Brazilia – Italia şi Anglia – Uruguay, deja în grupe la turneul final mondial FIFA U20 din Argentina

Mutat recent de FIFA din Indonezia în Argentina, turneul final al Campionatului Mondial sub 20 de ani va începe în 20 mai şi se va disputa până în 11 iunie în 4 localităţi ale ţării laureate în decembrie la seniori în Qatar, alte 4 naţionale de tineret ale unor ex-campioane ale lumii la nivelul seniorilor având parte de întâlniri directe încă din faza grupelor întrecerii de pe tărâm sud-american, şi anume Brazilia U20 cu Italia U20 şi Anglia U20 – Uruguay U20. Iată şi programul complet al etapei inaugurale în cele 6 serii patrulater ale competiţiei.

Cea de-a XXIII-a ediţie a „Mondialului” bienal sub 20 de ani, care ar fi trebuit să aibă loc în 2021 în Indonezia, fiind însă amânată pentru primăvara acestui an ca urmare a diversiunii „pLandemiei”, primăvară în care ţara insulară a fost deposedată pe 29 martie 2023 de dreptul de organizare a turneului ca urmare a protestelor din arhipelagul oceanic vizavi de participarea Israelului, va avea la start 4 campioane ale lumii la această categorie de vârstă, însă nu şi ultima deţinătoare a trofeului, din 2019, şi anume Ucraina, necalificată.

Sextupla campioană mondială U20, gazda Argentina, aureolată de 3 ori în noul mileniu, în 2001, 2005 şi 2007, dar şi prezentă la ultima ediţie din 2019, precum şi cvintupla campioană a lumii Brazilia, triumfătoare ultima oară în 2011 dar care n-a ajuns la ultimele două „Mondiale” U20,  sunt sud-americanele care au mai câştigat acest trofeu şi se aliniază peste 3 săptămâni la noul turneu final, campioane ale lumii sub 20 de ani reprezentând Europa în Argentina fiind Anglia, în 2017, după care n-a mai participat şi-n 2019, respectiv Franţa, în 2013.

„Mondialul” sub 20 de ani reuneşte la start şi 4 vicecampioane ale lumii la această categorie de vârstă, şi anume Nigeria – medaliată cu argint în 1989 şi 2005, Uruguay în 1997 şi 2013, Japonia în 1999 şi Coreea de Sud, pierzătoare în 2019 a ultimei finale, în faţa ucrainienilor. Dar şi alte 3 federaţii medaliate la acest nivel în noul mileniu, cu naţionale U20 ocupante ale locului 3, şi anume Columbia în 2003, Italia în 2017 şi Ecuador la ultimul turneu final, din 2019.

Cel actual va fi aşadar găzduit tot în emisfera sudică, nu în Indonezia, după decizia de luna trecută, pe marginea căreia Sporttim informa explicativ în consemnarea „FIFA scoate forţat în ceasul al XII-lea Mondialul U20 din Indonezia după ce guvernatorul din Bali a refuzat găzduirea Israelului, în lumina marşurilor de protest împotriva participării tinerilor israelieni la turneul final, vizavi de politica Israelului faţă de Palestina”, accesibilă aici, ci în Argentina, iar gazdele vor debuta la 20 mai în Grupa A, plasată în nord-vestul ţării, la Santiago de Estero, contra celor din Uzbekistan, Guatemala – Noua Zeelandă fiind celălalt meci al seriei pe acelaşi gazon, în aceeaşi zi.

Tot în 20 mai va demara şi întrecerea Grupei B, la San Juan, mai la sud-vest faţă de Santiago de Estero, cu SUA – Ecuador şi Fiji – Slovacia, nord-americanii fiind capi de serie iar europenii, ultimi calificaţi la baraj în numele bătrânului continent după turneul final Euro U19 pe care-l găzduiau anul trecut, cu participarea României, ultima din 8 naţionale.

În 21 mai vor începe jocurile Grupei C, pe Estadio Unico Diego Armando Maradona din La Plata, la estuar, cea mai sudică localitate dintre cele 4 oraşe gazdă, cu SEnegal – Japonia şi Israel – Columbia, respectiv meciurile Grupei D la Mendoza, situată în vestul Argentinei, la sud de San Juan, cu Brazilia – Italia şi Nigeria – Republica Dominicană, o debutantă absolută la această grupă de vârstă în faza finală.

Iar în 22 mai startul Grupei E şi Grupei F, prima dintre acestea tot în La Plata cu Uruguay – Irak şi Anglia – Tunisia, cea de-a doua la Mendoza cu Franţa – Coreea de Sud şi Gambia – Honduras. 

Brazilienii, cu cele mai multe prezenţe la „Mondialele” U20, nu mai puţin de 19, figurează însă doar în urna a II-a valorică, prima fiind alcătuită din Argentina, Uruguay, SUA, Italia, Franţa şi Senegal, cu menţiunea că arbitrii de centru europeni la turneul final sunt în număr de 5, din Elveţia, Franţa, Olanda, Suedia şi Turcia.

Argentinienii, cu 2 convocaţi de la cluburi din Premier League pentru turneul final sud-american din ianuarie-februarie 2023, şi anume Perrone (n. 2003) de la Manchester City şi Buonanotte (n. 2004) de la Brighton & HA, n-au intrat în semifinalele întrecerii din Columbia, câştigată de Brazilia, pentru a 12-a oară campioană continentală, şi care are 2 „stranieri” în lotul lărgit înaintea „Mondialului”, mijlocaşul Martins (n. 2003), de la Watford, respectiv atacantul Savio (n. 2004), de la PSV. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Juniori, Liga 1 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− trei = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: