Catastrofa din fotbalul românesc, oglindită și prin diluarea valorică a Ligii 3. Programul Seriei 8, arădean-timișeană

Ce vă spune faptul că reprezentantele Ligii 1 în cupele europene sunt eliminate an de an de oponente tot mai modeste, în vara lui 2021 încă din preliminariile Conference League, că nici campioana țării nu s-a descurcat mai bine în calificările spre barajul pentru grupele Champions League dar și că naționala de seniori a ajuns să cedeze Armeniei ori Georgiei iar ”tineretul olimpic” la scor Coreei de Sud, fără a înscrie Noii Zeelande? Răspunsul? Nivelul competițional al întrecerilor interne a scăzut dramatic în plan valoric și calitativ. Iar cum și Liga 3 face parte din structura fotbalistică internă, palierul inferior al piramidei sub oblăduire federală – palier la nivel regional – constituie exemplificarea perfectă a catastrofei din sportul rege mioritic. 

Liga 3 avea dintotdeauna în ultimele decenii marile sale probleme, legate de lipsa de valoare și calitate a competiției, în continuă descreștere, dar diluarea sa valorică a atins cote absolute odată cu sezoanele urmate declanșării în martie 2020 a proiectului World Bank de achiziții publice, SPRP CoVID-19, în traducere a denumirii ”Plan Strategic de Pregătire și Răspuns – Document de Identificare al Certificatului de Vaccinare”. Un fotbal de 2 bani în ediția 2019-2020, cea desfășurată sub forma a 5 serii a câte 16 cluburi în componență, circa 80 în total, devalorizat la nivelul unui fotbal de-un ban speranță odată cu ediția 2020-2021, restructurată printr-o nesănătoasă balonare la 100 de participante, câte 10 în zece serii. Adică să nu se joace o întreagă primăvară, în anul 2020, dar să fie repornite motoarele cu 20 de grupări în plus la start!? Orice om normal care înțelege viața și sportul poate lesne detecta efectele cât se poate de negative în timp, pe termen mediu-lung, ale unei asemenea diluări valorice, coborând semnificativ ștacheta.

Cauza nu este adresată iar perseverarea în eroare este diabolică, Liga 3 păstrându-și formatul competițional diluat și în campania 2021-2022, tot cu 100 de cluburi în alcătuire, o instaurare a bolii printr-o supradimensionare forțată și artificială, ungând și acoperind pârghiile mașinăriei de voturi a FRF. 

Nivelul valoric al întregului eșalon este puternic tras în jos de promovările forțate la umplutură, promovări fără meciuri în picioare în absența unor competiții județene propriu-zise în primăvara anului 2020 și în sezonul 2020-2021, efectele negative ale acestor politici federale urmând a fi resimțite în timp, când însă onor inteligentsia își va fi încasat deja cașcavalul, fluierând în pas voios spre bancă. 

Bunăoară, luând exemplul Seriei 8 din Liga 3, cea arădean-timișeană după noua împărțire geografică peste vară, 30% din componența grupei – adică aproape o treime!, este dată de cluburi care n-au câștigat campionatele diviziei imediat inferioară valoric la capătul unor întreceri complete, integrale, care ar putea conferi acest drept, ci în absența unui retur în primăvara lui 2020 respectiv a unui întreg sezon 2020-2021. Bineînțeles, beneficiarele elevării cu scripeți federali n-au nici cea mai mică vină în acest sens, putând fi cel mult doar suspectate de un oarecare oportunism moral, unii ”vinovați fără vină” luând-o însă în nume personal și arătându-se lezați dat fiind că n-au înțeles profunzimea substratului, pe când toată responsabilitatea îi revine de fapt autoarei demersului, FRF. Iresponsabilă vizavi de binele fotbalului românesc, Sporttim solicitând din nou și în aceste rânduri demisia în bloc a conducerii federale și a trepădușilor săi echer din teritorii, vinovați de anomalia pusă în aplicare la nivelul Ligii 3, folosindu-se de ”fotbalul mic” al eșalonului patru.   

Diluarea valorică nu e vorbă-n vânt și atârnă tot mai greu când survine în neștire, nemaiexistând termen de comparație între fotbalul practicat în eșalonul terț acum nici 30 de ani și cel al zilelor noastre. Picajul este dramatic și afectează întreaga structură a ”piramidei” competiționale a primelor 3 paliere valorice, în condițiile în care Liga 3 este un rezervor furnizor a 5 cluburi pentru divizia secundă, un sfert din totalul acesteia. Repercusiunile se vor vedea în timpul oricum tot mai drămuit și abil setat de oculta satanică mondială pe pielea turmelor ignorante. 

După unii, potopul. Una peste alta, noul sezon al Ligii 3 va demara la finele săptămânii viitoare, în ultimul weekend din august, Federația Română de Fotbal stabilind marți prin tragere la sorți calendarul competițional al ediției 2021-2022, cu una dintre cele 10 serii reunind reprezentante a numai două judeţe, Arad și Timiș, din cel mai vestic – cluburi din Dumbrăvița, Ghiroda şi Giarmata Vii, Timișoara, Periam și Dudeștii Vechi (Pobeda Star Bîșnov – foto pagina I), din cel de la nord – din Lipova, Chișineu Criș, Pecica, Cermei și Curtici.

Programul rundei inaugurale, enumerat și pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal.

Etapa 1: 28 august 2021

Gloria Lunca Teuz Cermei – Crişul Chişineu Criş
Şoimii Lipova – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii
ACS Pobeda Star Bisnov – ACS Poli Timişoara
Frontiera Curtici – Progresul Pecica
CS Avântul Periam – CSC Dumbrăviţa

Etapa 2: 4 septembrie 2021

Crişul Chişineu Criş – CSC Dumbrăviţa
Progresul Pecica – CS Avântul Periam
ACS Poli Timişoara – Frontiera Curtici
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – ACS Pobeda Star Bisnov
Gloria Lunca Teuz Cermei – Şoimii Lipova

Etapa 3: 11 septembrie 2021

Şoimii Lipova – Crişul Chişineu Criş
ACS Pobeda Star Bisnov – Gloria Lunca Teuz Cermei
Frontiera Curtici – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii
CS Avântul Periam – ACS Poli Timişoara
CSC Dumbrăviţa – Progresul Pecica

Etapa 4: 18 septembrie 2021

Crişul Chişineu Criş – Progresul Pecica
ACS Poli Timişoara – CSC Dumbrăviţa
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – CS Avântul Periam
Gloria Lunca Teuz Cermei – Frontiera Curtici
Şoimii Lipova – ACS Pobeda Star Bisnov

Etapa 5: 25 septembrie 2021

ACS Pobeda Star Bisnov – Crişul Chişineu Criş
Frontiera Curtici – Şoimii Lipova
CS Avântul Periam – Gloria Lunca Teuz Cermei
CSC Dumbrăviţa – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii
Progresul Pecica – ACS Poli Timişoara

Etapa 6: 2 octombrie 2021

Crişul Chişineu Criş – ACS Poli Timişoara
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – Progresul Pecica
Gloria Lunca Teuz Cermei – CSC Dumbrăviţa
Şoimii Lipova – CS Avântul Periam
ACS Pobeda Star Bisnov – Frontiera Curtici

Etapa 7: 9 octombrie 2021

Frontiera Curtici – Crişul Chişineu Criş
CS Avântul Periam – ACS Pobeda Star Bisnov
CSC Dumbrăviţa – Şoimii Lipova
Progresul Pecica – Gloria Lunca Teuz Cermei
ACS Poli Timişoara – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii

Etapa 8: 16 octombrie 2021

Crişul Chişineu Criş – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii
Gloria Lunca Teuz Cermei – ACS Poli Timişoara
Şoimii Lipova – Progresul Pecica
ACS Pobeda Star Bisnov – CSC Dumbrăviţa
Frontiera Curtici – CS Avântul Periam

Etapa 9: 23 octombrie 2021

CS Avântul Periam – Crişul Chişineu Criş
CSC Dumbrăviţa – Frontiera Curtici
Progresul Pecica – ACS Pobeda Star Bisnov
ACS Poli Timişoara – Şoimii Lipova
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – Gloria Lunca Teuz Cermei

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Catastrofa din fotbalul românesc, oglindită și prin diluarea valorică a Ligii 3. Programul Seriei 8, arădean-timișeană

  1. Adrian Arsene spune:

    Cred că această formă de organizare este momentan cea mai bună soluție ținând cont de pretențiile celor ce investesc în fotbal. Altminteri fotbalul ar fi mai slab. Ar trebui să avem o L1 cu 10-12 echipe, o L2 cam la fel și o L3 cu 3 serii cu maxim 12 echipe pe serie. Dar cum am spus, cei ce finanțează fotbalul s-ar simți inconfortabil.

    • Florin spune:

      Chiar daca reduci numarul de echipe tot nu ai garantia ca acelel echipe vor avea succes, in plus reduci si araia de selectie prin desfiintarea unor cluburi. Solutia ar fi inca un esalon national. Liga 1 cu 16 echipe, fara play-off, doar 30 de etape, cu etape compacte, adica toate meciurile sa se joace in aceeasi zi, unul s-au doua la ore diferite pentru a putea fi transmise la tv si sa retrogradeze direct 3 echipe. Liga a 2-a formata din 16 echipe, 30 de etape, promoveaza 3 echipe, retrogradeaza tot 3. Liga a 3-a formata din 3 serii a cate 16 cu echipele de pe primul loc promovate in Liga 2 urmand sa retrogradeze utimele 3 din fiecare serie. Si o Liga 4 formata din 9 serii a cate 14 echipe. De ce o Liga a 4-a nationala? Pentru ca, campionatele judetene sunt o gluma proasta. In fiecare judet, pe langa 2-3 echipe bune care nu au nicio motivatie, avem o droaie de echipe satesti care mai mult incurca, un an joaca doua stau pe bara, si isi vand locurile din campionat una alteia in functie de interesele de moment ale primarilor. Aceste echipe sunt meteorice, necontribuind cu nimic la dezvolatarea fotbalului romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: