Bodri i-ar fi făcut pe roșu-negri să vadă verde în fața ochilor, ”verzii” Dumbrăviței învingători morali ai turului de baraj

Multă, multă lume pentru nivelul Ligii 3 din România sâmbătă seară lângă Pădurea Verde, cum n-a mai văzut arena ”Ștefan Dobay”, iar gazda CSC Dumbrăvița n-a dezamăgit, la asemenea atmosferă de meci simțindu-se și tinerii ”verzi” mai fotbaliști și câștigând moral un joc tur de baraj pe care-l puteau câștiga și în fapt spre final, pe când favorita CSM Reșița nu doar că n-a convins deloc, dar a dovedit în schimb că retrogradarea de anul trecut din Liga 2 n-a fost o întâmplare. 

”Mânjii” Dumbrăviței s-au străduit din răsputeri, în limita posibilităților, să lase o ultimă bună impresie la apariția finală din acest sezon pe propriul teren, și au reușit, fiind chiar la un pas de o victorie la potou, dar în orice caz fără a primi gol în manșa tur acasă a finalei barajului de promovare în Liga 2, după ce ultimul meci pe ”Ștefan Dobay” din faza play-off a Seriei 8 îl remizau la unu iar returul pe același gazon al fazei I a barajului îl cedau sâmbăta trecută pe final devenilor.

De astă dată, în cel mai important meci, tinerii alb-verzi ai lui Stan s-au ridicat la înălțimea momentului și au lăsat o ușă deschisă pentru retur din moment ce n-au încasat gol pe teren propriu. Ar fi dat și lovitura dacă Luca Bodri, intrat spre final în locul laboriosului Paulevici, ar fi fost fie mai inspirat, fie mai exact la finalizare la marea, mare ocazie din ultimele faze ale timpului regulamentar de joc, când, debordant pe flancul stâng, și-a creat o poziție ideală în careul oaspeților, trecând însă cu vederea 2 coechipieri demarcați în dreapta sa și preferând varianta șutului, care n-a fost doar imprecis, ci de-a dreptul defectuos, departe de acel colț lung pe care l-a visat. Erau 3 ”verzi” contra unui fundaș roșu-negru al ex-divizionarei ”B”.   

Să fi dat CSC Dumbrăvița lovitura, n-ar fi fost ieșit din comun prin prisma jocului în sine, în condițiile în care CSM Reșița a jucat tot mai economicos odată cu scurgerea timpului, strict la rezultat în ansamblul celor două manșe, ceea ce nu i-a făcut deloc cinste în calitatea sa de ex-secund-divizionară în 2021, net mai obișnuită cu meciuri cu miza mai sporită, stârnind o asemenea atmosferă în jurul lor.

Dar pe de-o parte prestația câștigătoarei detașate și la pas a Seriei 7 oglindește sugestiv din sânul fenomenului intern tarele, metehnele și reflexele sale negative, la urma urmei nivelul valoric și calitativ mai mult decât modest al competițiilor mioritice, dezvăluit fără discuții și mai târziu în seară de Muntenegru – România 2-0 în struțocămila Liga Națiunilor, acest 2-0 al lui 272-0, jocul fără orizont și nerv al favoriților din Valea Domanului fiind un ”na-ți-o ție, dă-mi-o mie” carpatin într-o viteză nici de croazieră.

Iar pe de altă parte finalizarea defectuoasă a lui Bodri demască respectivele sus amintite ”limite ale posibilităților” cu care se confruntă în general și în foarte mare măsură acest fotbal mioritic atât de ineficient în fața porții adverse, demascându-și implicit acel nivel valoric și calitativ mai mult decât modest, tradus explicit peste hotare în întâlniri precum Muntenegru – România 2-0 în struțocămila Liga Națiunilor, acest 2-0 al lui 272-0. Nu degeaba ”tricolorii” înscriu atât de greu, misiune tot mai dificilă pentru fotbalistul român, caz concret și prin cele numai și numai două goluri marcate în 270 de minute a trei dintre cele 5 partide tur ale ”finalelor” Ligii 3.

Și totuși, ”mânjii” Dumbrăviței s-au ridicat la înălțimea manșei acasă a barajului de promovare în Liga 2, onorând momentul și asistența prin a nu fi ”driblat” fotbalul, ci prin a-i veni în întâmpinare, cu acel entuziasm al unui colectiv care la începutul sezonului era majoritar debutant în Liga 3 a sistemului divizionar. 

”La pomul lăudat să nu te duci cu sacul” a fost în schimb valabil pe seama favoritei CSM Reșița, care, cu excepția ocaziilor create în debutul fiecărei reprize și la mijlocul primei părți, s-a limitat sau a și fost constrânsă a juca zgârcit cu gândul la ansamblul celor două manșe, mult, mult prea puțin pentru blazonul, pretențiile, aspirațiile și nu în ultimul rând bugetul cărășenilor ex-secund-divizionari. Iar cu cât s-a apropiat mai mult sfârșitul manșei tur, cu atât roșu-negrii, și cu veterani în alcătuire – nu neapărat și până la final, au temporizat economicos mai mult cu gândul la returul de pe propriul gazon, pe ”Mircea Chivu”, unde vor căuta să revină miercuri în Liga 2.

Frica de rezultat n-ar fi trebuit însă, în mod normal, să gripeze o formație având în componență și jucători trecuți prin Liga 1, și cu atât mai mult într-o ambianță cu asistență cum rar sau deloc întâlnești prin deplasări în Liga 3, ba din contră, să-și etaleze cu această ocazie valoarea, ori jocul prestat a dezvăluit marile găuri de cașcaval din peisajul modestului fotbal românesc.

Care în orice caz nu se poate relansa cu serii ale Ligii 3 a câte zece cluburi, nici pomeneală. Ori a juca la pas un întreg sezon cu atâtea și atâtea ”umpluturi” împinse la înaintare din laboratoarele de vot ale eșaloanelor patru, 272-0, se reflectă din plin tocmai la ora unor asemenea baraje cu ochii spectatorilor mai numeroși și mai larg deschiși. 

Peste o mie să fi fost sâmbătă de la ora 18, și numai la meciul cu ASU Politehnica din urmă cu câțiva ani să se mai fi strâns atâția chibiți pe cele 4 laturi ale arenei ”Ștefan Dobay”. Ceea ce i-a însuflețit cu atât mai mult pe alb-verzi, Zurbagiu&Co luându-i încet, încet la bani mărunți pe cărășeni, a căror alcătuire și dispunere prudentă constituie un credit în sine pentru ”buturuga mică”.  

Nu departe de victoria pe care chiar ar fi meritat-o prin cursul jocului în repriza a II-a și ocaziile create în finalul meciului. ”Verzii”, visând cu ochii deschiși la o călătorie cu avantajul la purtător spre Reșița, roșu-negrii bazându-se mai mult pe meciul acasă. Cărășeni fără Dan Alexa pe banca tehnică, dar în spatele băncii de rezerve, după gard, suspendat fiind două etape după cartonașul roșu primit în meciul cu cei din Ghiroda și Giarmata Vii, de sâmbăta trecută, din Valea Domanului.

Ce-i drept, cărășenii ar fi putut rezolva ecuația finalei barajului încă din minutul 2 al manșei tur, când Mediop, de pe flancul stang, de la 8 metri, a sutat pe jos la colțul lung, balon deturnat de Trifon. Altfel ar fi decurs întâlnirea de la 0-1.

Piteșteanul Avram a căutat să țină în frâu manșa I punând piciorul în prag încă din minutul 7, prim cartonaș galben lui Martinov pentru lovirea mingii înaintea fluierului arbitrului, la o lovitură liberă de la 18 metri, același Martinov expediind prima salvă în minutul 12, șut puternic pe jos de la 16 metri, respins în corner de portarul oaspeților. ”Verzii” și-au încercat tirul și din afara careului, sut pe jos al lui Olariu, deturnat cu dificultate.

Trifon era apoi cel care avea mai multe emoții la mijlocul primei părți, fiind însă la post, după care, în minutul 23, pauză de hidratare la peste 30 de grade Celsius în prima sâmbătă din iunie. Căldură care își făcea simțit efectul, jocul scăzând treptat în intensitate spre pauză, cu alte șuturi ale ”verzilor” de la semidistanță dar și un cartonaș galben în minutul 35, lui Dudea, fault tare la Martinov.

Împrospătați, rosso-nerii au legat o fază mai de Doamne ajută în cel de-al doilea minut după pauză, mai cursivă, spre stânga, ratând însă la colțul scurt, plasă laterală, foc de paie fără o schimbare în bine la față a jocului părții secunde. Tot mai dezlânat și fragmentat, greu fiind legate două-trei pase.

Se arăta în schimb din nou cartonașul galben, lui Ghinescu în minutul 60, sau se opta pentru soluții simplificate, Paulevici căutând cadrul porții de la aproape 40 de metri în minutul 65. Gazdele erau tot mai insistente la mijlocul terenului, Martinov scapând puțin mai apoi singur spre poartă iar de la 10 metri lateral stânga șutând spre vinclu dar si pe lângă bară, la care vizitatorii l-au retras pe căpitanul veteran, drămuire a efortului în contextul celor două manșe.

O pauză de hidratare și după mijlocul părții secunde, un final cu dumbrăvițenii căutând răsturnarea ”carului mare”. ”Arma secretă” Luca Bodri, introdus pentru ultimele 10 minute în locul lui Paulevici, a avut răsturnarea în bocanc, dar inspirația i-a jucat festa, ignorând 2 coechipieri demarcați în dreapta sa în centrul careului, iar apoi și precizia, execuția însumând deficiențele generale ale fotbalistului român la finalizare. 

Căci fotbalul românesc se joacă minut de minut pe toate palierele sale, de la lupta la titlu în Liga 1 și până la cursa pentru promovare din Liga 3, sub apăsarea încovoitoare a decăderii spiritului ofensiv și a ineficienței în fața porții, ca urmare a carențelor în formarea sportivilor, un fotbal după chipul și asemănarea lui 272-0, opțiune reflectată amplu sub lucșii nocturnei internaționale și de Muntenegru – România 2-0. 

Copleșit este fotbalul românesc de ineficacitate, iar 0-0 poate fi în consecință un rezultat al casei, dar chiar și așa, Cosmin Stan, de pe banca gazdelor, este printre acei nu prea mulți de la noi căutând insuflarea necesarului spirit ofensiv.

Ridică Dan Alexa mânușa miercuri de la 17:30, din spatele gardului? Răspunsul la a fi sau a nu fi în Liga 2, la mijlocul săptămânii viitoare pe ”Mircea Chivu”. Dar și la Baia Mare, Galați și Odorheiu Secuiesc, cât despre AFC Progresul Spartac 1944, bucureștenii sunt ca secund-divizionari.

*   

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu (cpt.), Moțiu – Tismonar, Schinteie, Olaru (minutul 87, Gologan), Martinov, Ghinescu – Paulevici (80, L. Bodri), Făgărășanu.

CSM Reșița (antrenor secund Ștefan Grigorie): Micu – Bărboianu, Dudea (80, Drăghiceanu), Manolache, Sima – Vasluian, Cioinac, Breșneni – cpt. (67, C. Cristea), Jorza – V. Munteanu, Mediop.

Au arbitrat: Avram  (Piteşti) – Bobe (Bucureşti) și Dută (Bacău). Rezervă: Gornic (Arad). Observator de arbitri: Huzu (Sibiu) și delegat de joc Biriş (Hunedoara).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = treisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: