Bara salvează Dumbrăviţa în ultimele 10 minute la penalty-ul nou-promovatei Progresul iar alb-verzii lui Stan leagă în premieră deplasări în Liga 2 fără gol primit, încheind fără înfrângere jumătate dintre ieşirile pe teren advers în sezonul regulat

Deşi vioară a doua astăzi în Ilfov pe terenul unei nou-promovate situate pe un loc de retrogradare, care a dominat-o dar a periclitat-o cu adevărat în special din faze fixe, CSC Dumbrăviţa a mai izbutit semnarea unei premiere pozitive şi cu ocazia încheierii celor 10 deplasări din sezonul regulat al Ligii 2, legând pentru prima oară apariţii fără gol primit pe terenurile eşalonului secund, victorie cu 3-0 în decembrie la Râmnicu Vâlcea şi 0-0 la matineu la Buftea cu AFC Progresul 1944 Spartac Bucureşti, deloc puţin lucru pentru alb-verzii cu a doua cea mai permeabilă apărare din campionat, salvaţi de bară la penalty-ul din ultimele 10 minute al căpitanului localnicilor. Drept urmare, cei din capitală doar au evadat de pe primul loc de retrogradare, dar n-au înjumătăţit handicapul punctelor faţă de timişeni, care astfel n-au pierdut în jumătate dintre ieşirile în ţară pe scena secundă.  

Într-adevăr, în pofida faptului că reprezintă o comună într-o competiţie cu 16 cluburi provenind din capitale de judeţ, din totalul celor 20 de participante, CSC Dumbrăviţa a reuşit în sezonul său regulat de debut în Liga 2 să încheie neînvinsă 5 din cele 10 deplasări, astăzi de la 11 conturând doar a doua remiză în eşalonul secund, şi tot într-o ieşire în Ilfov, ba chiar tot la Buftea, 2-2 pe iarbă în etapa a III-a la Concordia Chiajna, 0-0 pe sintetic împotriva unei grupări plasate cu 4 trepte mai jos şi care a apelat la o dublă modificare la pauză. 

Implicit, legând pentru a doua oară deplasări fără eşec în Liga 2, la Târgu Jiu şi Chiajna în debutul campionatului, pe Olt şi astăzi în Ilfov la sfârşitul ieşirilor în sezonul regulat, elevii lui Cosmin Stan au înregistrat un bilanţ mai mult decât onorabil în întâlnirile diviziei secunde de pe teren advers, 10 3 2 5 12-19 11 puncte. Unsprezece din totalul celor 23 de puncte care îi plasează pe poziţia a 12-a, în ascensiune. 

Iar chiar dacă astăzi au ieşit şi matematic din calculele intrării în play-off, faptul că nou-promovaţii de la Pădurea Verde au abordat penultima rundă a sezonului regulat cu şanse de accedere în grupa I valorică, fie acestea doar minime şi strict teoretice, vine ca o menţiune în plus pentru strădaniile colectivului de pe „Ştefan Dobay”. 

Mai mult, cu 33 de goluri „la bord” în primele 17 runde, având al doilea cel mai ridicat număr de „boabe încasate” în acest campionat şi depăşită fiind în această privinţă doar de codaşa Unirea Constanţa, CSC Dumbrăviţa a dovedit însă astăzi că se pune la punct şi la acest capitol, aflată fiind la a patra apariţie dintre ultimele 5 în care n-a scos mingea din propria plasă, pe rând, 2-0 cu Unirea Constanţa, 3-0 în Vâlcea şi chiar 4-0 în decembrie în Teleorman în Cupa României, golul primit sâmbăta trecută la 3-0 pe „Ştefan Dobay” de la Politehnica neavând corespondent şi astăzi în zona capitalei. O a treia deplasare în campionat pentru „verzi” fără a le fi scuturată plasa, după cele de la Târgu Jiu, la debutul victorios în Liga 2, şi împotriva celor din Şelimbăr.

Le-a fost scuturată bara pe final, cea din dreapta lui Trifon, în minutul 83, după ce centralul botoşănean Baciu a indicat punctul cu var în urma unui duel în careu al lui Gîsă cu Radu, o rezervă a bucureştenilor, căpitanul Progresului Spartac, Ciprian Stanciu, ratând cea mai mare oportunitate a unei întâlniri urmărite doar de câteva zeci de spectatori şi zgârcite în faze fierbinţi, în special în prima parte, şi în care fazele fixe au asigurat cele mai mari ocazii ale „albaştrilor” localnici.

Cu o singură modificare în 11-le de start de la un meci la altul, cel de sâmbăta trecută fiind tranşat până la pauză în faţa Politehnicii, 3-0, Martinov – care intra atunci în prelungiri, preluând acum locul lui Paulevici, înlocuit weekend-ul trecut înaintea ultimelor 10 minute, bănăţenii au încheiat fără a înscrie în a patra deplasare din Liga 2 dar au rezistat insistenţilor omologi nou-promovaţi din capitală, mult mai presaţi de situaţia în clasament şi nu prea în largul lor pe teren propriu, unde remizau de dată recentă, 1-1 cu Ripensia dar şi cu CSM Slatina, egali fiind săptămâna trecută şi celor de la Csikszereda, 2-2 tocmai la Miercurea Ciuc.

Ceea ce sugera câte ceva despre revirimentul bucureştenilor lui Andrei Erimia, „albaştri” în prim-planul întâlnirii de astăzi, însă fără a concretiza, în pofida unui oarecare avantaj pornire prin prisma disputării partidei pe un teren sintetic, cu care cei din capitală erau obişnuiţi, dumbrăviţenii pregătindu-se în schimb joi după-amiază pe suprafaţa sintetică din grupul de terenuri „Adrian Stoicov”.

„Albaştrii” au atacat şi şi-au creat marea majoritate a situaţiilor de gol, nu multe în jocul de la ora 11, însă ineficacitatea i-a trădat, rămânând cu cele 16 goluri marcate în 18 etape în cercul larg al celor 8 formaţii deţinând o medie subunitară sau cel mult unitară a golurilor înscrise în Liga 2, un alt semn al standardului valoric al competiţiei. 

În contrast, doar 7 formaţii au marcat mai adesea decât nou-promovaţii dumbrăviţeni, notabil fiind aspectul că viitoarea şi ultima oponentă a bănăţenilor în sezonul regulat, cea mai bine clasată dintre nou-promovate, Oţelul Galaţi, lider după 1-0 acasă în uvertura de vineri cu Csikszereda, a înscris cu 3 goluri mai puţin decât „verzii” lui Stan, trupa „Furnicii” Dorinel Munteanu strângând însă chiar şi aşa, cu o trudă aidoma furnicilor, nu mai puţin de 10 victorii şi 5 remize prin a marca de numai 20 de ori. Remarcabilă eficienţă. Şi cu menţiunea că dunărenii n-au mai încasat gol în ultimele două deplasări, victorie cu 1-0 la Ripensia şi 0-0 la Slatina, după ce pierdeau pe rând cu 1-0 la contracandidatele CSA şi Unirea Slobozia.

Ultimii vizitatori ai Dumbrăviţei în tur, în nota altor grupări nou-promovate din Liga 3 care au atacat de la prima încercare şi ascensiunea spre elită, Juventus Bucureşti şi Sepsi având succes în 2017, iar Hermannstadt în 2018, nu însă şi Petrolul şi „U” Cluj în 2019, nici Turris-Oltul şi Rapid în 2020 – tot în pofida unor clasări în zona play-off, în schimb U Craiova 1948 în 2021, după care CSA s-a calificat anul trecut în grupa I valorică, însă fără drept de promovare.

A venit rândul următorilor oaspeţi ai Dumbrăviţei, gălăţenii, a doua cea mai bine clasată dintre nou-promovate, CSM Slatina, pe prima treaptă a jumătăţii secunde a ierarhiei, fiind însă urmată pe locul imediat următor şi la numai 3 puncte tocmai de către „verzii” din Banat, printre puţinii, 4 echipe, care au dispus de cei de pe Olt. De fapt, din urmă cu o jumătate de an, pe 3 septembrie, când ceda cu 2-1 la Baia Mare, CSM Slatina a mai primit două goluri într-un meci de campionat doar de la dumbrăviţeni, tot 2-1 şi pe „Ştefan Dobay”, fiind vorba despre o formaţie olteană care a încasat de departe cel mai mic număr de goluri în acest campionat, numai 10 în 18 runde, doar CSA înscriindu-i tot de încă două ori, 2-1 în 15 august în etapa a II-a.

Dar dacă gălăţenii şi CSM Slatina au navigat lin şi foarte lin în special graţie organizării defensive, cu 11 respectiv 10 goluri primite, nou-promovaţii Dumbrăviţei şi-au depăşit condiţia prin a se desfăşura de o manieră avântată, înscriind mai adesea şi apropiindu-şi astfel mai multe victorii decât au agonisit laolaltă timişorenele Ripensia şi Politehnica.

Iar câteodată mai e nevoie şi de rezilienţă, manifestată astăzi de Zurbagiu şi compania pe sinteticul Buftei, unde, odată cu scurgerea timpului, după mijlocul reprizei a II-a, Stan a împrospătat defensiva dar a oferit şi un suflu nou ofensiv prin dublele înlocuiri din minutele 71 şi 85, vizitatorii ieşind în cele din urmă la liman. 

Iniţial, în prima repriză, ocaziile de poartă s-au ivit cu foarte mare greutate. Bleu-albaştrii din capitală au avut iniţiativa, au fost mai prezenţi în jumătatea adversă de teren, însă prima situaţie notabilă s-a consemnat abia în minutul 27 şi strict în urma unei faze fixe, atunci când Costea a executat un corner de pe partea stângă, iar fundaşul Leafu a reluat cu capul puţin pe lângă poartă.

Patru minute mai târziu, Tudorache a reluat din voleu, de la 7 metri, însă şi mult peste poartă, semn al deficienţelor cronice la finalizare din fotbalul intern, mai apoi ieşind la rampă căpitanul gazdelor, Ciprian Stanciu, însă mai degrabă speculativ, nu ca urmare a unei faze fluente de atac, în minutul 32, când l-a văzut pe Trifon ieşit din poartă şi a încercat un lob de la 25 de metri lateral dreapta, imprecis însă şi acesta, peste transversală. Şi o altă fază fixă tot cu purtătorul banderolei la pupitru, în minutul 36, când a executat o lovitură liberă din poziţie centrală, de la 22 de metri, pe jos, Trifon izbutind să reţină.

Erimia a apelat la pauză la mijloc şi în atac la Andrei Grigore şi Matei Andrei iar dominarea exercitată de gazde a continuat şi în repriza a doua, însă abia minutul 60 a adus nu mai mult decât un şut de la distanţă, expediat de Lixandru alături, aceeaşi imprecizie. Ca în minutul 65 Petcu să centreze de pe dreapta iar Trifon să reţină în doi timpi din faţa căpitanului Stanciu.

Cosmin Stan a detectat intensificarea ofensivei „albaştrilor” şi a apelat pentru ultimele 20 de minute la Moţiu şi Simon, dublă schimbare în urma căreia, peste 5 minute, l-a introdus şi pe Niakate, iar bănăţenii au ajuns la rândul lor să fie mai prezenţi în jumătatea adversă, fără incisivitate însă.

Chiar atunci însă, pe fondul unor momente mai bune de joc ale timişenilor, gazdele au beneficiat în minutul 83 de un penalty, dictat de moldoveanul Baciu după un duel în careu între Gîsă şi nou-intratul Radu. A executat de la punctul cu var căpitanul Ciprian Stanciu, care a trimis însă în bara din dreapta lui Trifon, tot 0-0. Dezamăgirea era mare în tabăra localnicilor, acelaşi Stanciu aventurându-se apoi de la distanţă în minutul imediat următor, şut şi acesta imprecis.

Imprecizia la finalizare, trădând tarele valorice şi bagajul tehnico-tactic sumar al nou-promovatei de pe primul loc de retrogradare. Iar când Progresul Spartac a avut o ultimă răbufnire la potou prin Radu, în primul minut de prelungire, după centrarea lui Şandru de pe stânga la bara a doua, Călin Toma l-a blocat providenţial.

Dumbrăviţenii n-au mai semnat şi al cincilea triumf consecutiv dar tot s-au ales cu un punct preţios pe terenul unei contracandidate la evitarea retrogradării, în faţa căreia s-au apărat mai bine decât o făceau în alte întâlniri din Liga 2, profitând şi de inexactităţile la finalizare ale bucureştenilor, astfel încât acea ultimă înfrângere înregistrată acum aproape 4 luni la Dunăre, 4-1 pentru Dinamo pe 13 noiembrie în urmă cu patru etape, este deja estompată în negura trecutului.

Prezentul sună bine pentru alb-verzi iar viitorul imediat ar putea confirma aspectul că bănăţenii se descurcă tot mai bine şi pe propriul teren, testul cu Oţelul Galaţi fiind de anvergura celor de pe „Ştefan Dobay” cu CSA, Unirea Slobozia şi ACSM Politehnica Iaşi. Într-adevăr, timişenii au cedat acasă tuturor echipelor clasate actualmente în play-off, pe rând cu 1-2 dejenilor, 0-3 „militarilor”, 2-4 ialomiţenilor şi 0-3 moldavilor, însă între timp au mai acumulat şi ei experienţă competiţională. Vitală ulterior în cele 6 examene din play-out. Până atunci, recapitularea celor 10 deplasări în ţară: 1-0 la Târgu Jiu, 2-2 la Buftea pe iarbă naturală cu Concordia, 2-1 pentru buzoieni în propriul „Crâng”, 4-3 pentru bănăţeni la Baia Mare, 1-0 pentru Metaloglobus în capitală, 3-0 pentru Csikszereda în Harghita, 4-0 pentru FC Braşov sub Tâmpa, 4-1 pentru Dinamo la Giurgiu şi 3-0 în favoarea alb-verzilor în Vâlcea cu CSC Şelimbăr, respectiv 0-0 astăzi pe sintetic la Buftea cu nou-promovaţii Progresului Spartac Bucureşti.

„Trebuie să fiu corect şi să recunosc că nu a fost un rezultat echitabil, gazdele au jucat mai bine decât noi. Dar pe fază defensivă cred că ne-am achitat bine de sarcini. A fost un meci greu de pregătit, nu numai prin faptul că s-a jucat pe un teren sintetic, iar ei sunt mai obișnuiți cu această suprafață. Progresul e o echipă care schimbă foarte des sistemele de joc, atât de la un meci la altul cât și în timpul partidelor. Cum spuneam, din punct de vedere defensiv am făcut un meci bun. Pe atac însă nu am contat, am avut dramul de șansă care ne-a adus acest punct, dar pentru munca depusă de jucători în cele 90 de minute, cred că am meritat acest punct. Ca fotbal, la ceea ce au arătat cele două echipe astăzi, cei de la Progresul Spartac ar fi trebuit să câștige. Penalty-ul ratat e doar o fază, însă per ansamblu a fost echipa mai bună. Pe atac nu am fost deloc inspirați astăzi. Chiar vorbeam acum cu băieţii în vestiar că trebuie să ne chinuim să ne aducem aminte de o fază mai periculoasă a noastră. Nu am contat pe atac astăzi… Nu ne-a ieșit pur și simplu, am făcut un joc ofensiv slab. Dar și cei care au jucat în atac au depus foarte mult efort, au ajutat defensiva și am reușit astfel să obținem acest punct foarte important pentru noi. Contează mult că am reușit să îi ținem pe cei de la Progresul la 6 puncte în spatele nostru”, a semnalat la final antrenorul principal Cosmin Stan.

Despre faptul că Zaluschi a intrat mai târziu pe teren în repriza a doua, Stan a explicat că „el şi-a schimbat ghetele în timpul primei reprize, pentru că nu s-a adaptat la suprafața de joc. Și-a luat o pereche de adidași. La pauză, înainte de a ieși, i-am spus eu să își ia înapoi ghetele, pentru cu suprafața e afânată, iar în adidași putea să alunece. De aceea am început în 10 repriza a doua”. Cât despre absența fraților Bodri din lot, „ei fac parte din lotul nostru și nu au prins lista de 18 pentru acest meci. E strict decizia mea în cazul lor”.

Rezultatele etapei a 18-a şi programul ultimei runde din sezonul regulat în Liga 2, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.

AFC Progresul 1944 Spartac Bucureşti:: Wynney – Leafu, Parfeon, Menn, Şandru – Petcu, Purice, Costea (minutul 46, A. Grigore), Lixandru (72, E. Radu) – Tudorache (46, M. Andrei), C. Stanciu – cpt.

Rezerve: Ciontoş – Despa, Ohaci, M. Dumitru, V. Alexandrescu, Tong.

Antrenor: Andrei Erimia.

CSC Dumbrăviţa: Trifon – Gîsă, Zurbagiu (cpt.), C. Toma – Amariei (71, Moţiu), Curea, Martinov (85, Ghinescu), Tănase, Salhi (76, Niakate) – Zaluschi (85, Capătă), Piftor (71, Simon).

Rezerve: Mikloş – Toroc, Olaru, Bura-Koţ.

Antrenor: Cosmin Stan.

Arbitru: Andrei Baciu (Botoşani). Asistenţi: Filip (Constanţa) şi Mociorniţă (Băicoi / Prahova). Rezervă: Ana Maria Terteleac (Berceni / Ilfov). Observator de arbitri: Deaconu (Ploieşti). Delegat de joc: Barbu (Giurgiu).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = saptesprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: