Caft ordinar în Timișoara la ”Județ”. Silviu Bălace, antrenor – jucător la Galaxy Electrometal, sare gardul la bătaie. Tată lovit, tineri loviți, femei și copii plângând. Vin Poliția, Jandarmeria, ambulanțe… FOTO

De zeci de ani îi numărăm, tot îngroșându-se rândurile făptașilor care întinează arena sportivă. Și ne tot spunem că mai rău de-atât nu poate fi, doar că întotdeauna se mai găsește cineva să contrazică. Și să amplifice nivelul degradării, undeva spre abisuri. La care constatăm tot mai vehement, vai ce-a mai rămas din oameni! Un banal meci de campionat din etapa a zecea în liga a V-a județeană, așadar ați notat nivelul competițional, a fost întrerupt în această după-amiază în minutul 83, când a dat în clocot și pe-afară. Din teren, peste gard, în afara gazonului, unde s-a lăsat cu o bătaie generală. Iar ulterior, cu îngrijiri medicale.

Sport? Nu. Ci golănie ordinară. Frumosul joc de fotbal? Pătat din nou, fără nici cea mai mică scuză prin prisma cadrului competițional de nivel redus. Și asta tocmai în Timișoara, iarăși și din nou aici, într-un centru de referință al fotbalului intern.

Dar Timișoara nu mai este de ceva vreme… Timișoara. Ci o înfricoșătoare umbră a orașului domnesc și cu ștaif de altădată, Orașul Florilor. Înțesat pe an ce trece de oameni de o tot mai proastă calitate, ceva de nedescris. Înspăimântătoare înmulțire a persoanelor care n-au nici o treabă cu felul de-a fi al locului, cu un anumit tâlc al lucurilor, cu spiritul real al unei localități al cărei nume făcea înconjurul mapamondului acum aproape 30 de ani. Iar cum omul sfințește locul, și efecte dintre cele mai dezgustătoare și scandaloase sunt vizibile la tot pasul pentru cei în cunoștință de cauză. Care au grade de comparație cu repere clare, imposibil de perceput pentru cei care nu știu altceva decât Timișoara mileniului III, supusă unei ticluite inginerii sociale experimentale. În care s-a dat frâu liber decimării fibrei sociale.

Degradarea morală e cumplită, o veritabilă tragedie a conștiințelor, manifestându-se în varii forme. În principiu, asociat fiind ideii de fair-play, sportul ar fi mai ferit de tarele societății, ba chiar mai mult, un bun exemplu, conferind o oarecare curățenie sufletească. Dar de fapt totul s-a alterat, încet și sigur, ca o măsură a decăderii lucrurilor, eșantionul fiind cu atât mai sugestiv, cu vedere dinspre sport. În particular, din fotbal.

Și nu mai este deloc doar o simplă întâmplare, deloc un foarte rar derapaj într-o mare de candoare. Ci o chestiune de dezbătut la ordinea zilei, cât nu-i prea târziu, ținând de violența din arena sportivă locală, de atitudini și apucături dintre cele mai deplorabile.

Și nu s-a întâmplat nicidecum la un biet meci sătesc, asta fără a disprețui câtuși de puțin sportul din mediul rural, ci din nou în capitala Banatului. Căci s-a mai lăsat tot anul acesta în Timișoara cu șocante evenimente pe gazon, alunecându-se așadar pe nesimțite spre o detestabilă normalitate.

Nu sunt nici vorbe mari, nici exagerări, deși astfel ar putea părea la prima vedere pe radarul celui neavizat și neinițiat. Iar cât se poate de real este faptul, da, faptul, că societatea este posedată, România nefăcând nicidecum excepție acaparării omenirii în mrejele unui cult satanic, ba din contră. Scurt, sec, la obiect și direct la țintă, imposibil însă de înțeles, dedus și crezut pentru marea masă amorfă. Somn ușor și liniștit.

Sufletele-s vraiște, rătăcirile sunt tulburătoare, iar toate cele sunt cauze, efecte și consecințe ale plimbării somnambulului spre ghearele ce-l sfârtecă încet și sigur, fără cale de ieșire. În Timișoara dracul și-a vârât urât coada iar tot mai desele ”minuni” sunt doar simple amănunte.

Ultima din arena sportivă, într-un meci disputat duminică de la ora 16 în Seria a II-a din Campionatul Județean Timiș pe terenul de lângă LPS Banatul, opunând ocupantele primelor două locuri, gazda nou-promovată ACS Galaxy Electrometal Timișoara și liderul Progresul Gătaia, club ex-divizionar ”D”. Și n-aveau decât de jucat, nu altceva…

Mai ales că multă lume s-a strâns în jurul suprafeței de joc, chibiți apropiați fenomenului, interesați de acest derby, în total peste 200 de privitori, care au plecat însă cu un gust cât se poate de amar după ce au asistat la cele petrecute în minutul 83, punct terminus al partidei. Oameni de fotbal, oficiali din partea AJF Timiș, dar deopotrivă și tineri, ba chiar copii, unii juniori, precum și părinți ori apropiați ai celor din teren.

ACS Galaxy Electrometal Timişoara – CS Progresul Gătaia s-a întrerupt în minutul 83 la scorul de 1-3 (1-2), dat fiind iscarea unei bătăi generale în afara terenului de joc, reprobabile incidente sub privirile președintelui AJF Timiș, Romeo Malac, ale vicepreședinților Poclid și Trancă, ultimul, nota bene, și observator de arbitri, respectiv ale observatorului de joc Mânecan, care are ceva de întocmit în scris despre atâtea mizerii, deșertăciune umană.

Liderul acestei serii a început curajos deplasarea, reuşind să înscrie de două ori în prima jumătate a reprizei I, în minutele 16 şi 18, prin Alexandru Grigoraş cu un şut din afara careului de 16 metri, la colţul lung, iar prin Semenea cu capul, din apropiere, la un corner al lui Făgeţan, liniştind apele: 0-2. Și se părea că jocul va decurge cât se poate de normal…

A urmat și replica gazdelor, prin Foldi, care a redus din diferenţă la momentul oportun, cu două minute înainte de pauză… 1-2.

Iar replica sportivă a timișorenilor s-a metamorfozat oarecum în partea a doua a meciului, în care amfitrionii au apelat la placa jocului dur şi la intimidare, practicat de Ilie şi Indic, văzând strict cartonaşul galben din partea arbitrului Botaş, îngăduitor fiind în interpretarea sa prin prisma comiterii de către gazde a unor faulturi repetate, peste limita regulamentului.

Unii spectatori nu s-au putut abține din a nu remarca repetitiv în gura mare că ”vă bateţi joc de aceşti copii de la Gătaia”, stăruitor în vociferări fiind tatăl unuia dintre componenții Progresului, decarul Semenea.

În minutul 80, gazdele s-au aprins, când Alex Olar a înscris golul trei pentru vizitatori, cu fineţe, scăpat singur în careu și şutând pe lângă portar. Întreaga echipă a timișorenilor a solicitat ofsaid la marcatorul golului, însă nici vorbă de aşa ceva, aruncându-i vorbe ”dulci” asistentului Roxana Cismaş Malac, deloc potrivite. Chiar dacă a greşit la unele faze, atât în prima repriză cât şi în cea secundă, în acest caz n-a fost în eroare prin a nu semnaliza cu steagul ridicat: nu a fost ofsaid.

Se mai jucau doar câteva minute şi tonul era dat de Silviu Bălace, nimeni altul decât antrenorul-jucător al celor de la Galaxy Electrometal. Ba mai mult decât atât, un fotbalist ex-prim-divizionar, semnificativ implicat totodată în ”pepiniera” grupării juvenile ACS Galaxy, dar îndrumându-i de pe banca tehnică de la un moment dat în actualul sezon și pe tinerii și juniorii de la ACS Poli, divizionari ”C”.

Bălace a părăsit gazonul, a sărit gardul despărțitor și s-a îndreptat spre un spectator pe care l-a lovit, pe urmele antrenorului-jucător luând-o și trei coechipieri, purtători ai numerelor 4, 8 și 13. Atât a trebuit, scânteie care a declanșat circul, și scandalul a luat amploare, cu implicarea tot mai multora. Se împărțeau pumni și picioare, în arsenalul de luptă intrând și sticle din plastic pline cu apă, proiectile între bătăuşi şi spectatori.

Totul sub privirile contrariate și ale multor adolescenți, copii, juniori…

Cei mai ”şifonaţi” au fost Grigoraş și Semenea, duo din tabăra vizitatorilor, una cu pământul, dar şi tatăl lui Semenea, trântit la pământ şi lovit.

Au fost și dintre cei care au încercat inițial să-i despartă, să aplaneze conflictul, inclusiv din tabăra amfitrionilor, dar n-au avut nici o șansă. Respectivul părinte la pământ, cu urme ale loviturilor, soția sa plângând speriată, un copil țipând printre sughițuri, ”Tati! Tati!”

Timișoara cea tot mai văduvită de fotbal spre intrarea în 2020, căscând gura în fața micilor ecrane la spectacolele sportive cu miză de pe arenele altor țări, dar repetând în a cădea în păcat în fotbalul său mic, devalorizat și urât întinat. Răutatea și prostia ce mustesc în Timișoara tind spre cote greu imaginabile, dar explicația este simplă și firească…  

După câteva minute descindeau la fața locului trei Ambulanțe – Pompierii SMURD, Jandarmeria și Poliţia, autoturism cu număr de înmatriculare purtând inițialele MAI, iar spiritele s-au calmat în cele din urmă, cei vătămaţi primind îngrijiri medicale.

Ceea ce s-a întâmplat n-are însă de-a face cu sportul, și nu putem face referire nici în treacăt la nobila artă a boxului.

Încă o pată pe obrazul Timișoarei, și tot dinspre arena sa sportivă, fotbalul local arătându-se a fi tot mai alterat. Rod al degradării morale pe fondul lipsei de civilizație, cultură și educație, instinctele primare la ordinea zilei în viața cotidiană făcându-și simțită prezența și în dreptul suprafețelor de joc. Ce tu conduită, principii, etică!? Mai pomenim oare despre așa ceva în Timișoara toamnei lui 2019? Nici nu mai există mai mult ca sigur în vocabularul atâtora, darmite în simțăminte…

Dar mai ales ce exemplu oferă aceşti antrenori ai grupelor de copii şi juniori de la ACS Galaxy, cu referire la Bălace, Indic și Ionilă, cu toții implicați, şi mai ales în condițiile în care şi mulţi dintre copii au fost la meci!? Chiar nu-și dau seama cât de jenanți, ridicoli și absurzi pot fi prin etalarea unor asemenea atitudini în fața unora pe care ar trebui să-i ghideze și îndrume în ale fotbalului și sportului în general!?

Nimic de spus, părinții constituie o foarte mare problemă în sportul juvenil, asta fără a generaliza dar subliniind totuși o oarecare încetățenire a reflexelor ce-i erijează în rol de antrenor sau arbitru, factotum, ce mai!, însă una este gradul limitat al unora dintre aceștia de a-și înțelege rostul și locul pe margine, și alta este corecția cu pumnul.

AJF Timiș este nevoită să ia decizii dintre cele mai dure împotriva tuturor celor care au avut o implicare negativă în nedoritele evenimente de duminică după-amiază, putând merge chiar până la propunerea de excludere din viața sportivă a lui Silviu Bălace.

Care în orice caz și-a compromis credibilitatea în fața jucătorilor pe care-i îndrumă în sistemul juvenil, și nu doar la ACS Galaxy, ci și la divizionara ”C” ACS Poli, al cărei lot este înțesat de juniori și tineri. Care ce ar putea oare pricepe? Că săritul peste gard la bătaie, în tribună, cu spectatorii, ar fi acceptabil la o adică?

Nu, nu poate fi trecut cu vederea. Forul fotbalistic județean n-are de ales, atât în ideea de a curma degradarea și pe mai departe a climatului din jurul competiției, și așa alterat, cât și de a preîntâmpina recidive ale altor eventuali imitatori certați cu buna conduită sportivă, motiv pentru care pedepse dintre cele mai aspre sunt unicele bune exemple ce pot fi oferite.

Au fost mai multe perechi de ochi la fața locului dinspre șefia AJF Timiș, președinte și vicepreședinți, așa încât forul fotbalistic județean este obligat moral și prin litera regulamentului să acționeze pe linie disciplinară. Paleta sancțiunilor este lărgită, pe adresa clubului organizator al partidei și a instigatorilor la violență.  

Ce are de zis Romeo Malac, la ceea ce a ajuns să se întâmple în ”fotbalul mic” timișean? Ce au de spus Viorel Boiț și cei implicați la divizionara ”C” ACS Poli, unde Bălace are în grijă juniori și tineri plămădiți peste ani în bătătura locului? Ce au de spus cei de la ACS Galaxy, care convocau cândva și o conferință de presă pentru a semnala conturarea unor proiecte juvenile cu mai multe fațete, implicat fiind în demers și Silviu Bălace?

Cine achită nota de plată a deranjului atâtor servicii publice pe banii contribuabililor și în slujba cetățeanului, nevoite să descindă la fața locului, la un biet și amărât meci de fotbal, când poate că alți oameni mai în nevoi depindeau altundeva de prezența acestora!?!

Când se termină cu mârlănia de o evidentă violență verbală și fizică din mizerabila Timișoara, cu numitor comun și în arena sportivă!? Nu s-a învățat nimic după ce s-a dus vestea celor petrecute doar acum câțiva ani și în bătătura handbalului juvenil județean, totul sfârșind prin tribunale!? Încotro? Și până unde?

Un mare ”Rușine!” cu degetul arătător împuns în obrazul celor care murdăresc sportul timișean, aviz tuturor amatorilor, dar un semnal de alarmă și în direcția decidenților responsabili întru a igieniza fenomenul, și care pesemne nu-și fac datoria. Este însă epoca ocupării de posturi, nu a responsabilizării, într-o societate pe zi ce trece mai infantilă dar paradoxal și abrutizată. Suntem pățiți, cu tot soiul de amenințări, violență verbală și fizică, astfel încât să fi avut ocazia de a fi luat la cunoștință că nimeni nu mișcă absolut nici un deget în sensul justeții dar mai ales a curmării unor practici.  

A-i învăța pe alții să joace prin bune exemple dar și prin a ceda locul în teren generațiilor mai tinere, aceasta ar trebui să fie menirea ”veteranilor”, și nu să populeze ligile inferioare timișene în ideea unor ”mari” obiective cu etichete gen promovare. Dar cine să stimuleze la modul general tendințele pozitive, din moment ce, în ciuda unor bune exemple din județele limitrofe, în care sunt puse pe roate întreceri ale ”pepinierelor” divizionarelor ”D”, în Timiș nu poate fi implementat un asemenea concept, balonându-se în schimb cimitirul elefanților!? Și am aluneca încet spre discuții despre dezastrul din campionatele de copii și juniori ale AJF Timiș…

Iar tocmai copiii și juniorii sunt de departe principalele victime ale tuturor acestor derapaje. Ce să mai priceapă și învețe!? Cum să le fie insuflată o bună educație, cu asemenea exemple!? Viața sportivă ar fi mânușa perfectă pentru un ideal ghid existențial al tânărului, dar care mânușă e tot mai adesea pângărită în bolnava Timișoara. Aici nu doar aerul e tare poluat, ci minți și suflete au serioase probleme, ditamai fandoseli de îngâmfat ale omului ”nou” și ”modern”, nejustificate odată luate puțin la bani mărunți. 

Dezgustul te cuprinde la a mai asista și consemna pe marginea unor asemenea atitudini etalate cu sufletul rătăcit și busola pierdută.      

*

ACS Galaxy Electrometal Timişoara: Horvat – Ilie, Corojor, Cruceriu, Indic, Bălace, Gabor, Ionilă, Peca, Rus, Foldi.

Antrenori: Costel Ionilă şi Silviu Bălace.

Pe bancă: Lanzoni, Bosica, Baciu, Dincă.

Progresul Gătaia: Beldean – Ichim, Marchiş, Gavrilă, Maranescu, Grigoraş, Mîţu, Bungău, Olar, Semenea, Făgeţan.

Antrenor: Adrian Bungău.

Pe bancă: Simoniac, Apro, Sadovan, Parvany, Ismail, Verdeş.

Au arbitrat: Cătălin Botaş – Horaţiu Lotrean şi Roxana Cismaş Malac. Observator de arbitri Ciprian Trancă şi delegat de joc Iosif Mânecan.

Foto; rezultatele etapei a X-a în Campionatul Județean Timiș, programul viitor și clasamentele, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sapte = 11

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: