Câte nu se schimbă în cinci ani fără o zi…

Palmaresul are o importanţă şi semnificaţia sa însă cu ocazia jocului Sportul – Poli pare a conta cu atât mai puţin cu cât fostele rivale studenţeşti nu s-au mai întâlnit în Regie din 11 aprilie 2006, răstimp de când au trecut cinci ani fără o zi şi multe s-au mai întâmplat… Cert este că violeţilor le-au priit în acest sezon deplasările în Bucureşti, remizând în tur la Steaua şi Dinamo, iar în acest retur de campionat, dintre cele două examene, cu Sportul şi Rapid, primul, cel cu gruparea studenţească, pare mai accesibil, “alb-negrii” evoluând cu frica faptului că se află cu un picior în Liga a doua, având şanse tot mai mici de a evita retrogradarea.

Stadionul „Regie” a fost o gazdă zgârcită la capitolul spectacol fotbalistic cu goluri în acest campionat, Sportul având 14 reuşite contra oaspetelor sale, care au marcat doar de 11 ori, cont mai subţire decât al vizitatoarelor Timişoarei. Ar putea fi un alt joc cu goluri puţine, decis de una sau două reuşite? Deplasarea în Bucureşti a devenit una extrem de importantă pentru polişti, un nou rezultat de genul celor cu Steaua şi Astra riscând să le şubrezească fie şi poziţia secundă a clasamentului.

Ultimele deplasări ale clubului timişorean în Regie au sfârşit mai de fiecare dată cu victoria bucureştenilor, în 11 aprilie 2006 cu 3-1 (0-0), Silviu Bălace reducând din handicap în minutul 86, din penalty, după ce Nae (60), Varga (77 – din penalty) şi Mazilu (82 – din penalty desprinseseră gazdele, dar în acel campionat alb-violeţii încheiau cu un punctaj mai apropiat de al retrogradatei decât de al Sportului, ce rata de pe locul 4, la golaveraj, accesul în Cupa UEFA. O rară ocazie când poliştii au plecat cu zestre de-acolo a fost în ediţia 2004-2005, când au smuls o remiză, 0-0, ce ne aduce aminte de precedentul egal obţinut contra Sportului, în zilele premergătoare evenimentelor din decembrie ´89, mai exact vineri în 15, atunci Dan Mănăilă, în minutul 70, şi Adrian Crăciun, în ultimul minut, anihilând un handicap de două goluri.

În fine, anteriorul succes al alb-violeţilor în Regie s-a înregistrat în 19 octombrie 1990, când s-au impus cu 2-0, Poli realizând atunci un excelent tur de campionat şi strângând cele mai multe victorii, zece. De atunci, timişorenii au mai evoluat de alte opt ori pe terenul alb-negrilor dar, cu o excepţie, s-au întors cu desaga goală, şi au mai marcat în două rânduri, în ambele cazuri în înfrângeri cu scorul de 3-1.

În acest sezon, în duelurile susţinute în propriul fief cu primele clasate, Sportul Studenţesc a fost victimă cu Oţelul, Vaslui, Rapid şi Dinamo. Doar campioana en-titre, CFR Cluj, a fost îngenunchiată, surprinzător, la scor de neprezentare. Stadionul Sportului le-a purtat ghinion timişorenilor nu doar în campionat, ci şi în cealaltă competiţie internă. În 1992, în finala Cupei României, elevii lui Ion V. Ionescu au capotat cu 3-2 în favoarea celor de la Steaua, după executarea loviturilor de departajare.

Ultimele întâlniri directe din “Regie”
2006 Sportul – Poli 3-1
2005 Sportul – Poli 0-0
2003 Sportul – Poli 3-1
1997 Sportul – Poli 1-0
1996 Sportul – Poli 1-0
1993 Sportul – Poli 4-0
1993 Sportul – Poli 3-0
1992 Sportul – Poli 2-0
1990 Sportul – Poli 0-2

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 63

 


Alte articole legate de acest subiect: