Centralul Naidin din Pitești egalează acasă pentru Chindia printr-un penalty inventat în minutul 75, Târgoviște revine prima în minutul 90: 2-1 cu ASU Politehnica

La doar o zi după populismul ieftin și fățărnicia de paradă a Centenarului Marii Uniri în sumbrul agoniei morale a societății românești, un eșantion cât se poate de elocvent și sugestiv al realităților demne de Caragiale ce caracterizează și definesc viața cotidiană în Carpați a fost oferit din arena sportivă, domeniu de la care așteptările ar trebui să țină în mod normal și principial de un mai mare grad de corectitudine. Astfel a început returul Ligii 2, și printr-o minge pusă pe var de central pentru gazdele conduse cu un sfert de oră înainte de finalul meciului cădere de cortină peste etapa 20: Chindia Târgovişte – ASU Politehnica Timişoara 2-1 (0-0). Dâmbovițenii aveau să egaleze din lovitură de la 11 metri iar apoi să învingă în minutul 90, după ce Plămadă deschidea scorul pentru ”violeți” în minutul 70.

ASU Politehnica n-a cedat niciodată avantajul avut în meciurile din deplasările turului ediției în curs, și nu părea a o face nici în partida de astăzi de la ora 14 în lumina reușitei deschiderii scorului după mijlocul reprizei a II-a, însă speranța de a smulge măcar primul punct în cel de-al treilea sezon de confruntări directe cu dâmbovițenii a fost uzurpată de acordarea de către centralul piteștean Naidin a unei lovituri de la 11 metri de râsul lumii în favoarea Chindiei.

Ulterior, gazda care pierduse fotoliul de lider în precedenta etapă, ultima a turului ca intermediară, a marcat la potou în minutul 90, 2-1 (0-0) cu bănățenii, după ce și în runda inaugurală din vară câștiga la Timișoara tot printr-un gol în minutul 90, 0-1.

Cu Vidrăsan, Cojocaru și Ignea retitularizați față de deplasarea câștigată miercuri la București în prelungiri, în locul lui Jurj, Cherecheș și Bozian, aflat la premiera de a nu începe din primul minut un meci al actualei ediții de campionat, ASU Politehnica s-a prezentat bine până la mijlocul părții secunde din partida televizată lângă Turnul Chindiei, după care i-a mers chiar foarte bine din minutul 70, odată ce Plămadă a obținut o lovitură liberă la circa 23 de metri de poarta gazdelor, fault pentru care Vătavu a primit cartonașul galben, iar Bedea a executat perfect în careu şi același Plămadă, din plonjon, cu capul, a înscris în dreapta portarului: 0-1.

Fruntașa egalată acasă joi de nou-promovata Energeticianul, 2-2 la finele turului, a primit însă apoi un penalty cadou în minutul 75, după un duel purtat umăr la umăr de Coadă cu Neguț, care a căzut lat iar centralul a indicat punctul cu var, toţi jucătorii de pe teren rămânând surprinşi de această decizie. Ieri se pomenea parcă de ideea de a fi mai buni și corecți, mai respectuoși unii cu alții, iar astăzi s-a exersat faptic reflexul carpatin ce dovedește că diferența între ipocrizia vorbelor goale și realitățile de netăgăduit este ca de la cerul mereu noros ce apasă universul îngust și sordid al societății românești, la pământul său întinat de atâta nedreptate.

Comisă împotriva reprezentantei unui club studențesc alb-violet aflat în pragul propriei sale aniversări din 4 decembrie, tot mai aproape de propriul Centenar. Politehnica n-a putut calcula viteza de reacție a centralului din județul vecin Dâmboviței iar executant precis de pe punctul cu var a fost Dudea, în dreapta lui Munteanu, care se ducea în partea opusă: 1-1 pentru arbitrul gazdă. De n-are cărți de Caragiale în vasta-i bibliotecă, i-am expedia cu dragă inimă.

Iar completarea a venit în minutul 90, când și-a apropiat victoria cine trebuie. Formația reinstalată lider. Mingea bâlbâită în careu a ajuns la Neguț, care a centrat de la 12 metri lateral dreapta la Florea, recentrarea acestuia în 8 metri fiind fructificată cu capul de Lungu, care a înscris lângă bară, jos, cu toată opoziţia lui Munteanu, plonjând inutil… 2-1.

Se mai arătau 6 minute de prelungiri, în care, în cel de-al cincilea, se acorda și un cartonaș galben lui Bedea, capac la toate. Astfel se scrie mereu istoria, pagină cu pagină. Românii n-au cum să se rupă din lanțurile slăbiciunilor, ci sunt condamnați lor, fie și prin asemenea mici, mici gesturi din deget ale unui delegat federal. Sportul și fotbalul în particular nu pot fi diferite de mersul lucrurilor într-o societate bolnavă și curat murdară. Urma fluierul final al arbitrului Marius Naidin, care a nemulţumit vădit echipa timişoreană cu acest penalty inventat, dar scorul rămâne… 2-1.

În rest, fotbalul n-a excelat pe arena ”Eugen Popescu” din Târgovişte, așa cum ne-a obișnuit scena Ligii 2. În minutul 4, Schieb centra de la 23 metri lateral dreapta, dar în spatele porţii. Apoi, în minutul 6, Mera respingea mingea din faţa lui Neguț, care cădea în careul oaspeților şi solicita lovitură de la 11 metri, dar jocul continua.

În minutul 8, în urma unei centrări de pe dreapta, Manea era aproape de minge dar Munteanu se dovedea a fi mai rapid, prinzând mingea din faţa acestuia, la 8 metri de poartă. Ulterior, în minutul 13, Dudea îl ţinea în propriul teren pe Mera, aproape de centru, dar era iertat de ”galben”, cât se poate de curios, în ciuda protestelor timișorenilor.

În minutul 15, cornerul lui Dudea era reluat de Acasandrei, șut pe lângă poartă în stânga lui Munteanu. Și Florea șuta apoi de la circa 20 de metri iar portarul bănățenilor prindea în doi timpi în minutul 17.

În minutul 20, un contraatac al lui ASU Politehnica, prin Ignea, care îi pasa excelent pe flancul stâng lui Plămadă, pătruns în careu, de unde șuta de la 10-12 metri, pe centru, dar Popescu respingea în faţă iar apoi reţinea fără probleme. În minutul 25, Vidrăsan la pupitru, printr-un şut de la 25 de metri, pe mijlocul porţii, prins fără probleme…

În replică, în minutul 26, și Manea șuta de la 15 metri peste transversală, după care, în minutul 28, Mihaiu șuta de pe dreapta, de la 18 metri, Munteanu prinzând în doi timpi. Manea a testat din nou și în minutul 31 vigilenţa lui Munteanu, cu un şut de la 14 metri, prins și acesta.

La care a survenit și prima schimbare, la oaspeţi, ieșind Marvin Schieb şi intrând Bogdan Miholca, tot în tabăra vizitatorilor fiind consemnat și un cartonaș galben în minutul 37, pentru Nicolescu, care l-a ţinut pe Dudea.

Minutul 41 mai aducea lovitura liberă de la 25 de metri stânga a lui Bedea, la care Plamadă a fost aproape de a devia mingea cu capul însă portarul a prins-o cu emoţii, iar repriza s-a încheiat cu șutul lui Dudea de la 16 metri, dar pe lângă poartă… 0-0.

La reluare, minutul 49 aducea primul galben și în contul localnicilor, lui Acasandrei, pentru faultul asupra lui Vidrăsan. Iar minutul 52 şutul lui Neguţ de la 16 metri, mingea fiind respinsă de Munteanu de sub transversală, în corner, rămas fără rezultat.

După care, minutul 55 era cel al schimbărilor, două la gazde și una la oaspeţi… Acasandrei  și Manea ieșeau, Lungu și Şerban intrau, iar Vidrăsan îi lăsa locul lui Coadă. Al cărui fault asupra lui Florea aducea o lovitură liberă pentru gazde în minutul 59, executată de Novac, dar în zid. După care Munteanu acuza dureri la piciorul drept iar echipa medicală intervenea, el reluându-și locul în poartă după două minute de întrerupere.

Un respiro și ca sfetnic bun pentru alb-violeți, care aveau să deschidă scorul. Însă scurtă le-a fost bucuria, curmată în fotbalul edilitar-administrativ asistat social de primării, consilii locale și județene de către împărțitorul dreptății. Și nedrept a mai fost pe adresa lui Coadă. Maurul își făcuse datoria iar Viorel Moldovan putea schimba cu speranțe reînnoite, Stoica în locul lui Vătavu din minutul 76. La care reacționa și Petruescu, Bozian în locul lui Plămadă din minutul 78.

Peste nici 5 minute, ”galben” şi pentru Mera după un fault asupra lui Neguţ, luat cu fulgi cu tot, asediul la poarta poliştilor întețindu-se iar Florea șutând în minutul 86 de la 10 metri peste poartă, o mare ocazie… Urma și golul victoriei fruntașei, redevenită lider odată cu prima rundă a returului.

Centenarul a trecut, România își vede implacabil de injustețea cotidiană. Iar pentru ASU Politehnica Timișoara, călător prin noapte în ajun aniversar, urmează primirea Energeticianului sâmbătă de la ora 14, la finele unui an cu suișuri și coborâșuri.

*

Chindia: Iustin Popescu – Martac, Dinu, Dudea, Vătavu – Acasandrei, Mihaiu, Novac – cpt., Manea – Florea, Neguţ.

Antrenor: Viorel Moldovan.

Rezerve la start: Aioani – Nisipeanu, Şerban, Simion, Rogoveanu, Stoica, Lungu.

ASU Politehnica: D. Munteanu – Nicolescu, Mera – cpt., Scutaru, Cojocaru – Lazea, Vidrăsan – Schieb, A. Ignea, Bedea – Plămadă.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Rezerve la start: Borbei – Bozian, Poparadu, Coadă, Jurj, Gaşpar, Miholca.

Au arbitrat: Marius Naidin (Piteşti) – Ovidiu Arusoaiei (Piatra Neamţ) şi Cosmin Bojan (Târgu Mureş). Arbitru de rezervă Ovidiu Petru Oprea (Ploieşti). Observator de arbitri Zoltan Tamaş (Odorheiu Secuiesc), delegat de joc Constantin Pintilie (Râmnicu Vâlcea).

Clasamentul actualizat, rezultatele rundei și programul etapei a XXI-a, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = treizeci doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: