CFR Timișoara, la 15 minute de locul 2 în Superligă și Cupa Balcanică: 2-1 Navobi, la Iași. Și totuși, locul 3, o excelentă revenire în elită

CFR Timișoara a trecut oarecum agonizant de aproape de adjudecarea primei posturi de vicecampioană din istoria fotbalului feminin la ”Gara Mare”, la doar 15 minute, un mizilic în palmaresul negativ al întârzierilor garniturilor de tren pe căile ferate carpatine, comparativ cu ale căror contraperformanțe sportivele în alb-vișiniu au avut parcă velocitatea unui TGV, însă și egalarea celei mai bune clasări finale anterioare pe locul 3 este cu atât mai apreciabilă cu cât a fost conturată la capătul sezonului revenirii în Superliga, după disproporționata pedeapsă de natură extrasportivă dinspre FRF, din urmă cu două primăveri, conducând la retrogradare.

CFR Timișoara, trupă de podium al Superligii, din nou în acest deceniu pe 3 și ”bronz” național, acum ca nou-promovată 

Alb-vișiniile au revenit însă prin a relua firul lucrurilor de unde îl lăsaseră în Superligă, în aceeași luptă pentru o plasare cât mai bună în ”careul de ași” sau chiar pe podium, postură în care s-au găsit și astăzi de la ora 11, la căderea cortinei peste stagiunea 2016-2017 în primul eșalon, cu ocazia unei restanțe în deplasare din prima rundă a returului, la Iași. 

Unde CFR avea nevoie de o remiză cu goluri pe terenul gazdei la egalitate de puncte, pentru a o devansa la capătul celor 90 de minute în ierarhia finală pe baza rezultatelor directe, după 0-0 în tur la Timișoara. Iar bănățencele, care au mai jucat în deplasare și sâmbătă de la 11, la Odorheiu Secuiesc, unde au remizat 0-0 cu Vasas Femina, au și deschis scorul pe sinteticul de la ”Emil Alexandrescu” din Iași, 0-1 prin Obrad în minutul 16, însă CS Navobi, care juca la rândul ei afară sâmbătă de la 13,30, chiar pe terenul campioanei Olimpia, câștigătoare la Cluj cu 7-2, a egalat până la pauză: 1-1 în minutul 32.

Și a răsturnat complet scorul tot cam după o jumătate de oră din perioada unei reprize, însă cea de-a doua, 2-1 în minutul 75, când, după o fază care nu anunța mai nimic, în care balonul se scurgea spre… corner, gazdele au insistat în ajungerea mingii, recentrând în careu, unde brava portăriță de circumstanță Mihaela Durlă a respins de astă dată pe spate, taman… pe capul oponentei.

Avantaj minim la care CS Navobi a urcat pe locul 2, ca vicecampioană dar și calificată în Cupa Balcanică, premii smulse la potou în Copou și păstrate, la un an după ce terminau pe 3, în urma târg-mureșencelor.

CFR așadar a sperat până spre final, după ce deschidea inițial scorul în urma unei frumoase curse pe stânga, urmată de o așezare și șutul Loredanei Sas, respins de portar în calea Elenei Obrad, pe fază și împingând balonul în ațe: 0-1. Avantaj ce a durat încă pe-atât, până în minutul 32, când ieșencele au egalat cu un șut din marginea careului imprimând o viteză de marfar, dar suficient pentru a reveni în meci. Pregătindu-se constant strict pe suprafețe sintetice, pe care au și găzduit partida, moldavele au fost mai familiarizate cu un asemenea teren decât ”vișiniile” și au ținut implicit bine de joc, abordând un stil bătăios ca trasee directe ale mingii, manieră contracarată ca atare de bănățence, care și-au creat destule oportunități de a mai înscrie, rămânând însă cu deosebita ardoare și ambiția manifestată în a deveni vicecampioane în calitate de nou-promovate, țel îndrăzneț în raport cu provocările finale, de două partide afară în 48 de ore, iar astăzi pe o căldură sufocantă.

Circumstanțe relevate și de antrenorul Florin Bugar, conchizând că ”fetele au jucat foarte bine, doar niște mărunte erori făcând diferența”. Nici variantele avute la dispoziție în delegația de deplasare n-au fost deloc numeroase pentru timișoreni, tehnicianul putând apela la o singură modificare în 11-le de start față de ieșirea din weekend în secuime, și anume Adelina Ion la mijlocul terenului, în locul Larisei Grigore, intrată astăzi din minutul 76, după gol, în locul lui Ababei, iar apoi, din minutul 82, și Bianca Ienovan, la schimb cu Ion, în vreme ce tot Scurtu a rămas pe bancă. În rest, aceleași flori au dus gruel captării arșiței.

Asta și în contextul câtorva pierderi, ca de exemplu Florina Abrudan, care le-a lipsit foarte mult ceferistelor și cu care altfel s-ar fi putut configura echipa, Mihaela Molnar fiind implicit retrasă în apărare, dar și al săgeții Larisa Sîrbovan, absentă în ultimele 3 meciuri, ajunsă fiind în Germania. Pentru a nu mai pune la socoteală absența unui portar de meserie. ”Ne lipsește enorm și n-ar fi singura întărire care este necesară și contează foarte mult, ca o obligație față de această echipă”, cum a admis tot Bugar.

Însă mai survin pe de altă parte și alte pierderi, cel puțin parțiale, cum ar fi cazul Loredanei Sas, care a semnat cu noua secund-divizionară de handbal fete SCM Timișoara, revenind pe semicercul unde a evoluat sezoane bune, și ”probabil va veni mai rar pe la noi, dar tot va mai veni, căci satisfacția fotbalului e totuși un pic mai mare”, după cum a estimat tot antrenorul ocupantei locului 3.

Mai optimist în schimb după ce s-a publicat oficial dinspre Municipalitate alocarea unei sume și pentru fotbalul feminin alb-vișiniu, știre la cald de iunie, inducând necesare condiții mai bune unui efectiv care, fără exagerare, atârnă medalia de bronz pe țară peste un stomac gol.

Și nu oricum, ci după ”un tur foarte bun, însă un retur nu destul de echilibrat, cu unele prestații și rezultate care iată, ne-au costat în cele din urmă, dar avem totuși un potențial foarte bun la CFR, cu sportive foarte experimentate și ambițioase pe măsură. Ne-a fi dorit mai mult pentru că eram în situația de a ne permite justificat să sperăm la mai mult, însă întreaga nouă experiență acumulată, combinată cu puterea lor de luptă și ambiția de care dau dovadă, ne fac să fim și mai optimiști pe viitor. Sunt niște fete admirabile, care merită tot respectul pentru ceea ce fac, în condițiile în care fotbalul nu e activitatea lor principală, și pentru care fac sacrificii, ce mai, ajung în fugă de la lucru sau școală, chiar și nemâncate, dar chiar și așa au avut o prestație demnă de apreciat. Mai presus de toate, suntem aici o familie, de ani de zile în componența aceasta, și cred că putem dezvolta și mai bine CFR-ul, pe lângă experiența lor aducând aplombul tinereții”, după cum a semnalat Florin Bugar.

A cărui garnitură alb-vișinie ar fi putut deveni azi campioana neoficială a României, în condițiile în care Olimpia Cluj, multipla campioană, a fost și rămâne o forță intangibilă în dominația exercitată. Campioana restului Superligii a devenit așadar Navobi dar Bugar a identificat ca meci cheie în pierderea de teren cu alunecare spre locul 3 eșecul ”de la Târgu Mureș, unde n-aveam voie niciodată să pierdem, mai ales în ce suferință cumplită ajusese ASA. Consider că deplasarea aceea ne-a lăsat pagube mari de tot în cursa pentru locul 2”.

Care ar urma să se dea la anul într-o revenire în sistemul cu play-off și play-out, cum a optat deja FRF pentru ediția 2017-2018, viitor sezon după care vor retrograda 4 formații, inclusiv de la ocupanta locului 7 în jos, după care ar rămâne din nou numai 8 prim-divizionare. Rămâne de văzut dacă vara nu va adduce însă noi modificări, în stilul românesc, mai puțin probabil fiind de exemplu ca vișiniile să lipsească și în primăvara viitoare din cursa la podium.

Până atunci, pe drumul Iași – Timișoara, CFR o lasă pe Claudia Bistrian la Cluj, pentru a se alipi lotului de senioare al României pentru deplasarea în Scoția, iar peste vară ar fi la sfârșitul lui iulie o acțiune federală la Balaton Cup, alinierea făcându-se într-o combinație a lotului României cu cel de U19, Bugar având la rândul său în calendarul de selecționer un cantonament cu naționala sub 19 ani la sfârșit de iulie, plus o ”dublă” cu Serbia, pregătiri pentru septembrie, când cu calificările lui Euro U19, în Lituania, la întrecere și cu Danemarca și Slovenia pentru două bilete.

Pentru conformitate, au dus deplasarea de azi la 1-1 în primele 75 de minute Mihaela Durlă – Lidia Șuveț, Mihaela Molnar, Claudia Bistrian, Denisa Heisu – Ozana Ababei, Ionela Voica, Elena Obrad, Adelina Ion, Manuela Voica – Loredana Sas.

Rezultatele etapei a 18-a și clasamentul final, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Feminin, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Feminin: