Ce face coeficientul de ţară. Deşi calificată în premieră în istorie în cupele europene, debutează direct în faza grupelor. 35 de federaţii au cluburi în grupele celor 3 competiţii UEFA, inclusiv Insulele Feroe, Kosovo, Islanda sau moldovenii, dar „fotbalul lui 272-0” marca FRF-LPF, cel al fuduliei Moftului Român, nici unul: lista

Pentru a fi şi mai clar la ce nivel au afundat postdecembrist fotbalul românesc groparii săi care sunt tot băgaţi în seamă de jalnicul cerc mediatic de pe Dâmboviţa, atunci contrastul între pe de-o parte startul campioanei la zi a SuperLigii încă din turul I preliminar al Champions League, din care Farul şi avea a fi eliminată de Sheriff, dobrogenii lui Hagi având apoi a ieşi din cursă încă din august până şi din play-off-ul întrecerii continentale numărul 3 şi cea mai modestă, Conference League, iar pe de altă parte posibilitatea unui club ajuns în premieră în istorie în cupele europene deşi clasat doar al şaselea la finele campionatului trecut, şi anume Brighton and Hove Albion în Premier League, de a-şi face debutul internaţional oficial doar din faza grupelor UEFA Europa League, este cel mai elocvent cu putinţă. Cu alte cuvinte, cât de potent este coeficientul de ţară şi cât de subţiat este cel „tricolor”, consecinţă firească a sabotării de decenii a sportului în 11 carpatin de către lacomii săi prădători fără conştiinţă. 

SuperLiga lui FRF nu mai e reprezentată din seara de 31 august în noua ediţie a cupelor europene, cât încă nici măcar nu era trasă la sorţi componenţa fazei grupelor competiţiilor continentale de club de către UEFA, ce a avut loc vineri 1 septembrie, fără denumiri ale cluburilor româneşti pe bileţelele introduse în urne. 

După ce, în campania trecută, CFR Cluj până chiar şi depăşea faza grupelor Conference League, a doua şi cu un bilanţ pozitiv de 3 victorii şi o remiză într-o serie patrulater după Sivasspor, „vişiniii” din Gruia prinzând „primăvara europeană”, din februarie anul curent, 1-0 pentru SS Lazio şi un draw alb în returul din Ardeal, dar şi ajungând a fi eliminaţi la prima strigare în vara în curs din Conference League, şi tocmai de o altă grupare turcească, Adanaspor. La fel, FCSB intra în grupele aceleiaşi Conference League, chit că n-a învins deloc în 6 încercări, codaşă a patrulaterului, nici măcar pe Silkeborg, darmite pe West Ham United, londoneză ajungând a cuceri trofeul la Praga.

În 29 mai 2024 va fi decernat la Atena, dar cluburile păstorite de Liga Profesionistă de Fotbal – iar respectiva „ligă” o fi poate profesionistă, însă tocmai fotbalul său nu prea e, într-o demascare lingvistică a încurcării borcanelor de către oracolul din Bălceşti şi acoliţii săi, căci denumirea firească a forului în speţă ar fi trebuit în mod normal să fie Liga de Fotbal Profesionist, aşadar LFP, semn că dregătorii nici măcar titlul cuvenit nu erau în stare să-l nimerească, darmite făgaşul sportului în 11 carpatin spre competitivitatea performanţei sportive – care va să zică grupările din cadrul gestionat de LPF nici vorbă încă să mai fie cumva măcar şi în urna întrecerii continentale numărul 3, UEFA Conference League.

Cât despre primele două concursuri, Champions League şi Europa League, poduri chiar prea îndepărtate pentru trupele mioritice eliminate în august de oponenţi din Turcia, Danemarca, Finlanda şi Norvegia.

Asta în vreme ce debutante în premieră absolută în eurocupe, deşi doar de pe locul 6 în campionatul intern în care activează, au pe baza coeficientului de ţară culoarul de a lua startul abia din faza grupelor întrecerii numărul 2, UEFA Europa League.

Însă, aşa cum o ţară eliberată predecembrist de datorii externe, România, a ajuns în doar 3 decenii şi ceva datoare vândută cu repercusiuni de neimaginat şi nebănuit pentru tinerii şi copiii zilelor noastre, iar timpul le va dovedi pe toate, balonându-şi şi în continuare lunar deficitul cu noi şi noi împrumuturi neperformante spre un fulminant faliment, la fel şi fotbalul intern şi-a tot erodat coeficientul de ţară în întrecerile eurocupelor, cu aceeaşi iresponsabilă inconştienţă, până a ajuns la sapă de lemn.

Adică la meciuri în turul I preliminar din iulie al calificărilor, cât încă eurocupele nici nu-şi turau bine motoarele. Abia acum intrând oarecum în viteză, odată cu lansarea fazei grupelor, în care sita va cerne pentru tururile eliminatorii de la primăvară.

Nu mai puţin de 35 de federaţii naţionale sunt reprezentate în faza grupelor de unul sau mai multe cluburi, pe listă înscriindu-se de exemplu chiar şi Insulele Feroe, Kosovo, Republica Moldova, Bosnia şi Herţegovina, Azerbaijan, Cipru, Kazakhstan ori Islanda, însă FRF nu, exponentele „Ligii lui Peşte”, LPF, fiind sublime dar lipsind cu desăvârşire.

Caragiale în tot şi în toate, pe de-o parte fudulia băţoasă a Moftului Român, pe de altă parte crunta realitate. Semnalând că absolut toţi vecinii, de la bulgari şi până la cei din Republica Moldova, inclusiv cluburi ucrainiene din ţara bananieră uzitată de către „jandarmii lumii” drept placă turnantă a corupţiei de tot felul şi pe post de carne de tun pentru aţâţarea marelui urs de la răsărit, au grupări exponente în toamna europeană, cu menţiunea că Steaua Roşie va aduce la Beograd, în UEFA Champions League, nimeni alta decât deţinătoarea la zi a trofeului, Manchester City FC.  

În ce grupe ar fi jucat campioana Farul şi dubla câştigătoare a Cupei României, Sepsi, dacă ar fi fost mai competitive în faţa scandinavilor, se poate constata parcurgând „ţintarul” celor 8 serii din UEFA Conference League, 28 de federaţii fiind reprezentate în cadru, inclusiv cele ale vecinelor Bulgaria, Serbia, Ungaria ori Ucraina, ba chiar de exemplu din Kosovo şi până şi din Insulele Feroe sau Islanda, respectiv din mai toate republicile ex-iugoslave, mai puţin Macedonia şi Muntenegru.

Grupa A: Lille, Slovan Bratislava, Olimpija Ljubljana, KI Klaksvik.

„B”: Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorya Luhansk, Breidablik.

„C”: Dinamo Zagreb, Viktoria Plzen, Astana, Ballkani.

„D”: Club Bruges, Bodo/Glimt, Besiktas, Lugano.

„E”: AZ Alkmaar, Aston Villa, Legia Varşovia, Mostar Zrinjski.

„F”: Ferencvaros, Fiorentina, Genk, Cukaricki.

„G”: Eintracht Frankfurt am Main, PAOK, HJK Helsinki, Aberdeen.

„H”: Fenerbahce, Ludogorets Razgrad, Spartak Trnava, Nordsjaelland.

În Europa League, 21 de federaţii europene reprezentate la nivel de club în faza grupelor.

Grupa A: West Ham, Olympiacos, Freiburg, TSC Backa Topola.

„B”: Ajax, Marseille, Brighton and Hove Albion, AEK Atena.

„C”: Glasgow Rangers, Real Betis, Sparta Praga, Aris Limassol.

„D”: Atalanta, Sporting Lisabona, Sturm Graz, Rakow.

„E”: Liverpool, LASK, Union St-Gilloise, Toulouse.

„F”: Villarreal, Rennes, Maccabi Haifa, Panathinaikos.

„G”: Roma, Slavia Praga, Sheriff Tiraspol, Servette.

„H”: Bayer Leverkusen, Qarabag, Molde, BK Hacken.

Cât despre grupele Ligii Campionilor, cincisprezece federaţii sunt reprezentate.

Grupa A

  • Bayern
  • Manchester United
  • Copenhaga
  • Galatasaray.

„B”

  • Sevilla
  • Arsenal
  • PSV Eindhoven
  • Lens.

„C”

  • Napoli 
  • Real Madrid 
  • Braga 
  • Union Berlin.

„D”

  • Benfica
  • Internazionale
  • Salzburg
  • Real Sociedad

„E”

  • Feyenoord
  • Atlético Madrid
  • Lazio
  • Celtic.

„F”

  • Paris Saint-Germain
  • Borussia Dortmund
  • AC Milan
  • Newcastle.

„G”

  • Manchester City
  • RB Leipzig
  • Crvena Zvezda Beograd
  • Young Boys Berna.

„H”

  • Barcelona 
  • Porto 
  • Shakhtar Donetsk
  • Royal Anvers.

Una peste alta, cele 96 de cluburi în competiţie sunt afiliate la 35 de federaţii, cap de listă fiind FA, cu 8 grupări engleze în faza seriilor, urmată de asociaţiile din Germania, Italia şi Spania cu câte 7, Franţa cu 6, Belgia cu 5, Grecia, Olanda şi Portugalia cu câte 4, mai multe cu câte 3 cluburi, şi anume Austria, Belgia, Cehia, Scoţia, Serbia şi Turcia, cu câte două Danemarca, Israel, Norvegia, Polonia, Slovacia şi Ucraina, iar cu câte unul, Azerbaijan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Kazakhstan, Kosovo, Republica Moldova, Slovenia, Suedia şi Ungaria. 

Ultimele rezultate din campionatele interne, în SuperLiga şi Liga 3, respectiv ierarhiile la zi şi programul jocurilor din weekend în primele eşaloane, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: