionar carpatin și așa crunt decăzut valoric și numeric.

De fapt, la o reanalizare mai atentă a acestui caz al decimării printr-un experiment eșuat a anticamerei elitei, nici nu mai miră într-atât de mult ignoranța și incapacitatea federală vizavi de necesara luare în calcul a semnalelor dintre cele mai evidente că Liga 2 n-ar fi trebuit relansată în vara lui 2016 cu un proiectat număr de 22 de cluburi la start într-o serie unică și 42 de etape de campionat, pe fondul tot mai accentuatei șubreziri de dată recentă a structurii fotbalului divizionar intern dar și raportat la climatul economic general, oricum nefavorabil arenei sportive, o coordonată imposibil de neglijat.

Deoarece a ales să dea înainte cu orice preț cu lansarea inoportună și nechibzuită a unui experiment ce se dorea a fi reformator în ceea ce privește sistemul competițional al ligii secunde, în ciuda riscurilor evidente, și dat fiind urmările negative care au dat peste cap desfășurarea cât de cât normală a competiției, FRF se face vinovată moral de dezastrul ce a covârșit ediția 2016-2017 a Ligii 2, având pe conștiință atât indirecta influențare în raport cauză-efect a retragerii unora dintre participante cât și disputarea trunchiată a majorității etapelor, cu multe echipe în așteptare pe margine și puține meciuri rămase de jucat, suficiente motive pentru ca decidenții federali pe linie directă în adoptarea acestor reguli să-și dea demisia de onoare, după ce au probat iresponsabilitate și incompetență.

Cifrele vorbesc de la sine iar comparațiile cu încheierea sezonului 2015-2016, ultimul derulat în două serii, au darul de a șoca. Astfel, prin faptul că Foresta Suceava n-a putut onora competiția până la capăt, după ce abia reușea să acopere precedentele două deplasări în sudul țării, CS Balotești a rămas implicit unica grupare dintre cele 6 participante în play-out-ul campaniei trecute din Seria 1 a Ligii 2 care a și ajuns la liman în stagiunea ce ia sfârșit astăzi. O idee mai bine în privința cluburilor provenite din fosta Seria 2, doar Olimpia Satu Mare și CS Metalul Reșița, atunci cu numai un punct adjudecat în cele 10 etape din grupa a II-a valorică și așadar de fapt retrogradată anul trecut, încheind și actuala ediție în serie unică dintre trupele implicate în primăvara lui 2016 în zona 7-12 a zonei vestice. De prisos de reamintit că formația doar cu numele din Caraș-Severin s-a dovedit a fi din nou de umplutură, condamnată de ceva vreme a rămâne a 16-a și ultima dintre echipele rezistând în întrecere, cu ultimul bilet cu destinația Liga 3.

Situația n-a fost cu mult mai roză odată cu brusca trecere la balonata competiție cu 22 de formații la același start nici între grupările mai bine poziționate ierarhic în sezonul final al Ligii 2 în formatul cu două serii, așadar în play-off, și implicit regăsite între primele circa 25 din întregul fotbal românesc, doar Dunărea Călărași, Academica Clinceni și Dacia Unirea Brăila, dar aceasta din urmă capotând cu un lamentabil 7-0 la căderea cortinei, ducând întrecerea actualei ediții până la capăt dintre trupele din zona 1-6 în fosta grupă estică, respectiv UTA Bătrâna Doamnă, Chindia, CS Mioveni și FC Brașov din cea vestică, esențial de semnalat fiind faptul că pentru galben-negrii de sub Tâmpa apariția de astăzi ar putea fi și ultima înaintea intrării în faliment și a dispariției.

Cu alte cuvinte, foarte realist vorbind, dintre cele 16 cluburi care au mai rămas în cursă spre finalul campionatului după excluderea Șoimilor Pâncota și retragerea a patru grupări, din vară și pe parcurs, din Baia Mare, Berceni, Tărlungeni și Râmnicu Vâlcea, despre numai 12 se poate estima că n-au încheiat traseul chiar groggy, în rest fiind cazul unui abandon înaintea rundei cădere de cortină, și anume al Forestei Suceava, al unei retrageri în faliment, ce bătea demult la poarta brașoveană, și a unor rezultate ce nu puteau masca suficient de mari probleme financiare, la brăileni și CS Metalul. Acesta este efectul în nici 12 luni al experimentului unor măcelari ai sistemului competițional secund divizionar și al protagonistelor sale. Ca o interesantă paranteză, cinci dintre respectivele douăsprezece au rulat ca nou-promovate sosite din Liga 3, două cu mare succes, Juventus și Sepsi promovând, una surprinzând plăcut, CS Afumați, una descurcându-se onorabil, Luceafărul, iar alta asigurându-și la limită poziția în eșalon, ASU Politehnica.

Iar dintre cei care veghează pare-se iresponsabil la căpătâiul și așa bolnavului fotbal românesc axându-se pe crezuri în doctrine de genul ”supraviețuiesc doar cei mai puternici”, unii pesemne nu înțeleg sportul și spiritul său, dar nici momentele de cumpănă ale jocului rege intern, cărora le-au conferit o tentă funestă. Ligii 2 i s-a dat în cap tocmai când avea mai mare nevoie de pansamente, după picajul și alunecările din sezoanele precedente. În actualul climat economic dar și prin prisma legislației fără stimulente adecvate pe adresa sportului, fațetă la care abia în această primăvară a început să se umble tot pe bâjbâite, factori precum de exemplu numărul ridicat de etape din campionat, numărul mai mare de deplasări, iar unele la distanțe semnificative în contextul infrastructurii rutiere carpatine, sau slăbiciunea tot mai evidentă a multor cluburi secund-divizionare, subțiate în campanii precedente, ar fi trebuit să constituie tot atâtea indicii pentru federali în ideea de a-și alege mai bine momentul oportun al trecerii în serie unică. Factori ignorați, ajungându-se la o situație de avarie…

Așadar, Dunărea Călărași – ACS Foresta Suceava 3-0 la ”masa verde” n-a mai venit ca o surpriză, acesta fiind efectul resimțit în cele din urmă de o secund divizionară care pe 27 octombrie 2016 evolua cu casa închisă de la 21,30 la căderea cortinei peste 16-imile Cupei României 2016/7, 1-2 (1-1) pe Areni cu FCSB. Până și o astfel de grupare a fost sortită să dea colțul înaintea celei de-a 38 etape. Și să nu uităm că, întocmai formatului dorit inițial de FRF, Liga 2 a fost de fapt croită cu 42 de runde, corespunzătoare pentru 22 de formații.

Foresta încheia sezonul 2015-2016 pe locul 10 în sezonul regulat din Seria I în Liga 2 și tot pe poziția a 4-a și după play-out, însă de astă dată a capotat. Au făcut-o încă din toamna lui 2016 CS Berceni, motiv pentru care ASU Politehnica Timișoara n-a mai fost nevoită să joace astăzi acasă cu ilfovenii, ”violeții” luând vacanță încă de duminica trecută, respectiv Șoimii Pâncota, așa încât și Luceafărul Oradea a tras încă de weekend-ul trecut pe dreapta. În iarnă abandonau și Unirea Tărlungeni și CSM Râmnicu Vâlcea, care încheiau ediția precedentă pe pozițiile 5 și 1 în play-out-ul Seriei 2, și care în mod normal ar fi trebuit să dea piept astăzi, așa încât în runda finală, începută miercuri, au mai jucat de fapt numai 12 formații…

La mijlocul săptămânii, Juventus – Metalul Reșița 3-0 (2-0) și Olimpia – Dacia Unirea Brăila 7-0 (3-0), o zi mai apoi Academica Clinceni – CS Balotești 1-1 (0-0: Dogaru 84 – Antoche 53), prin care ambele i-au lăsat de puțin în urmă pe alb-violeți, pe 15 și penultimii, iar astăzi de la ora 12 CS Afumați – FC Brașov 2-1 (1-0: Costache 12, Vlada 73 – Tripșa 45), succes prin care ilfovenii i-au egalat la puncte pe falimentarii lor învinși și pe Dunărea Călărași, ordinea finală ierarhică pe baza rezultatelor directe fiind cu cei de sub Tâmpa pe poziția a șasea, elevii lui Mihalcea pe 7 iar ilfovenii pe opt.

Ultimii ca apariție în runda finală dar între fruntași pe podium, gazdele meciurilor remizate sâmbătă cu începere de la ora 14, Sepsi Sfântu Gheorghe – CS Mioveni 1-1 (0-0: Hadnagy 79 – Năstăsie 86) și UTA Bătrâna Doamnă – Chindia Târgoviște 2-2 (2-1: Petre 33, 42 – penalty – Honciu 38 și 57). Egalați de două ori la Șiria în primul lor meci după 9 zile, și tot acasă, arădenii așteaptă acum duminică seară deznodământul luptei din play-out-ul Ligii 1 pentru evitarea retrogradării. Iar una dintre formațiile prim-divizionare Pandurii, ACS Poli și Concordia le va fi adversară tur-retur în barajul de promovare din zilele viitoare, momentan pe acel loc de baraj, 12, fiind situați tocmai timișorenii. Verdictul în elită, în jocurile de duminică de la ora 21.

Ulterior, un baraj ce ar putea eventual suscita un extrem de mare interes, care însă, chiar și așa, nu poate alunga teribila senzație lăsată de degradarea generală fără precedent a unui sezon competițional secund-divizionar torpilat de inițiativa federală. Probabil cea mai dezastruoasă ediție de campionat a Ligii 2, de parcă s-ar fi derulat în regim de război armat. Iar pentru apărătorii federației, cum că nu FRF ar fi fost de vină pentru căderea ca muștele a mai multor participante în anticamera elitei, s-ar tot lăsa așteptată o explicație pertinentă pe seama faptului că încurajarea participării cluburilor, pentru ”a da la număr”, cât mai ridicat cu putință, a fost indubitabilă, un exemplu concret în acest sens fiind oferit tocmai de conservarea poziției în Liga 2 a retrogradatei CS Metalul Reșița. N-ar mai fi avut de fapt deloc ce să caute și din vara trecută în eșalonul secund, dar FRF a ținut neapărat să se asigure de completarea în cât mai mare măsură a locurilor disponibile, astfel încât să aibă deplină acoperire în a pune pe roate un proiect altfel destinat inevitabil naufragiului prin momentul și climatul general în care a fost lansat la apă.

O altă măgărie cu pecete tipic românească.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 8

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: