FC Brașov, formație ce a înscris numai 4 goluri în primele 5 partide acasă din acest campionat dar cel mult o dată pe meci, și care într-un singur joc din primele 11 etape a marcat mai mult decât un gol, a făcut-o astăzi la matineu de 4 ori sub Tâmpa împotriva nou-promovaților Dumbrăviței, prin ”dubla” bulgarului Angelov, în prima jumătate a reprizei I și în primul sfert de oră după pauză, atunci în urma unui corner, dar și ”dubla” lui Șaim Tudor din minutele 83 și 87, ultimă reușită din lovitură liberă, introdus fiind pentru ultimul sfert de oră: 4-0 (2-0) în runda a XII-a din Liga 2.
Doar zece goluri marcaseră elevii lui Dan Alexa în primele 11 etape, superiori la acest capitol strict numai și numai Progresului Spartac și ultimelor 3 clasate, Unirea Constanța, Politehnica și Metaloglobus, însă galben-negrii și-au găsit clienții duminică la 11 în persoanele ”verzilor” lui Cosmin Stan, antrenor ce dejuca în iunie planurile Reșiței de revenire în Liga 2, pe-atunci tocmai cu Alexa la timonă.
Mai precis, brașovenii au smuls cu forcepsul golurile marcate acasă, pe final în primul meci jucat sub Tâmpa în noul campionat, 1-1 cu nou-promovata băimăreană, 1-0 cu Ripensia, tot 1-0 și cu Metaloglobus, după care un 0-0 cu CSM Slatina și, cel mai recent, 1-1 cu Csikszereda. Norma era clară.
Iar în deplasare ardelenii nici n-au înscris la Râmnicu Vâlcea și pe ”Știința” Timișoarei, marcând o dată la Progresul Spartac și Galați, chiar de 3 ori la Târgu Jiu în recentul succes cu 2-3, din nou o singură dată și în înfrângerea de săptămâna trecută de la Dej.
Dar astăzi au deschis scorul spre mijlocul primei reprize, 1-0 la pauză, fără ca dumbrăvițenii – lipsiți de căpitanul Zurbagiu și cel trecut temporar pe la Brașov, Martinov – să-i fi periclitat, și l-au majorat spre finele primei ore de joc, tot prin Angelov însă în urma unei faze fixe, avantajul fiind dublat la 4-0 în ultimele câteva minute, pe final, prin golurile celui abia intrat, Șaim Tudor.
O eficiență atipică și total ieșită din tiparele ”normei” brașovene sau în general a unei echipe antrenate de Alexa, pe de altă parte fiind clar că alb-verzii și-au consumat ”stocul” în prima repriză la Baia Mare, 1-4 la pauză, uitând să-l realimenteze pentru următoarele 3 deplasări, pierdute la zero, 1-0 la Metaloglobus, 3-0 sâmbăta trecută la Miercurea Ciuc și chiar 4-0 astăzi în interiorul curburii Carpaților.
La încheierea unui pelerinaj național al comunalilor timișeni pe ruta Giulești – Harghita – Brașov, trei deplasări la rând în care au încasat 11 goluri fără replică după ce deschideau scorul în capitală. România nu-i chiar atât de pitorească, văzută fiind prin ochii fotbalului ei muribund.
Și ar fi pentru a doua oară când bănățenii încasează 4 goluri într-un meci din Liga 2, după cel de pe ”Ștefan Dobay” cu Unirea Slobozia – maximum primite, căci cu câte 3 încasate ”verzii” sunt mai obișnuiți, acasă cu Clubul Sportiv al Armatei dar și la Baia Mare și Miercurea Ciuc. Care va să zică în aproape jumătate din aparițiile în noul campionat, 5 din 12, dumbrăvițenii au primit măcar 3 goluri într-o întâlnire. A doua cea mai permeabilă defensivă din Liga 2.
Iar astfel, deși abordau deplasarea de la egalitate de puncte cu brașovenii, bănățenii și-au șifonat și mai mult golaverajul și au coborât pe un loc de baraj înaintea ultimelor 4 etape din 2022, acasă cu ieșenii, la Dinamo, iarăși acasă cu Unirea Constanța și la CSC 1599 Șelimbăr, în cele trei rămase de jucat în 2023 primind vizita Politehnicii Timișoara, mergând la Progresul Spartac și încheind acasă cu gălățenii ”Furnicii”.
”Verzii” n-au fost însă furnici sub Tâmpa, din contră, încheind al patrulea meci din acest campionat, unul televizat, fără a înscrie, și reeditând astfel contraperformanța din secuime, și în acest caz tot prin a-și balona deficitul spre final. Însă și un 2-0, dacă, ipotetic vorbind, n-ar fi fost introdus Șaim Tudor iar acesta n-ar fi fost eficient, i-ar fi flatat de fapt pe nou-promovați, cărora nu le-a priit aerul mai tare (poluat) din ”căldarea” brașoveană, migrenă la interferența cu aerul tare încercat în Giuleștiul unde alți bănățeni își făceau mai degrabă fotografii la tăierea panglicii în primăvara lui 2022, și care aer tare îi mai așteaptă și în întâlnirea cu campioana CFR Cluj.
Programată după revenirea sâmbăta viitoare a ieșenilor pe ”Ștefan Dobay”, și uite cum n-a mai ajuns Claudiu Niculescu, cel căruia din Banat i se trage, să vadă Dumbrăvița, dar o va vizita Grozavu, și poate că alb-verzilor tocmai de la calificarea adjudecată la lovituri de departajare împotriva ”carului mare” li se trage și lor, mai greu fiind de trei ori într-o lună și ceva să joci și la mijloc de săptămână.
Iar așa cum după eșecul din Giulești antrenorul Stan a schimbat 4 jucători în 11-le de start pentru o altă înfrângere tot la 3 goluri și în Harghita, astăzi a efectuat chiar 5 noi titularizări față de garnitura din secuime, în frunte cu căpitanul desemnat Ghinescu – în primul 11 și cu ASU Politehnica pierzătoare la zero la Brașov acum 5 ani și jumătate în Liga 2, completat de portarul Trifon, fundașul Gîsă și Olaru respectiv Grancea.
Echipă care n-a dat satisfacție în ciuda menținerii echilibrului în prima parte, cu un plus de posesie pentru ”stegari”, cu câteva acțiuni periculoase de gol. Astfel, deja în minutul 8 Dan Spătaru a trimis peste poartă, din lateral dreapta, la capătul unei acțiuni prelungite de atac. Iar două minute mai târziu Burlacu recupera în careul bănățenilor, trimițând apoi în fața porții, de unde Toma Bodri a îndepărtat pericolul. Apoi, în minutul 14, pe un contraatac, Chică-Roșă a șutat din poziție bună în blocajul lui Gîsă. O primă replică în minutul 16, când Călin Toma a executat o lovitură liberă de la 22 de metri, dar peste poartă.
În plasă în minutul 19, 1-0, Spătaru săltând balonul peste defensiva timișeană și bulgarul Milcho Angelov predând atacanților români cum poate fi învins un portar din situație unu contra unu. N-a mai predat însă apoi pe contraatac până la pauză, deși brașovenii au continuat să rămână periculoși.
Dar a predat și varianta finalizării unei faze fixe, un bulgar înscriind primele două goluri ale unui meci televizat de liga a II-a din România, așadar în Liga 2 – ”Aici începe marea performanță!”, pentru a cita din puțul gândirii federale. Unde să fie oare marea performanță, din moment ce primele goluri ale unei partide între trupe din jumătatea inferioară a eșalonului secund sunt asigurate de un ”vecin” de la sud de Dunăre!? E de înțeles că unii români urcau pe dealuri în centrul țării acum ceva decenii, pe când jucătorii de astăzi nici nu erau născuți, pentru a trage cu ochiul la execuțiile unui genial Stoichkov al semifinalistei Bulgaria la Campionatul Mondial, superioară sfertfinalistei România, dar e de neînțeles cum gestionarii fotbalului românesc de astăzi au tupeul și ditamai obrazul gros să arunce praf în ochi și să sfideze inteligența iubitorului jocului în 11 prin a pomeni prin asociere cu Liga 2 despre ”marea performanță”, când de fapt diferența e făcută de un pripășit de la sud. Și da, o trupă de pluton și de duzină în Liga 2 precum cea a Brașovului avea între convocați nu mai puțin de 5 străini, nicio problemă cu cei de peste hotare, niciuna cu ”libera circulație”, dar totuși – unde sunt tinerii crescuți de noi? Sau altfel pusă întrebarea, cum îi creștem, încât nu prea rodește cu adevărat!?
Așa încât tot bulgarul a predat din nou după ce CSC Dumbrăvița a fost inițial mai prezentă în terenul advers în primele minute ale părții secunde, însă fără incisivitate, desprinderea venind dintr-o fază fixă, iar cam acolo s-a și jucat meciul, în minutul 58. cu junele Spătaru din nou co-autor, corner de pe stânga la prima bară, ”cap” al bulgarului Milcho Angelov: 2-0. Scurt pe doi. Stan a schimbat pe loc, intrând Curea și Simon, dar roade a dat înlocuirea efectuată de învinsul său la barajul din iunie, Alexa, apelând pentru ultimul sfert de oră la cel împrumutat de la Petrolul, Alexandru Șaim Tudor.
Care, servit de Amorim, intrat și acesta odată cu marcatorul ca parte a unei triple modificări, l-a înșurubat pe Călin Toma și a șutat la firul ierbii de la 14 metri, în dreapta lui Trifon: 3-0 în minutul 83.
Nu treceau nici 5 minute și 4-0, cam aspru și nu prea pentru ”verzi” prin prisma demobilizării treptate, ”liberă” și ”dublă” Șaim Tudor, din lateral dreapta, cu concursul lui Trifon, care a scăpat balonul în poartă.
Și uite cum scorul unei etape în care gazdele s-au impus strict doar prin gorjeni în dauna liderului ”militar”, 4-3, a fost semnat de o trupă cu o medie subunitară a golurilor marcate atât în general cât și în special acasă. De urmărit dacă Alexa mai prinde asemenea oportunități.
Iar tot așa, și uite cum într-o jumătate de an FC Brașov a pus la colț întreg fotbalul timișean, dispunând în primăvară de Politehnica la barajul de evitare a retrogradării, atunci cu același Angelov marcator într-un 1-0 tur sub Tâmpa, dar și cucerind 7 puncte din 9 posibile fără a încasa gol în ultimele 3 luni de la tripleta secund divizionară bănățeană Politehnica – Ripensia – CS Dumbrăvița, 0-0 în august pe ”Știința”, 1-0 sub Tâmpa și cu ”galben-roșii” grație junelui Spătaru, chiar 4-0 astăzi. În cel de-al doilea sezon al ”stegarilor” galben-negri în Liga 2, din care dispăreau în 2017 deși încheiau pe locul 7 ediția 2016/7 a eșalonului secund – prima în serie unică, pe-atunci un teribil an pentru fotbalul brașovean, început cu retragerea în iarnă din campionat a Unirii Tărlungeni. Iar apropo de acel sezon, Răzvan Ghinescu, căpitan de astăzi al ”verzilor”, era titular și la ASU Politehnica într-un alt eșec bănățean la zero la Brașov, cu 2-0 (1-0) în returul din primăvara lui 2017, în prima campanie a ”violeților” în divizia secundă, titular fiind atunci la timișoreni și Ungureanu, absent astăzi de pe convocatorul celor de la Pădurea Verde. Iar pe-atunci, la final de martie 2017, CSC Dumbrăvița, a șasea în Divizia D Timiș la încheierea respectivului campionat, trecea cu 3-0 acasă de codașa Marcel Băban Jimbolia și remiza apoi 1-1 la antepenultima clasată din Peciu Nou, ”verzii” clasându-se după ghirozeni, Biled, Pobeda, CSM Lugoj 2 și Mașloc.
Rezultatele și programul rundei viitoare, pe coloana clasamentelor la zi.
Alexa a explicat că „am spus-o și înaintea meciului, nu aveam de ce să îmi iau revanșa în fața Dumbrăviței. Atunci a fost o dublă manșă destul de echilibrată, iar ei au jucat foarte bine. Eu chiar locuiesc în Dumbrăvița, buletinul meu e acolo, am foarte mulți prieteni acolo și nu era vorba sub nicio formă de revanță. Ne doream foarte mult să câștigăm pentru că aveam nevoie de cele trei puncte. Mă bucur că am reușit un scor concludent, pentru că nouă ne-a lipsit foarte mult golul. Am avut evoluții foarte bune în unele meciuri, în care n-am băgat-o în poartă. Azi ne-a ieșit și din acest punct de vedere. Am controlat jocul de la început până la final, iar Dumbrăvița cred că a dat primul șut pe poartă spre finalul jocului. A fost o victorie clară și mă bucură evoluția jucătorilor mei, au evoluat cu multă determinare. E foarte important că avem un pic de liniște, pentru că dacă n-am fi câștigat am fi fost în zona retrogradării. Nici acum nu suntem scăpați de acolo, dar mă bucură evoluția. Cunoșteam foarte bine Dumbrăvița. E o echipă pe care dacă o lași să joace îți pune foarte mari probleme. Așa a fost în unele momente și azi, ne-au ținut destul de mult în zona careului nostru. E o echipă care nu are presiune, care înaintea etapei avea același număr de puncte ca și noi”.
Iar Cosmin Stan a mărturisit că „Mi-e rușine de modul în care am jucat. Nu neapărat de rezultat, care putea fi chiar mai rușinos având în vedere ocaziile pe care le-au mai avut cei de la Brașov. Sper ca și jucătorilor să le fie rușine de modul în care ne-am prezentat astăzi, pur și simplu am pierdut vremea degeaba. Am venit la Brașov să bifăm un meci. Am fost relaxați și deconectați, exact ca săptămâna trecută, în meciul cu Miercurea Ciuc. Așa am arătat și azi, poate chiar mai rău. Totul se trage de la meciul cu Rapid, în care am reușit o prestație bună și ăsta e fotbalistul român… Ni se urcă la cap, ce mari fotbaliști suntem noi! Sută la sută asta e explicația. Și la antrenamente avem mari probleme de concentrare, de atitudine și de aici rezultă ceea ce s-a întâmplat aici. Clasamentul asta arată acum, că suntem cea mai bună echipă din Timiș. Dar la ceea ce am arătat azi, vă întreb eu: Dumbrăvița e cea mai bună din Timiș? Atunci cum arată celelalte? Cred că e o conjunctură că suntem înaintea Politehnicii și a Ripensiei în acest moment. Suntem o echipă fără valori, care am agonisit punctele de până acum prin foarte multă muncă, prin atitudine, exact ceea ce ne lipsește de o săptămână și jumătate! Avem un lot de 26 de jucători. Ar fi foarte simplu să spun acum că ne-au lipsit căpitanul Zurbagiu, mijlocașul central de creație Martinov, că ne-a lipsit Ungureanu, deci jucători foarte buni, esențiali. Ar fi foarte ușor să arunc vina pe aceste absențe. Dar avem 26 de jucători, a venit șansa altora să joace și s-au prezentat lamentabil. Trebuie luate măsuri, atâta vreme cât pierzi două meciuri la rând cu 3-0 și 4-0. Îmi pare rău că nu am mers pe planul meu până la capăt, pe primul 11 pe care dorisem inițial să îl trimit azi în teren. M-am răzgândit și cred că am greșit. Dan Alexa și-a luat revanșa cu vârf și îndesat pentru ceea ce s-a întâmplat la barajul cu Reșița. În cariera mea de antrenor, cred că a fost una dintre cele mai rușinoase înfrângeri. Repet, nu neapărat prin scor ci prin modul în care am jucat, într-un meci televizat. Ne-am făcut de rușine în întreaga țară!”
FC Brașov: Micu – Marc, Fustar – cpt., Oltean – Burlacu, R. Lazăr (minutul 86, Zoran Mitrov), Diogo Izata (76, Amorim), Spătaru (76, Lambrinoc), Dumbravă – Chică-Roșă (76, Tudor Saim), Angelov (86, Mbombo).
Rezerve neutilizate: D. Mutu – Kirilenko, Lascu, Negrean.
CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Koț, Gîsă, C. Toma – Toma Bodri (minutul 77, Bickling), Tănase, Olaru (81, Grigoriu), Grancea (59, Curea), Ghinescu – cpt. – Paulevici (59, Simon), Luca Bodri (77, Popa).
Rezerve neutilizate: Mikloș – Bain, Moțiu, Amariei.