Chivorchian aruncă un văl de suspiciune pe umerii antrenorilor

„Unul dintre subiectele fierbinţi ale verii”, cum l-a caracterizat cu ocazia conferinţei de presă susţinută astăzi însuşi Gheorghe Chivorchian, preşedintele Consiliului Director polist, şi anume Centrul de Copii şi Juniori alb-violet, a fost abordat de conducătorul polist tot într-o notă explicativ-justificativă, şi drept răspuns inclusiv la anumite sesizări lansate prin intermediul www.sporttim.ro de câţiva antrenori din sectorul juvenil al clubului, care reliefau inoportunitatea unor schimbări sau inerţia în ceea ce priveşte activitatea pepinierei, de la caz la caz.

Surprinzător, Gheorghe Chivorchian nu s-a ferit să aminteasă de „apariţia unei relaţii de un anumit tip antrenor – junior” într-o enumerare a motivelor restructurării Centrului de copii şi juniori inclusiv prin întreruperea continuităţii unora dintre antrenori la grupele respective. „Pe unii i-a deranjat că n-au mai continuat cu nişte grupe pe care le-au luat de la 7 ani, dar e prost (n.n.: gândit) din mai multe motive”, unul dintre ele fiind apariţia „relaţiei jucător – antrenor. <Ştiţi, domnule profesor, am venit să vă văd şi eu şi am găsit o sacoşă pe drum…>”, după cum a descris Chivorchian. Atingându-se acest subiect şi fiind amintit un asemenea aspect, se poate înţelege nu doar că astfel s-ar preveni derularea unor asemenea practici în cadrul Centrului ci şi faptul că ar exista oarece antecedente. La nivelul de zvon, nu o dată, şi nu doar în mass-media, s-a speculat în privinţa unor asemenea îndeletniciri nu numai în cadrul pepinierei poliste. Iar dacă Poli a pomenit astăzi ceva înseamnă că are cunoştinţă de asemenea cazuri… De ce în loc de a fi nominalizate situaţiile cu pricina se preferă a se arunca un văl de suspiciune peste toţi antrenorii din cadrul sistemului juvenil alb-violet? De ce se lasă loc de interpretări?

Justificând înlocuirile unor antrenori la cârma câtorva grupe de vârstă şi prin apariţia aşa-zisei relaţii junior – antrenor, modelatorii de talente sunt puşi într-o postură ingrată şi o lumină nefavorabilă.

Chivorchian s-a referit mai întâi, în ceea ce priveşte pepiniera clubului, la progresul înregistrat şi reorganizarea pusă pe roate în 2011 de noul coordonator al Centrului, Alin Artimon: „Fără falsă modestie, este cel mai puternic Centru de copii şi juniori din România. Acest centru produce…”.

„El a mai fost odată şeful Centrului şi a plecat, iar acum Artimon l-a reaşezat aşa cum lucrează marile cluburi ale Europei, bazându-se pe programe specifice şi având în vedere atât aspectele fotbalistice cât şi şcolare, precum şi menţinerea unui bun contact club-familii. Se acordă atenţie în cazul acestui copil sau viitor performer şi cum îşi distribuie timpul şi cum îl controlăm – să fie acasă, la club şi la şcoală”, a mai spus Gheorghe Chivorchian, făcând totodată şi o aluzie la caracterul perceput ca fiind în favoarea unei publicităţi mascate al Cupei Danone, pe care a adus-o în discuţie folosind expresiile „Cupa Laptelui, Cupa Smântânii”. Referiri de înţeles dacă Poli – la rândul ei – ar fi o constantă gazdă şi organizatoare măcar de turnee pe plan intern cu alde Academia Gheorghe Hagi de exemplu, dacă nu de competiţii internaţionale.

Dar unde este discernământul mai marilor polişti în a înţepa o iniţiativă fie şi comercialistă în felul ei, în condiţiile în care, aspect remarcat într-o lumină negativă inclusiv de antrenori din cadrul clubului intervievaţi de www.sporttim.ro, alb-violeţii nu pun pe roate turnee cu participarea măcar a vecinilor maghiari şi sârbi, în special ţinând cont de infrastructura totuşi disponibilă la ora actuală? De fapt, prin această străvezie autoapărare pe… contraatac, în tenta a ceea ce a părut a fi întreaga abordare a conferinţei de presă, mai marii polişti au lăsat senzaţia că nu par a avea nici o cută pe blazonul activităţii alb-violeţilor, că mai totul este scăldat în soare şi cu adevărul de partea lor, şi mai ales că – fără a o demonstra făţiş – sunt însă nemulţumiţi nevoie mare de întrebările conturate inclusiv în mass-media pe seama unor evidente deraiaje.

Referindu-se tot la activitatea Centrului şi atingând aspectul implicării părinţilor copiilor şi juniorilor, Chivorchian a opinat că „o parte dintre probleme trebuie să le rezolve dumnealor, şi de-aceea am constituit acel comitet de părinţi, pentru a superviza ceea ce se cheltuie. Artimon a renunţat la o parte dintre antrenori care din punct de vedere profesional nu fac obiectul profilului clubului, în vreme ce o parte a renunţat la a mai continua, preferând să facă pasul la nivelul seniorilor… Ceea ce am construit în acest club, toate aceste lucruri nu le-am făcut însă singur, şi am avut sprijin la toate firmele contactate. Vreau să zic că în 2007 clubul avea 10 jucători legitimaţi, restul fiind luaţi de la diverse alte grupări din oraş, iar când tânărul termina junioratul, clubul plătea şi–l cumpăra. L-am adus pe Giuchici, luând şi nişte jucători ai pepinierei lui şi plătindu-i nişte bani, peste 100.000 euro, în ideea în care am dorit să-mi coordoneze activitatea la Centru. Însă el a dorit să fie şi antrenor şi coordonator, şi de aceea ne-am despărţit. Eu nu l-am dat niciodată afară; dacă a dorit el să plece…”

În fine, ca preambul al explicaţiilor sale, Gheorghe Chivorchian a demarat conferinţa de presă prin a mulţumi ziariştilor, cărora le-a cerut scuze în trei rânduri, referitor inclusiv la un aspect mereu invocat de www.sporttim.ro, acela al lipsei de comunicare prin intermediul unor conferinţe de presă de acest gen la nivelul club – mass-media locală: „Nu ne-a fost uşor să aflăm că după un sezon competiţional bun, ce putea să fie foarte bun, printr-o decizie abuzivă – şi îmi asum toate riscurile declarând aşa ceva – incorectă, contrar tuturor regulamentelor şi regulilor, ni s-a luat dreptul de a juca în prima ligă şi în cupele europene. O comisie abilitată ne-a acordat licenţa, iar alta, tot abilitată, după 11 zile ne-a luat-o. Suntem un caz unicat, şi într-adevăr Poli Timişoara e unică, pentru că, în alte cazuri, dacă la prima nu li s-a dat şi la a doua li s-a acordat totuşi, pentru noi a fost invers. Dar speţă ca a noastră, să ţi se dea la prima comisie şi ia la a doua, n-a existat. A fost o decizie a Comitetului Executiv la care s-a discutat să fie scos manualul de licenţiere pentru 3 ani de zile, iar în urma acelei decizii Poli ar fi rămas în prima ligă. După care, cu unii plecaţi puţin pe drumuri, la chiftele, la un pahar cu apă, readuşi în sală, totul s-a schimbat, dar în condiţiile în care sedinţa s-a încheiat. Regulamentar, se impunea un nou birou al Comitetului Executiv, cu o nouă ordine de zi… dar care nu s-a mai ţinut”.

Chivorchian a anticipat momentul veştilor parvenind de la Lausanne în privinţa motivării respingerii de către TAS a apelului polist: „Ne-am dus, fireşte, la TAS, şi am atacat acea decizie, iar acum aşteptăm cu toţii şi motivarea acelei decizii. Să fiţi convinşi că voi veni şi o voi prezenta. Ca o singură referire, există un paragraf în care figurează faptul că echipele sau cluburile trebuie să aibă şi stadion propriu, iar pe când noi avem la Timişoara stadion omologat de UEFA pentru Champions League, altele joacă şi meciuri de cupe europene pe alte arene…”

Chivorchian a invocat şi aspectul uman al absorbirii acestor croşee în ape tulburi: „Urmarea deciziei injuste? Clubul n-a mai avut linişte, eu n-am mai avut linişte”, explicând că într-o vară în care a avut parte de bucuria măritişului fiicei sale mai mici, a trăit şi tristeţea lui Poli, un club „mutilat, maltratat, batjocorit de diverşi oameni… Acum trebuie ca uşor, uşor, să ai grijă, să încerci să-l tratezi”.

Cu ei pe corabie s-au scufundat, cu ei să revină la suprafaţă… Dar să fie oare aceştia lecuitorii ideali? Doar timpul o va dovedi. Însă pe-atunci, ne e frică să ne imaginăm şi s-o spunem, ar putea fi din nou prea târziu… Alte consideraţii sunt de prisos şi mai degrabă… no comment.  Totul e roz cu picăţele şi scăldat în soare în opinia multora dintre cei care au pâinea şi cuţitul, şi a aplaudacilor lor de ocazie ori interesat, şi câţi nu sunt aceştia printre noi, aşa încât… chiar n-are nici un rost. Somn uşor. Vise plăcute. E jocul tur cu SL Benfica Lisabona şi vine încă o etapă din Liga 1. Timişoara freamătă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Chivorchian aruncă un văl de suspiciune pe umerii antrenorilor

  1. mona spune:

    De mama lui sa se indoiasca Chivorchian…ca pana acum antrenorii au facut tot posibilul in conditiile mai josnice decat in Tanzania…..Moldovene,go home….

  2. pascal spune:

    se pun 2 intrebari; dece a plecat Artimon si acum a revenit sa reaseze centrul”iar acum Artimon l-a reaşezat aşa cum lucrează marile cluburi ale Europei, bazându-se pe programe specifice şi având în vedere atât aspectele fotbalistice cât şi şcolare, precum şi menţinerea unui bun contact club-familii”. pai ce, pana acum era ca micile cluburi Europene sau marile cluburi Asiatice? rezultatele obtinute sunt meritul lui Artimon???????!!!!!!! hai sictir! Si apropo de appropierea antrenor-junior “apariţia unei relaţii de un anumit tip antrenor – junior” ce mai cauta Frusa in centru dupa ce a luat spaga si bani de la parintii jucatorilor si apoi i-a abandonat sau nu erau de perspectiva? vezi cazurile Ardelean, Stirbu, Leica sau plecarea lui Aldea si abandonul „Taragotistului”- care era titular in detrimentul altor juniori. Bai „zabalosule” tu chiar ai un tupeu fara margini. Lasa-ne si du-teeeeeeeeeeeee…du-te la Bacau sau mai bine la puscarieeeeeeeeeee!

  3. dani spune:

    Artimon si Chivorchian….2 boi…..Artimon a gresit intorcand spatele tuturor si trecand de partea moldoveanului,in loc sa-si pastreze colana vertebrala si sa fie alaturi de antrenori….sa-i sprijine sa se zbata pentru a avea conditii mai bune…Vezi Doamne,Artimon a asezat clubul ca in Occident,hai ma, ce draq….la Valcea sau la Tg Mures este Occidentul…..?Ma face sa rad,jegul de Chivorchian……Tot timpul arunca vina pe altii..dar de ce nu ne spune cum a ruinat fotbalul bacauan,si acum face acelasi lucru aici….Nesimtitul…Iar,tu,Artimoane..esti un „trompetist” care sufla zi de zi in „clarinetul” lui Moldoveanu,jegule….Nu ai nici macar demnitate,stai capra zi de zi….desi vrei sa lasi impresia ca vezi Doamne,esti un smecher…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: