Ce-a avut și a pierdut ACS Poli Timișoara, ce încă mai are. România U19, numai să nu piardă acasă marți cu Ucraina și e la turneul final Euro

Îmi aduc și-acum cât se poate de bine aminte, în detaliu, de parcă ar fi fost ieri, dimineața mohorâtă de duminică pe ”Electrica”. Plouase și stătea din nou să plouă, dar tocmai plouase oricum în fotbalul românesc, cu nici 12 ore înainte. Era același nou deranj. Bosnia & Herțegovina – România 2-1 (0-1) în seara sâmbetei de 26 martie 2011, la Zenica, pe un alt drum ratat de ”tricolori” și sub semnătura lui Dzeko spre turneul final Euro, iar norii păreau și mai negri și apăsători lângă Gara Mică în prima dimineață ”de după”, nu însă și pentru printre alții un anumit ”violet” cu numărul 8 Vlad Dragomir, pe stânga, și un număr 16 fundaș dreapta Denis Haruț. Elevii de gimnaziu își vedeau de treabă pentru juniori mai mici ai lui SC FC Timișoara SA, pe-atunci trăgând la titlu, iar până la pauză era deja 0-8 în deplasare, cu tot cu o reușită a lui Dragomir, 0-13 final…

Juniorii violeți de 98/99 aveau 0-8 la pauză pe ”Electrica”, în urmă cu exact 7 ani, dar îi sorbeau la fel de intens indicațiile lui Sorin Vlaicu

Tipic, clasic și inegalabil, porneai în acea dimineață radioul sau televizorul și comutai canalul, același vaiet prelung, același plânset. Altceva nu se știa, seniorii ”tricolori” în sus, seniorii ”tricolori” în jos. Vai, dar ce ne facem!? Disonanța cognitivă era în creștere iar neînțelegerea neajunsurilor, în curs de și mai mare aprofundare. Nici măcar cu Bosnia și Herțegovina!? Astfel răsuna mirarea panicată. Dar ce avea oare Bosnia și Herțegovina să nu poată depăși România!? Ex-iugoslavii erau ajunși pe la ”Mondial”…

Tocmai se mai ratase o calificare spre World Cup cu acel apăsător 5-0 în Serbia iar campania pentru Euro 2012 începuse fără succes, 1-1 acasă cu Albania, 0-0 în Belarus și 2-0 pentru francezi pe teren propriu, așa încât la Zenica tocmai se luase și mai multă apă.

Încă mai juca Mutu, Raț era și el titular, la fel și Dan Alexa, Marica deschidea scorul iar Torje era înlocuit, intra chiar și Zicu, seară iscând alte tânguieli. Dar întotdeauna urmează o dimineață iar pe ”Electrica” era în tiparele obișnuite pentru ex-internaționalul român Sorin Vlaicu și elevii săi de 12-13 ani de la alb-violeți, în graficul victoriilor.

”Mihai, am câțiva copii tare talentați. Strașnici, și să vezi dacă nu iese ceva din ei! Am mari speranțe!” spunea mereu pe-atunci Vlaicu, cândva un mijlocaș atât de talentat, peste ani un antrenor la fel de devotat și cu ochi.

Reportajul cu date și fotografii al acelei dimineți de fotbal juvenil pe ”Electrica”, apăsând aici, dar dăm timpul înainte, trecând peste amănuntele constantei pierzanii locale și naționale, și notăm reușitele actualității imediate, căci deranjul de la ”seniori” a rămas în linii mari același, și cu alte calificări ratate, dar la fel de indescifrabil și inexplicabil pentru mulți, de parcă din colțul gurii fotbalului românesc s-ar prelinge constant tot mai multă salivă.

A fost, este și va fi vorba întotdeauna despre miza pe copii și juniori, derutaților…

Trecând peste aceleași amănunte și pentru că rămâne cât se poate de binecunoscută deșertăciunea din fotbalul intern în raport cu subfinanțatul sector juvenil, cel mai adesea trecut cu vederea la capitolul și altele, cu un consistent studiu de caz pe malurile Begăi, unde s-au tot depistat, crescut și format juniori pentru alții, în cazuri deja clasice pe ochi cât se poate de frumoși.

SC FC Timișoara SA 1998/9, cu Haruț și Dragomir titulari, înaintea unui 0-13 (0-8) victorios la Electrica în 27 martie 2011. Aviz amatorilor, căci din asemenea reportaje s-au mai preluat fotografii de către ”mari” entități media fără a se cita sursa, ba chiar fiind până și creditate în numele altor organizații, a se utiliza cu responsabilitate:)

SC FC Timișoara SA 1998/9, cu Haruț și Dragomir titulari, înaintea unui 0-13 (0-8) victorios la Electrica în 27 martie 2011. Dat fiind că din asemenea reportaje s-au mai preluat fotografii de către ”mari” entități media fără citarea sursei, ba fiind creditate până chiar și în numele altor organizații, a se utiliza cu responsabilitate, aviz amatorilor:)

Iar viitorul prezis de Sorin Vlaicu în acea posomorâtă duminică din urmă cu exact 7 ani, post-mortem la Zenica, s-a conturat cu încă un pas înainte măcar pentru juniorii mari ai României, la Ploiești, dacă nu și pentru prim-divizionara Timișoarei, în acest caz doar parțial. Căci aceiași Haruț, încă la clubul de pe ”Dan Păltinișanu”, respectiv Dragomir, de ceva ani în ”pepiniera” Arsenalului londonez, au fost și sâmbătă seară titulari pe ”Ilie Oană”, în triumful reprezentativei sub 19 ani și în a doua apariție în Turul de Elită găzduit cu vedere spre turneul final finlandez U19 din iulie.

Sună frumos iar viitorul mijește ceva mai promițător, însă și pe mai departe este enorm de lucru, cu trimitere și la meciul oficial de astăzi al ”naționalei” U17 a României, tot în etapa a II-a a Turului de Elită, dar în Ungaria, contra gazdelor.

După 4-0 miercuri cu sârbii, și un 2-1 (1-1) de la 0-1 cu Suedia, marcatori fiind din nou pentru juniorii mari aceiași Băluță și Mățan, în minutele 33 și 58, după ce Bergqvist înscria în minutul 4, așa încât ”tricolorii” lui Adrian Boingiu mai au nevoie de un singur punct marți în decisivul direct pentru asigurarea biletelor în finalele cu 8 naționale U19 din Țara celor 1.000 de lacuri, din 16-29 iulie. Va fi care pe care cu a doua clasată, Ucraina, învingătoare sâmbătă la rândul ei contra Serbiei, România U19 având marți avantajul terenului propriu și al punctajului maxim în seria patrulater.

Ucraina U19 a învins la limită Serbia U19 în primul joc al sâmbetei în patrulaterul din Prahova, cu 2-1, tot printr-o revenire grație golurilor lui Mykolenko (79) și Safronov (90+1), după ce pentru vecinii noștri de la sud-vest marca Jovanovic din lovitură de la 11 metri, în minutul 21.

România U19 a învins din nou în alcătuirea 1. Vlad – 2. Haruț, 5. Screciu, 3. Dima, 4. Neciu – 14. Băluță, 6. Dulca – 10. Mățan (11. Micovschi, 72), 7. Dragomir – cpt., 8. Moruțan (16. L. Gheorghe, 87) – 19. Moldoveanu (9. Sîntean, 79), rezerve neutilizate fiind 12. Costache, 13. Boboc, 15. Lazăr, 17. Drăguș, 18. Trușescu, 20. Merloi. Românii și suedezii au încheiat partida în 10 jucători după eliminarea lui Constantin Dima (69) și a lui Adil Titi (86).

Clasamentul Grupei 4 după disputarea primelor două meciuri: 1. România U19 6p (6-1) / 2. Ucraina 3 p (2-1); 3. Suedia 1 p (1-2); 4. Serbia 0 (1-6).

A fost de fapt o seară cu jocuri inter-țări cu implicarea ”tricolorilor” mai mari sau mai mici sub semnul lui 2-1.

Căci a jucat și selecționata de tineret, fără componenți implicați în preliminariile pentru Euro 2019, și anume Dennis Man, Alexandru Cicâldău, Cristi Manea și Ionuț Nedelcearu, convocați la prima reprezentativă pentru partidele de pregătire cu Israel și cu Suedia, precum și fără George Pușcaș, iar elevii lui Daniel Isăilă au cedat cu 2-1 (1-0) pe Molineux din Wolverhampton campioanei mondiale U20 din 2017, Anglia, marcatoare prin Gray (8) și Clarke-Salter (72), după care Costache a înscris în minutul 79.

România U21: 1. I. Radu – cpt. – 17. Butean (2. Căpușă, 86), 5. V. Ghiță, 4. Pașcanu, 3. A. Radu (22. Olteanu, 69) – 8. Oaidă (20. A. Ciobanu, 46), 16. Dr. Nedelcu (13. D. Dumitrescu, 86) – 14. M. Dobre (19. Costache, 62), 10. I. Hagi, 7. Fl. Coman – 9. A. Ivan (11. Ad. Petre, 69). Rezerve: 12. R. Stoian, 23. Torday, 6. R. Popa, 15. P. Iacob, 18. Ad. Rus.

În fine, Israel – România 1-2, amical al seniorilor în care au marcat Hemed (60)  respectiv Stanciu (64) și Țucudean (82) la prima sa reușită, așadar tot printr-o răsturnare de scor favorabilă ”tricolorilor”, precum la juniorii mari, selecționerul Cosmin Contra debutând 3 noi jucători în prima apariție pe 2018 a reprezentativei ”mari”, Alexandru Mitriță, Paul Anton și Alexandru Cicâldău, ultimul intrând în minutul 83 în locul lui Răzvan Marin.

Contra a început deplasarea cu (16.) Niță – 2. Benzar, 22. Săpunaru – cpt., 21. Grigore, 11. Bancu – 8. Pintilii (6. Anton, 72), 18. Marin (20. Cicâldău, 83) – 17. Deac (28. Mitriță 61), 10. Grozav (23. Stanciu, 61), 14. Budescu (7. Chipciu, 61),13. Keșeru (19. Țucudean, 70), rezerve fiind 1. Lung, 12. Tătărușanu – 3. Toșca, 4. Moți, 5. Nedelcearu, 9. Rotariu, 15. Manea, 26. Man.

Marți seară, România – Ucraina, oficial decisiv în Turul de Elită U19, dar de la ora 20:30 și România – Suedia la seniori, iar miercuri Slovenia – România la U17, în Turul de Elită din Ungaria.

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: