Bărbuț: ”Aștept să se facă și la noi dar să nu fie aceeași situație”

ACS Poli Timișoara intră începând de duminică seară pe tronsonul final al parcursului din anul 2016, propunând o serie de nu mai puțin de 7 apariții dintre care 5 în deplasare într-un interval de doar 25 de zile, pe trei fronturi diferite, în campionat, optimile Cupei României și semifinalele Cupei Ligii, iar primul dintre cele cinci hopuri în Liga 1 este tocmai cu nimeni alta decât Astra Giurgiu, deținătoare la zi a titlului și încă proaspătă învingătoare în deplasare în cupele europene.

Bărbuț, titular în toate jocurile acasă din Liga 1 2016/7

Bărbuț, titular în toate jocurile acasă din Liga 1 2016/7

Primirea pe ”Dan Păltinișanu” a unei grupări de frunte în ultimele sezoane, însă doar în revenire de formă la ora actuală după un start modest de campionat sub povara numeroaselor meciuri dar și a problemelor financiare, constituie un examen de mare însemnătate pentru timișoreni, dat fiind că reprezintă și una dintre cele numai două partide găzduite de ACS Poli în acest final de an, următoarea fiind peste nici două săptămâni, cu FC Voluntari. În rest, ieșiri cât de curând la CS U Craiova dar și la Cluj, iar ulterior găzduirii ilfovenilor, la Afumați pentru un loc în sferturile de finală ale Cupei României, în fief-ul vicecampioanei FCSB în Liga 1 și la Târgu Mureș, în turul semifinalei Cupei Ligii, pe 21 decembrie.

La un asemenea tur de forță în sezonul rece, dozarea judicioasă a eforturilor și evitarea accidentărilor au importanța lor, esențială fiind implicarea pieselor de bază din lot prin continuitatea în pregătiri și prospețimea în zi de meci, chei ale unui parcurs cât mai eficient. Unul dintre jucătorii cei mai activi și constanți în compartimentele median și ofensiv în noul campionat a fost Cristi Bărbuț, titularizat cu excepția deplasărilor la Voluntari și Botoșani, în ultima fiind suspendat, și care a adunat 12 apariții ca integralist în Liga 1 2016/7 plus alte două în care a fost înlocuit spre final de Mailat, inclusiv în partida tur cu giurgiuvenii, iar extrema de buzunar a prefațat întâlnirea de duminică de la ora 18 și în contextul general al fotbalului românesc, cu problemele sale financiare și generând alte neajunsuri, dar și prin prisma implicării Astrei în UEFA Europa League, în care a fost redirecționată după un start în preliminariile Champions League.

”Gândul nostru este să câștigăm, plecăm cu acest gând, dar cu siguranță ne mulțumim și cu un punct, însă cel mai important este să nu pierdem. M-am uitat la meci la Astra, au bătut la Austria Viena. Cu siguranță vor veni foarte montați, să prindă play-off-ul”, a început Bărbuț, care a completat încă din primele idei că ”este foarte bine că nu joacă Alibec, pentru mine este un plus, căci este cel mai bun atacant din Liga 1 și cel mai în formă jucător din Liga 1”.

Astra a descins vineri seară destul de târziu pe malurile Begăi, la Hotel Boavista, după o călătorie pe căi rutiere de la Viena, unde joi dispunea de Austria cu 2-1 în penultima etapă din Grupa E în Europa League, Bărbuț referindu-se și la acest aspect: ”Este un meci foarte important și pentru ei, și o să vină foarte montați, cu toate că vor fi obosiți, căci vin cu autocarul de la Viena. Pentru ei este un obiectiv și atunci, dacă nu câștigă, este o problemă pentru ei, ori pentru noi orice punct este unul câștigat, căci n-avem ce pierde, ci vom fi foarte montați și o să tragem să câștigăm, vom încerca să profităm pe cât de mult posibil de oboseala lor, și cred că și terenul va fi greu, și asta pe noi ne va ajuta, căci vor cădea fizic și noi vom încerca să profităm, să facem tot posibilul să câștigăm”.

Bărbuț s-a declarat mirat de victoriile europene cu 2-1 ale primelor două clasate după ediția trecută de play-off din Liga 1, identificându-le totodată ca fiind singurele grupări românești capabile să facă față pe plan extern la respectivul nivel. ”Am crescut aici, am crescut cu rezultate, cu o anumită mentalitate, și mi-a luat destul de mult timp să mă adaptez la ceea ce este acum și la ceea ce se cere la Timișoara acum, și care sunt condițiile actuale. M-a surprins și pe mine, m-am uitat la ambele jocuri, și m-a surprins că au învins, cel puțin Steaua după cum a jucat în prima repriză m-a surprins că a câștigat, dar bine că a câștigat, căci aceste victorii aduc bani, aduc puncte, ceea ce e foarte, foarte bine pentru noi, și au șanse foarte mari să meargă mai departe. Din păcate sunt și singurele din fotbalul nostru care pot face ceva în Europa, e drept, cu greu, dar se bat acolo, au șanse, ori restul n-au nici o șansă…”

Marcator al golului victoriei în minutul 90 din jocul din etapa a V-a cu CS U Craiova, unicul de până acum al timișorenilor în Liga 1 2016/7 în care au înscris de 3 ori, revenind de la 1-2, Bărbuț a completat că ”Astra a avut foarte mari probleme cu banii, acum s-au mai rezolvat datorită acestor puncte din Europa, dar cred că nu au un viitor tocmai sigur, cum are de exemplu Steaua, ori acolo e liniște, au continuitate, și în următorii ani va fi la fel. Fotbalului românesc, în următorii 2-3 ani, îi va fi foarte, foarte greu, la cum decurg lucrurile acum”.

Provocat să facă o comparație cu nivelul financiar al câștigurilor jucătorilor de la finalul deceniului trecut, Bărbuț a admis implicit că în sânul caravanei fotbalistice interne se activa într-un plan paralel disociat și detașat de realitățile factuale, inducând o incapacitate de anticipație a celor ce aveau inevitabil să urmeze ca o consecință firească a implacabilei involuții și devalorizări a sportului rege autohton: ”Eu câștigam acești bani când eram junior, și nu mi-aș fi închipuit niciodată că voi prinde aceste vremuri, că o să prind salarii de 1.000, 2.000 de euro și cu restanțe pe acești bani. Nu vorbesc neapărat de Timișoara, la noi încă nu sunt datorii foarte, foarte mari și nu e situația foarte gravă, dar din păcate la alte cluburi situația e mult mai gravă și sunt jucători neplătiți de 7-8 luni, ceea ce nu e bine și nu duce niciunde. Vedeți cazul cel mai recent, de la Târgu Jiu, și cu siguranță vor pleca jucătorii de acolo și cine știe ce se va alege de Pandurii – vor vorbi la fel, că acum 6-7 ani ce era la Târgu Jiu. Iar din păcate asta cu stadioanele nu e de bun augur, căci Petrolul n-are echipă, Clujul n-are, și Pandurii din păcate se pare că nu vor mai avea nici ei la un nivel bun. Aștept să se facă și la noi dar să nu fie aceeași situație…”

Prețurile biletelor la ACS Poli – Astra sunt de 10 lei la peluze, 15 lei la tribunele I și II, 25 de lei la tribuna 0 respectiv 50 de lei la loje.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: