”Bulgarii” promovează în Liga 3: Pobeda, 2-1 (2-1) acasă în retur iar Dudeștii Vechi e pe același palier cu CSM Reșița

”Bulgarii” fotbalului timișean au promovat în această seară în Liga 3 și au înscris numele Dudeștii Vechi pe același palier divizionar cu CSM Reșița, victorioși fiind pe arena ”Hristo Stoichkov” în returul dublei manșe de baraj cu o divizionara ”C” din județul Alba, spre marea satisfacție a entuziaștilor și inimoșilor lor susținători: ACS Pobeda Star Bişnov – ACS Industria Galda de Jos 2-1 (2-1).

O atmosferă de senzație creată în această seară de cei peste 300 de fani încurajându-i pe ”bulgari” pe propria arenă din Dudeștii Vechi, cadrul perfect pentru un moment istoric în traiectoria Pobedei, promovarea în premieră în eșalonul terț. Adjudecată încă din prima repriză a returului în propriul fief grație preluării conducerii de două ori până la mijlocul mitanului, minim avantaj ulterior conservat, suficient în urma draw-ului alb din Alba.

O calificare asigurată cu mult suflet și dăruire, în orchestrarea notabilă din partea antrenorului-jucător Daniel Vasilcin, care, la 35 de ani, a fost la înălţime, cu o pasă decisivă și un gol, totul pentru o victorie meritată. Prin care Pobeda a retrogradat Industria în eşalonul patru, după 7 ani petrecuți de cei din Galda de Jos pe a treia scenă.

Pobeda a reușit deschiderea scorului încă din minutul 9, extrem de promițător, prin Valentin Grigore, după o centrare perfectă a veteranului Daniel Vasilcin. Bucurie de scurtă durată pentru bănățeni, căci ardelenii au egalat în minutul 15, când Potopea a reluat cu o lovitură de cap din apropiere un corner executat precis de Petruse: 1-1. Scor la care Industria se menținea în Liga 3…

Dar s-a menținut tot atât cât s-a menținut și scorul de egalitate, modificat la fel de rapid, căci bucuria vizitatorilor a ținut la fel de puțin, până în minutul 22, când însuși Vasilcin, antrenorul-jucător al „bulgarilor”, a executat impecabil o lovitură liberă de la 20 de metri perpendicular pe poartă, direct la vinclu, așa cum se remarca în numeroase alte rânduri.

Co-autor al deschiderii de scor și autor de gol dintr-o fază fixă, Vasilcin și-a condus colegii și elevii ”bulgari” spre Liga 3, la nici un an după ce și Avântul Periam promova pentru Timiș din Divizia D, atunci fără a transpira în triunghiularul de baraj neabordat de mehedințeni și cărășeni.

Timișul fotbalistic are bunul obicei de a furniza proaspete divizionare ”C” eșalonului terț federal, reprezentantele sale impunându-se cel mai adesea la baraj, și este interesant că Pobeda a răzbunat-o astfel pe ACS Ghiroda, pierzătoare cu 5-6 la lovituri de departajare în 21 iunie 2014 la Deva a unicei manșe cu ACS Industria Galda de Jos, care de-atunci a jucat în Liga 3, însă nu prea există evidențe palpabile că toate aceste artificii din aproape în aproape în sistemul competițional adoptat cel mai adesea pompieristic de FRF îmbunătățesc și însănătoșesc fotbalul intern. Ultima improvizație ținând tocmai de solicitarea federală ca aproape peste noapte Asociațiile Județene de Fotbal subordonate să încropească niște ”Daciade” surogat pentru conturarea unor calificate la aceste baraje cu ultimele clasate în Liga 3, ”Daciade” care nu pot ține locul unor campionate de regularitate.

Bunăoară, fără a știrbi deloc din meritele Avântului și Pobedei, ce-i al lor e pus deoparte și n-au nici cea mai mică vină vizavi de scamatoriile federale, a fost posibil ca formații din întreaga țară fără jocuri oficiale în picioare la nivel județean să aibă ocazia să urce pe palierul Ligii 3 pentru două sezoane la rând, ceea ce nu neapărat crește nivelul valoric al acestuia și prin extensie al fotbalului carpatin, putând avea, chiar din contră, un efect advers negativ, de diluare a unei competiții și așa slabă în plan calitativ.

Căci în vara trecută au emanat triunghiulare de promovare din ”D” după ce nu s-a mai jucat deloc din martie 2020, returul ligii a patra timișene fiind întrerupt după numai o etapă din noul an, prima clasată Avântul intrând în Liga 3 fără a mai fi disputat vreun meci, iar în primăvara aceasta s-a apelat la barajele între trupe din ”C” și ”D” în condițiile în care la nivelul eșalonului 4 nu s-a jucat aproape un întreg sezon, în orice caz deloc din august 2020 și până în ultima decadă din aprilie 2021, teren steril de pe care n-ar putea fi alese în mod normal reprezentante care să aibă posibilitatea urcării unei trepte valorice. Dar iată că FRF a uns și tras pârghiile unei manipulări de toată frumusețea, dovedind că orice este posibil. Iar astfel, de exemplu fără ca Pobeda să mai fi disputat vreun meci într-un campionat propriu-zis din Divizia D Timiș din prima decadă a lunii martie anul trecut, așadar de peste 14 luni, mai exact aproape un întreg retur al ediției 2019-2020 și o întreagă ediție 2020-2021, căreia nu-i poate fi înlocuitoare farsa cu 9 echipe și 9 etape în 23 de zile, ”bulgarii” de pe locul 9 în ”D” la ora scurtcircuitării competițiilor în martie 2020 au avut o oportunitate inegalabilă. 

Pe care au exploatat-o. Precum Aurul Brad în cealaltă dublă manșă cu implicare timișeană, juniorii ”violeți” de la divizionara ”C” Fortuna Becicherecu Mic suferind și ei retrogradarea cu o trupă de pe un palier superior, în rocadă cu hunedorenii care au fost totuși părtași, spre cinstea și lauda lor, unui campionat organizat de Asociația Județeană de Fotbal din administrația limitrofă la est…

În tot cazul, Pobeda a ajuns în același eșalon cu CSM Reșița, retrogradată din Liga 2, pe același palier cu CS Pandurii Lignitul, ”bronz” pe podiumul Ligii 1 în deceniul trecut.   

Pobeda: Stoianov (cpt) – Oneţ, Solomon, Popovici, Bogdan (min. 80, Kalapiş) – Boboiciov (min. 62, Ienovan), Vasilcin, Briciu, Străuţ (min. 22, Tranculov; min. 62, Raţiu), – Costescu, Grigore (min. 80, Budur).

Antrenor-jucător: Daniel Vasilcin.

Rezerve: Ioan Ciocani, Rusu, Toni Ciocani, Paraliov.

Industria Galda de jos: Suciu (cpt) – Bălșan, Goța, Potopea, Petruse (min. 60, Anghel), – Bălaș, Goguța, Pisoiu (Olălau), Coltor (min. 75, Stan) – Morar (min. 46, Tripşa), Drăgan (min. 75, Crişan).

Antrenor: Radu Andone.

Rezerve: Barna, Hălălae, Popa, Borşai.

Au arbitrat: Dreve – Bălan şi Câmpeanu (toţi din Cluj). Observator de arbitri: Mocanu (Arad); delegat de joc, Găman (Târgu-Jiu).

Remiză cu goluri în celălalt retur din Timiș pentru menținerea respectiv promovarea în Liga 3… Fortuna Becicherecu Mic – Aurul Brad 2-2 (1-2).

Iar hunedorenii au urcat astfel în eșalonul terț, cu 5-3 scorul general al dublei manșe, după 3-1 acasă în meciul tur. Astăzi după-amiază, pe ”Comunal”, David Periat a deschis scorul pentru bănățeni în minutul 29, egalând apoi în minutul 65, după ce Gabriel Dărăban (minutul 31) și Ionuț Filipaș (38) răsturnau situația în favoarea Aurului.

Antrenorul principal al Fortunei, Iulian Prodana, s-a retras de la echipă din motive personale, fiind suplinit de secundul Remus Datcu, care i-a condus pe juniori la un rezultat de egalitate în returul acasă cu cei din Brad.

Prima repriză a aparținut oaspeţilor, dar junii timișeni au ripostat curajos după pauză, reuşind egalarea prin acelaşi David Periat.

Finalul a fost dramatic, gazdele puteau să iasă învingătoare dacă Jorza şi Mintaş nu ratau singuri cu portarul Ilea, care a apărat şuturile timişenilor în minutele de prelungiri.

Fortuna: Toroc – Stemate, Eperieş, Codrea (min. 60, Straţi), Bot – Popovici (min. 80, Ganea), Periat, Icma (min. 55, Mintaş), Kuhn (min. 80, Bud), Ursu, Jorza.

Antrenor secund: Remus Datcu.

Aurul Brad: Ilea – Lazăr, Şorţ, Deak, Iuga – Leucian, Vajda, Leană, Miclean, Ionuţ Filipaş, Dărăban.

Rezerve la start: Radu, Furdea, Talpoş, Cristea, Lup, Radu Filipaş, Paşca, Codrin, Feier.

Antrenor: Mihai Leană.

Au arbitrat: Ardelean – Bală (ambii Arad) și Spătar (Sibiu). Observator de arbitri, Vasile Balaj (Drobeta Turnu Severin); delegat de joc, Gîţ (Hunedoara).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = treizeci cinci

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: