Băi FRF, chiar nu puteai să faci o excepţie pentru Timiş!?! Un baraj în 3, cu 3 jocuri de 30 de minute…

La cât de penibilă a fost toată furtuna într-un pahar de apă iscată de jucăriile aruncate din ţarc de CS Chişoda, putem şi noi acum ironiza de pe margine, spectatori rămaşi „tablou” şi cu gura căscată, prin a sugera că FRF şi-ar fi putut reactiva ridicola propunere de a programa baraje în 3 de promovare în Liga 3, apelând la o excepţie în cazul fotbalului timişean, care s-a dat în spectacol prin a solicita spălarea rufelor Diviziei D chiar şi la FRF, aşa, de mână, fără maşini de spălat şi centrifuge.

CS Ghiroda - ASU Politehnica 1-1 (0-0), de la finele lui martie 2014, în care alb-violeţii au fost egalaţi pe final de un ex-antrenor-jucător al Gătaiei, a constituit primul draw din cele 4 în 9 etape ale grupării lui Codrea şi Foale prin care şi-au risipit avantajul din frunte

 

 

Industria Galda de Jos, CS Ghiroda şi ASU Politehnica sub Cetatea Devei ar fi fost ceva pitoresc, un proiect-pilot al minţilor ombilicate de la Federaţie, cărora le-a trecut prin cap ideea cu „triunghiulare” la baraj, de parcă n-ar fi de-ajuns că după ce-ai câştigat un campionat cu peste 30 de etape mai trebuie să şi susţii un meci eliminatoriu, în manşă unică, pentru a promova în eşalonul imediat superior.

Ceea ce prevedeam din capul locului, mai exact din seara neprezentării Chişodei la un meci acasă cu jimbolienii, din penultima etapă a ultimei săptămâni din campionatul ligii a IV-a, şi anume că încă un al câtâlea oare abandon la nivelul Diviziei D, semnificativ însă doar prin rezonanţa numelui unei fruntaşe de podium în precedentele 5 sezoane, va derapa într-o tipică bălăcăreală carpatină prin plasarea sa într-un context având de-a face numai şi numai cu lupta pentru câştigarea campionatului, s-a şi întâmplat, chit că roş-albii din sudul Timişoarei erau la aproape 50 de puncte distanţă şi 7-8 locuri în urma respectivului duel.

Dar ca la noi, la nimeni, şi de-aceea şi zâmbesc amar prin a sugera că AJF Timiş ar fi trebuit să le explice celor „de la centru” că noi suntem mai cu două perechi de testicule şi să ne-ngăduie să rectificăm pe teren, în judeţul vecin, ceea ce am fost gata-gata să alterăm la „masa verde”.

Alin Rus, conducătorul Chişodei, a avut circumstanţe atenuante prin a explica faptul că se săturase de târâiala subzistenţială a grupării sale într-un fotbal divizionar D şi-aşa tot mai perimat şi ca vai de lume, cu toate micile sale potlogării, dar doar până când a lansat printre altele la AJF Timiş şi solicitarea ca rezultatele celor 14 jocuri disputate de alb-roşii în retur să fie omologate cu 0-3 împotriva formaţiei sale, ceea ce a coborât situaţia la circ curat. Număr cu clovni. E de înţeles că chişozenii nu erau deloc mândri cu cea mai slabă jumătate de campionat din ultimele lor 6 bune sezoane, dar chiar să vrei să nu laşi posterităţii evidenţa că tocmai echipa ta ieşită din formă a decis indirect lupta pentru câştigarea diviziei printr-un nesperat 1-1 smuls în deplasare pe-atunci liderului ASU Politehnica!? De ce să preschimbi truda jucătorilor tăi, egali în fieful unicei grupări neînvinse întreg sezonul, într-un 0-3 la „masa verde”!?    

Păcat de cele 5 clasări la rând ale Chişodei pe podiumul Diviziei D Timiş, care nu meritau o finalitate atât de controversată, cu o ieşire pe uşa din dos a ligii a IV-a, plină de gălbenuş pe faţă. Din contră, jalnicul eşalon patru păstorit de AJF Timiş ar fi putut să-i confere Chişodei o diplomă pentru valorificarea talentului care a ridicat-o mereu între primele două-trei chiar şi mai mereu fără pregătiri de vară sau iarnă şi fără antrenamente săptămânale, ceea ce spune de fapt totul despre nivelul valoric al întregului eşalon. Dar aşa, CS Chişoda va fi pe veci asociată cu acest scandal mioritic, căci pentru acest fapt va rămâne în memoria primară a comunităţii fotbalistice locale, şi nu pentru tristul motiv că nu mai avea oricum chef să continue, din lipsă de bani şi din lehamite la ce se întâmplă în juru-i, de la „Comiţii” şi până la cei mai nevolnici cerşetori de puncte pentru salvarea de la retrogradare.

AJF Timiş a afişat la rândul său o sănătoasă doză de ridicol prin ambiguitatea cu care a tratat din capul locului tărăşenia cu suzetele aruncate din ţarc, tare fîstîcită de potenţialele complicaţii ale situaţiei create şi dând din colţ în colţ, inclusiv în privinţa celor răsuflate presei. Asociaţia n-a fost deloc stăpână pe situaţie, şi nici nu e de mirare, iar de-acolo şi până la a fi forţată de împrejurări să-şi înlocuiască peste noapte membrii Comisiei de Apel, incompatibili cu statutul lor de observatori de joc, respectiv până la a arunca pisica în curtea federală, n-a mai fost decât un pas. Făcut. Ce şi-or fi zis cei de la Federaţie, nu e greu de intuit, zâmbind probabil şăgalnic la papă-lapţii din cel mai vestic judeţ al ţării.

„Cazul Chişoda” a dezvăluit implicit cât de anacronic este forul local, care acţionează din inerţie şi este prins în momente cheie sau de conjunctură cu mâţa-n sac, ceea ce se întâmpla şi la alegeri, în privinţa cluburilor neafiliate. Credeţi că acum, după 3-4 luni, ar fi „ceva mai afiliate”!? Ha, ha, ha…

ASU Politehnica Timişoara şi-a făcut un deserviciu de imagine prin a se regăsi în această jenantă gâlceavă, putând fi asociată cu competitorul care încearcă să profite cu oportunism de conjunctura ivită, postură ce nu-i şade bine unei grupări ce propăvăduieşte alte idealuri şi principii, mai presus decât rezultatul imediat. Alb-violeţii, desigur, vor putea invoca regulamentul, acest – nu-i aşa!? – cât se poate de limpede, clarvăzător şi fără echivoc ROAF, însă sâmburele problemei rezidă în faptul că retragerea unei formaţii de mijlocul clasamentului înaintea ultimei săptămâni a sezonului n-are de fapt nici în clin nici în mânecă cu întreg duelul la vârf, vreme de 32 de etape, între fruntaşele de pe „Ştiinţa” şi de la Ghiroda, cursă pentru titlu care nu era cazul să fie alterată ca punctaj final în ultimele zile ale campionatului sau chiar după încheierea acestuia pe seama abandonului unei terţe, într-un fotbal mioritic şi-aşa sfâşiat de scandaluri asemănătoare şi asifixiat de controverse şi suspiciune.

S-a cam pierdut busola şi simţul realităţii iar un fapt cert este că ASU Politehnica şi-a mai ciuntit în retur din la un moment dat sănătosul avans faţă de CS Ghiroda şi printr-un 1-1 acasă cu Chişoda cea rămasă fără dinţi, ori să visezi la cai verzi pe pereţi după ce ai păşit greşit în propriul fief din propria-ţi slăbiciune în faţa unei formaţii care încă mai rula doar pentru a se afla în treabă echivalează pe undeva cu a te înjosi. Chişoda era de bătut, v-am pupat, ciao!, savurăm câştigarea campionatului la mare, în Bahamas, Barbados sau Dominicană şi ne vedeţi la toamnă-n „C”!

Nu-i uşor pentru ASU Politehnica să-nghită în sec la constatarea că a fost unica neînvinsă a diviziei, care a şi tranşat cu 3-0 şi 1-1 duelul direct cu rivala sa la titlu, CS Ghiroda, aşa cum nu i-a fost lesne nici primăvara trecută să-ncheie la doar o remiză distanţă în urma Progresului cursa umăr la umăr de promovare în „D” cu Racoviţa, însă alb-violeţii nu realizează cât de puţine sunt cu adevărat cluburile care pot bifa 3 promovări în sezoane consecutive, aşa încât mai bine-ar fi admis evidenţa că singuri şi-au tăiat craca şi prin acel 1-1 acasă cu Chişoda şi să meargă imperturbabili mai departe, „trecem peste asta”, apă scursă pe sub pod, fapt consumat.

Mai ales că regulamentele carpatine, interpretarea şi aplicarea lor lasă de dorit, şi ce soi de regulament ar putea fi oare acela potrivit căruia o banală retragere înaintea penultimei etape de campionat a unui club de mijlocul clasamentului ar putea răsturna ierarhiile conturate „în iarbă” la cei 2 poli esenţiali, promovare şi retrogradare!? Dacă nişte buticari novice în ale fotbalului ar fi invocat obtuz numai şi numai litera regulamentului, indiferent cât de strâmb era acela, anihilând orice evidenţe certe legate de rezultatele din iarbă, ar fi fost de înţeles, căci atât ar fi putut pricepe.

Dar ştiind bine istoria neagră a controverselor din jurul regulamentelor fotbalistice româneşti, cu tot cu interpretările şi aplicarea acestora, precum şi antecedentele recente, în care Timişoara fotbalistică în nuanţe alb-violet a deplâns o declasare pe motive extrafotbalistice aplicată cu jumătăţi de măsură şi pe sărite, n-ar mai fi fost cazul ca şi alte argumente extrafotbalistice să fie din nou invocate şi incluse în ecuaţie. Uneori nu-ţi convin, şi pe bună dreptate, iar alteori ţi-ar surâde.

Cel mai urât episod din toată această furtună în ceşcuţă a ţinut de mutarea rufelor şi pe birourile federale, şi asta de la un banal abandon, mai mult decât atât, nepremeditat în sensul în care au alunecat lucrurile, aspect în privinţa căruia destui sunt ferm convinşi de contrariu.

Incontinentul fotbal timişean ar fi trebuit să-şi rezolve pe cont propriu apele şi să-şi conserve flatulările, şi nu să ajungă „pe la centru”, chit că pentru Timişoara fotbalistică în cadrul sportului rege carpatin a cam devenit tentantă varianta că dacă nu-i poţi învinge la matrapazlâcurile lor, apucă-te atunci să-i copiezi, să faci la fel. Un drum cu dus-întors de care n-ai fi ulterior mândru.

Cât despre campioana CS Ghiroda, triumfătoare cu un punct avans în faţa neînvinsei ASU Politehnica, ar face bine să promoveze pe teren, la Deva, pentru a demonstra că merită să fie solia Timişului la baraj şi pentru a amuţi criticii care o suspectează că a dat din coate pentru a-şi adjudeca la potou locul 1. Ghirozenii ştiu bine că prececentele reprezentante ale Diviziei D Timiş la jocul de promovare în Liga 3 s-au impus la zero, fiind deja ceva ani de la sincopa Chişodei la Caransebeş, în faţa lui CS Termo, aşa încât ar trebui să exploateze momentul în faţa Industriei Galda de Jos. La câte cluburi au propus luminatele minţi federale în viitoarele serii ale eşalonului trei, 14×6, există mereu varianta „invitaţiei”, eventual chiar şi pentru ASU Politehnica, la rând după învinsele la baraj, însă ar fi de preferat, din nou, ca ierarhiile să fie conforme evidenţelor din teren.

Oricât de modest valoric ar fi fotbalul practicat şi… arbitrat la noi, este vital pentru ştirbul sport rege mioritic ca rezultatele să fie cele conturate în iarbă şi nu decise tot mai adesea prin birouri. Şi-aşa s-a cam mutat lumea în faţa micilor ecrane, aşadar atât ar mai trebui, ca şi fotbalul să se mute în birouri. Există. Fotbal de masă, cu jetoane, figurine sau toate cele.

Aşadar un weekend final în Divizia D, cu Ghiroda luptând la Deva sâmbătă de la ora 18 pentru un loc în liga a III-a, la 24 de ore după ce ASU Politehnica se va fi consolat cu o finală a Cupei României – faza judeţeană Timiş, vineri tot de la 6, la Giarmata Vii, cu CS Lorena.

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Băi FRF, chiar nu puteai să faci o excepţie pentru Timiş!?! Un baraj în 3, cu 3 jocuri de 30 de minute…

 1. cititor spune:

  1.În urma tămbălăului pe care l-au făcut, Chişoda şi ASU Poli ar trebui să fie descalificate sau în cel mai bun caz retrogradate în eşaloane inferioare, AJF trebuie să ia măsuri să nu se mai întâmple aşa măgării pe viitor, măgării care au ajuns până la spălarea rufelor la federaţie.
  2.Toată această tevatură cred că a făcut rău echipei din Ghiroda, care în loc să se pregătească de baraj, urmărea ce se întâmplă pe la comisii şi ce porumbel mai scapă cei de la ASU Poli.
  .3. Felicit conducerea comunei Ghiroda, care reuşeşte ce nu a reuşit nicio comună din judeţ: echipa de la centru de ccmună CS Ghiroda la baraj pentru liga a-III-a iar echipa Lorena Giarmata Vii, din satul aparţinător în finala cupei României pe judeţ!

 2. vali spune:

  e pacat ca sa dorit a doua promovare a ASU in afara terenului

 3. Jos AJF! spune:

  Blatistii de la Ghiroda sa taca din gura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − = 1

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: