Cine-a mai pomenit o lansare de carte fotbalistică la „Judeţeana de Partid”? O altă dovadă că politicul e în tot şi în toate

Într-adevăr, este campanie electorală, această exacerbare a mizeriei în care a fost tîrîtă şi discreditată politica românească şi implicit, prin extensie, tăvălugite rămăşiţele de normalitate, nealterate, ale unei sufocate societăţi carpatine, iar lansarea unei cărţi de fotbal în sediul vechii „Judeţene de Partid”, şi de unde se conducea de fapt pe firul scurt şi roşu şi vechea „Poli”, dezvăluie că şi după 25 de ani avem o aceeaşi Mărie cu altă pălărie, ori mai rău. Despre cîteva faţete tabu ale acestei lansări, adică despre ipocrizie, fals şi inacurateţe…

Ieri, la lansarea cărţii “Poli nu piere, va trăi mereu”, o a patra exclusiv despre fosta formaţie alb-violet scrisă de profesorul Gheorghe Popa din 2007 încoace, era pe undeva previzibil ca amfitrionul evenimentului, Titu Bojin, preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, să nu se limiteze în mereu nelipsitele luări de cuvînt ale înscăunaţilor acestui nefericit popor, aşa cum ar fi fost normal şi firesc, la a face strictă referire la apariţia publicistică în sine şi eventual la istoria clubului subiect al cărţii, prinzînd în schimb din nou ocazia să atingă din păcate o foarte mare şi adîncă rană recentă, în încercarea de a mai credibiliza o dată în plus un proiect, ACS Poli, îndesat cu pumnul pe gîtlejul timişorenilor, ba chiar sub impresia salvării unei teribile situaţii.

Că localnicii, buni cunoscători ai fenomenului, n-au înghiţit mizeria, se vede meci de meci în tribunele ca şi goale, de fapt mai goale ca niciodată, ale arenei aceluiaşi Consiliu Judeţean, doar cu sutele fiind amatorii de fotbal salutînd victoriile contra Luceafărului sau, se speră, Damilei, premiate cu şi mai multe sute de euro pe cap de tehnician din banul public, însă n-are a-face, vorba titlului cărţii, „Poli nu piere, va trăi mereu”. Şi-ajungem şi la cartea în sine…

De fapt, noi înşine greşim, prin a băga în seamă politicianul român, care a acaparat, cu concursul unei mass-media aservite şi fără discernămînt, discursul şi spaţiul, însă tentele interesate şi deloc cadrînd cu evenimentul în sine ale cuvintelor nelalocul lor trebuie la urma urmei creionate pentru ceea ce sunt, măcar de o voce dintr-o masă de manevră mai mereu amorfă şi mută, căreia i se serveşte rece orice, oricînd şi oriunde, într-o permanentă totală sfidare a ceea ce este totuşi crîmpeiul de inteligenţă umană, fie acesta şi vădit suprimat.

N-au luat cuvîntul, deşi se aflau în sală, eroi ai rîndurilor cărţii cu circa 650 de pagini, fotbalişti „din toate generaţiile, care ne-au încîntat cu fentele, driblingurile, şuturile şi golurile lor”, după cum scrie Gheorghe Popa în introducere, dar a fost timp pentru o nesăbuită deturnare a evenimentului, folosit aşadar pînă şi acesta întru urecherea plastică a galeriei alb-violete, nişte copii luînd-o pe căi greşite, conform spuselor din prezidiu, şi autoerijarea conducătorilor în nişte părinţi atotştiutori, înţelegători şi gata să îndrepte paşii odraslei rebele. Autorităţile locale, părinţi!?

Înţelegem că suntem prizonieri înlănţuiţi ai actualităţii şi prezentului, ai ridicolului cotidian, dar pînă şi o manifestare despre file de istorie din 1921 încoace, a ceea ce a fost dar nu mai este şi nici nu poate fi recreat, ci doar purtat sfînt în suflete, simbolic, trebuie tîrîtă în derizoriul aberantelor zile actuale!?

Da, desigur, încă de la „Tătuca” Lenin s-a văzut din păcate că Partidul le ştie pe toate şi veghează atent la ceea ce este de fapt perpetua îngenunchere a spiritului uman, însă nu era deloc cazul, măcar la o lansare de carte de sport, subtil atrasă la „Judeţeană”, să ni se mai reamintească faptul că întorsul spatelui de către unii care chiar simţeau pentru un anumit simbol cu ale sale culori este subiect de înfierat în discursul public, cînd de fapt mai nimic nu s-a schimbat cu adevărat şi aproape totul a rămas împietrit ca atitudini, mentalităţi şi moduri de operare în jurul unui mediu în care, în urmă cu 25 de ani, fotbaliştii Politehnicii erau hrăniţi de la Ferma Partidului, căci aşa erau vremurile, iar acum din banii localnicilor avînd nişte aleşi total nechibzuiţi în cheltuieli.

S-a schimbat ceva? Poate doar Partidul Unic a fost deghizat prin fărămiţare, întru eficienta rotaţie a cadrelor şi pe la ciolan, căci în rest revizităm în nişte vremuri de profundă restrişte morală acel de tristă amintire deceniu IX al secolului XX.

Şi pentru a încheia subiectul „autorităţi-fani”, acest „trebuie” al politrucilor vizavi de necesitatea ca Timişoara să navigheze neapărat în liga a doua, relansîndu-se pentru a cîta oară printr-o dubioasă cumpărare de loc, mutare sau alt oarece permisiv românism, dezvăluie foarte clar cît de mult ne furăm singuri căciula, constant, cu nonşalanţă şi fără a admite cîtuşi de puţin realitatea.

Minciuna, ipocrizia şi demagogia sunt modus vivendi iar adevărul este pervertit şi detestat. O foarte mare fostă capitală europeană a trăit bine mersi şi fără echipă de fotbal în elită iar foste cîştigătoare de cupe europene, ca prime exemple venindu-mi în minte Nottingham Forest ori Manchester City, da, Manchester City, şi încă la finele anilor ´90, s-au confruntat demn şi realist cu postura de grupări de liga a treia, pentru că aşa este sportul şi fotbalul, iar suporterii alb-violeţi şi-au găsit în cele din urmă resursele lăuntrice de a accepta un crunt adevăr şi de a o lua cu decenţă de la capăt.

Însă într-o societate în care absolut orice este posibil iar numeroşii purtători de ochelari de cal nu-şi autoadresează nici o întrebare şi nu resimt nici cea mai vagă îndoială, ca resorturi ale menţinerii în limitele normalului şi firescului şi împotriva alunecării pe panta ridicolului, şi unui politician i se poate părea firesc să se refere, cu ocazia lansării unei publicaţii despre o istorie de 90 de ani în alb-violet, tocmai la stînjenitoarea scindare, rău pus la cale numai şi numai prin voinţă politică şi lăsînd loc unui chestionabil prezent în alb-negru.

Bojin nu s-a referit la Dan „Tata Mare” Păltinişanu ci la… Nicolae Robu, şi în mod cert a vorbit mai mult şi pe lîngă subiect decît însuşi autorul şi scriitorul Gheorghe Popa, pedagog şi profesor universitar cu patru decenii de activitate în amfiteatrele şi sălile de sport ale Politehnicii din Timişoara, care la 77 de ani a mai adăugat o carte celor publicate despre Poli în anii 2007 şi 2008, „Gloria zilelor de ieri” şi „Gloria alb-violetă”, respectiv şi mai recent, „Poli 90. Între lacrimi de bucurie şi tristeţe”, pentru a nu mai aminti voluminoasa “110 ani de fotbal în Banat, 1899-2009”, lansată în vara lui 2010.

Foarte voluminoasă este şi cartea lansată ieri, cei într-o foarte bună cunoştinţă de cauză nutrind însă speranţa să nu conţină erorile regăsite chiar la o succintă lecturare, ca şi acurateţe a unor date şi informaţii, în ceea ce s-a dorit a fi atotcuprinzătoarea “110 ani de fotbal în Banat, 1899-2009”, dar care a cîntărit mai mult prin voluminozitatea sa şi suportul fotografic aparte, decît printr-o foarte mare rigurozitate ori substanţialitate şi profunzime a conţinutului.

Desigur, munca de documentare este foarte dificilă, iar îngemănarea informaţiilor în cuvinte şi fraze este migăloasă, aşa încît dăm aşadar Cezarului ce este al Cezarului şi salutăm pe bună dreptate ardoarea publicistică, consecvenţa, crezul în alb-violet şi puterea de muncă a profesorului Gheorghe Popa, care lăsă astfel nişte cărţi de căpătîi-simbol, rod al unor proiecte la care cei mai mulţi muritori nu s-ar înhăma nici pe departe, însă dacă tot a pomenit ca moderator al evenimentului de ieri despre dorinţa sa pusă în cui de a fi scris ceva pe aceleaşi coordonate, Octavian Stăncioiu ar face atunci poate mai bine să pluseze cu o ediţie revizuită, adăugată, completată, de o mai mare acurateţe şi cert mai stilizată decît cavalcada de recente cărţi despre un club eronat lăsat pe seama unui bucureştean, pînă şi acesta pomenit la rîndul său ieri, ştim noi de cine, şi care club, într-adevăr, după cum spune titlul cărţii, „nu piere, va trăi mereu”, dar cu adevărat şi aşa cum şi este în cele lumeşti, doar în veşnicia sufletelor celor care tocmai pentru că au iubit, şi pot lăsa, căci în rest, faptic, hibridul alb-negru pus la cale de „părinţi” rămîne doar dovada că politicul poate dispune de toate cele, pînă în pînzele albe şi fără a ţine cont de orice evidenţe.

Da. Poate şi relansa echipe pe certificatul de identitate sportivă al unui alt club promovat, creditînd ideea că gruparea ar fi a Timişoarei, cînd, de fapt, se vede în golul tribunelor lui „Dan Păltinişanu” dar şi în vacarmul duminical din incinta Bazei 1 a Universităţii Politehnica Timişoara, sic!, „Politehnica”, este doar a celor din lojele Tribunei 0, însă poate şi găzdui lansări de carte sportivă, departe de librării sau stabilimente culturale.

Partidul veghează, e în tot şi în toate. Suntem în siguranţă. Şi mai ales pe mîini bune.

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

9 răspunsuri la Cine-a mai pomenit o lansare de carte fotbalistică la „Judeţeana de Partid”? O altă dovadă că politicul e în tot şi în toate

  1. cfr calatori spune:

    cititi cartea si o sa vedeti ca is multe greseli de nume ale jucatorilor,iar la unele poze sunt alti jucatori fata de numele trecut in dreptul ei.pai ori cunoastem numele si jucatorii,ori adaugam de la noi,adica ii botezam…traiasca nasii…..

  2. NOUA POLI E POLI ! spune:

    De fapt, e asa de simplu! Scrieti si voi o carte, care, cum ziceti voi sa contina ADEVARUL si NUMAI ADEVARUL si cititorii vor alege! Dar, bineinteles ca E MAI SIMPLU si MAI ROMANESTE carcotitul,barfitul si criticatul ! Traiasca presa romana(timisoreana) si ai ei vajnici condeieri, de azi!

    • Mulţumim de sugestie dar http://www.sporttim.ro se limitează la menirea pe care o are, ca şi cotidian sportiv, şi care oferă deja mult mai mult şi pe gratis decît ar merita un cititor ca Dumneavoastră. Consemnăm despre sportul practicat de copii, tineri, studenţi, sportivi amatori din acest oraş şi judeţ, cu mult ca şi consistenţă peste alte publicaţii, şi nu avem în program cîrcotitul şi bîrfitul, ci mai degrabă opinia, care, da, într-adevăr, conţine critică, aşa încît oricît vă tot daţi de ceasul morţii să ne împungeţi veninos şi fără limite, pentru a nu mai spune de laşitate, din spatele unui ecran, noi ne vom ocupa de consemnarea activităţii sportive locale.
      Cît despre vajnicii condeieri de azi, într-adevăr să trăiască, şi poate ni-i enumeraţi Dumneavoastră pe fabuloşii condeieri de mai ieri, mai ales pe cei de pînă în ´90, cîtă vreme nici n-a existat de fapt presă în această ţară, ci cenzură ale cărei cozi de topor se regăsesc azi în mîinile unuia ca Dumneavostră, iar cît despre cei post-decembrişti, de buni ce au fost, poate tocmai dacă ar fi fost ceva mai pe fază şi la unison nu s-ar fi ajuns la păcăleala acestor vremuri.
      Aşa că lăsaţi-o mai moale cu desconsiderarea puţinilor care mai ţin flacăra aprinsă în ceva ajuns mult prea detestat într-o ţară în care fără presă ar fi chiar şi mai rău. De fapt clevetitorul, bîrfitorul şi cîrcotaşul sunteţi tocmai Dumneavostră şi sunt convins că daţi rondul să băgaţi strîmbe prin mai toate platformele gratuite de comentarii de prin mass-media online – cînd va veni în deplinătatea forţelor partidul unic, probabil veţi fi numit cenzor şi responsabil cu propaganda de partid şi de stat, vi s-ar portivi ca o mînuşă.
      Nici n-ar trebui de fapt să vă acordăm toată această atenţie – la http://www.sporttim.ro chiar se face presă sportivă şi dacă nici aşa ceva nu este pe placul şi moftul Dumneavoastră, Moftul Român, atunci mai bine citiţi rubricile de pornografie şi scandal din ProSport şi mai ştim noi care. Chiar nu avem absolut nevoie să ne mai tot treceţi pragul şi să ne înjosiţi, în propria noastră bătătură – aveţi mult prea mult tupeu şi lipsă de respect, sunteţi un detestabil.

      • NOUA POLI E POLI ! spune:

        dle.Comsulea,citesc cu placere informatiile si articolele dvs., dar se pare ca cel care va iritati la critica sunteti tocmai Dvs.!Eu nu pun la suflet ca ma faceti coada de topor, etc,si sunt cu sufletul impacat ca n-am tradat pe nimeni, desi uneori ar fi trebuit. Eu nu v-m jignit, mi-am spus niste pareri,hai sa le zic „de cititor”,caci nu stiu din ce motive nu scapati ocazia sa atacati dur pe ACS POLI, desi e singura solutie viabila pt. Timisoara, in acest moment. Cat despre cenzura, vad ca mai de graba dvs. reactionati in acest sens.Partid unic?!? Nu mai poate fi deocamdata, caci astea nu sunt partide, sunt un fel de gasti care nu au o doctrina(clasica a partidelor),doctrina lor este interesul, ca atare se dezbina si se unesc, doar dupa legea interesului(in nici un caz doctrinar…). Dar nu pot accepta ceeace incercati sa insinuati, cum ca cei cca.5.ooo-7.ooo de suporteri polisti au plecat de pe DP, pe „Stiinta” ! Acolo au plecat doar cei 100-200 de la drukeria, care fiind acum organizatie politica se conformeaza unor comenzi(dar e treaba lor, libertatea lor…). In incheiere ,imi permit sa va reamintesc ca mai e in Tms, o echipa de fotbal „curata si cinstita”, care a plecat de jos – CFR Timisoara si a ramas undeva pe drum!

        • ursul pacalit de vulpe spune:

          mai lasati-ne cu chestii de genul….”noua poli e poli”…sau ” acs-ul e singura solutie viabila”….de ce trebuie sa vrem solutia asta….fara poli nu exista viata?…habar nu aveti cum se iau hotararile la acs-ul asta al vostru…si cum se cheltuie banii publici….noi ne certam ca fraierii pe net…si ei isi misca fundul numai in masini de lux si numai prin terasele mall-ului…felicitari celor de la sporttim ca au curaj sa spuna lucrurilor pe nume….desi pana la urma e un act de normalitate…nu de curaj…pacat de echipa frumoasa de la Recas…care si din cauza unora de la acs poli nu mai exista…

          • NOUA POLI E POLI ! spune:

            ursule,in loc sa pacalesti vulpea, trebuia sa „sari la cap’ cu banul la Recas! Asa, numai din gura, ca tot romanu’…

  3. lugoj spune:

    Ursul pacalit de vulpe felicitari !

    La acs poli se fac ACHIZITII FARA LICITATIE !
    SE CUMPARA PE RELATII SI CUNOSTINTE !
    ACEASTA ESTE SINGURA ALTERNATIVA PENTRU TIMISOARA?

    Este rusinos dar din pacate lumea nu cunoaste realitatea probabil nici d-nul primar !

  4. L|L|aKu- spune:

    Dumnule Comsulea, explicati-mi si mie va rog unde erati acum 2 ani cand ASU Politehnica Timisoara juca tot acolo, pe Stiinta? scriati 15 articole pe saptamana despre ei si atunci? Multumesc.

    pentru @lugoj: stii tu ca nu se fac licitatii? intreb si eu asa. stii cu singuranta, sau iti dai cu parerea fara sa stii absolut nimic? nu de alta, dar eu stiu ca se fac licitatii, si stiu chiar cazuri concrete in care s-au facut. cel ce a fost primar inainte a facut mai mult pentru POLI decat cel ce e primar acum?

    PS: nu am culoare politica, nu ma intereseaza cine e primar, ma intereseaza ca POLI sa supravietuiasca la nivel profesionist. adica sa nu ma plang toata ziua ca ma bate in liga a Va racovita (dupa cum spun unii) „pe linie politica”.

  5. Cosmin Dan spune:

    Se fac licitatii ca sa castige tot ai lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 7 = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: